Umiera?

ja nie wiem jak was moze wkurzac wydawanie awekningow nie na raz? wow 3 miesiace i kazdy bedzie mial swojego awekninga. ja jestem cierpliwy (sam nie mam jeszcze swojego awekninga i jakos sie nie denerwuje). koniec koncow w grudniu wszyscy beda mieli swoje awekningi.

W wowie pvp jest przyjemniejszy? Ogolnie chyba jako jedyny na tym forum mialem w 2003 bete wowa + do koncowki wotlka gralem w niego hardcorowo (pve jak i pvp) i tam jakos tez balans postaci kulal ale oczywyscie to w bdo jest zly balansik a w wowie super zbalansowene klasy. hipokryci

Ja jestem spokojnym czlowiekem ale triggujecie mnie wywalaniem wad bdo nie znajac realiow czy grajac w ta gre przez tydzien po premierze.

mi sie wydaje ze tylko widzicie napis P2W i to dziala na was jak plachta na byka, dostajecie klapki na oczy i jedziecie po bdo mijajac sie z prawda tylko zeby ukarac kakao za wyimaginowane p2w.

ja rozumiem ze ciezko wam wydac 10 euro na gre bo jak nie jest F2P to jest z gory zla. ja to rozumiem, to jest nasza narodowa cecha jak cos jest darmowe to jest dobre jak nie to do kosza, ale byscie chociaz mogli o ciut obiektywizmu postarac (nie jak ten troll guru) i naprawde bez calych tycch uprzedzen p2w i b2p.

ps: jak ktos moze porownywac wpowa do bdo. to sa dwie rozne gry. i jakos roznicy w ai mobow nie widze miedzy wow a bdo. (nie mowie tu o oskryptowanych bossach bo to nie ai).

Powiedzial bym ze pve jest bardziej skillowe w bdo niz w wowie bo jak siedzisz na spocie to musisz aktualnie unikac ciosow mobw a w bdo jak juz zrobi animacje uderzenia mobek to odskok nic nie da bo i tak dostaniesz hita lol

Ad.1

ps: jak ktos moze porownywac wpowa do bdo. to sa dwie rozne gry.

Sam to robisz ? Podajac przyklady WoW vs BDO

Ad.2

i tam jakos tez balans postaci kulal ale oczywyscie to w bdo jest zly balansik a w wowie super zbalansowene klasy. hipokryci

Tylko ze w WoW-ie to ze dana postac byla "op" na danym patchu nie znaczylo ze cie onshotuje a ty ja co najwyzej ja podrapiesz ( gdzie roznica miedzy awake postacia a nie awake na takim samym gearze jest nie do przebicia ). Mozesz co najawyzej stanac i dac sie zabic bo i tak nic nie zrobisz ... Zreszta takla walka trwa pare sekund o ile nie krocej.

1. Co to jest za argument, ze gra PvP nie potrzebuje AI?

To w ogole po co sa Te rb, jak kolki stoja. Widze, ze jak sie argumenty koncza to od razu oznacza sie kogos jaka idiote.

Ja to sie bardziej zastanawiam, czy w grze w ktorej jest nieskonczony grind aoe ai mobow nie jest istotne.

Btw. Ja sie odnioslem do AI bossow w glownej mierze..

2. Gra polega na end game pvp, takze wprowadzanie awakeningow po kolei to debilizm, to tak jakby w wowie wypuszczali artefakty po kolei ....

3. Ludzie graja solo, bo kazdy chce zarobic na enchant gearu I wbijac %. W grze masz duzo ukrytych statystyk I trzeba farmic lv 61 vs 59.... - 59 nie ma praktycznie szans...

Ludzie nie farmia w grupie bo jest to nieoplacalne pod wzgledem expa I zlota/godzinee. Kolejny pomysl tworcow, poza tym kolejny brak swietej tworcy = brak teamplayu.

4. TWORCY TO ZLODZIEJE, KTORYCH WYKUPILA INNA FIRMA PO SERIO CHARGEBACKOW.

Na szczescie daum nie mial mozliwosci zalatwienia sobie platnosci karta kredytowa, bo banki widzialy nowa firme I sie nie zgodzily.

