Poproszę o zmianę regulaminu od następnego sezonu z zakazem wysyłania sobie screenów rozmów z gm, czy innymi graczami
Wilkołaki sezon 15 (rekrutacja + zasady)
Poproszę o zmianę regulaminu od następnego sezonu z zakazem wysyłania sobie screenów rozmów z gm, czy innymi graczami
To.
+ Zmiana zasad palenia ludzi - podwójne/potrójne/itd palenie może i ma sens na wcześniejszych etapach gry, ale pod koniec daje zbyt dużą przewagę wiosce. No bo jak wilki mają wygrać gdy mają naprzeciwko siebie potwierdzonego wsiuna ? "Spalmy wszystkich oprócz tego jednego i wygrywamy". Brzmi bardzo debilnie i nie ma związku z logiką oraz rozkminą. Ostatnia gra skończyła się remisem tylko i wyłącznie dlatego, że Oyonki oraz Sildu jako duet pokpili (mówiąc delikatnie; gdybym wyrażał się naturalnie dostałbym bana na 2000 lat) sprawę - nie przegraliśmy, bo wilkołak zdecydował się zaatakować alchemika (lol, po prostu lol).
+2 - zmiana w regułach zwycięstwa - jeżeli ilość wilkołaków oraz wsiunów jest identyczna to wilkołaki wygrywają - niezależnie od tego czy żywy jest szaman, paladyn, łowca czy inne niewiadomo co - jedyny wyjątek to gdy seryjny morderca jest żywy - ew inna klasa niezależna od wioski oraz wilków.
+3 - w temacie gry wyłączyć możliwość edycji postów. Admini i reszta plebsu moderatorskiego może i mają dostęp do tego co napisała dana osoba przed edycją, ale reszta uczestników gry nie może tego zobaczyć. Ew dodać możliwość zobaczenia tego, co dana osoba napisała przed edycją (bo czasem człowiek zgubi literkę lub słowo).
Wysyłanie sobie prywatnych wiadomości jest ok, z tym że powinno być dozwolone zmienianie tych skrinów ; ) Jeżeli wysyłamy stu procentowego pewniaka to nie ma sensu, jeżeli możliwe jest przerobienie, to już ma jakiś sens. Albo w jedną stronę, albo w drugą. Możliwość wysyłania + modyfikacji, brak możliwości wysyłania, jedynie możliwość pisania.
Up 1 - no i co z tego, skoro jest pewniak (pewniaka nigdy nie ma) to mogą palić całą resztę byle wioskę uratować. Na tym to polega. Jest to jak najbardziej logiczne. Gra nie polega tylko na rozkminie. Grasz, żeby wygrać i wszystkie chwyty są dozwolone. Gra skończyła się remisem, bo skończyła się remisem. Został wilk sam na sam z alchemikiem. Nijak nie dało się tego rozwiązać tak, żeby jakaś strona wygrała.
2 - nie, to nie ma sensu, bo ludzie wciąż mają prawo w takiej sytuacji wygrać. Zwycięstwo tylko w wypadku, w którym zostaje jedna osoba którą wilki danej nocy mogą zabić.
3 - raczej tylko jest możliwość całkowitego wyrzucenia edycji
Po pierwsze tak jak napisał Elitar: brak wysyłania screenów.
Serio niszczy to grę, już nie mówiąc o tym, że jest to przeciwnością RP.
To ma być gra oparta na dedukcji, a nie twoich zdolnościach w paincie.
Gra ma być oparta na tym, co uczestnicy PISZĄ, w grze bądź szeptach, ale piszą.
W innym wypadku ważniejsza część gry przeniesie się na szepty i analizę screenów, a to jest idiotyczne, skoro mamy odgrywać jakiekolwiek RP.
Po drugie brak edycji postów, powód jest ten sam.
Gra się zmienia, po którymś paleniu wychodzą na jaw nowe poszlaki i ktoś zaczyna edytować posty tak, by te poszlaki ukryć.
I w zasadzie jedynym dowodem na to, że dana osoba powiedziała coś "tak, a nie inaczej" są... ew. screeny. No bo jak to inaczej udowodnić?
Bez tych dwóch rzeczy gra miałyby o wiele większy sens, inaczej będą takie sytuacje jak teraz, czyli dramy w grze o screeny i brak udzielania się w temacie.
