Wiedźmin 3 a sprzęt (plus wycena-ocena)

Witam, chciałbym Was zapytać, czy mój sprzęcik uciągnie tytułowego Wieśka w stopniu minimalnym? (Uściślę - wiem, że teoretycznie procesor jest "nie ten", aczkolwiek na stronie Intel jest napisane, iż istnieje możliwość podkręcenia go do 3.3 GHz, a tyle ponoć Wiesiek wymaga). W sumie to pytanie nawet powinno brzmieć czy po ewentualnym podkręceniu śmignie czy nie śmignie?

Wiedza moja z zakresu hardware jest mocno-średniawa, więc pomoc i jakieś rekomendacje na lepszy sprzęt (w aby zadowalającej cenie) są bardzo, ale to bardzo mile widziane.

Poniżej przedstawiam pełny opis mojego pieca.

Procesor: Intel Core i5-6400 2.70 GHz

Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 750 Ti

RAM: 8 GB

System: Windows 10, 64-bit

Dysk twardy: 2 TB

I na koniec pytanie-bonus ;). Ile ten zestaw jest aktualnie warty? Byłoby miło wiedzieć, czy się nie przepłaciło :D.

i5 650 2x 3,2 GHz

gtx 750 2gb ddr3

ram 8 gb

windows 10 64 bit

dysk wd caviar blue 500 gb sata 3

na tym przegrałem 3 na minimalnym w 1920x1080 + kilka opcji włączyłem - a może to były nawet średnie nie pamiętam dokładnie. Ale grało się przyjemnie i nic mi nie zacinało fps nie spadł poniżej 30. Tak więc twój pc jest lepszy pod każdym aspektem ;)

twój procek ciągnie 40 fps średnio na ultra w wiedzminku więc dasz rade ;D

Powiem ci tak hmmm i w opcjach mam ustawione na stałe 60fps nwm ile to daje xd Mam taki oto sprzęt przestarzały xD

i3-3240 3,40GHz

4gb ram

asus radeon r7 360 2gb oc

:D gram na bardzo wysokich oczywiście wyłączam takie pierdoły jak Cienie itp rzeczy^^ pamiętaj wymagania minimalne hmm mówią ci co musisz mieć by gra chodziła ci płynnie wszystko może się uruchomić na słabszym sprzęcie i może się zacinać ale nie musi C ;

oczywiście xD w Miastach miałem pewne Lagi lecz nie były one aż tak odczuwalne c ;

xD a i jeszcze jedno gram na rozdzielczości 1280x1024

Na ultra? Ty sobie chyba żartujesz. Mam dokładnie taki sam sprzęt z tym, że mam 4gb ramu, a nie 8.

Aby pograć płynnie musiałem zmienić rozdziałkę do 1600x900 na niskie. A gdy chciałem pograć na chociaż średnich musiałem bardzo zmniejszyć zasięg rysowania.

W Novigradzie była tragedia na jakich ustawieniach bym nie włączył gry...

No ale uparłem się i skończyłem podstawkę jak i dodatek.

Na ultra? Ty sobie chyba żartujesz. Mam dokładnie taki sam sprzęt z tym, że mam 4gb ramu, a nie 8.Aby pograć płynnie musiałem zmienić rozdziałkę do 1600x900 na niskie. A gdy chciałem pograć na chociaż średnich musiałem bardzo zmniejszyć zasięg rysowania.W Novigradzie była tragedia na jakich ustawieniach bym nie włączył gry...No ale uparłem się i skończyłem podstawkę jak i dodatek.

Hmm dziwne...mi gra aż tak tragicznie nie chodziła w Novigradzie owszem gdy wjeżdżało się do miasta lagi były przez krótki moment ale wtedy one ustawały xD

A jaki masz konkretnie model karty i w jakiej rozdzielczości grałeś?

asus radeon r7 360 2gb oc 1280x1024 i wyłączyłem te wszystkie u piękrzacze(nwm jak to napisać polska język trudna język xD ) resztę dałem na bardzo wysokie

Mój sprzęt:
Xeon e5450 3.0

GTX 660 ti
4 gb ram

Wiedźmin chodzi na ultra w 1920x1080 z wyłączonym dodatkiem nvidia hairworks. Ale ja wole grać na wysokich/ultra, bo dużo płynniej chodzi, a strat w jakości nie ma...