Musieli wiec dac paypala I po ogloszeniu, ze gra ktorej na starcie ludzie Dali duza doze zaufania, gdzie tworcy w wywiadach ze nie bedzie takiego czegos.

Baa, przeciez przed startem oni Dali graczom sonde jaki model platnosci chca I f2p z premium nie przeszlo, gracze wybrali a daum sie zgodzil - kosztowny b2p I cs.

Z ponad 200 z 500tys kont zalozone zostalo na founderpackach za 100euro I jeszcze w dodatku potem ludzie wydali po x euro e csie.

Maj/czerw

Oni sobie premium wprowadzaja.... Spoko jakby byli na f2p ale nagle sie okazalo sie ze bez premium ani rusz=wymuszony abonament..

NO I tutaj juz Nic nie musze dodawac, gralem, mialem spoko pri gear 56 prawie jak skonczylem wydalem 300e jakos I udalo sie odzyskac na sczescie wiekszosc.

BDO najwieksze rozczarowanie wydawcami mojego zycia, a gra 6.5-7/10. Powiedzmy za 4 na szynach, ale w polaczeniu z tworcami, systemem I glupota z patchami to chlam.

p.s

Nie bije do cash shopu kazdy wiedzial ze bedzie ale tego co zrobili po maju .

p.s2

Odniosles sie do wowa, ale w wowie nikt nie wypuscil artefaktow po kolei tylko na raz. Tutaj zrobili to po kolei bo nie mieli tak naprawde co dodac po tw I siegach z end game Contentu I chcieli tym zatrzymac graczy.

Super decyzja, wiecej przez to zrezygnowalo niz zostalo.

ja nie wiem jak was moze wkurzac wydawanie awekningow nie na raz? wow 3 miesiace i kazdy bedzie mial swojego awekninga. ja jestem cierpliwy (sam nie mam jeszcze swojego awekninga i jakos sie nie denerwuje). koniec koncow  w grudniu wszyscy beda mieli swoje awekningi.

W wowie pvp jest przyjemniejszy? Ogolnie chyba jako jedyny na tym forum mialem w 2003 bete wowa + do koncowki wotlka gralem w niego hardcorowo (pve jak i pvp) i tam jakos tez balans postaci kulal ale oczywyscie to w bdo jest zly balansik a w wowie super zbalansowene klasy. hipokryci

Ja jestem spokojnym czlowiekem ale triggujecie mnie wywalaniem wad bdo nie znajac realiow czy grajac w ta gre przez tydzien po premierze. 

mi sie wydaje ze tylko widzicie napis P2W i to dziala na was jak plachta na byka, dostajecie klapki na oczy i jedziecie po bdo mijajac sie z prawda tylko zeby ukarac kakao za wyimaginowane p2w.

ja rozumiem ze ciezko wam wydac 10 euro na gre bo jak nie jest F2P to jest z gory zla. ja to rozumiem, to jest nasza narodowa cecha jak cos jest darmowe to jest dobre jak nie to do kosza, ale byscie chociaz mogli o ciut obiektywizmu postarac (nie jak ten troll guru) i naprawde bez calych tycch uprzedzen p2w i b2p.

ps: jak ktos moze porownywac wpowa do bdo. to sa dwie rozne gry. i jakos roznicy w ai mobow nie widze miedzy wow a bdo. (nie mowie tu o oskryptowanych bossach bo to nie ai).

Powiedzial bym ze pve jest bardziej skillowe w bdo niz w wowie bo jak siedzisz na spocie to musisz aktualnie unikac ciosow mobw a w bdo jak juz zrobi animacje uderzenia mobek to odskok nic nie da bo i tak dostaniesz hita lol

Przeczytaj swojego posta z wczoraj i sam sobie odpowiedz na pytanie kto zaczął porównywać wowa do BDO sorry ale chyba już moja dyskusja z twoją osobą się zakończyła wszystkie posty w temacie BDO i wszystkie kolorujące grę. Wprowadzanie po kolei przebudzeń i istnienie balansu hahahaha, dobre sobie.....

