Gram dopiero parę godzin, za chwilę będę jechał do Wyzimy, ale napiszę co myślę o tym co już zdążyłem zobaczyć.
Od około miesiąca w internecie nasilają się opinie, że downgrade grafiki zniszczył grę, więc bałem się trochę, jakie pierwsze wrażenie zrobi na mnie trzeci Wiedźmin. Nie potrzebnie. Widok z balkonu w Kaer Morhen rozwiał wszystkie wątpliwości. Gram na jakości pomiędzy High i Ultra (~55-60fps) i wizualna strona Wiedźmina jest dla mnie mistrzostwem świata. Otwarty świat prezentuje się pięknie, eksploracja sprawia dużo frajdy, a lokacje są zróżnicowane.
Walka i sterowanie jest bardzo przyjemna, o ile w dwójce nie mogłem się do końca odnaleźć, to w trójce nie mam już tego problemu. Redzi wprowadzili sporo rozwiązań, których nie widziałem do tej pory w żadnej innej grze, jak chociażby możliwość trzymania się szlaku podczas jazdy na koniu - jadąc po drodze i trzymając wciśnięty shift nie musimy martwić się o zakręcanie, bo wierzchowiec sam się tym zajmie. Korzystanie z wiedźmińskich zmysłów przypomina mi "Eagle Vision" z Assassin's Creed i sprawdza się wyśmienicie.
No i oczywiście fabuła i klimat, czyli to co w Wiedźminach najlepsze. Klimat Królestw Północy, moim zdaniem, oddany został bardzo dobrze. Tereny nie są tak kolorowe jak w Wiedźminie 2, a bardziej ponure i mroczne. Zadania główne jak i poboczne są ciekawe i nie nudzą. Pierwsze parę godzin gry przypomina mi klimatem i typem zadań Wiedźmina 1 i jestem z tego niezmiernie zadowolony.
TL;DR
Jeżeli tylko Twój komputer jest w stanie odpalić grę choćby na najniższych detalach, to kupuj Wiedźmina 3 czym prędzej i zarezerwuj sobie długie godziny wolnego czasu ![:)]()