Umiera?

Miałem sen... Że podforum o bdo było czyste od ludzi, którzy w niego nie grają. Chciałbym podyskutować o grze z ludźmi, którzy ją lubią i grają ale to nie w polsce. Gdyby nie to, że wolę spędzić czas dobrze się bawiąc w grze też bym poszedł na forum wowa, aiona czy jakiejkolwiek innej gry o której nie mam pojęcia i zniechęcał do niej wszystkich.

Nie wiem czy można być fanboyem po tygodniu grania ale również uważam, że ze wszystkich wypowiedzi Dreedzik jest najbliższy prawdy. A tak w ogóle to temat o populacji a nie o tym czy gra wam się podoba czy nie, czy jest p2w czy nie.

Ja czekam na merge z niecierpliwością bo na Alustinie expi się fajnie (można czasami wyłapać wolnego spota) to na markecie po prostu mały wybór a o rzeczach z is można pomarzyć (nawet jeśli coś się pojawi to jest wykupywane w sekunde).

Te same osoby hejtują te grę w każdym temacie i te same jej bronią. Moim skromnym zdaniem po prostu spróbuj sam i ocen. Ja w BDO bawię się świetnie prawie od samego startu. Dopowiem coś bo nie wiem czy było już o tym w temacie, a sprawa jest napiętnowana czyli łączenie serverów. Planowane to było od samego początku i jak zaczynałem grać to wiedziałem że tak będzie, wiedziałem że powstanie jeden mega server ale oczywiście kilka osób, którzy uważają że grali w tę grę i wiedzą o niej wszystko twierdzi że gra umiera bo łączenie jest... Ludzi boli to że jest to gra B2P i IS ciekawi mnie gdyby było inaczej gdyby gra była f2p i IS (a takie były pierwotne założenia tylko ludzie bardzo protestowali). W BDO jest zdecydowanie mniej gold selerów i innego tego typu ścierwa ponieważ rynek jest zamknięty i to gra decyduje o wartości przedmiotu na podstawie popytu i podaży.

łączenie jest spoko. może być gorzej z wydajnością bo masa ludu pójdzie na jeden kanał bo "więcej ludzi czyli lepsza zabawa" ;) ale ogólnie może w końcu będą łatwiej dostępne itemy z IS w markecie. ;)

Ale będzie 36 kanałów zamiast 12stu. Fakt taki że jeden server jest wyludniony więc więcej miejsca do expa bo na Alustinie to sie expic nie da wczoraj latalem na minusowej karmie bo ciągle ktoś mi na spota wchodził. Podobno na Jordinie gra jeszcze wiecej osob niz na pozostalych dwoch łącznie.

Początkowo BD mnie odrzuciło tuż po odpaleniu i wbiciu paru lvli... Ale ostatnio znów zacząłem grać i mi się spodobało. Co ciekawe w początkowych lokacjach jest pełno graczy na low lvlach, czego nie mogłem zauważyć w innych mmorpach, które próbowałem przez ostatni rok. Myślę, że jeśli czas pozwoli to z BD zaprzyjaźnię się na dłużej. Czytając to forum strasznie odrzucał mnie hejt na tę grę i wszech obecnie głoszony pay to win. Jednak błędem było słuchanie krytyki ludzi, którzy jedyny kontakt z grą mieli na youtube i tak jak ja początkowo poprzez guest packa... Warto spróbować i dać szansę BD.

Brawa dla tego PANA !

Początkowo BD mnie odrzuciło tuż po odpaleniu i wbiciu paru lvli... Ale ostatnio znów zacząłem grać i mi się spodobało. Co ciekawe w początkowych lokacjach jest pełno graczy na low lvlach, czego nie mogłem zauważyć w innych mmorpach, które próbowałem przez ostatni rok. Myślę, że jeśli czas pozwoli to z BD zaprzyjaźnię się na dłużej. Czytając to forum strasznie odrzucał mnie hejt na tę grę i wszech obecnie głoszony pay to win. Jednak błędem było słuchanie krytyki ludzi, którzy jedyny kontakt z grą mieli na youtube i tak jak ja początkowo poprzez guest packa... Warto spróbować i dać szansę BD.

