Wildstar - pare pytan

Witam, mam pare pytan odnosnie tej gry.

1. Jak wyglada optymalizacja ? Poprawili cos ? Gralem w cbt i na sprzecie : i5 3750k / 16gbram / hd asus 7850 2gb - mialem na maxymalnych 25fps... to za malo wg mnie.

2. Musze zakupic wersje pudelkowa lub wersje elektroniczna aby zagrac ? Czy wystarczy klient z cbt/obt ? ( nawiazuje do wersji oficial gry )

3. Moze wiecie w jakis granicach bedzie kosztowac abonament ? ( prosze w PLN )

4. Czy na forum bd chetni do testowania czy z gory zakladacie ze to bedzie fail?

Moje uczucia sa mieszane i zalezy mi na waszej opinii. Ogolnie gra nie pokazuje nic specjalnego lecz ma swoj klimat co przyciaga. Sam juz nie wiem. Pomozcie.

1) moim zdaniem co najwyżej mały wzrost wydajności, ale myślę że będą optymalizować na bieżąco tak jak to było w GW2 i na twoim sprzęcie pozwolisz sobie na komfortową grę na wysokich (nie ultra) detalach.

2) kupić i tak musisz, klient może być stary (pewnie będą jeszcze małe update)

3) początkowo może być coś koło 100zł/60dni ale myślę że bardzo szybko (w mniej niż miesiąc) zejdzie do 85zł tak jak w ESO i pomijając jakieś promocje to taka cena zostanie // przypominam że czas gry będzie można kupić ingame za gold z gry, tak jak w EVE

4) brałem udział w 3 testach, przyznam że nie grałem jakoś namiętnie ot po prostu bawiłem się kreatorem postaci, zrobiłem kilka low leveli żeby zobaczyć czym się różnią klasy, myślę że podczas OBT wbije kimś ten 20-30lvl -- a kim to jeszcze nie wiem, mentalnie najbardziej podoba mi się esper ale szlak mnie trafia z tym jego brakiem mobilności, a z tego co widziałem zarówno w pvp jak i pve jest o wiele więcej biegania niż w WoW'ie.

// zakładam, że będzie to bardzo dobra gra i spokojnie może konkurować z największymi produkcjami, moim zdaniem po roku mogą liczyć na 1,5 mln+ subskrybentów, dlaczego? jest mnóstwo rzeczy do roboty, nie trzeba kupować prepa za prawdziwą kasę, humor, nie jest 'azjatycka', bajkowa grafika która doda produkcji żywotności (chodzi mi o to, że jak gra stawia na realizm, to po 4-5latach w porównaniu do nowszych tytułów wygląda jak pixeloza); dlatego uważam, że jest to jedna z niewielu (max 10) gier na które warto wydać kasę; z tym że przypominam to MMO w dodatku dla dużej ilości graczy w raidzie (aż 40), więc trzeba grać z kimś / siedzieć na ts3 a nie łazić cały czas solo, bo to mija się z celem i w tedy lepsze będzie ESO/GW2

Ja nie zgodzę się troszkę z Nivisem co do miesięcznego abonamentu. Kwota za 2 miesiące będzie mniej więcej taka jak za ESO i WOW czyli około 80-85 zł od razu po premierze :)

3) początkowo może być coś koło 100zł/60dni ale myślę że bardzo szybko (w mniej niż miesiąc) zejdzie do 85zł tak jak w ESO

Wiem Nivis, doczytałem :) chodzi mi o cenę początkową, nie będzie ona na 100% wynosiła ~100zł

Wiem Nivis, doczytałem chodzi mi o cenę początkową, nie będzie ona na 100% wynosiła ~100zł

http://www.keye.pl/games/product/id/20290/Wildstar-60-dni (104zł)

http://www.gameladen.com/wildstar-gamecard-60-tage-prepaid-eu.html (~101zł)

nie w ogóle.

Jak przysiadłem po raz pierwszy, to nie mogłem się oderwać przez 16h. Gra jest niesamowita.

