Wildstar po premierze

Witam,
ciekawi mnie jakie są wasze wrażenia po premierze. Dokładniej oczekiwania vs rzeczywistość. Czy waszym zdaniem gra ma szanse coś zamieszać na rynku? Przedłużacie o kolejne 30 dni, gdy skończy się "darmowe" 30 dni?

Do tego mam takie pytanko. Mój sprzęt:

Laptop Lenovo y580
CPU: i7-3630QM 2,40 GHz
RAM: 8 GB
GPU: GTX 660M 2 GB
Ustawienia low/medium

Grałem tylko na 7 dniowym kluczy, poza miastem miałem w granicach 25-50 FPS. W takim pierwszym większym mieście na około 6lvl ;p miałem około 20-30 FPS

I mam do tego takie pytanie, ponieważ zastanawiam sie nad kupnem. Jak myślicie jak sprzęt się będzie sprawdzał na dungeon/raid? Bo nie chciał bym spadków poniżej 15 FPS bo wtedy to sie już nie da grać

Powiem tak zobaczymy w lipcu bo wtedy konczy się 30 dni wiekszości osób czy przedłurzą nie wiadmo możliwe że będziemy świadkami newsa w stylu carbine zaczyna merge serverów to bedą już pirwsze oznaki że bedą coś robić w kierunku zatrzymania graczy.

Wpierw na szybko - optymalizacja -> tutaj dużym problemem jest RAM i memorry leak nad którym ciągle pracują, gra zjada szybko ram niezależnie od tego ile go masz i tak ci go wsiorbie, to powoduje spadki fpsów do granic ledwo grywalnych - z 40/50 robi mi się do 20 jak stoję.

Na swoim sprzęcie zanim zjedzony zostanie ram mam między 30 a 50 zależy od lokacji etc. Instancje czy pvp mogę spokojnie nagrywać i grać komfortowow - zobaczymy jak rajdy 40os czy warploty.

Co do opłacalności gry, to nawet jeszcze capa nie wbiłem mam 39lvl, oczywiście przedłużam suba, albo Credeem albo normalną subką na 60 dni.. zobaczymy pod koniec miesiąca.

Gra jest bardzo ciekawa, rozbudowana i w dalszym ciągu ją ciągle modernizują, szlifują i poprawiają rzeczy, które wyszły na jaw dopiero jak pierdyliardy ludzi zaczęło siedzieć w grze i kombinować - bo pewnych rzeczy, w sumie dużej większości błędów po starcie gra w fazie bet nie uświadczyła.

Jestem zadowolony z zakupu i samej gry, ja tu zostaje... gra spełnia moje oczekiwania jest i pvp - co najważniejsze OPEN PVP, które nie jest ukryte gdzieś tam na specjalnych lokacjach, jak ktoś mnie denerwuje na spocie to kosa w plecy i niech spada :P - i bardzo dobre PvE. Ekonomia się jeszcze nie rozwinęła, ludzie mało korzystają z aukcji etc etc :]

Czarna strona każdej gry - boty/goldsellery -

Botów na mapach pve nie spotkałem, bo w sumie ciężko by przeżył, ale pojawili się ludzie na arenkach pvp gdzie ludzie bota puszczają by biegał w kółko po mapie, gówno robi ale grosze, prestiż i kasę zarabia :D. Goldselly tylko mailowo spamują, ale już devsi zareagowali, dali narzędzie do raportowania spamu i od kilku dni nie mam ani jednego maila - a były co dziennie minimum po jednej.

Cieszy mnie iż ekonomia nie jest rozwalona, aczkolwiek połakomiłby się u devsów na wywalenie cen sprzedaży u NPCków :D bo to zawsze trochę komplikuje a tak to ludzie by:

- sprzedawali między sobą

- rozkładali itemy dla materiałów lub sprzedawali

- crap jaki leci typowo vendorowy w grze zamieniłbym po prostu na zwykły drop kasy, zamiast itemu o wartości 30coperów by poleciało 30 coperów.

Ważnym elementem w grze jest team, jakikolwiek team, ciężko solo z jakimiś pugami gdzieś latać, bo albo czekasz jak na zbawienie by raz na 30-60min ci wyskoczyło okienko albo ludzie nie wiedzą tam co dzieje się i z funa nici.