Jeszcze podoba mi się ostatnio sytuacja na forum, Ci o których wspomniałem nabijający hejt na grę dodatkowo ją promują. Aktualnie zainteresowanie BDO jest dość spore i chyba nigdy nie było tak duże. Dostaje nawet wiadomości na priv gdzie ludzie pytają się co i jak naprawdę jest.

Wiec kłaki i inne wszy dajcie se już spokój.

Miałem sen... Że podforum o bdo było czyste od ludzi, którzy w niego nie grają. Chciałbym podyskutować o grze z ludźmi, którzy ją lubią i grają ale to nie w polsce. Gdyby nie to, że wolę spędzić czas dobrze się bawiąc w grze też bym poszedł na forum wowa, aiona czy jakiejkolwiek innej gry o której nie mam pojęcia i zniechęcał do niej wszystkich.

Nie wiem czy można być fanboyem po tygodniu grania ale również uważam, że ze wszystkich wypowiedzi Dreedzik jest najbliższy prawdy. A tak w ogóle to temat o populacji a nie o tym czy gra wam się podoba czy nie, czy jest p2w czy nie.

Ja czekam na merge z niecierpliwością bo na Alustinie expi się fajnie (można czasami wyłapać wolnego spota) to na markecie po prostu mały wybór a o rzeczach z is można pomarzyć (nawet jeśli coś się pojawi to jest wykupywane w sekunde). 

Jak chcesz podyskutowac tylko z tymi co graja, a tych ktorzy z X powodow przestali. To na dobra sprawe, nie chcesz o grze posluchac tylko zeby cie fanboy przekonal dlaczego warto.

80% gry to mozolny grind I w dodatku SOLO bo w grupie jest gorszy zysk/xp na godzine, a jako ze nie ma limitu lvli a kazdy lvl I upgrade gearu jest na wage zlota to siedzisz I farmisz solo godzinami.

Gra nie jest P2W?

no sup - lzy ze sklepu sprzedawane byly do czerwca/lipca? tylko ze sklepu pakiet 100 za 40e. Padasz = nie tracisz %

majtki, okulary, kolczyki zwiekszajace luck itd

pety zbierajace drop=zwiekszajace szybkosc farmy

udzwig, bazowy zmusza cie do latania do miasta(wozek tez ma limity) co chwile = posrednio zwieksza wydajnosc farmy

Kostium pve zwieksza ci czas przez ktory nie musisz naprawiac zbrojy no I plus do expa = mniej latania znowu exp+++

Value pack =wymuszone premium

No, ale gra nie jest p2w ... Bo mozna za golda przez ah od innych graczy to kupic. Brawo geniusze, tylko teraz w grze bez mozliwosci tradeu ludzie maja z csa setki/milardy I moga sobie gear upgradowac.

Co jak co, ale nie robi sie sondy o systemie platnosci przed startem robi wygrywa stosunkowo drogi b2p z p2w cs zamiast f2p I PREMIUM I csa a oni robia b2p+premium no I Cs zostaje.

zaraz mi jakis fanboy napisze, ze jakby nie F2p to cs bylby gorszy.....

No to moze I by byla prawda przed udostepnieniem mozliwosci wystawiania itemkow przez ah, teraz to bez znaczenia bo cash to tylko gold I tyle....

gl I hf, milego f2p I zabawy nowym miesom armatnim.

Ehm a ten znowu.... Daj sobie już spokój nawet nie wiesz co piszesz !

Mało interesuje mnie to ile grałeś i jakie masz doświadczenie ale gadasz głupoty. Przykład z dnia wczorajszego aktualnie expienie duo jest najbardziej opłacalne bo:

1) Itemy sprzedawane są z woreczka (brak zbyt szybkiego przeciążenia) zostają Ci same bundle itp

2) Latać do miasta i tak musisz nawet żebyś wydał milion złotych trzeba dokupić potek, naprawić się

3) W duo (i można więcej) łatwo utrzymać spota, zabijacie więcej mobów (szybszy exp) to akurat sprawdziłem wczoraj z znajomym i aktualnie nie mam zamiaru expić solo.

