Wpierw na szybko - optymalizacja -> tutaj dużym problemem jest RAM i memorry leak nad którym ciągle pracują, gra zjada szybko ram niezależnie od tego ile go masz i tak ci go wsiorbie, to powoduje spadki fpsów do granic ledwo grywalnych - z 40/50 robi mi się do 20 jak stoję.
Na swoim sprzęcie zanim zjedzony zostanie ram mam między 30 a 50 zależy od lokacji etc. Instancje czy pvp mogę spokojnie nagrywać i grać komfortowow - zobaczymy jak rajdy 40os czy warploty.
Co do opłacalności gry, to nawet jeszcze capa nie wbiłem mam 39lvl, oczywiście przedłużam suba, albo Credeem albo normalną subką na 60 dni.. zobaczymy pod koniec miesiąca.
Gra jest bardzo ciekawa, rozbudowana i w dalszym ciągu ją ciągle modernizują, szlifują i poprawiają rzeczy, które wyszły na jaw dopiero jak pierdyliardy ludzi zaczęło siedzieć w grze i kombinować - bo pewnych rzeczy, w sumie dużej większości błędów po starcie gra w fazie bet nie uświadczyła.
Jestem zadowolony z zakupu i samej gry, ja tu zostaje... gra spełnia moje oczekiwania jest i pvp - co najważniejsze OPEN PVP, które nie jest ukryte gdzieś tam na specjalnych lokacjach, jak ktoś mnie denerwuje na spocie to kosa w plecy i niech spada
- i bardzo dobre PvE. Ekonomia się jeszcze nie rozwinęła, ludzie mało korzystają z aukcji etc etc :]
Czarna strona każdej gry - boty/goldsellery -
Botów na mapach pve nie spotkałem, bo w sumie ciężko by przeżył, ale pojawili się ludzie na arenkach pvp gdzie ludzie bota puszczają by biegał w kółko po mapie, gówno robi ale grosze, prestiż i kasę zarabia
. Goldselly tylko mailowo spamują, ale już devsi zareagowali, dali narzędzie do raportowania spamu i od kilku dni nie mam ani jednego maila - a były co dziennie minimum po jednej.
Cieszy mnie iż ekonomia nie jest rozwalona, aczkolwiek połakomiłby się u devsów na wywalenie cen sprzedaży u NPCków
bo to zawsze trochę komplikuje a tak to ludzie by:
- sprzedawali między sobą
- rozkładali itemy dla materiałów lub sprzedawali
- crap jaki leci typowo vendorowy w grze zamieniłbym po prostu na zwykły drop kasy, zamiast itemu o wartości 30coperów by poleciało 30 coperów.
Ważnym elementem w grze jest team, jakikolwiek team, ciężko solo z jakimiś pugami gdzieś latać, bo albo czekasz jak na zbawienie by raz na 30-60min ci wyskoczyło okienko albo ludzie nie wiedzą tam co dzieje się i z funa nici.
@radekplug
mamy 16 dni od oficjalnej premiery - lekko ponad 2 tygodnie-
ludzie rozeszli się sami po serwerach, zniknęły kolejki, grasz jak chcesz, transfer jest zarówno płatny jak i darmowy, zapewne jakaś część osób odpadnie lub już odpadła nie ze względu na samą grę ale poziom trudności.. ostatnio rozmawiałem na TSie z klanowiczem, który stwierdził iż ludzie będę płakać na forum, że nie mają dostępu do czegoś bo jest to za trudne. Twórcy dawno powiedzieli, że gra ta nie jest dla wszystkich. Chcesz rajdować to musisz się napocić a sam rajd też nie będzie spacerkiem - nie kierowałbym się filmikami na YT, które pokazują iż bosy już ubite w rajdach, bo zrobili to ludzie, którzy te rajdy testowali i znają je jak własną kieszeń.
Gra może być darmowa, znajomi mają już po 3 creedy kupione i zbierają na kolejne by kilka miesięcy mieć spokój i się nie martwić.
Warunek, systematyczna gra i trochę smykałki ekonomicznej.
Powiem tyle - bardzo fajna gra, a wieloletni gracze z WoWa, których mamy w klanie już przybili z Wildstarem "piąteczkę" i są mega zadowoleni.