W fabule siła!

Witajcie! W te wakacyjne noce zacząłem przechodzić ciekawsze tytuły, które już wcześniej kupiłem ale nie miałem czasu ich przejść i tak teraz w wolnym czasie masowo zacząłem brnąć przez różne historie w grach i stąd moje pytanie: jakie znacie gry z najlepszą fabułą (+ dobra grywalność).

Dopiero co ukończyłem Mass Effect 2 poprostu wgniotła mnie w fotel :P począwszy od przemowy Sheparda aż do odbicia załogi cały "nasiąkłem klimatem tej gry". Chciałbym żeby właśnie o takie gry chodziło, że na koniec historii czuć pustkę i się chce więcej, fabuła ma zadziałać na psychikę!

Co ciekawszego przeszedłem:

Mass Effect 2 - tak jak już wspominałem, gra idealna, ode mnie 10/10, genialne uniwersum, klimat, który czuć w każdym zakątku uniwersum, możliwość pokierowania bohaterem jak chcemy, duża dowolność wyboru, ciekawe misje poboczne, zazębiająca się fabuła i ta genialna ostatnia misja..

DMC (najnowszy),DMC 4 i DMC 3 - wszystkie te części są dla mnie genialne jednak mi się najbardziej spodobała ta najnowsza część ze względu na zmienioną mechanikę (na komputerze wole grać klawiatura + myszka) oraz poznanie historii Dantego od początku bardzo ciekawe

Uncharted 3 - bardzo dobra gra, fabuła ciekawa aczkolwiek nie mogłem się wczuć w postać Drake'a przez co "nie grałem całym sobą"

Amnesia (obydwie części) - horrorek o ciekawych monologach (listy), które wprowadzają "creepy" klimat i zarazem są interesujące

Outlast - również zagrałem ze względu na to, że to horrorek ale po pewnym czasie dążyłem do tego żeby zrozumieć co tak na prawdę się stało w tym zakładzie

Max Payne 3 - bardzo dobra gra, mimo, że z wcześniejszymi częściami nie miałem zbytnio do czynienia to w tej części bardzo mi się spodobał portret psychologiczny Maxa oraz ciekawe zwroty akcji

Ukończyłem wiele innych tytułów jednak ich fabuła nie wciągnęła mnie na tyle aby się tu znalazły ;)

Co mam na celowniku: oczywiście Mass Effect 1 i 3, Alan Wake, Bioshock, The Darkness 2, Batman Arkham Asylum, AC antologia

Myślałem też o Gears of War (1) przeszedł ktoś może? Ciekawa historia?

Napaliłem się na Wiedźmina (1) ale nie mogłem niestety (pomimo całej sympatii do książek) przebrnąć przez dość powolny rozwój wydarzeń w jedynce i chyba od razu przejde do drugiej części tej gry.

Czekam na propozycje! :) (pamiętajcie historia może się okazać ze smutnym zakończeniem, z totalnym zwrotem akcji, może być szczęśliwa [oby nie przewidywalna] obojętnie ale żebym po ukończeniu gry chciał wiedzieć co było dalej!)

InFamous 1 i 2 (chcociaż bardziej 1), a z tych co podałes to Mass Effecty.

Deus Ex Bunt Ludzkości, Bioshock: Infinitive (ryje banie jak sku..... Musiałem na necie czytać o co kaman), seria Crysis, Alan Wake, W40k.

Jesli chodzi o serie Bioshock to faktycznie bardzo mocny tytul, polecam zwlaszcza 1 i 2 , Infinite także ma b. dobra fabule natomiast odstaje pod wzgledem gameplayu (moje osobiste zdanie. zdecydowanie nie podpisuje sie pod 94/100 na metacritic).

Nikt nie wspomnial wedlug mnie fenomentu tamtego roku czyli Far Cry 3 tosz to majstersztyk :D

Jak ludzie rzucaja Bioshockiem, to warto zagrac w jego protoplaste - System shock 2. Na czesc pierwsza nie namawiam, bo to bardzo odlegle czasy i obcowanie z ta produkcja jest dosyc ciezkie. To sterowanie, itp. Ja sie odbilem, ale kto wie, moze kiedys dam temu kolejna szanse. Co do ostatniej czesci Bioshocka - ja nie mialem okazji jeszcze grac, ale wiekszosc twierdzi, ze to fabularne popluczyny, pseudo filozoficzny belkot. Tak tylko ostrzegam, bo gra zostala tutaj polecona, a cholera wie czy rzeczywiscie jest tak dobra. Wiec jednak warto najpierw zaczac od sprawdzonych i bardzo docenionych - System shock 2 i Bioshock. Ten pierwszy spodoba ci sie o tyle, ze to horror, a widze, ze cenisz sobie ten gatunek.

Inna gra, ktora warto polecic, to Planescape Torment. Dla mnie fabularny majstersztyk. Gra wzrusza, uczy, poszerza horyzonty, angazuje emocjonalnie. Od filozofii po melodramatyczne uniesienia. Zakonczenie pozostawia w czlowieku pewna dziure, poniewaz czlowiek rozwodzi sie nad udreka glownego bohatera, ktora... nie. Wiecej zdradzac nie bede, bo to historia jest glownym napedem tej gry. Jesli sie skusizsz, pamietaj o tym, aby poczytac kilka poradnikow, bo bez nich mozesz zniszczyc sobie zabawe (granie wojownikiem albo zlodziejem to glupota. Traci sie zbyt duzo z fabuly. Tylko mag z wysoka madroscia, inteligencja i charyzma).