Serio masz takie małe pojęcie o tej grze, żyjesz jakimiś rzeczami, które od ostatniej Twojej gry diametralnie się zmieniły. Mogę przyznać Ci rację tylko w przypadku petów bo resztę można zastąpić. Na susanki to teraz nawet wozu nie biorę no chyba że idę sam. Mimo wszystko kupiłem udźwig, mam sloty a i tak do miasta latać trzeba.

P.S

Okulary Majtki ? Hę Okulary to w sumie nic nie dają i każdy dostał je z eventu .... Majtki również były przedmiotem eventu i dają tylko 1 Lucka, którego i tak można zdobyć poprzez kryształy wkładane do zbroi a 3 lucka dostajesz po prostu w czasie rozgrywki.

BD umarl juz po tym jak bylo wiadomo ze grą zajmie się Uber firma KAKAO. Debile nie maja pojecia o Europie i NA, tylko myślą, że tu tak samo jak w Azji wszystko najlepiej za Hajs . Zobaczcie sobie model Path of Exile, który był robiony pod English users czyli jeśli gra jest dobra to ludzie sami z siebie dają kasę dla wydawcy i naprawdę nie trzeba dawać itemów p2W + B2P 30 Eur + Premium żeby gra się rozwijała i miała bardzo dobre wyniki finansowe oraz dużą liczbę graczy. Gdyby BD mial model biznesowy jak Path of Exile albo podobny to teraz byla by jedna z najbardziej granych mmorpg a tak stacza się i będzie staczać.

80% gry to mozolny grind I w dodatku SOLO bo w grupie jest gorszy zysk/xp na godzine, a jako ze nie ma limitu lvli a kazdy lvl I upgrade gearu jest na wage zlota to siedzisz I farmisz solo godzinami.

Doskonale potwierdzasz swoimi postami to o czym pisałem wcześniej. Przyszli ludzie do gry i oczekiwali drugiego wowa, pomimo iż od samego początku było wiadomo na jakiej zasadzie gra będzie działać -.-

To tak samo jak bym kupił pączka z dżemem i miał pretensje, że jest z dżemem a nie z makiem.

udzwig, bazowy zmusza cie do latania do miasta(wozek tez ma limity) co chwile = posrednio zwieksza wydajnosc farmy

Totalna bzdura. Nie wydałem na grę ani złotówki (nie licząc jej zakupu) mam tyle slotów i udźwigu ile oferuje mi sama gra, a mimo wszystko zanim zapełnię sloty, udźwig muszę wrócić do miasta i się naprawić i zaopatrzyć w poty.

Value pack =wymuszone premium

O proszę, pierwsze słyszę. Jeszcze nie spotkałem się z tym aby gra na mnie wymuszała kupno vp który nic nie zmieni w mojej rozgrywce.

Wszystkie twoje wypowiedzi skupiają się wokoło tego, że wszedłeś do gry, oczekiwałeś drugiego wowa (pomimo, że od początku było wiadomo jak będzie) i wielki płacz bo gra nie dała Ci tego czego chciałeś. To właśnie jest twój powód do wypisywania totalnego bullshit'u. Wprowadzasz ludzi chętnych do gry w błąd. Z każdym swoim postem utwierdzasz mnie w przekonaniu, że kompletnie nie masz pojęcia o tym jak działa gra, ale mimo wszystko obrałeś sobie za misję jechanie po BDO.

Olejcie tego kłaka bo to jakieś dziecko które pragnie atencji. Przecież według jego logiki to np lol też jest p2w bo możesz kupić postać a inni muszą grać by zarobić golda.

Olejcie tego kłaka bo to jakieś dziecko które pragnie atencji. Przecież według jego logiki to np lol też jest p2w bo możesz kupić postać a inni muszą grać by zarobić golda. 

