Wiele lat grałem w Metin2, teraz szukam nowego MMO

Witamm wpisałem w Google hasło “gry MMO”, to forum wyskoczyło na pierwsze stronie. Jeśli jednak nie jest to forum największe w Polsce, to proszę mnie odesłać do owego lub podać nazwę takiego forum, gdzie mogę raz na zawsze uzyskać odpowiedź na moje pytanie.

Mianowicie.

Jakiś czas temu złożyłem sobie kompa, dałem około 5k, od dawna marzyłem o tym by złożyć ten sprzęt. Mam jednak problem, bo nie mam w co grać - wszystkie gry typu Bartle Royale są dla mnie za trudne, jak i również CSGO, LoL itd.

Za małolata grałem w Metina2,miałem kilka konkret postaci, grałem również w Drakensang Online i Diablo 3, lecz są to gry mi znane i nie mam ochoty do nich wracać.

Mamy rok 2020 od czasu premiery Metin2 w 2007 roku minęło 13 lat, więc czas znaleźć coś nowego. Ogólnie szukam prostego MMO, w w którym tworzymy postać mamy wielki świat, wiele map i expimy sobie zdobywamy eq, nawiązujemy relacje z innymi graczami i kawałek po kawałku sobie kreujemy swojego bohatera, tak, aby sprawiało nam to radochę.

Nie chce skomplikowanych odpowiedzi - wystarczy podać tytuły, to sobie potestuje i zobaczę, czy mi się spodobają.

Tldr Nie

Nie wiem jak z populacja w metinie ale populacja wow jest po prostu nie znana. Probowano szacowac ale bylo zaznaczone ze to jest szacunkowa liczba ok 3~4mln jak dobrze pamietam ale odkad blizz zaniechal praktyki szczycenia sie liczbami wiadomo ze nie jest to juz tj kiedys 12-10mln potem spadek na 7mln.
Co do ocen gier mmorpg w zasadzie wow/m2 nie miazdza konkurencji baa powiem wiecej np z wowem jest taki problemze ocene typu 9.5/10 ma vanila bo pozniej z dodatkami bywalo baaaardzo roznie a ze z tytulu polityki bliza usmiercania starych kontentow na rzecz nowego to raczej wypadalo by brac pod uwage glownie oceny ost (moze i przed ost) dodatku.
Kolejna kwestia to sama ocena gier - wiesz gry sa oceniane przez redaktora ktory niekoniecznie podziela nasze upodobania dlatego dokonywanie wybory w oparciu o takie noty to nie posiadanie wlasnego zdania. Ja wiem ze nie grajac w jakas gre nie mozna miec zdania ale nie warto brac wszystkiego za pewnik. A co wiecej na stronach gdzie noty wystawiaja tez gracze to tez bywa baaardzo roznie. Prosty przyklad widzialem ostatnio note kogos kto spedzil w grze ponad 10k h i nie poleca gry bo mu sie znudzila a liczbe ta wykrecil w np 6 lat czyli dziennie musial spedzic kilka h… No nie dziwne ze jak przez ost 6 lat codziennie ktos gral wiecej niz np by pracowal na etat to mu sie znudzilo…
Co wiecej jezeli jestesmy jyz przy notach to zauwaz ze topowe mmorpg to gry z notami rzedu 9+/10 (eso, ff, bdo, gw2, albion itd) tylko kwestia juz co kto znajdzie w nich dla siebie a mmorpg to gry ktorych nie powinno sie oceniac ze tak sie wyraze " bo ktos przeszedl story". To zbt obszerne produkcje przeznaczone na setki/tys godzin.
Np wow czy bdo to gry oscylujace na poziomie 9/10 a mi wow po dluzszej przygodzie po prostu nie podszedl a bdo wrecz odrzucil. Ale to nie znaczy ze sa zle tylko ze mi nie podeszly.
Populacja: tutaj dopoki Ci producent nie poda to mozesz gdybac i tez pytanie tylko po co? Bo prosty przyklad jak gralem w wow mialem wrazenie na poczatku ze to martwa gra - od lokacji startowej do pandarii martwo ze az boli (zakonczylem przygode na wod) dopiero na wod byli ludzie.
I teraz kontrast gw2 od poczatku do konca ludzie wszedzie pelno nawet na zapyzialych rejonach. I ogolnie feeling ze ciagle sie cos dzieje ze ciagle sa ludzie ze orzez lfg nie wejdziesz na mape z meta eventem bo full itd
I czy to znaczy ze w gw2 jest wieksza populacja? No nie sadze ale megaserwery i inna polityka end game sprawiaja wrazenie ze populacja jest o niebo lepsza niz w wow (wtedy).
Ale faktem jest ze wtedy w wow ludzie byli podzieleni na serwery i kisili sie w end gameowych mapach glownie. Wiec co z tego ze populacje np bedziesz mial xxxxx razy wieksza w grze yy skoro nigdy jej calej nie spotkasz lub zaczniesz spotykac wiecej ludzi w momencie jak dojdziesz do end game.

