Od x lat gram w csa i od wersji 1.6 byłem wielkim przeciwnikiem awp. W 1.6 można było łatwiej się takich typków pozbywać z karabinem, w cs go ze względu na jakieś durne recoil patterny jest to trudniejsze. Tak więc około pół miesiąca temu postanowiłem się nauczyć grać AWP z racji tego, że dużo gram z randomkami i ktoś musi tym szczelać. Kiedy już doszedłem do niebanalnej wprawy wprowadzili ten patch xDD .
W pierwszej bitwie po patchu nie wiedziałem ocb, wiedziałem, że zmniejszyli prędkość ruchu na scope, ale pociski mi też nie wchodziły! Z drag shotów wchodziły może 2 na 5. Nie wiem w jaki sposób, ale wolniejszy movement bardzo wpłynął na celność awpy zaraz po odpaleniu scope. w CT na de_dust 2 rzadko kiedy używałem AWP, ale teraz moim zdaniem jest to prawie niemożliwe. Terro na kampie w 80% przypadkach jest w ciągu 1-2s co w CT jest niemożliwe. Biorąc pod uwagę wspomniany wcześniej problem nie wyobrażam sobie, aby 2 graczy z takim samym skillem tak samo dobrze radziło sobie zarówno po stronie CT jak i TT. Na mirage również, TT ma przerąbane na midzie.
Po tych zmianach AWP będzie jeszcze częściej brane na kampy na BSach. Wcześniej z AWP można było nacierać, powoli wchodzić B na dd2, teraz jak ktoś stoi na daleko to w terro AWP jest prawie bezużyteczne.
Jako przeciwnik AWP cieszłoby mnie, że AWP zostało znerfione, ale to nie jest droga. Lepiej by było aby przykładowo strzał z AWP wszędzie indziej niż w głowę zabierał 99HP, tak jak to miało do tej pory miejsce ze strzałami w stopę. Byłby to 100x lepszy nerf niż to co jest teraz, awp dalej będzie używane, ale do kampienia, a ta sama broń nie będzie mogła być więcej używana jako kontra takiej gry.
M4A4 bez tłumika używam już od początku tego roku. Pattern na recoil jest praktycznie taki sam, tyle, że dłuższy, a więcej ammo pozwala na scanowanie bez konieczności przeładowywania. Stwierdzenie, że za dużo graczy gra M4A1-S jest idiotyczne, bo to zależy tylko i wyłącznie od własnych upodobań. Jeżeli ktoś wybiera broń najbardziej skuteczną to wydaje mnie się, że będzie grał M4A4 bez względu czy jest ona o 100$ tańsza czy droższa.
Cały update wydaje się być zrobionym na siłę, bez przemyślenia skutków, aby tylko coś zmienić. Zmiany w Tec-9 też są śmieszne. Rzadko kiedy udawało mnie się wykorzystać wszystkie 32 kulki i tak czy inaczej zostawało ponad 10.