Czekam na wiecej info na temat gry i na wasze opinie oczywiscie:) Kazda rzetelna opinie nagrodze Lajkiem :)

Czekam na wiecej info na temat gry i na wasze opinie oczywiscie:) Kazda rzetelna opinie nagrodze Lajkiem

tyle wygrać ;)

a na serio odpowiedzi na punkty 1-3 już dostałeś, a co do opinii z pkt 4 to poczytaj w necie np na reddicie, ludzie grali w wielu betach i naprawdę sobie chwilą, jeszcze nie słyszałem o jakimś problemie (może oprócz interface który chwilę po skargach Carbine całkowicie przerobiło i ew optymalizacji ale poczekamy z miesiąc wyjdą nowe sterowniki do grafiki, do samej gry wejdzie też mnóstwo poprawek i będzie ok).

co dobre w WildStarze wiesz albo poczytasz (hype jest duży) jeśli miałbym wymienić wszystko co mi się NIE podoba to:

*lokacje startowe // cholernie nudne ale expi się tylko raz

*te raidy 40osobowe, jakoś tego nie widzę // w WoWie 25 osób ciężko ogarnąć, dlatego wolałem robić 10-many bo w tedy każdy wiedział co ma robić i była jednostkowa odpowiedzialność

*mobilność esprów / esperów - szczerze nie wiem jak to się odmienia

*healing (choć i tak pewnie będę grał lekarzem)

http://www.keye.pl/games/product/id/20290/Wildstar-60-dni (104zł)http://www.gameladen.com/wildstar-gamecard-60-tage-prepaid-eu.html (~101zł)nie w ogóle.

i tutaj też mogę polemizować, KEYE posiadają cenę droższa wersji DIGITAL niż GRAM.PL w wersji pudełkowej wliczając kurierową przesyłkę ;] .. coś im chyba nie pykło... co do kodów na abonament też czekam na to co gram.pl zaoferuje, tak było przy Aionie i tak zapewne będę robił przy WSie, to przecież ten sam wydawca.

Co do pytań, najważniejsze to punkt 1 a punkt 4 to moje polemika ;]

1. Dużo zależy od dysku też, wszyscy podają swoje procki, ram , grafiki .. a co z dyskami... silnik WSa jest ewidentnie zrobiony pod renederowanie w real timie dlatego, że są to otwarte mapy a nie instancje, z mapy do mapy przechodzisz drogą a nie teleportem - który oczywiście też jest i wszystko inne do szybkiego poruszania się - ale gra czyta wszystko na bierząco.

Posiadam Phenoma X4 II 3,4 GHz, 4gb ramu, Radka 7850 i dopiero po wymianie dysku na SSD pomimo niezbyt widoczenej zmiany w FPSach to komfort gry był ogromny, nie było problemów z doczytywaniem terenu, mobów, ludzi, tekstór etc etc. ten zabieg dodał mi płynności i szybkości rozgrywki, spadki do 25 fpsów miałem na rajd bosie ;]

punkt 4. moja polemika

każdy powinien sobie skorzystać z open bety, niezależnie czy nastawia się na grę czy nie. Ja broniłem się rękoma i nogami przed WSem, głównie z powodów graficznych. Jednak stopniowo to co słyszałem z ust DEVwsów - i nie chodzi tu o obietnice co będzie w grze ale na co oni jako twórcy się nastawiają - oglądając Streamy, DEVSpeaky i wreszcie dostając się do beta testów, powoli stopniowo polubiłem grę i na nią czekam, bo grając w nią znów czuje się jakby czas leciał zbyt szybko a doba była za krótka.

Po ostatnich zmianach gra się bardzo zmieniła, to co było wcześniej - wpadłem pulowałem po 4-6 mobów i klepałem z paluszkiem - się strasznie urkuciło, devsi osłabili każdą z klas, wzmocnili trochę moby, dodali moby specjalne, które potrafią rozwalić 2-3 osoby na swoim lvlu, moby które pojawiają się dość często na mapie i trzeba uważać gdzie się stąpa w czasie walki, questowania itp.

Duży, wręcz ogromny nacisk na grupę, granie w teamie, zdobywanie reputacji, punktów do specjalnych sklepików, lepszy exp, łatwiejsze zaliczanie challangów na mapach, dodatkowe resourcy z pozyskiwanych minerałów jeśli 2 osoby w party posiadają to samo zbieractwo.

Jest wiele mechanik i elementów gry, które nie sprawiają że ta gra jest jakaś nowa, świeża w gatunku ale solidna i przemyślana a co najważniejsze jest to już od samego początku, gracze nie muszą czekać na pierwsze pache by mieć rajdy czy instancje w trybie Adventure.

Taki przykład 2 rodzaje domu aukcyjnego, jedne to standardowy, który znamy z każdej innej gry.. drugi to taki podobny do tego co ma GW2, czyli wpadasz do NPCa i możesz z miejsca kupić lub sprzedać swoje itemki, materiały itp. za cenę którą uslatalili inni gracze, gracze którzy w normalnym domu aukcnyjnym ustawili skup danych elementów po konkretnej cenie.. ten zabieg sprawia iż ekonomia będzie stała na wysokim poziomie.