A co do sluchania innych w co grac… Raczej odradzam bo kazdy ma swoj gust lepiej wypisz sobie na kartce co chcesz aby Twoje mmorpg mialo a potem przejrzyj opisy gier i zobacz ktore jest najblizej temu co sobie wypunktowales.
I imo zacznij od podstawy czyli modelu biznesowego jezeli np ma byc b2p czy f2p to z automatu np wow ff odpadaja i juz Ci sie pole zaweza. Moze sie okazac ze nie ma gry dla Ciebie i nie zdziw sie bo mmorpg to nie jest super dynamiczny rynek gdyz to produkcje najbardziej wymagajace dla deweloperow i nie ma tu mowy ze gra moze jakos sie sprzeda. Ludzie tam maja grac latami a nikt nie spedzi lat w nic nie wartej produkcji.

Jak czytam coś takiego to mnie strzela… Czy ludzie w tych czasach naprawdę są tacy upośledzeni, że nie potrafią sami podejmować decyzji i chcą, żeby ktoś to za nich zrobił? Metin 2 jest cały darmowy, WoW ma darmowy, długi trial, po prostu ściągnij i przetestuj. Jak chcesz coś żreć, ale nie wiesz co to też piszesz ankietę i biegasz po mieście pytając ludzi? Mamy XXI wiek, dostęp do dziesiątek jak nie setek stron o tematyce mmorpg i jeszcze więecj ogólnie o grach, ogromną bazę filmów na YT dotyczącą DOSŁOWNIE WSZYSTKIEGO, to naprawdę nie jest trudne zrobić jakikolwiek research i podjąć decyzję. Nie zakładasz z tymi grami rodziny, nie jest to decyzja poważna i nieodwracalna, w najgorszym wypadku jak ci się nie spodoba, to odinstalujesz, ogarnijcie się.

4lajki

Guild Wars 2. Podstawka za frajer, oba dodatki obecnie za 60pln. Sam grałem kilka dobrych lat w metka i przerzuciłem się na tą gierkę w tym roku. Gra jest świetna, polecam. Nie znajdziesz nic lepszego za 60 ziko (jeśli chodzi o mmo, bo za 60 ziko to masz połówkę jagerka).

Black Desert Online to mocno podrasowany Metin, jak grałeś w niego tyle lat to szybko się odnajdziesz w Black Desercie.

2lajki

Patrząc na to w co grałeś i jakie masz wymagania to PoE, Wolcen, Last Epoch, Lost Ark powinno ci się spodobać aczkolwiek nie jest to w pełni mmo tylko h&s z elementami sieciowymi, te gry nie wymagają wiekszego myślenia porostu napierdalasz do przodu masakrując hordy przeciwników i kompletujesz coraz mocnijszy sprzęt takie typowe odmóżdzacze :slight_smile:
Niestety w 2020 gatunek mmorpg nie miewa sie dobrze nie ma żadnych nowych grania tytułów. Na 2021 jest zapowiedziane kilka ciekawych zobaczymy co z tego wyjdzie. Możesz ograć jakieś starsze tytuły które ciągle są rozbudowywane o nowe dodatki. Jak stawiasz bardziej na fabule to ESO, WOW, FF14. a jak lubisz azjatyckie klimaty to Blade & Soul
Możesz też na DD online, LOTRO, STRWARS Online ale to już starocie:)

do kolegi maxui4444
nie wiem w czym Ci BDO przypomina metina bo mi ogóle, całkowicie inna gra i inny system walki. Dla mnie z metinem wow ma więcej wspólnego niż bdo.

Ostatni też bardzo popularny jest Albion ale on ma specyficzna grafike i open pvp z dropem wszystkiego po śmierci więc trzeba lubić takie klimaty ze co chwile wszystko tracisz:)

Jak potrzebujesz grać w takie gówno jak Metin tylko bardziej nowoczesne (lecz ciągle ten sam poziom chorej głowy i ruchania przez wydawce) to polecam Black Desert

1lajk

w sumie pod tym względem BDO jest podobne do Metina:) , jak by tak podejść do tematu to AA też się nada:)

Cześć!
Jesteś w podobnej sytuacji co ja kilka lat temu. Również byłem graczem metin2 global oraz priv. Po złożeniu kompa szukałem mmo, które da mi równie (jak nie więcej) radości co metek. Tak znalazłem WoW-a, poznałem masę fajnych ludzi do gry i możliwości rozwoju postaci jak tylko bym chciał.
Tematów co to WoW itp. jest mnóstwo więc łatwo zrozumiesz o co w tym biega, może nawet uda Ci się przeczytać parę książek. Polecam World of Warcraft - jak dotąd król mmorpg i nim jeszcze przez jakiś czas na pewno zostanie.

Jeśli chcesz (lub ktoś inny chciałby) mam podstawkę z 30dniami gry do oddania. Chciałbym tylko, żeby konto zostało założone z mojego reflinka :slight_smile:
Pozdrawiam

od siebie dodam że jak komuś odpowiada ta specyficzna grafika i Casualowa rozgrywka max lev to tydzień przy nie śpieszeniu się (a da się go wbić w kilka godzin) to WOW pod względem fabularnym jest naprawdę bardzo dobry i z kompletowaniem sprzętu co nowy dodatek też jest trochę zabawy:)

Jak dla mnie między BDO a Metin2 nie ma żadnych podobieństw próbowałem się kiedyś przesiądź się z Metina2 na BDO ale to nic z tego i tak skoczyłem na PRIV w Metinie

W ogóle nie szukaj mmo, bo mmo teraz to gówno dla casuali.
W signle playery sobie pograj.