@Dreedzik Ale jako były gracz chyba mogę wyrazić swoją opinię o produkcie? To jest moje zdanie, a zdań na temat gry może być równie dobrze tyle ile jest użytkowników na tym forum, jak mówię że według mnie wydawca gry jest zjebany, to według mnie jest zjebany, nie piszę tak dlatego żeby kogoś zniechęcić do gry xD, po prostu wyrażam swoją opinię po tym jak miałem okazję zagrać w dany tytuł i to nie jest hejtowanie tylko opinia.

Jeżeli serwery byłyby pełne, to merge nie musiałby mieć miejsca. Gry raczej nie zamkną w najbliższym czasie bo zbyt dużo kosztowała jej produkcja i zbyt dużo hasju na marketing idzie. Gracze zawsze się znajdą. Wydaje mi się, że wydawca chciał za bardzo wydoić ludzi i to się pięknie odbija w populacji graczy. Wszystko wskazuje, że BDO będzie całkiem niedługo F2P. Powinno być nim od początku przy takim P2W. Nie oznacza to nic złego. Np. Aion też przeszedł na F2P i mu się to opłaciło.

@Sensero Serwery jak Alustin czy Crox bardzo szybko z pełnych przechodziły w średnie i niżej. Wadą było wypuszczenie kilku serwerów a najważniejsze że dodali 3ci serwer kompletnie zbędnie... niestety. Reszty nie będę komentował.

@Quaku

Odpowiem dość szybko, bo widzę że masz problemy z percepcją i negujesz założenia gry względem EU tak jakby gra istniała dopiero na naszej wersji :P

1. Domyślam się, że rozumiesz różnicę między AI a Skryptami. W każdym MMO mamy skrypty - w grach jakich się spotkałem - moby, bossy czy NPCe ogóle mają oskryptowane działania, jeśli człowiek nauczy się ich to będzie z zamkniętymi oczami to wszystko zabijał. To samo masz w każdej kolejnej grze. Nie masz MMOka w którym boss posiada nie-skończą liczbę swoich zachowań, nie dopasowuje się do stylu gry grupy, nie kontratakuje itd. :)

2. Czyli negujesz całoroczne poczynania producentów gry.. no ..... wielkie GZ ;]. To że nasze awakeningi wydawane są w 3 miesięcznym cyklu nie jest niczym złym... raz, że nie wszystko było - jak witch/wiz - dwa że nasze wersje wchodzą już z wieloma poprawkami. Równie dobrze mogę mieć pretensje do gracza, że ma czas na grę 12h dziennie codziennie a ja tylko 2-3h i to nie zawsze, bo przecież to pvp.. tu wszyscy powinni być sobie równi.. i żaden awakening nie przebije braku czasu a co za tym idzie problemów ze zrobieiem porządnego sprzętu - czyli takiego powyżej TRI. - Proponuje pooglądać streamy pvpowców z KR czy NA i EU, jaki mają sprzęt :P.

3. A to już podejście ludzi.. dla mnie 0.2 % nie robi kompletnie różnicy, nie zarabiam wcale mniej, bo zamiast 2h na spocie siedzę 3-4, pvp też całkiem inaczej wygląda bo ciężej wymieść kilku ludzi na spocie itd. Kontent dungeonowy w tej grze jest trudny, na tyle że ludzie tam nie chodzą, bo solo imba ciężko a w grupie - dalej uważają że się nie opłaca. Ten sam argument mogę wysunąć do każdego innego MMOka, dlaczego mam chodzić jak personalnie i tak nic nie dostane :P... najgłupsze podejście do gry MMO jakie kiedykolwiek widziałem.

4. W gwoli ścisłości... Daum nie jest wydawcą EU/NA tylko globalnym - prócz Rosji -, DAUM nie zostało wykupione z powodu jakichkolwiek zajść w EU/NA. Jak już wspomniałem większość z WAS ma ból d*py i potrzebuje to tego wiadra kremu. Wydajecie setki złotych na gry single player i kolejne setki na DLCki a problem macie z b2p wersją gry MMO.

Wielu z WAS w ogóle nie widzi różnicy między KR a EU, nie no w sumie widzicie jedną f2p i b2p... nie rozróżniacie jaki wpływ sklepik ma w wersji f2p a jak niewielki ma wpływ w wersji b2p i jak bardzo ogranicza on personalne zarobki dotujących ludzi. Narzekania na Value Packa i na siłę staranie nazywać go premium to już jest po prostu męczące.