Temat lola zostaw ;) jeszcze pamiętam jak kiedyś nidale przed zmianą hitboxa włóczni Q grało się ze skinem łowczyni głów bo Hitbox jej Q był mniejszy przez co można było przestrzelić nie stojące za blisko siebie miniony. gdzie na podstawowym się nie dało przez zbyt duży Hitbox ;)

co do BD: Gra nie Umiera , koniec kropka ;) gra jest bardzo dobra :)

oczywiscie ze gra jest bardzo dobra. ale nie dla wszystkich. jak ktos podaje wade ze sie grinduje na jednym spocie 100h to troche dziwne zwazywszy ze to grindownik :) to tak jak ja bym oczekiwal od wowa dobrego pvp xD

ale najweksza wine ma guru takze znany w niektorych kregach jako macius z klanu, ktory clickbaitowymi naglowkami o bdo nakrecil taki hejt na ta gre ze ludzie bezmozgo potwarzaja jego klamstewka jak mantre :D

no ale nierzetelne dziennikarstwo ma to do siebie ze powiela klamstwa

Odpowiem jedno.... opinia a wszechobecny hejt to dwie różne rzeczy. poza tym temat został skierowany do ludzi,którzy grają w grę a nie, którzy od pół roku siedzą i narzekają na grę lub po prostu w nią nie grają.. moim zdaniem osoba nie spędzająca czasu in-game w obecnym czasie nie ma kompletnego pojęcia jak wygląda sytuacja populacji w grze ...

Po pierwsze Guru najpierw nakręcił hype na BDO, dopiero potem hate. Poza tym mylisz portal z forum.

Po drugie oczywistym jest, że większość osób wypowiadających się to osoby, które na dany moment nie grają już w tą grę, bo z całej ekipy osób na tym forum została garstka po przygodach z wydawcą gry.

Cały temat opiera się o łączenie serwerów, które prawie zawsze oznaczają jedno. Biorąc pod uwagę właśnie cyrk z wydawcą + niedawną obniżkę stałej ceny BDO raczej nie trzyma się dobrze.

BDO może być dobrym grindownikiem, ale nie sądzę, by grindownik mógł być jakimś topowym MMO, nawet z dobrym wydawcą.

Serio, komu chciałoby się siedzieć ~6h godzin i tłuc bez przerwy te same mobki? W sensie ja rozumiem, że są tacy ludzie, ale nie jest to jakaś duża grupa.

Już pomijam znalezienie czasu przez osobę dorosłą na takie grindowanie.

Ja tutaj nikogo nie wyzywam od nolifów, po prostu nie rozumiem koncepcji wydawcy, w której z jednej strony nie respektuje casualowego grania, no bo jest grindownikiem, z drugiej wymusza w pewien sposób

To do kogo jest skierowana ta gra? (mam na myśli jakiś target/przedział wiekowy).

PS. O co chodzi z tym PvP w WoWie? Od wyjściu Legionu ma się świetnie. Coś przespałem mimo to?

o kurcze panowie kolejny

" Biorąc pod uwagę właśnie cyrk z wydawcą + niedawną obniżkę stałej ceny BDO raczej nie trzyma się dobrze. "

wrozysz z fusow czy jak? :D nie siedzisz w grze, nie znasz jej realiow, nie wiesz jaki zamysl maja tworcy wiec oczywisice wiesz ze laczenie serwerow znaczy tylko jedno.

co do pvp w wowie to chyba duzo przespales w sensie ze nie grales chyba w gry z dobrym pvp jak uwazasz ze pvp w wowie jest dobre

Ale rozumiem, że w innych mmo robiąc 40 raz ten sam dungeon w nadziei na jakiś drop nie tłuczesz tych samych mobów 6h? A nie, przecież musisz wyjść z instancji i wejść jeszcze raz. Też mi różnica... każde mmo w końcu sprowadza się do grindu tylko kilka lat temu producenci zamknęli spoty w instancjach. Sprzedali ten sam towar w nowym pudełku a gawiedź to połknęła i chyba się zachłysnęła.