@radekplug

mamy 16 dni od oficjalnej premiery - lekko ponad 2 tygodnie-

ludzie rozeszli się sami po serwerach, zniknęły kolejki, grasz jak chcesz, transfer jest zarówno płatny jak i darmowy, zapewne jakaś część osób odpadnie lub już odpadła nie ze względu na samą grę ale poziom trudności.. ostatnio rozmawiałem na TSie z klanowiczem, który stwierdził iż ludzie będę płakać na forum, że nie mają dostępu do czegoś bo jest to za trudne. Twórcy dawno powiedzieli, że gra ta nie jest dla wszystkich. Chcesz rajdować to musisz się napocić a sam rajd też nie będzie spacerkiem - nie kierowałbym się filmikami na YT, które pokazują iż bosy już ubite w rajdach, bo zrobili to ludzie, którzy te rajdy testowali i znają je jak własną kieszeń.

Gra może być darmowa, znajomi mają już po 3 creedy kupione i zbierają na kolejne by kilka miesięcy mieć spokój i się nie martwić.

Warunek, systematyczna gra i trochę smykałki ekonomicznej.

Powiem tyle - bardzo fajna gra, a wieloletni gracze z WoWa, których mamy w klanie już przybili z Wildstarem "piąteczkę" i są mega zadowoleni.

Dreedzik ja sam mam też 2 Creedy więc 2 miechy mam za free, pierwszego kupiłem już jakoś na 25-30 poziomie

Dla mnie gra świetna, wiadomo, optymaliacja trochę kuleje ale nie narzekam, można komfortowo pograć, jedynym minusem jest to że wybrałem stalkera którym absolutnie nie potrafię grać PVP xD

Taki tips na memory fix wystarczy co okolo 30 min robic reload UI :)

Dreedzik ja sam mam też 2 Creedy więc 2 miechy mam za free, pierwszego kupiłem już jakoś na 25-30 poziomieDla mnie gra świetna, wiadomo, optymaliacja trochę kuleje ale nie narzekam, można komfortowo pograć, jedynym minusem jest to że wybrałem stalkera którym absolutnie nie potrafię grać PVP xD

Kwestia nauki, poważnie, to samo miałem z Esperem, klnąłem na czym świat stoi a jak posiedziałem, poczytałem AMPy i skille pokombinowałem i jest cacy, kosa nie jestem ale mięsem armatnim też nie :)

Taki tips na memory fix wystarczy co okolo 30 min robic reload UI

Też to zauważyłem, w momencie kiedy error/crash z powodu małej ilości ramu wywalił błąd "Apollo" czyli silnika addonów, od tamtej pory co chwila robię sobie reload ui, myślę nawet nad oskryptowaniem tego by co jakiś czas samo mi to się robiło :)

Dziękuje za ciekawe wypowiedzi. Jestem pewien już że się skusze na grę. Jako 8 letniemu graczowi wow-a podoba mi się fakt trudnego PvE. Teraz mam jeszcze takie pytanie, jaki serwer polecacie, oczywiście z otwartym PvP, zależy mi jednak na polskich graczach, coś jak opiewany w legendach Burning Legion w grze blizzarda ;], na którym to spędziłem mnóstwo czasu, w miłym polskim towarzystwie ;p

Zapraszam na Haazak po stronie Exile :) Na forum jest temat o gildii.

Z tego co rozmawiałem na dungeonach z ludźmi większość przyszła właśnie z WoW'a, co ciekawe 4 na 5 graczy powiedziało, że nie ma zamiaru wracać do WoW'a. Gra wydaje się bardzo podobna do WoW'a, w końcu robili ją starzy wyjadacze z Blizzardu, ale ma tyle nowości, ciekawszy styl walki, że wystarczająco się odróżnia żeby przyciągnąć graczy znudzonych/wkurzonych na WoW'a, bo co jak co, WoW idzie w złą stronę i widać, że się kończy.

Co do lapka i ruszenia tej gry. Jeśli masz 20-30 fps solo, podejrzewam, że dungeony jeszcze ruszysz. O Raidach nie ma opcji, nie mówiąc o PvP.