Przestańcie ludzie myśleć iż wszystko należy się wam za darmo.

Cieszę się, że wiele ludzi płaczących, krzyczących opuściło grę, zdrowiej się teraz gra i czyta forum.

PS: jak zwykle konkretna dyskusja idzie w przepychankę o bzdurne i nierealne p2w :P.

4. TWORCY TO ZLODZIEJE, KTORYCH WYKUPILA INNA FIRMA PO SERIO CHARGEBACKOW.

Na szczescie daum nie mial mozliwosci zalatwienia sobie platnosci karta kredytowa, bo banki widzialy nowa firme I sie nie zgodzily.

Musieli wiec dac paypala I po ogloszeniu, ze gra ktorej na starcie ludzie Dali duza doze zaufania, gdzie tworcy w wywiadach ze nie bedzie takiego czegos.

Baa, przeciez przed startem oni Dali graczom sonde jaki model platnosci chca I f2p z premium nie przeszlo, gracze wybrali a daum sie zgodzil - kosztowny b2p I cs.

Z ponad 200 z 500tys kont zalozone zostalo na founderpackach za 100euro I jeszcze w dodatku potem ludzie wydali po x euro e csie.

bie rozmuiem. ja tylko karty kredytowej uzywam od premery wiec to tylko pokazuje twoj poziom argumentow wyssanych z palca

4. W gwoli ścisłości... Daum nie jest wydawcą EU/NA tylko globalnym - prócz Rosji -, DAUM nie zostało wykupione z powodu jakichkolwiek zajść w EU/NA. Jak już wspomniałem większość z WAS ma ból d*py i potrzebuje to tego wiadra kremu. Wydajecie setki złotych na gry single player i kolejne setki na DLCki a problem macie z b2p wersją gry MMO.

Wielu z WAS w ogóle nie widzi różnicy między KR a EU, nie no w sumie widzicie jedną  f2p i p2p... nie rozróżniacie jaki wpływ sklepik ma w wersji f2p a jak niewielki ma wpływ w wersji b2p i jak bardzo ogranicza on personalne zarobki dotujących ludzi. Narzekania na Value Packa i na siłę staranie nazywać go premium to już jest po prostu męczące.

Przestańcie ludzie myśleć iż wszystko należy się wam za darmo.

Cieszę się, że wiele ludzi płaczących, krzyczących opuściło grę, zdrowiej się teraz gra i czyta forum.

PS: jak zwykle konkretna dyskusja idzie w przepychankę o bzdurne i nierealne p2w :P.

Może to nie my mamy ból d*py tylko to TY masz ból d*py o to, że inni mają inną opinię? A jak inaczej nazwać Value Packa niż kontem premium? Daje to dosyć spore bonusy i przewagę jeżeli chodzi o golda, więc nie gadaj że to nie jest premium ;) bo to tak jakby mówić, że gp w aionie nie jest kontem premium. Gra ma swoje wady MIMO to jest dobra, ale nie chcesz dopuścić do siebie tej myśli, że gra posiada wady. Z tego co widzę większość graczy wyrażającą negatywną opinię grały w BDO bo mają na ten temat sporą wiedzę, więc nie rozumiem czemu by mieli mieć ból d*py, bo przestali grać?

Fakt za darmo to teraz nawet wpierdolu nie dostaniesz, ale jak płacę jednorazowo za grę i jest ona b2p to czemu istnieje takie coś jak value pack? Podejrzewam, że gra odniosłaby większy sukces gdyby gra wyszła b2p+p2p bez żadnego is-a, premium itp.

Fakt wielu ludzi opuściło grę, masz rację krzyczących, ale czy płaczących? Po prostu zauważyli niesprawiedliwą politykę i odeszli, gra ma przez to mniej graczy, więc to nie MY będziemy płakać lecz płakać będzie kakao.

