Upgrade PC-ta

Witam.

Mam pytanko do doświadczonych osób.

Chciałbym troszkę ulepszyć pc-ta ( konkretnie karte graf. i procesor

mam max 1500zł

płytę główną mam prawdopodobnie Gigabyte GA-M61PME-S2 bo w programie EVEREST mam coś takiego:

Właściwości płyty głównej:

ID płyty głównej 03/07/2008-NV-MCP61-6A61KG09C-00

Nazwa płyty głównej Nieznane

Jeżeli brakuje jakiś informacji to piszcie jakich.

Podajcie mi proszę możliwie najlepsze kary graf i procki jakie na tą płytę wejdą.

Jeżeli dało by rade to Interesuje mnie

procesor: najlepiej firmy intel. jakiś mocny i7

grafika: najlepiej ge-force bo ma wbudowany mechanicznie PhysX a do radka trzeba pobrać stery ( co osłabia ponoć piecyka )

P.S. nw czy to jest ważne ale na zasilaczu mam napisane only 230V

Jeżeli brak jakiś info to podajcie jakich, zdobędę je.

Jaki masz zasilacz i obudowę? Pytam tylko o to bo reszta i tak na 100% do wymiany.

@DOWN

Niech poda, bo V to nie to samo co W.

@UP

Zasilacz też bo 230V to mało

Zasilacz niestety nie wiem i nie za bardzo wiem jak sprawdzić. Obudowa w Everest mam coś takiego: Właściwości obudowy:

Producent Gigabytr Technology Co., Ltd

Typ obudowy nic nie ma

P.S. To płyta główna też była by do wymiany? Jeżeli tak to ile bo kosztowała jakaś dobra razem z jakimś dobrym prockiem i kartą graf.?

i co z chłodzeniem?

Odkręcasz obudowę komputera - tą z prawej strony patrząc na przód komputera i powinieneś mieć napisane z boku zasilacza wszystko o nim. O ile z drugiej strony nie możesz tego wyczytać (Logiczne nie). Bez tej podstawowej wiedzy nie wiemy, czy idzie również on do wymiany, ale najpewniej tak.

@up

Płyta pewnie też do wymiany~ Bo z tego co podałeś, aktualnie masz płytę pod AMD. Koszt.. Zależy czy chcesz się bawić w OC, jak nie to z 200zł bodaj. Zasilacz kolejne 200zł, dochodzi też ram ddr3 koło 100zł za 4GB. Buda piecyk, ale w tłumie ujdzie. Dysk może i przełożysz ze starego kompa, to masz koło tych 300zł do przodu. Zostaje więc procesor i karta graficzna.

Co do rozbiórki ciut się bałem... (jestem w tym zielony) ale okazało się że nawet nie mogę... to co się dało odkręciłem ale były też jakieś dziwne śrubki...

tu macie zdjęcie + jakieś logo z boku obudowy.

P.S. Nie hejtujcie mnie, nie znam się na tym ( mam nadzieje na razie (: )

^ up mam 4gb ramu dysk dobry, tego bym zmieniać nie chciał. Procek i grafa.... OS, chodzi ci o turbo czy coś takiego? nie znam się na tym ;/

I coś o układzie chłodzącym. Trzeba to zakupić? Kala się? I ile kosztuje?

post-21757-0-54550000-1365669509_thumb.j

post-21757-0-53977300-1365669521_thumb.j

Po 1 mocny i7 kosztuje ponad 1500zł

Po 2 twoja plyta glowna tylko słabe AMD przyjmuje

po 3 w co chcesz grać ?

po 4 obsluguje tylko ddr2 do 800mhz więc antyk...

Nie bój się rozbiórki, mocniej pociągnij ;) (Masz jeszcze gwarancję na tego kompa?)

Musisz podać zasilacz. Prawdopodobnie też będzie do wymiany.

Btw Ile lat ma twój komp i jak ty go czyścisz nie ściągając obudowy? :)

EDIT nic nie było xD obudowę musiałem dać lekko do góry. Ok co wam podać z niej?

