Witajcie. Na wstępie proszę o Waszą wyrozumiałość, to mój pierwszy post na tym forum.
W ostatnich latach wyspecjalizowałem się jako programista webowy. Jednak zaczynałem od pisania programów użytkowych i prostych gierek na PC kilkadziesiąt lat temu, tak mam swoje lata. Wtedy rozpocząłem przygodę z programowaniem. Od kilku lat od kiedy zagrałem w Plemiona pisałem proste silniki gier przeglądarkowych starałem się wtedy napisać ciekawą gierkę przeglądarkową MMO ale zawsze mi czegoś brakowało w moich pomysłach, w sumie wtedy również i doświadczenia programistycznego.
Był pomysł na wnętrze komputera, gdzie zostajemy teleportowani do sieci internet i chodzimy po sieci i wnętrzu komputera to był pierwszy silnik MMO i od tego się zaczęło. Następnie wpadł mi w ręce silnik gry Vallheru, rozbudowałem go i to dość znacznie dodając mnóstwo grafik (dodał je mój znajomy), nowe funkcjonalności, ale nie puściłem na świat. Jednak dzięki kontaktowi z grą Vallheru napisałem też Game Makera gier tego typu, tak dla doświadczenia aby podnieść swój skill, ale dzięki temu wykorzystałem te umiejętności w innych dziedzinach programowania. Wielu gier i programów, użytków nie publikowałem pisałem je po prostu dla tylko dla skila, liczyła się dla mnie wtedy ilość i to że coś potrafię napisać.
Kilkanaście lat pracowałem za 0 zł jako wolontariusz doskonaląc swoje umiejętności, dawniej nie liczyły się dla mnie pieniądze jak rodzice sponsorowali życie.
Teraz prawdopodobnie jest za późno na grę typu Plemiona, Ogame, a stare pomysły mam prawie na 3 gry, na pewno na dwie.
Standard, czyli: wydobycie, rozbudowa budynków, rozwój technologii, lokacje, ogromna mapa świata, rozwój jednostek mam opracowane i działające.
- Napisałem kiedyś Sapera i tak się zastanawiam czy gdyby tak to rozbudować o tryb multiplayer, wspólne rozbrajanie pól minowych, wspólny rozwój technologii. Jakieś koszary w których tylko wspólnie możemy coś rozwinąć.
- Gra w statki to samo tylko że ze statkami, Rozbudowa statków walki klanowe.
- Nanoboty - tu pomysłem wzorowałem się nieco na tym środku komputera i programach komputerowych walczących między sobą ale w nowych realiach nonobotów, to nie jest dopracowane nie mam dokładnej koncepcji.
Co o tym sadzicie czy warto w tych czasach poświecić czas i pieniądze i wydać kolejną prostą gierkę przeglądarkową, czy jednak gry typu Client, Mobile, Steam rządzą i nikt już nie zagra w kolejną mało interaktywną grę przeglądarkową HTML5.