Ceny w grze są wysokie, za wszystko trzeba płacić, naprawiać się regularnie itp. ale to wszystko już przed startem gry ma na celu zapobiegnięcie wielkiej inflacji w grze, czego się nie da w późniejszym czasie do końca wyeliminować ale nie znamy też polityki przyszłościowej gry, co będzie dodawane i jak ceny będa się zmieniać.

Rzeczy, które zazwyczaj pojawiały się za późno w grach wcześniej mi znanych tutaj są już przemyślane i testowane w czasie beta weekendów.

Czekam na WSa, nie mogę się doczekać, ale nie z powodu tego iż DEVsi mi coś obiecali, tylko z powodów samej gry, chce już siąść do swojej postaci, rozwijać ją, bawić się kraftem, dopieszczać domek :D, pomordować ludzi i zwiedzać instancje.

co dobre w WildStarze wiesz albo poczytasz (hype jest duży) jeśli miałbym wymienić wszystko co mi się NIE podoba to:*lokacje startowe // cholernie nudne ale expi się tylko raz*te raidy 40osobowe, jakoś tego nie widzę // w WoWie 25 osób ciężko ogarnąć, dlatego wolałem robić 10-many bo w tedy każdy wiedział co ma robić i była jednostkowa odpowiedzialność*mobilność esprów / esperów - szczerze nie wiem jak to się odmienia*healing (choć i tak pewnie będę grał lekarzem)

Czy hype jest duży, wydaje mi się a wręcz jestem pewien, że na ESO był o wiele wiele większy.

Co do tego na nie:

- zony startowe, kwestia gustu, robiłem je już po 10 razy conajmniej i idą tak szybko, że szczerze nie pamiętam już ich.

- rajdy 40os będą dla ogarów i tak to ma wyglądać. - rajd 20os. : https://www.youtube.com/watch?v=no2K8V1ZhwU%C2'> . Rajdy mają być trudne nie tylko z powodu moba ale z powodu organizacji całej zabawy, taktyki i koordynacji akcji.. a nagroda ma być adekwatna to czynów.

- esper jest bardzo mobilny, szczególnie w późniejszym etapie gry, zrobienie jego podstawowego skilla w wersji mobilnej byłoby lekkim OP, ma ta postać najdalsze zasięgi skilli ze wszystkich postaci, ogarnięty "esperowiec" może b.dużo

- i tutaj się nie zgodzę, aczkolwiek wynika to z upodobań i gustów, kocham gdy leczenie wymaga ogarniętego medyka i ogarniętych osób leczących, tutaj nie można latać jak z pieprzem i liczyć, że medyk cię wyleczy i to mi się podoba... z qmplem medyk + esper działamy sobie bardzo fajnie :D

Co do esperów, to na low lvlu jest najmniej mobilny jednak z lvlem ta mobilność wzrasta, oczywiście do tego( chyba) 13 masz spell, który castujesz w miejscu, jednak potem masz możliwość używania spella, który pozwala na chodzenie ;)

Powiem tak nie kieruj się statystykami, że ktoś ma tyle dps, a ktoś tyle leczy. Kieruj się mechaniką czyli czym podoba Ci się grać. Grałem od pierwszej cbt i przez każdy beta weekend, wbijając 20 lvle. Wildstar jest trudną grą przykład 1 dungeon robiony z randomami: 1 boss ubity po godzinie zmagań, więc tutaj także liczy się twój refleks, przewidywania, a nie tylko skill.

Do tego Lore jest bardzo ciekawe, nie ma frakcji złej czy dobrej, każdy może zinterpretować dany stan rzeczy jak tylko chce ;>

Btw. Poluję na deluxa pudełkową wersje, ma ktoś jakieś sprawdzone źródło w przystępnej cenie w okolicach 200zł( 199zł digital)

Btw 2. Ktoś planuje dołączyć do IX Kohorty?

Co do esperów, to na low lvlu jest najmniej mobilny jednak z lvlem ta mobilność wzrasta, oczywiście do tego( chyba) 13 masz spell, który castujesz w miejscu, jednak potem masz możliwość używania spella, który pozwala na chodzenie Powiem tak nie kieruj się statystykami, że ktoś ma tyle dps, a ktoś tyle leczy. Kieruj się mechaniką czyli czym podoba Ci się grać. Grałem od pierwszej cbt i przez każdy beta weekend, wbijając 20 lvle. Wildstar jest trudną grą przykład 1 dungeon robiony z randomami: 1 boss ubity po godzinie zmagań, więc tutaj także liczy się twój refleks, przewidywania, a nie tylko skill.Do tego Lore jest bardzo ciekawe, nie ma frakcji złej czy dobrej, każdy może zinterpretować dany stan rzeczy jak tylko chce ;>Btw. Poluję na deluxa pudełkową wersje, ma ktoś jakieś sprawdzone źródło w przystępnej cenie w okolicach 200zł( 199zł digital)Btw 2. Ktoś planuje dołączyć do IX Kohorty?