Co do p2w wyraziłem swoją opinię na poprzedniej stronie, więc nie będę się powtarzał

2. Czyli negujesz całoroczne poczynania producentów gry.. no ..... wielkie GZ ;]. To że nasze awakeningi wydawane są w 3 miesięcznym cyklu nie jest niczym złym... raz, że nie wszystko było - jak witch/wiz - dwa że nasze wersje wchodzą już z wieloma poprawkami. Równie dobrze mogę mieć pretensje do gracza, że ma czas na grę 12h dziennie codziennie a ja tylko 2-3h i to nie zawsze, bo przecież to pvp.. tu wszyscy powinni być sobie równi.. i żaden awakening nie przebije braku czasu a co za tym idzie problemów ze zrobieiem porządnego sprzętu - czyli takiego powyżej TRI. - Proponuje pooglądać streamy pvpowców z KR czy NA i EU, jaki mają sprzęt :P.

Co do tego pkt to wiadomo, że lepszy będzie ten który spędza więcej czasu w grze i to jest nawet fajne, nawet nie chodzi tutaj o EQ ale po prostu o szkolenie swoich umiejętności i gracz który będzie spędzał więcej czasu będzie lepszy to jest bardzo proste, ale wprowadzanie przebudzeń z przerwami czasowymi między jednym a drugim jest niesprawiedliwym rozwiązaniem, dlaczego jakas jedna klasa ma dostać ten tryb, a moja to dostanie po kilku miesiącach?

Powtarzam to jest tylko OPINIA INNEGO UŻYTKOWNIKA możesz mieć ją w d*pie i się tym nie przejmować, ale k**wa nie staraj się na siłę próbować zmienić tą opinię bo to jest żałosne.

Odpowiem jedno.... opinia a wszechobecny hejt to dwie różne rzeczy. poza tym temat został skierowany do ludzi,którzy grają w grę a nie, którzy od pół roku siedzą i narzekają na grę lub po prostu w nią nie grają.. moim zdaniem osoba nie spędzająca czasu in-game w obecnym czasie nie ma kompletnego pojęcia jak wygląda sytuacja populacji w grze ...

Toć to ja gra mi nie przypadła do gustu z jakiegoś powodu to jest to chyba logiczne, że w nią nie gram, mam się zmuszać na siłę? Zabronisz mi się wypowiedzieć z tego powodu?

Jeszcze się nie nauczyliście że z @Dreedzik nie ma co dyskutować ? Nie liczy się nikogo innego opinia , możecie mu podawać wyliczenia ile średnio przewagi daje Value Pack nad osobami które go nie posiadają a on i tak wam napsize " ja nie używam wiec jest zbedny i nie ma wplywu na gre " ... Mozecie podawać milion przykładów i dowowdów a i tak jego argumenty zawsze te same " nie grasz wiec hejcisz" , "to ze grales a obecnie nie, znaczy że nie masz prawa sie wypowiadać" , " ja tego nie potrzebuje wiec inne osoby tez nie " , piszesz źle o grze nawet podajac konkrente przyklady "hejter" i tak w kółko ciągle te same regułki powtarzane do znudzenia. Dajcie sobie spokój naprawdę ...

Ale wy tu pier**licie głupoty i farmazony. Tak sie wszyscy srali tym p2w, przestali grac, minelo 2tyg i wrocili. Jestes biedny to kup sobie VP z marketu, jak 90% ludzi w grze.....poszlo haslo o mergu serwow to sie nagle ludzi zrobilo na serwerach jak mrówków, a jak wam przeszkadza item shop to nie grajcie i tyle.....

+1

@NoPainNoGain

Wypowiadaj się, bo masz do tego prawo, tylko po co podejmujesz znaczącą dyskusję w temacie, który cię np. już dawno nie dotyczy i nie masz o nim pojęcia... o to chodzi :P

@T4l4r

Nudny jesteś jak flaki z olejem, te osoby które pisały o setkach % zwiększenia kasy teraz pukają sie w czoło.. bo koszt materiałów przewyższa koszt sprzedaży itemu a cała ich filozofia opierała się na kupowaniu itemów z AH. Jeśli jesteś crafterem to skupowanie itemów na item się po prostu nie opłaca lub zarobek jest tak znikomy, że szkoda na to czasu.