o kurcze panowie kolejny 

" Biorąc pod uwagę właśnie cyrk z wydawcą + niedawną obniżkę stałej ceny BDO raczej nie trzyma się dobrze. "

wrozysz z fusow czy jak?  nie siedzisz w grze, nie znasz jej realiow, nie wiesz jaki zamysl maja tworcy wiec oczywisice wiesz ze laczenie serwerow znaczy tylko jedno.

co do pvp w wowie to chyba duzo przespales w sensie ze nie grales chyba w gry z dobrym pvp jak uwazasz ze pvp w wowie jest dobre 

Nie wróże z fusów, przecież podałem Ci fakty, w sensie:

-Merge serwerów

-Zmiany w item shopie (czyt. cyrk)

-Obniżka ceny gry

To ma niby świadczyć o dobrej lub nawet stabilnej sytuacji gry?

Co do WoWa nie podałeś konkretów, widże tylko jakieś ogólniki nie odnoszące się w zasadzie do niczego.

Ale rozumiem, że w innych mmo robiąc 40 raz ten sam dungeon w nadziei na jakiś drop nie tłuczesz tych samych mobów 6h? A nie, przecież musisz wyjść z instancji i wejść jeszcze raz. Też mi różnica... każde mmo w końcu sprowadza się do grindu tylko kilka lat temu producenci zamknęli spoty w instancjach. Sprzedali ten sam towar w nowym pudełku a gawiedź to połknęła i chyba się zachłysnęła.

Czyli Ja, osoba nienawidząca grindowania, jak wiekszość innych graczy (patrz: kondycja gier opartych na grindzie) jednak potrafi znaleźć swoje MMO, np GW2, TESO czy WoW.

Rozumiem, że oszukujemy sami siebie, tak? :D

@Ammon tutaj akurat nie ma się czepiać tego że gra jest oparta na grindzie, mało jest typowych dobrych grindowników, więc akurat pod tym względem to jest spoko. Zresztą nie masz co się kłócić z fanboyami-dostali dziesiątki powodów dlaczego gra ma negatywną opinię według dużej ilości graczy popartych argumentami. Według nich skoro już nie grasz to nie masz prawa głosu jeżeli chodzi o produkcję xD, żeby to komentować to musisz spędzać czas w grze mimo tego, że ci się nie podoba i chcesz tylko napisać dlaczego. Daj im spokój, zobaczymy kto będzie miał rację, faktów nie idzie oszukać ale najwidoczniej mamy tutaj osoby które próbują to zrobić :P. Co z tego, że wow to gra która ma chyba najlepszy balans postaci, skoro BDO ma jeszcze lepszy wypuszczając przebudzenia po kolei, co z tego że wowa subskrybuje miliony osób skoro BDO jest lepszy. Znudzi ci się grind to możesz iść pobawić się w "zbalansowane" pvp i pobawić się na rynku z innymi graczami którzy korzystają z is-a w celu wzbogacenia się w grze. A w wowie? Możesz iść robić achievmenty, walki petów, daily, farmić repkę, robić transmoogi, farmić różne instancje, siedzieć na rynku z innymi graczami którzy mają takie same szanse na wydropienie jakiegoś itemu czy w tym samym tempie rozwijać profki z których też są profity i nie potrzebujesz żadnego vp żeby zwiększyć zyski, człowieku to jest BDO to jest gra IDEALNA.

Sami sobie koloryzujecie wypowiedzi, sami się nakręcacie.

Nie " nie ma prawa " ale jego wypowiedź powinna zawierać odpowiednie informacje. Kiedyś zapytany o daną grę, w którą nie grałem już kilka miesięcy, ale jednak pytanie do mnie poszło, bo byłem dość aktywnym użytkownikiem forum w danym temacie zaznaczyłem jasno, że moja wiedza opiera się na sytuacji jaka była na serwera kilka miesięcy temu, nie mam pojęcia jak wygląda obecna sytuacja..... i taką wiedze posiada większość z Was wypowiadających się o tej grze w tym czy wielu innych tematach.