Serio, pod KONIEC gry że nie było z czego dedukować, bo typy napisały do tamtej pory tak mało xD
Wysyłanie sobie prywatnych wiadomości jest ok, z tym że powinno być dozwolone zmienianie tych skrinów ; ) Jeżeli wysyłamy stu procentowego pewniaka to nie ma sensu, jeżeli możliwe jest przerobienie, to już ma jakiś sens. Albo w jedną stronę, albo w drugą. Możliwość wysyłania + modyfikacji, brak możliwości wysyłania, jedynie możliwość pisania.
This. Pisałam o tym już w temacie samej gry - takie przekręty powinny być częścią tej gry, bo to gra PSYCHOLOGICZNA. To nie jest D&D gdzie rzuca się na to, to, to i tamto i wszystko musi być arcy sprawiedliwe i obliczone. W tej grze chodzi o to by dobrze kłamać i przekazywać innym informacje, przy okazji nie narażając siebie.
To. + Zmiana zasad palenia ludzi - podwójne/potrójne/itd palenie może i ma sens na wcześniejszych etapach gry, ale pod koniec daje zbyt dużą przewagę wiosce. No bo jak wilki mają wygrać gdy mają naprzeciwko siebie potwierdzonego wsiuna ? "Spalmy wszystkich oprócz tego jednego i wygrywamy". Brzmi bardzo debilnie i nie ma związku z logiką oraz rozkminą. Ostatnia gra skończyła się remisem tylko i wyłącznie dlatego, że Oyonki oraz Sildu jako duet pokpili (mówiąc delikatnie; gdybym wyrażał się naturalnie dostałbym bana na 2000 lat) sprawę - nie przegraliśmy, bo wilkołak zdecydował się zaatakować alchemika (lol, po prostu lol). +2 - zmiana w regułach zwycięstwa - jeżeli ilość wilkołaków oraz wsiunów jest identyczna to wilkołaki wygrywają - niezależnie od tego czy żywy jest szaman, paladyn, łowca czy inne niewiadomo co - jedyny wyjątek to gdy seryjny morderca jest żywy - ew inna klasa niezależna od wioski oraz wilków. +3 - w temacie gry wyłączyć możliwość edycji postów. Admini i reszta plebsu moderatorskiego może i mają dostęp do tego co napisała dana osoba przed edycją, ale reszta uczestników gry nie może tego zobaczyć. Ew dodać możliwość zobaczenia tego, co dana osoba napisała przed edycją (bo czasem człowiek zgubi literkę lub słowo).
1. Według mnie to jest ok. Masz ból d*py o tą sytuacje z Alchemikiem, ale pamiętaj, że jeśli go nie ma to nie można tak zrobić. Akurat tak się w dwóch ostatnich grach złożyło, że alchemika nikt nie spalił na stosie i dlatego miały miejsce takie akcje. I tylko z Alchemikiem można tak zrobić bo reszta klas nie ma immunitetu na wilki i umrze. wyjątkiem jeszcze jest ew. Paladyn i jego bańka no i Seryjny, ale seryjny nie jest przecież po stronie wioski. Pamiętaj tez, że seryjny może zabić Alchemika bez konsekwencji.
2. Zbyt duży nerf dla wieśniaków. I w tej sytuacji właśnie przydałaby się taka rola jak Szeryf, o którym pisałam wcześniej - ktoś, kogo głos liczy się podwójnie.
3. To akurat true, przydałoby się, ale nie wiem czy jest taka możliwość bez mocniejszego mieszania w skrypcie forum.
~~
Ja jeszcze od siebie dodałabym punkt, że wilkołaki nie mogą wstrzymywać się od mordu. Każdej nocy muszą kogoś zabić (w końcu nad sobą nie panują, nie?), a jeśli nie mogą się zdecydować kogo zabić albo celowo nie podają prowadzącemu ofiar, to niech dzieje się to losowo.
Aktualnym problemem skrinów jest to, że to 100% pewniak, bo przecież regulamin zabrania podmianki. Gdyby już tej pewności nie było, to inaczej by sprawa wyglądała, bo nawet mając skrin dalej nie mielibyśmy w sumie żadnej pewności. Typowa gra umysłów - aktualny stan jedynie spłyca sens, pokazujesz skrina i masz pewność kto kim jest
Aktualnym problemem skrinów jest to, że to 100% pewniak, bo przecież regulamin zabrania podmianki. Gdyby już tej pewności nie było, to inaczej by sprawa wyglądała, bo nawet mając skrin dalej nie mielibyśmy w sumie żadnej pewności. Typowa gra umysłów - aktualny stan jedynie spłyca sens, pokazujesz skrina i masz pewność kto kim jest
No tak, brak przerabiania screeenów to już w ogóle pomyłka totalna.