Widzisz, bo jeśli coś nie jest komuś do szczęścia potrzebne, lub nie jest w stanie wykorzystać tego w 100%, albo nawet w 10% i bez tego świetnie sobie daje radę w czasie jaki może poświęcić in-game to znaczy, że element ten nie jest 'must have'. Gdyby nie fakt, że tych value packów mam za free na jeszcze sporą ilość czasu to zapewne jedyne co bym kupił to marv's Palette, gdyby cena tego nie była ceną 66% kwoty całego VP.

Nie będę do tego wracał, bo to rozmowa donikąd, wszyscy "ekonomiści" liczą, że wszyscy grają po 24/24/7 :P.

@Huban
+1

Lubcie co chcecie i wyrażajcie o tym opinie, ale nie pitolcie farmazonów, że bez jakichś itemów ludzie nie istnieją w grze, bo jest to CHORE. Większość osób nie jest w stanie codziennie poświęcić grze więcej niż 2-3h a Wy jej robicie porównanie z ludźmi grającymi cały czas w kółko i nazad.

Już wspomniałem mam wydane pierdylion € na grę i bogiem w niej nie jestem.

@Dreedzik Po raz kolejny wypowiadasz sie o crafcie nie majac pojecia .... Ktory normalny crafter kupuje materialy z ah jak ma je za free od worekrow w tonach ( jedyny material ktory kupywalem to bylo mleko ale od kiedy moglem miec krowy na farmach to juz nie problem ) ? Wlasnie to jest twoje pierdzielenie pray razy sam sie przyznales ze nie masz pojecia o crafcie nie robisz tego a wypowiedasz sie jak expert ( opierajac opinie na "koledze ktory crafci" ) .... Wiec nie wiem kto tu jest ignorantem ktory probuje na sile udowodnic jaki to VP jets nie potrzebny

Ps. i po raz kolejny udowadniasz moje swtwierdzenie ( " ja tego nie potrzebuje wiec inne osoby tez nie " ) textem : " Widzisz, bo jeśli coś nie jest komuś do szczęścia potrzebne, lub nie jest w stanie wykorzystać tego w 100%, albo nawet w 10% i bez tego świetnie sobie daje radę w czasie jaki może poświęcić in-game to znaczy, że element ten nie jest 'must have' " . Bo dla Ciebei nie jest potrzbeny wiec nie jest must have ... Ale dla 90% crafterow jest potrzebny .. A ty jak zawsze tylko pod siebie patrzysz co pokazujesz nie raz.... Dojdzie do Ciebie ze gra nie kreci sie tlyko w okolo twoje ego i tego co robisz?

ps2. Ja nie wypowiadam sie na tematy o ktorych mam znikome pojecie lub na zasadzie bo kolega powiedzial . Czyli nie pisze o kasie z grindu w bdo , bo nigdy w tej grze nie gridnwoalem na powaznie i nie mam pojecia . Wypowiadam sie tlyko na temat craftu z ktorego czepralem ogromne zyski . Ciebie prosze o to samo nie masz pojecia o crafcie nie pisz.... Bo i tka claa twoja wypwoeidz skupia sie na " ja nie potrzebuje" lub "kolega crafter mowil"...

@Dreedzik Grałem w BDO więc jakieś pojęcie mam, ok? Nie grałem w to 6 lat temu tylko 2-3 miesiące temu więc raczej dużo przez ten czas się nie zmieniło ^_^, ale dobra nie ma o czym dyskutować z faboyami którzy mają wszystkie/prawie wszystkie posty w tematach o BDO i starają się słodzić grę. Serio według was gra jest idealna i nie posiada żadnych wad a to jest gówno prawda, bo każda gra ma jakieś wady i nikt mi nie zabroni o nich napisać. Kończę już karuzelę śmiechu bo pisząc z wami czuję się jakbym odbijał słowa od ściany..... "mi to nie przeszkadza więc innym też nie powinno" dobre sobie...

