W co grają hejterzy wowa?

Jak zawszę pod newsami związanymi z wowem roi się od komentarzy (delikatnie mówiąc) negującą te grę. Z ciekawości zadaje te pytanie w jakie mmorpg grają ci ludzie? Pytanie jest skierowane do osób wspominanych wyżej. Chciałbym zobaczyć listę tych mmo i pośmiać się albo znaleźć jakiś fenomen pośród crapmmo :)

Lineage 2 :) piękne mass pvp, oblężenia i animacje postaci czego w wowie nie ma co szukać ;)

Ja zaś zadam pytanie tobie co jest fenomenem wowa ;) Poza tym że wydał je Blizzard i gra przez dziesięciolecia nazbierała spory content ? Ja tego dostrzec nie potrafię na dzień dzisiejszy , w 2005r jako wielki fan Warcrafta i stworzonej całej otoczki epickości w okół tej produkcji sam byłem skłonny zagrać ale dziś ? Nawet znajomi grający aktywnie po parę lat mówią że im ta gra bokiem wychodzi , a trzyma ich tylko ,,PEWNOŚĆ'' że za rok dostaną kolejny dodatek co wiąże się z nowym contentem .

Odbiegłem trochę od tematu w co graja osoby nie grające w wowa ?

Osobiście gram w RO i Tere kiedyś Aion i l2 .

Fenomen tych gier ? O każdej z nich mógłbym wydukać referat co posiadają dobrego a co złego i dla czego warto w nie grać tylko po co mam pisać to do osoby która zatytułowała temat w co grają ,, hejterzy wowa '' gdzie na dzień dzisiejszy w internetach własna opinia jest odbierana jako Hejt .

Pozdrawiam

Nie Hejtowy Hejter Wowa O.O .... mmmm^^ Chyba chodziło mu o tych naprawde hejterów fofa a nie rozsądne osoby szanujące innych.

Osobiscie uwazam ze wow to przede wszystkim.... Warcraft i klimat Azeroth, Nie jestem specem.... Samemu w wowa nie gram, sporadycznie na privach. Mimo ze BARDZO,BARDZO,BARDZO bym chciał ale wciągnąć się nie mogę.

Wracając do tematu, sądze ze w metina^^

Wow skończył się na WotLK'u i na tym dodatku wciąż gram. Dziękuję.

Lineage 2 i animacje postaci...Proszę Cię Malgoth...Ty chyba nie grałeś w inne gry oprócz L2, które powstały w minionych latach. =D

Dragon nest. Bo przynajmniej sie ruszam an raidach ;D Btw. Chcesz hejcic inne gry bo komus nie podoba sie twoja? Haha :v

Chciałbym zobaczyć listę tych mmo i pośmiać się albo znaleźć jakiś fenomen pośród crapmmo

Nie wiem po co tworzysz tę prowokację. Boli Cię to, że ludzie śmieją się w komentarzach z WoW-a? To radzę odpocząć od internetu i nabrać trochę dystansu.

Ja zaś zadam pytanie tobie co jest fenomenem wowa Poza tym że wydał je Blizzard i gra przez dziesięciolecia nazbierała spory content ? Ja tego dostrzec nie potrafię na dzień dzisiejszy , w 2005r jako wielki fan Warcrafta i stworzonej całej otoczki epickości w okół tej produkcji sam byłem skłonny zagrać ale dziś ? Nawet znajomi grający aktywnie po parę lat mówią że im ta gra bokiem wychodzi , a trzyma ich tylko ,,PEWNOŚĆ'' że za rok dostaną kolejny dodatek co wiąże się z nowym contentem . Odbiegłem trochę od tematu w co graja osoby nie grające w wowa ? Osobiście gram w RO i Tere kiedyś Aion i l2 . Fenomen tych gier ? O każdej z nich mógłbym wydukać referat co posiadają dobrego a co złego i dla czego warto w nie grać tylko po co mam pisać to do osoby która zatytułowała temat w co grają ,, hejterzy wowa '' gdzie na dzień dzisiejszy w internetach własna opinia jest odbierana jako Hejt . Pozdrawiam

No to widzisz. Sam sobie odpowiedziałeś.

Jeśli ktoś jeszcze nie rozumie koncepcji MMO, to spieszę wytłumaczyć. W grach tego rodzaju ważna jest inwestycja czasu w grę. Jeśli zapłacimy swoim czasem w odpowiedniej ilości, będziemy mieć gwarancję, że jesteśmy ponad poziomem zwykłego casuala, który gra w grę z doskoku. Poza tym wartość rynkowa w realnej walucie konta również wzrasta, a to za sprawą tego, że WoWa grają MILIONY graczy. Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć ekonomi.

