- Szczerze polecam używaną gtx 770, można wychaczyć ja już za ok 400 zł, a daje wydajność 1050/1060 3GB
Jakiś konkret procesor pod ten Socket ciężko znaleźć, ale może ambitnie mógłbyś kupić płytę główną pod te najnowsze procesory intela, które są mega, szczególnie te z najniższej półki, ponieważ nowe są turbo tanie w porównaniu do ich wydajności, a dałoby Ci możliwość późniejszego upgradu do i7-8700k za parę lat, więc proponuję:
- Jakąś najtańszą płytę z socketem 1151 i chipsetem z370 np. Link ok. 500 zł
- procesor i3-8300 ok. 600 zł
Taki pakiet to Ci nawet wieśka na średnio wysokich pociągnie w stałych 60 fps’ach a wyjdzie bagatela te 1,5k zł
Mogę też Ci zapodać benchmarka takiego zestawu bo właśnie koledze taki zestaw złożyłem.
- W przyszłości możesz dorzucić jak już pisałem i7-8700k za parę lat.
- Trochę ramu ( teraz trochę tanieje )
[ taka rada, czas dostępu do pamięci jest bardzo ważny, czasem lepiej 2400 MHZ z CL 12 niż 3000 MHZ z CL choćby 16, ale o tym mógłbym rozwinąć się jak będzie taka potrzeba ]. - SSD pod M2! (Moja miłość Evo 960+ <3 )- nie warto kupować tych szmelców pod SATA, ponieważ one są tylko 2,3 razy szybsze od zwykłch HDD, a tylko o połowe tańsze niż te pod M2 które są minimum 10x szybsze od HDD, po prostu potwory to są o.o
To tyle, nwm jak z zasilaczem, średnio się znam, ale to tam kwestia 100-200 zł standard 500W
P.S. Daj znać czy nie na darmo się produkowałem i jak coś więcej to wal śmiało tutaj lub PW ; )
Do czego to doszło…
strasznie duzo niepotrzebnych wypowiedzi tutaj. ja ci powiem jak chłop chłopowi na chłopski rozum. z jednym na pewno się zgodze, twojego obecnego złomu nie ma sensu ani za bardzo możliwości upgarde’ować. zastanów, się na czym ci właściwie zależy. jeśli faktycznie twoim jedynym wymaganiem jest to, żeby bdo “nie muliło” na jakichkolwiek detalach, to wydatek 3,5tys jest grubo ponad twoje oczekiwania. mam trochę doświadczenia ze sprzętem, długo pracowałem w serwisie. często, a własciwie zazwyczaj, ludzie nie wiedzą czego chcą i jak bedą swojego sprzętu używać /cieżko sie tego spodziewać, ale tylko zaznaczam fakt/ i oczekują “mocnego kompa” Prawdą jest że bdo jest graficznie wymagającą grą, ale w momentach stresowych, czyli np. jak sam zauwazyłeś w pvp masz pokaz slajdów, to procesor jest najbardziej duszony. Ja zawsze bylem i jestem zwolennikiem uzywanego sprzetu. Doswiadczenia kazdy moze miec rozne, ale prawda jest taka, ze sprzet uzywany jest dla tych, ktorzy sie znaja na rzeczy i potrafia wzglednie ocenic sytuacje. idac do sedna, za 1500zl mozesz kupic uzywanego kompa, ktory zapewni ci plynna rozgrywke na srednich. gry typu liga czy cs oczywiscie bez problemu. podaje przyklad:
troszke denerwuje mnie fakt ze wiekszosc ludzi po przeczytania ze na UPGRADE obecnego komputera mam 1500 zl rozumieja ze 1500 zl mam na nowy/uzywany komputer ;/ ja 1500 zl chcialem przeznaczyc na 2/3 czesci uzyane ew 1/2 nowe. Na nowy komputer mam 6k zl jednak uwazam ze przy moich wymaganiach grajac w 3 gry tylko i raczej sie to nie zmieni gdyz wiekszosc pieniedzy i czasu przeznaczam na moje 2 hobby bmx nie potrzebuje bestii ktora bedzie ciagla BDO na 120 na ultra…