Gram.pl nie posiada Deluxa, i chyba nie ma deluxa pudełkowego, coś mi się tak wydaje. Wnioskuje to po tym iż gram.pl został podany jako oficjalny dystrybutor gry na terenie polski.

Zarówno Media Markt jak i Saturn nie posiadają przedsprzedaży, zapewne tam pojawi się to dopiero po starcie gry. Natomiast gram.pl posiada przedsprzedaż ale tylko wersji standard. http://sklep.gram.pl/pc/wildstar.shtml#s/%C2'> na razie mam to zamówione, jak nic się nie zmieni z ceną digitali na naszych polskich stronach to zostanę przy wersji standard.

Deluxe ma jedyne to fajne, że posiada DESKĘ :] chyba jedyny mount, który lata nad wodą :P..

Ja z qmplem planujemy się wreszcie zapisać do IXK

ogólnie deskę i tak się ma, ale ta jest bardzo ładna no i barwniki, które potem będą prezentować się bardzo dobrze moim zdaniem, mhm dzięki za info odnośnie deluxa, a szukałem jak głupi, szkoda bo chętnie bym takie pudełeczko widział u siebie. Co do g2a i FK to ceny akurat są porównywalne różnica 7 zł( nie licząc rabatów), dlatego zamierzam pisać do g2a, ile oni proponują upustu)

A kim zamierzasz grać z kumplem?( bo ja z moimi 2 planujemy dołączyć do IXK+ mieć swoje party na dungi, adv etc)( puki co mamy stalkera(dps),medyka(heal) i warriora(tank), dlatego poszukujemy 2 dpsów najlepiej esper i ss ^^

A wiadomo jaka cena w MM? bo tak oczywiście nigdy na stronce nie może u nich pisać x.x

nie wiadomo, bo tego nawet żadne kierownik MM nie wie ;] CPD przyśle paczkę i tyle :P .. ceny jakieś tam będa..

Co do tego kim gramy to medyk + esper.

BTW: jak się ma deskę ? deki nie ma w wersji standardowej, patrząc na rozpiskę na ich stronie, Eldan themed hoverboard dostaje tylko deluxowa wersja. Chyba, że planują dać te same deski co ludzie dostali na którychś tam betach jak "nagrodę" już na starcie tym co byli w becie, ale to też trochę kiepsko bo deska is deska jak za wygląd miałbym płacić wersje deluxa to bym spasował :P

Deska jest dostępna od 25 poziomu chyba i trochę kosztuje po 25gold chyba tyż.

przykład możłiwości budowniczych na parceli domkowej w WSie :P

https://www.youtube.com/watch?v=21XfKtNobMI

"chyba tyż" = widzę rodak ;p

Szkoda, że medyk, no ale nic pewnie ktoś się znajdzie potem.

No tak chodzi mi o zwykła deskę, którą każdy może mieć od tego 20 lvl za gold( kiedyś od 10 :P)

nie można kupić w polsce wersji pudełkowej deluxe ?

tak jak wyżej jest napisane deluxe pudełkowa nie istnieje ;/ też bardzo mi zależało na takiej wersji.

Pre-Ordering the Physical Game Box:

• You can pre-order the Standard Edition only.
  • You receive a pre-order box with a code or a serial code directly from the retail store. This code is only a pre-order code and does not give you access to the game after launch. You must go back to the retailer after the game launches to receive your WildStar game box, which will have your full retail code inside and other box items.
  • You may be able to only put a few dollars down, or the retailer may make you pay full price at the time of pre-ordering.

Myślałem o takiej opcji by kupić boxa standard tylko bez keya a key z deluxe, jednak ciężko takie coś ogarnąć

Też planowaem dołączyć do IX Kohorty ale jednak zdecydowałem się na grę po stronie Exile na serwerze PVE i jak do tej pory gildii nie znalazłem

Z dzisiejszym patchem WS śmiga na ultra rewelacyjnie :D optymalizacja udana :)

Czy na ten game weekend potrzeba rowniez klucza zeby zagrac? Jesli tak to , jak by ktos miał jeden wolny prosze o podanie na PM z gory thx

Czy na ten game weekend potrzeba rowniez klucza zeby zagrac? Jesli tak to , jak by ktos miał jeden wolny prosze o podanie na PM z gory thx

Aktualnie jest Open Beta która trwa od 8-18 maja