No i najważniejsze, tutaj nie przejmujesz się losem gry tym, że jutro możesz nie mieć z kim grać, bo wychodzi jakis pogromca WoWa i fala osób opuszcza grę, żeby sprawdzić co i jak. Czy też tym, że z dnia na dzień ogłaszą zamknięcie serwerów.

WoW kasy królem MMO, tak jak lew jest królem dżungli. I dla wszystkich płaczków, nie wojujcie z gigantem, bo was tylko zdepcze i będzie wam głupio. Przyjmijcie rzeczywistość taka jaka jest i zaakceptujcie, że póki WoW nie zdechnie, to żadna gra nie będzie mu w stanie zagrozić. NAWET Star Citizen.

Zapytacie w co grać? GRAJCIE W TO CO DO JASNEJ CHOLERY LUBICIE. Czy jeśli wszyscy lubią naleśniki a Wy akurat nie, to będziecie prowadzić krucjate, żeby resztę przekonać, że naleśniki tak naprawdę im nie smakują, i że powinni omlet jeść, bo to jedyna słuszna droga? NIE? Więc właśnie, dajcie spokój, róbcie to co lubicie robić, bo życie jest za krótkie na tworzenie tanich tematów i dyskusje nad takimi z góry przegranymi rzeczami.

Hejty hejtami ale niezaprzyczalnym faktem jest, że WoW był, jest i przez najbliższe lata nadal będzie królem MMO. Żadna inna gra online nie miała tyle contentu co on, a ograłem w życiu niejedną "high-endową" produkcję ;)

Jak gram w wowa i jednocześnie go hejtuje to sie liczy?:P

Wow ma najlepiej rozbudowane endgame, ogromne uniwersum z najbardziej rozbudowana fabułą[ samych książek z 15 juz wyszło], pvp tez jest lepsze od większości podobnych produkcji. Hejtuje głównie najnowszy dodatek, ponieważ uważam go za najgorszy jak do tej pory. Nie podoba mi sie kierunek ciągłego upraszczania gry, całkowitego zepsucia klas i balansu itp.

Gry w jakie grałem w tym roku - Tera, Vindicius, Poe, Aion nie umywają sie do Wowa mimo wszystko.

hejterzy, ale Ci ktorzy moga sobie pozwolic na gre ale i tak hejca to graja w :

Lineage'a / ArcheAge'a/ Aiona / Tere / inne mmo, ktore reprezentuja "powazniejszy" styl graficzny

Z P2P - FFXIV

Z B2P - EQ2

Z F2P - DDO

Każdy z tych tytułów (no, może poza FF, ale XI ma już 12lat na rynku jako P2P, więc tutaj się to przekłada) ma już lata na rynku, jak WoW, więc o nagłe:

jutro możesz nie mieć z kim grać, bo wychodzi jakis pogromca WoWa i fala osób opuszcza grę, żeby sprawdzić co i jak. Czy też tym, że z dnia na dzień ogłaszą zamknięcie serwerów.

nie ma się co martwić.

Przejrzałem praktycznie wszystkie MMO na rynku i w mmo, które pograłem dłużej niż kilka dni był WoW - gram w niego od 2007 roku. Fakt, że nie regularnie, ale lubie od czasu do czasu powrócić, poklepać na PvP, pogadać z ludźmi, wsiąknąć w ten klimat, a następnie zostawić grę na kilka miesięcy gdzie znów przychodzi chęć na ponowne zagranie. WoW dla mnie wyznaczył takie standardy przez które żadne inne MMO nie może mnie wciągnąć ani zainteresować. Fakt, że nie da się grać w tą grę długo na end-game bo z czasem nuży, ale tyle co ta gra oferuje i ilość opcji jaka w niej występuje dyskwalifikuje większość MMO na rynku. Jest to po prostu kawał dobrego MMO rozwijanego może nie do końca w tym kierunku w którym chcą gracze, ale przynajmniej rozwijanego. Nigdy nie grałem na globalu, tylko na prywatach i mimo wszystko świetnie się bawię w tej grze.

Pokładam jeszcze nadzieje w EVE, ale do tej gry potrzebuje więcej czasu i zaangażowania ze względu na "ciężkie wejście".

UP napisał dobrze.