Zasilacz 420 w. model LPK2-25

Tak więc zasilacz również jest do wymiany. Ramy musisz zmienić ze względu na to, że masz ddr2~ Dysk możesz sobie zostawić, tylko może być trochę wolny. ; )

Tak więc

MOBO - Płyta główna B75MA-P45 - 220zł

Ram - Geil 4GB -116zł

PSU - zasilacz SilentiumPC 500W - 199zł

CPU - procesor I3 2120 - 455zł

GPU - karta graficzna GTX 650ti - 566zł

Chociaż ja osobiście bym dozbierał na grafikę i kupił HD7850 - 759zł

^ up thx (: tylko wiesz teraz mam taki mały problem ;D jak odpalam pc to na monitorze non-stop pokazane jest no video input... a wszystko dobrze podłączyłem. W środku troszkę przetarłem. Wiesz może czym to może byś spowodowane?

P.S. zaraz podłącze głośniki i zobaczę czy słychać jak się windows odpala.

Albo coś źle podłączyłeś, albo czeka Cie wymiana płyty głównej, bo coś się uszkodziło~ Przy pocieraniu mogłeś przez przypadek coś naruszyć, czy coś.

A gdybym ci zrobił zdjęcie ze środka mógłbyś mi powiedzieć czy coś jest nie tak??? bo podłączyłem z tyłu na pewno dobrze...

P.S. DVD normalnie działa ale dźwięków uruchomienia windows-a chyba nie ma...

To nie jest przypadkiem wina źle włożonej karty graficznej?

^ up nie wyjmowałem jej... a odłączałem tylko przewody od tyłu: klawiatura,mysz,monitor,zasilacz,kabel on neta i głośniki...

a płyty głównej nawet nie ruszałem. Przetarłem tylko leciutko kartę graf, procka, przewody ( nie odłączając prawdopodobnie żadnego ) i obudowę.

Ram - Geil 4GB -116zł

GPU - karta graficzna HD7850 - 759zł

Ten zestaw mnie zainteresował ale mam pytanko. Czy ten procek aby na pewno się spisze? 1 rdzeń i tylko 3,3 GHz?

powiedzmy że mam kwotę do 1850 zł

dociśnij wszytko sprawdz czy pamięć operacyjna dobrze siedzi, spróbuj odpalić kompa bez pamięci operacyjnej obadaj czy będzie coś innego na monitorze jeśli tak to pamiątki ci siadły jeśli masz więcej niż 1 kość pamięci wyjmuj po kolei, jeśli będzie to samo postaraj się załatwić od jakiegoś ziomka grafe niech przyjdzie wymień wtedy grafikie i zobacz czy na innej się odpala, koniecznie wszytko dociśnij i użyj przy tym mocy ;] obadaj czy na pewno kabel do monitora dobrze podłączony, dociśnij koniecznie 24 pin -

85926798.jpg

^ up thx bardzo!!! 1 z kości była problemem. Po sprawdzeniu której zamieniłem ją na nową(nie używaną miałem takie 3 a miejsca były 2 )

Co do procesora to lepiej i3-3220. Nowszy, a cena taka sama. Co do grafiki to dozbieraj do HD7850. Na takim zestawie spokojnie pograsz w najnowsze gry. Poza tym i3 są dwurdzeniowe. Jak chcesz to możesz kupić i5 - 4 rdzenie, ale przygotuj co najmniej 700 PLN na sam procesor.

^ up pisałem że hd7850 ok.

Czyli w tym zestawie gdybym chciał ciut lepszy procek to jaki byście podali? liczy się dla mnie też możliwie najniższa cena procka jak i komfort grania.

Ram - Geil 4GB -116zł

GPU - karta graficzna HD7850 - 759zł

@edit. I za ile bym sprzedał:

AMD Phenom X4 9550 Quad-Core 2210 MHz x4 rdzenie ~2.2 GHz

GeForce 9500 GT 512 mb

Zasilacz 420 w. model LPK2-2

4 gb ramu... nie wiem jakie powiedźcie jak się je sprawdza.

MOBO Gigabyte GA-M61PME-S2

Ah.. Fakt.. 3220 ma cenę wyższą o koło 30zł, a jest wzrost wydajności w postaci kilku procent. Do tego niższy pobór prądu. c;

i3 3220 - 487zł

@up

Zasilacza raczej nikt nie kupi, bo to chodząca bomba, ramy są stare i też raczej nikt nie będzie chciał.. Kartę za 100zł może się uda, procesor.. 150/200zł