Po raz kolejny przytoczę konkretne rzeczy. Gra nie ma 9 miesięcy a prawie 3 lata, przez praktycznie ponad 2 lata NIKT dosłownie NIKT nawet w najmniejszym stopniu nie negował BDO, pomimo iż OGROM ludzi grało na KR, jeszcze więcej poszło na Rosyjski serwer a co najciekawsze obydwie te wersje mają tak rozbudowany sklepik, że rączki opadają. Nikt nie wypowiedział się o p2w, wyciąganiu kasy, okłamywaniu przez wydawcę.

Gównoburza, bo inaczej tego nie idzie nazwać, pojawiła się w internetach po wrzuceniu ISa na AH, wszędzie wielkie napisy OSZUŚCI i KŁAMCY... a jeszcze przed wydaniem gry wyraźnie napisano iż IS na AH się POJAWI... ale kto czyta informacje od wydawców. Protesty, zamiany avatarów, znaczków gildiowych... po co... po to by spekulować rynkiem... co się stało po wprowadzeniu patcha... wszystko znikło :P .. a jednymi z pierwszych sprzedających i skupujących ludzi byli Ci, którzy najbardziej krzyczeli jakie jest to p2w.

Nasza wersja podlega bezpośrednio wydawcy z Korei. Z racji ich decyzji wprowadzono ograniczoną wersję Value Packa. Kolejna gównoburza, bo przecież nagle z 19,5% zarobku ludzie wymyślili sobie matematycznie wzrosty zarobków po 200 czy 300% nie biorąc pod uwagę żadnych elementów ekonomicznych.... pobawili się w cyferki. Ludzi od groma łykło to jak młode pelikany, a że człowiek jak ślepy baran ciśnie za większością ... no to było co było.

Kolejną rzeczą, którą wyciągnęła dyskusja na tym forum jest fakt, że gdyby gra była f2p to nikt by się do niczego nie czepiał.. bo jak można dawać w grze b2p jakikolwiek abonament... tutaj dyskutować nie będę, bo szkoda literków. Problem w tym, że wielu z Was nie wie albo nie chce przyjąć do świadomości, że gra nie wyglądałaby tak samo względem ISa i polityki sprzedaży ISa na AH gdyby gra była w wersji f2p.

Pomimo iż nie pochwalam piratów i ich nie popieram, polecam tutaj zaglądnąć na ten priv blackdesert.to. Jest to klient koreański, można zobaczyć jak wygląda ich IS, co w nim się znajduje, co daje, jakie są różnice oraz pomyśleć ile można by za to zarobić srebra.. bo jeśli się nie mylę to nie ma ograniczenia w korei na ilość sprzedawanych itemów a ceny chociażby kostiumów są 4x droższe a item na ISie praktycznie 3x tańszy. Mniej płacimy dużo zarabiamy.

Ale oczywiście nasza wersja jest pase, bo wymaga od człowieka wydatku odrobiny grosiwa.

Czy gra umiera, czy merge jest ratowaniem gry... nie, gra ma się dobrze, ratują tych ludzi, którzy siedzą na innych serwerach, na serwerach które na samym początku nie były zaludnione na maxa i w których przesiew wdał się najbardziej we znaki. Łączenie serwerów to nie zmniejszanie ilości a zmiana powiedzmy sobie sceny wojny. Obecnie mamy 3 serwery po 12 kanałów, po zmianie będzie jeden serwer z 36 kanałami.. miejsca tyle samo, tylko jedna wielka scena wojny i jeden rynek. To daje ta zmiana.

Co do całego BDO, to jego sytuacja populacyjna trzyma się bardzo dobrze. Na stronach koreańskich w rankingach w czasie rzeczywistym jest wysoko, Koreańczycy streamują BDO i jakoś nie ma tam pustek.