Ja nie rozumiem jak ludzie grają w jakieś chińskie podróbki mmo robione na kasę i na ilość a nie jakość a hejtują wowa. To jest śmieszne przecież. Komuś może się nie podobać sama gra, ale hejtowanie to już świadczy o głupocie tego co to robi, bo jak można hejtować coś co jest najbardziej popularną grą, która jest na 1 miejscu od lat. Można powiedzieć, że się nie podoba bo to to i tamto. Wow przede wszystkim to BYŁ świetny mmorpg do czasu kiedy wyszedł cataclysm, całe uniwersum warcrafta 3, ogromna fabuła klimat, wielki świat gdzie każda kraina, rasa, większość npc jakieś miejsca wszystko miało swoją historię i z czymś się wiązało. Dużo ras i klas - jak mnie denerwują gry gdzie mamy: wojownik, łucznik, kleryk, mag. To jest zdecydowanie za mało. W wowie możemy wybrać bardziej klasę pod siebie w dodatku sporo ras, pvp w wowie jest jednym z najlepszych według mnie. W jakiej grze jest większa kontrola nad swoją i postacią przeciwnika? Nie mówię o non target. W wowie jest bardzo kontrolne pvp, genialne areny oraz battlegroundy gdzie też mamy machiny oblężnicze nawet różne rodzaje, sterowce itd. wow ma genialne soundtracki, ładną i przyjemną grafikę choć nie lubię cukierkowych to do wowa to jakoś pasuje. Niektóre świetne fabularne klimatyczne questy, dużo ciekawych mountów również latać można było po świecie no tego jest na prawdę dużo i tak można wymieniać, wow to na pewno najlepszy mmorpg pod kątem fabuły, klimatu, jest najbardziej rozbudowany ma bardzo dobre pvp i pve, świetny endgame. Gdyby to był non target i miał kilka bajerów z nowych gier, to pewnie każdy by się przekonał do tej gierki. Chociaż teraz to ten global jakiś super nie jest o wiele lepiej się grało na vanilla, tbc, wotlk co nie zmienia faktu, że wciąż global jest na wyższym poziomie niż inne gry mmorpg, ale nie musi trafiać w gusta i spełniać kryteriów wszystkich graczy. Ja osobiście od kiedy zacząłem grać wowa tak później już w ani jednego innego mmorpga nie wciągnąłem się na dłużej niż tydzień. Wszystko totalnie szło uninstall a przed wowem grałem w jakieś metiny i inne gierki i się dobrze bawiłem.

Z P2P - FFXIVZ B2P - EQ2Z F2P - DDOKażdy z tych tytułów (no, może poza FF, ale XI ma już 12lat na rynku jako P2P, więc tutaj się to przekłada) ma już lata na rynku, jak WoW, więc o nagłe:nie ma się co martwić.

Bez obrazy Might, ale w porównaniu do WoWa te tytuły co podałeś, to wciąż druga liga. Wiadomo nie zamkną się z dnia na dzień, bo mają za sobą Sony oraz Eidos, ale też nie o to chodzi. Mi bardziej chodziło o gry z 3 ligi.

Po prostu, nowo wychodzące gry mają przed sobą ścianę w postaci wieloletniego contentu. W przypadku WoWa jest to 10 lat. Jak może z tym konkurować nowy tytuł?

Po prostu nie da się, tutaj jest największa bolączka producentów. Nie są w stanie ogarnąć tego, bo musieliby wydawać swoją grę tak długo jak istnieje Warcraft, więc prędzej by się wykrwawili finansowo. Blizzard miał ułatwioną sprawę, bo natrzaskał pieniędzy przez W3 i D2, więc miał jak wspierać tak duży projekt jak WoW. Jak widać inwestycja się zwróciła.

Bez obrazy Might, ale w porównaniu do WoWa te tytuły co podałeś, to wciąż druga liga.

Chcę wiedzieć co jest w pierwszej lidze. Poza WoW'em, oczywiście.

Po prostu, nowo wychodzące gry mają przed sobą ścianę w postaci wieloletniego contentu.

Czekaj, a czy "stary" content w WoW'ie nie jest zrzucany na drugi plan? Mało kto robi rajdy czy dungi z poprzednich dodatków (wyłączając dungi do levelowania). Rajdy tylko po fajne wyglądające itemy. Zwłaszcza, że są "soloable".

Liczy się tylko content end'owy. I jak patrzę na to, przez pryzmat starego WoW'a i gier, w które gram obecnie, to wcale nie jest tak na czele.