Od dawna przyglądałem się bdo z myślą o jej zakupieniu, ale bardzo odstraszały mnie i zniechęcały dyskusje na forach, że p2w, nie opłaca się, jak nie kupisz VP to będziesz odstawał, bla bla bla. W pewnym momencie zauważyłem, że większość tego płaczu nie ma sensu ani poparcia, i jedyną rzeczą o którą płaczą to p2w. Stwierdziłem, że kupię grę i sam się o tym przekonam jak jest na prawdę. Boom! wielkie zaskoczenie. Po jakimś miesiącu gry, okazało się, że ten cały płacz o p2w (jak się okazało nie istniejące p2w) to g**no prawda. Nie jestem po niczyjej stronie, ale czytam te wszystkie tematy w dziale BDO i z tego co widzę w grze i czytam na forum, to jak na razie słowa dreedzik'a są prawdziwe i poparte konkretnymi argumentami.Prawdziwymi argumentami które sam widzę. Przestanie wciskać kit, że jest p2w, a vp daje chorendalną przewagę. Totalny bull shit. Znaczenie w grze ma ile czasu nad nią spędzisz a nie ile kasy wywalisz na is. Skoro is to p2w a vp daje taką przewagę, to jak wytłumaczyć fakt, że ja, nie wydając ani złotówki na grę grając po 2-3h dziennie mam lepszy sprzęt, jestem bogatszy od kumpla który ma vp i gra po 2-3h ale nie codziennie? W grze ogromne znaczenie ma rng a nie jakiś wyimaginowany p2w -.-

Gra umiera? To zabawne bo jak debil szukam spotów gdzie mogę spokojnie pofarmić, gdzie nie będzie mi nikt przeszkadzał. merge nie świadczy o umieraniu gry. No ale co ja tam wiem, przecież jestem tylko fanboy'em XD.

według was gra jest idealna i nie posiada żadnych wad

Oczywiście, że gra posiada wady, jak najbardziej. Nigdy nie twierdziłem, że tak nie jest. Tyle że tutaj chodzi o to, że ludzie sobie wymyślili p2w którego nie ma, dla tego tacy ludzie jak np. Dreedzik czy ja, bądź wielu innych którzy grają, tej gry w jakimś stopniu bronią. Bo pisanie o wadzie której nie ma, to zniechęcanie ludzi do gry i pokazywanie im w ten sposób jaka to gra jest zła pisząc bzdury.

@T4l4r

Zacznij stosować wpierw swoje zasady wedle samego samego a potem każ innym się do nich stosować. Sam przedstawiasz wizerunek tylko z poziomu swojego i naprawdę zagorzałego craftera, który siedzi całymi dniami i getheruje, crafci i inne. Swoimi wypowiedziami po prostu potwierdzasz to co mówię, jednym jest vp przydatny innym nie, co jest sprzeczne z ogólną definicją p2w - przynajmniej tą, którą sam stosuję.

Rozmawiając z ludźmi zawsze zaznaczam jedno ważne zdanie "zależy ile masz czasu, ile chcesz przeznaczać na grę, ile czasu poświęcisz na poszczególne jej elementy". Są to kluczowe elementy w grze a wspólnym mianownikiem jest czas.

@comaro1889

Każdy ma własną definicję p2w. Dla jednych kupienie stroju do gry to p2w czy slota w inv. Jednak nie oznacza to, że gra w całości jest p2w. Gra zanim wyszła w EU/NA miała za sobą ponad półtora roku Developingu w różnych wersjach, nigdzie w necie nie słyszałem słowa o p2w.. coś co zawsze pojawia się przy f2plach.

---Ciach bajera---

Fanboye zawsze będą się podniecać swoją gierką bo nie widzą życia poza nią. Pisanie, że każdy ma definicje P2W to idiotyzm. Ale w sumie to tak jakby kopać się z koniem. Fakty mówią same za siebie ale ktoś i tak będzie pierdzielił, że nie ma P2W bo jest uzależniony od gry. P2W jest zawsze gdy ktoś kupując przedmioty z IS ma przewagę nad graczem, który nie kupuje i kropka. Jest tylko kilka gier popularnych, które nie mają P2W a mają item shop. Oczywiście pomijam gry z abonamentem takie jak WoW.

P2W jest zawsze gdy ktoś kupując przedmioty z IS ma przewagę nad graczem, który nie kupuje i kropka

Dokładnie tak. A idąc twoją definicją sam potwierdzasz, że w BDO nie jest p2w bo item shop nie daje Ci żadnej przewagi nad innimy graczami :)