No właśnie...grałeś na małej rozdzielczości. Na moim monitorze byłoby wszystko rozmazane.

Teraz zostaje pytanie w jakiej rozdziałce chciałby zagrać autor tematu...

No właśnie...grałeś na małej rozdzielczości. Na moim monitorze byłoby wszystko rozmazane.Teraz zostaje pytanie w jakiej rozdziałce chciałby zagrać autor tematu...

Panie kolego xD napisałem w jakiej grałem rozdzielczości lecz gdy ty napisałeś ja edytowałem : )

Dla mnie jest ważne hmmm, że w grę zagram mam gdzieś grafikę xD ja kupiłem grę z dodatkiem za 160zł xD

Też nie obchodzi mnie za bardzo grafika, ale na moim monitorze napisy były zbyt rozmazane gdy ustawiałem tak niską rozdzielczość.

Też nie obchodzi mnie za bardzo grafika, ale na moim monitorze napisy były zbyt rozmazane gdy ustawiałem tak niską rozdzielczość.

Wszystko zależy jaki posiada się monitor..xD ja tam mam metryce TN więc nie narzekam

W tę grę warto zagrać nie dla grafiki lecz dla fabuły Wiedźmin jest dla mnie jednym z RPG na takim samym Poziomie jak Cała Saga Gothic (Prócz Arcani oczywiście to jest nwm co xD)

Podaj nazwę płyty głównej to powiem Ci co masz kupić, żeby było tanio, a dobrze. Te części co masz teraz sprzedasz i wyjdzie tanioszka, a w Wieśka będziesz ładnie śmigał :)

Ja bym tylko zmienił na jego miejscu kartę graficzną z szyną 256....http://www.komputronik.pl/product/295166/Elektronika/Części_PC/MSI_Radeon_R7_370_4GB_GAMING.html?gclid=CJ7CnaK7ucoCFebUcgodOfkCDg&gclsrc=aw.ds

np taką :D xD o procesora AMD nic ci nie powiem bo nie znam się na nich kompletnie a chciałbym bo są tańsze i ponoć lepsze c ;

jego i5 ma socket 1151 xD jeśli mnie pamięć nie myli więc....jakąś podpowiedź masz.

W stopniu minimalnym Ci pójdzie na luzie. Ja grałem na i3, 4gb ram i radeon hd7850 1gb, na nisko-średnich. :) Oczywiście w rozdzielce 1920x1080.

Powiem tak, mój komp:

Athlon X4 640 (4 x 3.0 GHz jednak jest o połowę gorszy nawet od Intela G3258, przynajmniej w benchmarkach)

4 GB RAM 667 MHz CL chyba 9

Radeon HD5830

I stary dysk Samsunga 250 GB z paroma uszkodzonymi sektorami.

Wiesiek śmigał na 1024x768 (nie pamiętam jakie tam są opcje, ale to jest chyba najmniejsza) na ultra minimalnych z przeróbką pliku .config, aczkolwiek dało się grać :P było jakieś 20-25 klatek.

Athlon X4 640 (4 x 3.0 GHz jednak jest o połowę gorszy nawet od Intela G3258, przynajmniej w benchmarkach)

bo GHz to nie wszystko.... ;)

Sprzęt:

Geforce GTX 750

Intel® pentium® CPU G3450 @ 3,40GHz

8GB ramu

rozdzielczość 1024x768

Komp 1600 zł i ciągnął wiedzmina na ultra choć to już było koło 20 klatek, a na wysokich luzik.

Ultra na tym kompie to niecałe 20 klatek, ale jak zejdziesz do średnich to pograsz w 30 klatakch. Czy to jest grywalne to już zależy od Ciebie i Twoich przyzwyczajeń. Procesor masz ok więc nie będziesz miał mocnych spadków w Novigradzie i Oxenfurcie, możesz liczyć na stałe 30-35 wszędzie.

Tu masz gameplay z podobnej konfiguracji:

https://www.youtube.com/watch?v=MPoNYf7K6a4

Pytałeś o wartość... Nie całe 2000. Ale nie podałeś reszty kompa...