Jesli juz wpsomnialem cos o wyciskaczach lez i o grach, ktore pozostawiaja trwaly slad w pamieci, to nie mozna nie wpsomniec o To the Moon. Prosta rozgrywka, zeby nie rzec banalna. Graficznie pokemony, brak wplywu na historie, itp itd. To niby wady, ale pozwolily one na opowiedzenie genialnej historii, ktora mozna porownac do Incepcji i zakochanego bez pamieci, ale z ta roznica, ze jest lepsza, glebsza, bardziej dzialajaca na emocje. to trzeba zagrac, tym bardziej, ze gra zajmuje 4 godziny, wiec to pozycja na jeden, dlugi i spokojny wieczor. Najlepiej przy kubku goracej czekolady. I ta muzyka...

Aby wiecej sie nie rozwodzic, to jednym ciagiem wymienie Deus exy, KoTOR, Psychonauts (moje top 5), Blade runner (jeszcze nie gralem, wiec troche na wyrost) Wiedzmin I i II (z naciskiem na 1, jako gra o lepszej fabule i z naciskiem na 2, jesli mowa o rozgrywce), Gra o tron (RPG, a nie ta strategia. Dobra fabula, srednia rozgrywka. Niekoniecznie tylko dla fanow ksiazkowego oryginalu!) i poki co tyle, bo mam pustke w glowie.

Według mnie do listy powinieneś dodać: CoD 4, Max Payne I-II, Metro 2033, Dragon Age I, Wiedźmin 2, Kane & Lynch I-II, Call of Juarez: Więzi Krwi i... Postal 2 + dodatek. Wut?! Dlaczego Postala? Za głos głównego bohatera i pogięta oś fabularną. Naprawdę genialna gra (moim zdaniem), choć zbesztana przez media ; )

A co do Darkness 2 - właśnie ukończyłem (w 5 godz.) i jestem troszeczkę rozczarowany... Ale i tak warto.

Polecam serię Fallout bądź też Metro 2033 lub Metro: Last Light ;)

Opcjonalnie jeśli jesteś fanem Gry o tron to możesz ogarnąć oficjalną grę sama grywalność jest średnia jednak fabuła potrafi zaciekawić fanów zarówno książki jak i seriali.

Jak chcesz dobrą historie to według mnie odpadają: Gears of war(typowa nawalanka), AC antologia(na początku zachwyca, lecz po pewnym czasie staje się nudna. Kolejne części robione na siłę). Z tego co podali to przede wszystkim gry studia Bioware(specjaliści od rpg), Wiedźminy, Bioshock:Infinite(według mnie najlepsza część).

Planescape: Torment

Arcanum: Przypowieść o Maszynach i Magyi

Baldurs Gate II

Mafia

Max Payne (jedynka)

Trylogia Mass Effect, Wiedźmin 1 i 2, Red Dead Redemption, Sleeping Dogs.

Mafia I i II bez przeskakiwania jakichkolwiek cinematiców obowiązkowo, Deus Ex'y, Crysis'y jak koledzy wspomnieli. myślę, że dość na tę chwilę.

Castlevania Lord of Shadow no i może jeszcze Rage i Darksiders

Darksiders dobra opcja. Oby niedługo powiedzieli kiedy trójka wyjdzie.

COD4? Serio?

Metra nie poleciłbym bo według mnie lepiej jest przeczytać książkę na której gra jest oparta.

Tomb Raider dla mnie gra idealna pod kazdym wzgledem 10/10

Ludzie wspominaja o Crysisach. Tak wiec mam pytanie: czy w czesci 2 i 3 (czy ile ich tam potem jeszcze bylo) fabula jest lepsza od tej z czesci 1? Bo jedynka jest pod tym wzgledem OKROPNA i tak mysle, ze jezeli cala seria trzyma ten sam poziom, to polecanie tej gry w tym temacie jest absurdalne. Wiec jak jest? Bo jezeli duzo lepiej, to sam bym z checia zagral.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, o niektórych tytułach zapomniałem, że ukończyłem (np. Mafia 2 i inFamous) ale z pewnością przetestuję wszystkie, które podaliście i mam nadzieję, że będzie to dobrze spożytkowany czas ;)

Nikt nie wspomnial wedlug mnie fenomentu tamtego roku czyli Far Cry 3 tosz to majstersztyk

bicz plz -.-

Fable: The lost chapters

Jeśli piszesz, że grałeś w Max Payne 3, a nie grałeś w poprzednie części to po prostu MUSISZ zagrać. Fabuła i cały klimat jedynki po prostu wgniata w fotel. Może trochę oklepane (zemsta itd.) ale jest super opowiedziane.

Fabuła jeszcze mi się podobała tak jak poprzednikowi w Fable Zapomniane Opowieści.

Fable jest genialne. W jakimś niedługim chyba czasie ma zostać wydany remake gry w tym także na PC. ^_^