Po pierwsze - ich robotą jest zrobienie jak najlepszej fabuły, od tego oni są. Nie chce mi się powtarzać - "projektant" to powinien być taki potencjalny pisarz czy architekt, a nie osoba wyciągnięta z tyłka. Pewnie, może ich wyobrażenie Geralta było trochę inne niż moje, ale mi tu chodzi o takie podstawowe cechy tej postaci jak neutralność, trzeźwe myślenie i cyniczność, które zostają wielokrotnie naruszone. Po drugie - to że nie są Sapkowskim nie oznacza, że trzeba im dawać kredyt. Pewnie, mają prawo się pomylić czy przeinaczyć, ale ja mam wtedy prawo im to wytknąć i pokazać gdzie spieprzyli.
Wiec tutaj chyba dochodzimy do czysto subiektywnych odczuc. Bo faktem jest, ze wlasnie takie dialogi tworzyl pisarz i tak smao pewnie bylo i z sama fabula. Tym sie ten czlek zajmuje, taka jego profesja i tym sie zajal przy Wiedzminie 2. Zrobil to profesjonalista i teraz dochodzimy do sprzecznosci, bo moim zdaniem wywiazal sie z zadania, a twoim spartolil po calosci. Jak juz doslzismy do wniosku, ten pan nie jest Andrzejem Sapkowskim, a Geralt to nie jego postac, przez co wiadomym jest, ze nie bedzie on taki sam, jak pierwowzor ksiazkowy. Nie bedzie i nie jest, ale, aby zachowac zdrowy rozsadek, ma on go przypominac i go przypomina. Geralt, w wiekszym lub mniejszym stopniu zachowuje neutralnosc. Pisalem o tym wyzej, bo pisalem, dlaczego robi tak, a nie inaczej. O prywate chodzi. O Triss, o Letho, wspomnienia czy nawet o Yennefer. WYbieranie stron w grze mozna wlasnie w ten sposob tlumaczyc, bo to sa srodki pomagajace w dotarciu do celu. Naciagane, ale jelsi tak to tlumaczyc, to mozna zachowac ta oslawiona neutralnosc. Trzezwe myslenie, tez jest. Cynizm, rowniez, moze nie w jakims gigantycznym stopniu, ale daje rade. Nie jest to ten sam Geralt, ktorego wszyscy znamy z ksiazek, ale zachowal on podstawowe cechy i w wiekszym lub mniejszym stopniu przypomina tego wlasciwego wiedzmina. Dla ciebie bedzie to stopien mniejszy, penwie wlasnie dlateg, ze tak bardzo cenisz sobie ta postac i bardzo dobrze ja znasz. Ja jestem z wiedzminem jedynie na "czesc", ale zeby cos wiecej, to juz nie. Tak wiec, z tych pierwszych wartsw Geralta, widocznyych golym okiem, stwierdzam, ze jest to ten sam, dobry Geralt. Ty, zagladajac troszke glebiej, stwierdzisz, ze to inna postac. A ja do tego dodam, ze glebie Geralta stanowi Sapek, a nie on jest tworca gry, wiec tej glebi tam nie znajdziesz. Wiem, powtarzam sie, ale takie sa fakty. I nawet gdybys byl swietnym pisarzem i nawet gdybys znal na pamiec kazda strone powiesci, to tobie tez sie nie uda odzwierciedlic takiej samej postaci, bo nie jest ona twoja, a wlasnie AS'a.
A demokracja to najlepszy system polityczny. Zejdź na ziemię.
Prosze, nie bawmy sie w skrajnosci czy glupie, sakastyczne wypowiedzi, bo nie o tym ten temat. Zreszta, sam sprowadziles wszystko na taki wlansie poziom, piszac co napisales. Ale jak jzu mowilem, olac to, mniejsza o to, nie bawmy sie w dywagacje od glownego tematu.