"Bez obrazy Might, ale w porównaniu do WoWa te tytuły co podałeś, to wciąż druga liga" - ze co prosze? Dam glowe ze nawet nie grales w DDO (w to gralem i to dosc dlugo wiec o tym sie wypowiadam) ze mowisz ze to druga liga. Uniwersum znane nawet bardziej niz warcraftowe (moge o DnD napisac nowa trylogie a i to bedzie malo i to bez wiekszego wysilku), lepszy system walki, lepsze przedmioty (cos co mnie najbardziej denerwuje w wiekszosci gier - czemu ognisty miecz tylko swieci sie ogniem a nie podpala przy ciosie? Albo czemu nie ma jakis magicznych amuletow ktore nwm, odstraszaja nieumarlych? a w ddo jest i to praktycznie same takie cudenka sa ^^), lepsze dungeony, lepszy system expienia, wiecej klas, ciekawy system wieloklasowy, miksowanie drzewek roznych klas plus drzewko rasowe, lepszy wyglad ekwipunku i postaci (jak sie zaloguje to moge nawet screena z mojej druidki/czarodziejki podeslac screena) i to juz od pierwszych poziomow, brak problemow z balansem w pve i pvp (nie ma jakiejs OP klasy jak swego czasu byl w wowie paladyn (od tego czasu zwany loladynem) ktory umial wbic sie w 5, zabic ich i jeszcze przezyc na full hp, albo wysolowac bossa bez wiekszych problemow), reinkarnacja (expienie od nowa z zachowaniem i zeskalowaniem swoich itemow ale w zamian lepsze itemy dropia i trudniej jest cos jak w diablo nastepny poziom trudnosci) i moge tak cala litanie napisac o tym czemu to jest pierwsza liga a wow to druga w porownaniu do tej gry ^^. A ty nie podales zadnego argumentu bo nie ma takich pewnie ;)

EDIT :/// a DDO nie ma zaplecza poteznej firmy typu sony czy blizzard ;). Jedyne w czym wow jest lepszy to jeden prosty trick psychologiczny. Grales w to X lat. I przez te X lat placiles abonament (nwm ile to tam wynosilo w ciagu ostatnich lat) i zalozmy ze 50 zl na dwa miechy a grales 5 lat. 50x6=300, 300x5=1500. Tyle kasy straciles przy moich zalozeniach. I co? Ma sie to zmarnowac? Niee, to nie moze sie zmarnowac! I radosnie placisz kolejny abonament by nie stracic tego ;)

Bez obrazy Might, ale w porównaniu do WoWa te tytuły co podałeś, to wciąż druga liga. Wiadomo nie zamkną się z dnia na dzień, bo mają za sobą Sony oraz Eidos, ale też nie o to chodzi. Mi bardziej chodziło o gry z 3 ligi.Po prostu, nowo wychodzące gry mają przed sobą ścianę w postaci wieloletniego contentu. W przypadku WoWa jest to 10 lat. Jak może z tym konkurować nowy tytuł?Po prostu nie da się, tutaj jest największa bolączka producentów. Nie są w stanie ogarnąć tego, bo musieliby wydawać swoją grę tak długo jak istnieje Warcraft, więc prędzej by się wykrwawili finansowo. Blizzard miał ułatwioną sprawę, bo natrzaskał pieniędzy przez W3 i D2, więc miał jak wspierać tak duży projekt jak WoW. Jak widać inwestycja się zwróciła.

Można konkurować wystarczy mieć zaplecze finansowe tak jak to wygląda u NC czy SquareEnix , mmo ze stajni Valve byłoby tez strzałem w 10 . Głupim przykładem jest Tera online od nieznanego studia która ma na karku tylko 5 latek i nie posiadała super zaplecza finansowego bo Blue pobrało masakryczne kredyty które prawie doprowadziły do upadku tej produkcji pomimo tego zobacz jak się rozwija . Dziś oferuje 4 spore patche wprowadzane w ciągu roku . Dzięki takim grą jak Tera , FF XIV , GW2 , AA Blizzardowi ubywa graczy i nie mają pomysłu na rewolucyjny bum poza płatnym zapychaczem co roku .

Jedyny realny konkurent to był Lineage 2 który przykro mi to stwierdzić ale niestety nie dał rady w wyścigu zbrojeń przez zrypany silnik graficzny bo contentem dorównywał od zawsze wowowi

Prawda jest taka że nie będzie już gry na PC które dorówna bazą graczy Blizzardowi . Jedyna szansa to powstanie w przyszłości innego urządzenia do gier typu Occulus Rift + Omnidirectional Treadmill i zrobienie kompatybilnych z nimi mmorpg . Do tego czasu wow będzie mmo nr1 pod względem ilości graczy co za tym idzie najpopularniejszą grą na świecie .

Z tego co tu widzę to gracze wowa jak na razie hejtuja wszystko co nie jest wowem. Po tym temacie nie widze jakos dojrzalosci wowowego community (poza niektorymi postami ofc). W ogole zamnkal bym ten temat bo to jest forumowy odpowiednik newsa o wyzszosci wowa nad reszta, co oczywiscie jest prawda, ale co kto lubi.