BDO to gatunek gry, który od dawien dawna był wypierany przez proste gry, szybkie, nie wymagające do gracz większych nakładów czasowych, potocznie zwanych casualami... nie dziwię się, że ludzie nie umieją się w takiej grze odnaleźć.. a wymówka, że wychodzę z gry bo jest Value Pack lub że wydawca kłamał...... no bitch plss..

Róbcie co chcecie, grajcie w co chcecie, ale nie grając nie bądźcie upierdliwcami i nie obrzydzajcie innym gry, bo fakt że graliście nie daje Wam ku temu przyzwolenia.

Macie przed sobą Revelation, kiedyś tam będzie Bless, z tego co pamiętam to gry, które były wychwalane w czasie krytyki poczynań w BDO... mam nadzieję, że Te osoby, które jechały tak BDO chwaląc przy tym w/w gry po paru tygodniach czy miesiącach nie zrobią dokładnie tego samego, chociaż zapewne będzie jak zawsze.

BDO nie jest grą idealną i daleko jej do niej... boje się dnia w którym kiedyś wydawca koreański wymusi przejście na f2p... ale jednocześnie jest najsolidniejszym pełnoprawnym Open World MMORPG z gatunku GRIND. Solidny rozbudowywany kontent, oprawa audio-wizualna, kombat, nie przesadzona wersja IS sprawia iż osoby lubiące ten sport - grind - bawią się w tej grze bardzo dobrze.

PS:

@Ammon

Mówiąc o nie dużej grupie mówisz, że gracze PoE chociażby to są jacyś inni, bo jak mogą przez xxx godzin, xxx dni, klepać te same moby w tych samych lokacjach - inaczej poukładane ale z tych samych "tekstur" - a co najciekawsze co kilka miesięcy zaczynać wszystko od nowa... PoE to H&S ale pełnoprawny grindownik, grindzisz grindzis aż się osrasz.... a wszystko po to by szedł lvl, by zdobyć walutę, by zdobyć item który będzie miał statystykę lepszą o 1ptk itd.

I tak wróżysz z fusów...EU/NA jest wersją przynoszącą najmniejsze dochody ze wszystkich wersji BDO. Mamy największe ceny jednostkowe w ISie, oraz zawartość ISa nie jest zawartością do ciągłej inwestycji, powiedziałbym że może z 10-15% kupuje regularnie coś w ISie. Stąd proste zabiegi jak chociażby obniżenie ceny gry, czy dodanie możliwości sprezentowania gry ludziom by pozyskać nowych graczy, możliwie że z chęcią płacących graczy oraz po to by zarobić na tym... gra to biznes..

Poza tym podałeś "swoje" mmo, które mają kompletnie inne założenia... ale cóż jak już wspomniałem... grind nie jest dla wszystkich. I choćby nie wiem jak byś mnie przekonywał to zarówno WoW, GW2 jak TESO mają swoje sposoby na pozyskiwanie kasy od ludzi.

PS2: z tą sprawiedliwością w WoWie czy w wielu innych grach to bym uważał... bo nic nie jest sprawiedliwe, jeśli coś nie jest gwarantowane....

Dziwi mnie tylko jedno marudzicie że BDO to p2w bo wprowadzono vp bo jesteście oburzeni tym że kupiliście dostęp do gry a jest opcja zakupów w IS. Nikt jednak nie mówi jak bardzo kosztowna jest zabawa w WoW-a. Najpierw zakup podstawki następnie kolejne dodatki do tego miesięczny abonament. Niby można wyfarmić tyle aby tym opłacić haracz Blizzardu. Tylko jaki jest sens grania cały miesiąc tylko po to aby wykupić dostęp na kolejny miesiąc? W BDO bez problemu można zakupić vp a ah a koszt jest poprostu śmieszny 9.5 miliona (dzisiaj ceny vp spadły po niżej 9 milionów).Tyle to ja zarobie w max 2 dni. Skoro gra jak twierdzicię nie zarabia to po kiego grzyba koreańce pompują w ten produkt kasę? Zatrudniają firmę która ma zająć się optymalizacją silnika gry i teksturami a także pracują nad nową rasą mrocznych elfów i nową krainą.