Hej, ile taki creed kosztuje za golda w grze. Zastanwiam się właśnie nad zakupem gry ;)

ja grałem podczas kilku beta testów i gra jest naprawdę dobra, spokojnie można ją umieścić w top5 mmorpg; problemem w moim przypadku była wydajność, chwilę przed premierą na średnich detalach miałem w zależności od lokacji około 30fps co wg. mnie jest za niską wartością jeśli mam grać po wbiciu max lvl, po prostu nie ma szans na komfortową rozgrywkę czy to warplotów czy 40m raidów (wiadomo jak to wygląda w innych grach wvwvw w gw2 albo raidy 25 w wowie) // swoją drogą pomiędzy wysokimi a niskimi detalami jest tak ogromna różnica że za nic nie grałbym na tych drugich dlatego też odstawiam wildstara na ~pół roku dopóki nie kupię sobie nowego sprzętu, mimo to jeśli ktoś ma lepszą specyfikację niż ja szczerze grę polecam.

Z tego co rozmawiałem na dungeonach z ludźmi większość przyszła właśnie z WoW'a, co ciekawe 4 na 5 graczy powiedziało, że nie ma zamiaru wracać do WoW'a. Gra wydaje się bardzo podobna do WoW'a, w końcu robili ją starzy wyjadacze z Blizzardu, ale ma tyle nowości, ciekawszy styl walki, że wystarczająco się odróżnia żeby przyciągnąć graczy znudzonych/wkurzonych na WoW'a, bo co jak co, WoW idzie w złą stronę i widać, że się kończy.Co do lapka i ruszenia tej gry. Jeśli masz 20-30 fps solo, podejrzewam, że dungeony jeszcze ruszysz. O Raidach nie ma opcji, nie mówiąc o PvP.

w wowie na globalu nie ma teraz co robić, ostatni raid wyszedł już jakiś czas temu a nowości doczekamy się w listopadzie/grudniu wraz z premierą WoD'a dopiero w tedy okaże się czy ci gracze o których piszesz przyszli na chwilę z nudów czy na stałe // swego czasu podobna sytuacja miała miejsce z GW2 i premierą Pandarii i wyszło jak wyszło choć GW2 i Wildstar to kompletnie inne gry celujące w innych graczy

u mnie obecnie 6 platyny 11golda + podatek od zakupu

1 platyna na allegro to ~11zł więc 6,11*11zł=67,21zł // to już chyba bardziej opłaca się kupić prepa 60d/88zł

Hej, ile taki creed kosztuje za golda w grze. Zastanwiam się właśnie nad zakupem gry

u mnie obecnie 6 platyny 11golda + podatek od zakupu :)

jak jest z system walki czy nie jest czasem za bardzo upierdliwy mówie o pvp bo jak inny gracz widzi jakiego skilla castuje to może go uniknąć i tak bedziemy się unikać aż ktróremuś znudzi. czy może można w jakiś sposub ukryć swoje skille.

Oj zapewniam Cię, nie jest łatwo uniknąć telegrafów nawet w walce ze zwykłymi mobami a co dopiero z graczami, pvp jest bardzo dynamiczne, trzeba być skoncentrowanym i umiejętnie się poruszać

Pozas tym byłoby to nieco dziwne, skoro PVP zakłada właśnie unikania ataków i dobrego celowania - mierzenia gdzie będzie przeciwnik...

Hej, ile taki creed kosztuje za golda w grze. Zastanwiam się właśnie nad zakupem gry

Pamietaj ze teraz to 6 platyny za jakis czas jak rynek się unormuje to bedzie duzo wiecej :) np 60 p - 600 p itd

Pamietaj ze teraz to 6 platyny za jakis czas jak rynek się unormuje to bedzie duzo wiecej np 60 p - 600 p itd

Cena idzie w parze z zarobkami, kiedy większość będzie odkładać kasę i magazynować a nie wydawać to cena wszystkiego wzrośnie

Kurde, kusi okropnie ale nie mam na ten moment kasy.. Może w lipcu.

Mógłby ktoś z was posiadających grę sprawdzić ile waży cała gierka ? ;D Narazie 15% downloadu jak ściągnie to zakup klucza i ogień. (Chce zobaczyć czy muszę robić więcej miejsca na ssd a muszę opuścić stanowisko na parę godzin i niechcę zobaczyć błędu z braku miejsca po powrocie)

Ewentualnie może ktoś teraz też startuje i ma ochotę razem pograć??
Albo jakaś świeża gildia/klan która potrzebuje ogarniętych z mmo osób ^^ ?

Rano patrzyłem u siebie, 17GB. Chodź na Hazak, strona Exile. Tutaj na forum jest temat o gildii na tym właśnie serwerze, zapraszamy :)