W ogóle olej gry bo to strata czasu;)

Polecam Royal Quest, dobry grindownik z wieloma możliwościami ( pvp areny, BG, siege, world bossy, drop rzadkich kart, 4 drzewka talentów )

Jeżeli szukasz nowego i innego MMO to zapraszam cie na Trickstera. Gram przez 13 lat z przerwami i dalej nie mam zamiaru z tej gry rezygnować

może się czepiam ale gość pewnie nie po to składał nowego kompa żeby ogrywać tytuły z innej epoki:)

1lajk

Dzięki za tyle odpowiedźi widać że nie jestem sam i wielu z nas błądzi po necie w poszukiwaniu darmowej rozgrywki która daje możliwość rozwijania swojej postaci co daje satysfakcje na długą mete alterantywnej rzeczywiści do której chcemy poprostu wbijać aby nabić sb kilka lvl coś ulepszyć i mieć plan na dalszy rozwój postaci tak aby codziennie mieć cel w tej gierce coś w stylu ghotic,skyrim,diablo2,tibia brakuje mi tego uczucia że wstaje sobie rano i mam gdzie wejść tam gdzie jest moja postać moje eq za małolata nie mogłem się doczekać aż skończe szkołe i polece do m2 na metiny albo na dt itp dzięki wam zrozumiałem że stoimy w miejscu i tak naprawde każda z gier którą wymieniliśćie w tym temacie nie ma totalnie nic wspólnego z moimi zainteresowaniami ja poprostu chciał bym gierke którą jest 1do1 metinem tylko np rozbudowanym tak jak tibia i na nasze czasy gdzie wchodzisz do gierki wybierasz sobie postać i masz przed sobą setki map expowisk boosów genialny drop tysiące itemów i możliwość rozbudowy mmo nie musi mieć ani fabuły ani jakiegoś 2dna chodzi o to jak gra jest rozbudowana ile ma zawartośći metin2 jest genialny bo działa na prostych zasadach ale jest tak ubogi w zawartość że jak sb pomyśle że mam biegać po tych samych mapach co 8lat temu i robić te same rzeczy to chce mi sie śmiać chciał bym metin2 z grafiką jak w wiedzmin3 ilością map przedmiotów i zawartośći jak w tibi jeśli coś takiego istnieje to możecie polecić lecz po tym temacie i tym co widze w necie coś czuje że za 10lat będziemy klepać dalej w tego metina bo pamiętam że już kilka lat temu też szukałem mmo i skończyło się metinem zresztą nie jestem exprtem ale jak widze że 13lat po premierze gry nie można się do niej zalogować bo servery są zamknięte dla nowych kont ponieważ pękają w szwach od ilośći graczy a gry które polecacie po wpisaniu w yt wysykuje na 1 miejscu filmik czy warto grać to chce mi sie śmać chwile grałem też w gta5 online zajebista gierka ale zodbyłem już wszystko co tylko sie da więc czekam na gta 6 online a na chwile obecną instaluje skyrima i gram od nowa na modach a mam jeszcze pytanie grał ktoś w elder scrools online co to za gierka?

ESO, jak zapewne niewielu wie, powstawał równomiernie że skyrimem. Gra ma parę ciekawych rozwiązań ale na pewno nie poczujesz się jak w jakimś z single player. W ogóle przez pierwsze 10h grania trzymałem “w” , “shift” i spamowalem na zmianę “1” i “e” biegając do markerow questów. Dosłownie, pod 1 miałem skilla co wszystko zabijał, e do interakcji i bieganie. Później lokacje są już trochę ciekawsze ale też nie każda no i zaczyna się pvp.

A co do gier to chyba najbardziej by cię wciągnął wow. Chciaz nie wiem jak te nowe wowy, ale na dodatku wotlk piszesz swoją historię i nie jesteś takim noname jak np w bdo.

Zawsze można ściągnąć stara wersję wotlk 3.3.5a i grać na sumwell.pl

Oprócz tego może jeszcze Albion? Jego Skinner box może cię wystymulowac na podobnej zasadzie, a noname też nie będziesz.

Jak lubisz gry side scrollowe jak Maple Story to zapraszam do LaTale, jest even Burning Ascension co pozwala nam w ekspresowym tempie wymaxowac sobie jedna postac. Nie jest to jumping event, nadal musisz sam wyexpic, ale dostajesz mase questow ktore daja mase lvli i inne duperele.

Wiem ze to nie jest to o co prosiles ale zawsze sprobowac mozna, gra ma male community ale za to bardzo mile i pomocne no i jest PvP :smiley:

Tylko expienie mobow jest dosc zrecznosciowe wiec jak nie lubisz platformowek to nawet nie zaczynaj :X

perfect world