Nie rozumiem natomiast zadania, jakie screeny mają odgrywać w grze RP, skoro sprawiają, że ważna część gry odbywa się poza grą i bez interakcji wszystkich graczy.
Śledziłem sezon 15 i na jego przykładzie myślę, że zasada z wilkołakami iż jeżeli wilków jest tyle samo ile wieśniaków można rozważyć pod warunkiem iż ich liczba nie przekracza 2/1 aby nie psuć rozgrywki bo wiadomo wszystko może się zdarzyć. Druga sprawa iż założenie że są inne klasy ludzi gra powinna się toczyć ( chyba że zostaje 1 = 1 to co innego ), gdyż nawet łut szczęścia zmieniłby sytuacje. Ale dobra to nie jest szczególnie ważne. W sumie to wpadłem na myśl ale po głębszej analizie stwierdzam że to co zakładałem w myśl tego pomysłu dalej nic by nie zmieniło jeżeli chodzi o alchemika. Ewentualnie trucizna działałaby z opóźnieniem, czyli wilk by ginął np. 1 dzień później. No trucizna działa z opóźnieniem, nawet na alchemika tak więc wilk też mógłby później umierać. Czekam na kolejny sezon, wraz z kilkoma nowymi osobami.
Zgłaszam się jako rezerwa!
Emmm, trochę za późno
O stary xD
Jako junior mod, dodam, że ludzie z rangą taką jak ja nie mogą wyświetlać edytowanych wiadomości, najlepiej niech się wypowie @Aeth
Byłem łowcą i samo wysłanie komuś screena mi nie przeszkadzało, ale gdybym był wilkiem byłoby to uciążliwe.
Albo za edytowanie wiadomości w trakcie rozgrywki, mogą gracze wypadać poza czasoprzestrzeń, gdyż to R-P. A jak normalnie bym poszedł wypił herbatę ale coś mi się zmieniło i nagle z picia herbaty bym pojawił się 30km od domu to by było dziwne. Nie wiem czy dobrą alegorie przywołałem ale co tam. Edytowanie jest średnie ponieważ w tej grze zdarzyło się edytowanie z 3/5 razy tak poważniej, sens wypowiedzi głównie się nie zmieniał, lecz były usuwane słowa które nie pasowały, (czyt. poszlaki). Ewentualnie jako kara można takiego gracza odraczać w następnej rozgrywce. Ludzie wczujcie się w grę, a nie wysyłanie screenów, edytowanie wydarzeń które się już wydarzyły itd.
Ciężko mówić tutaj o roleplayu. Większość odrzuciła go po pierwszym dniu.
Nie jest to ujęte w regulaminie, ale to chyba logiczne że np
Jak zostaje wieśniak i wilkołak 1:1 to wilkołak się po prostu rzuca na wieśniaka i go zbija. Bo jak jest 1:1 to głosują na siebie na wzajem i remis to nie miało by sensu.
Jak zostaje wieśniak i serial killer 1:1 to wygrywa serial killer też logiczne.
jak zostaje wilkołak i serial killer 1:1 to wygrywa serial killer.
Nie jest to ujęte w zasadach, ale to chyba raczej logiczne, jeśli chcecie to mogę to wrzucić jako dodatkowy punkt na następny sezon.
A co do przerabiana screenów, to jest to kompletnie zakazane! Bo to nie ma sensu, to nie jest roleplay, możesz pisać do kogoś na pw i przekonywać go że jesteś daną klasą.
Ale przerabiane screenów to głupota i nie ma to najmniejszego sensu!
To powinien być bezwzględny zakaz wysyłania screenów. Sito jaki jest sens jak napisze do kogoś "Elo, wymieniamy się screenami? Jeśli nie to znaczy, że jesteś wilkiem" serio to jest żałosne. Jeśli ma być dozwolone wysyłanie screenów to przerabianie ich też albo po prostu zakaz bezwzględny. W tym sezonie powstała grupa wieśniaków gdzie zebrali się poprzez wysyłanie screenów serio. Na następny sezon na starcie każdy wyślę mi pw z screenem wiadomości i od razu wygramy bo po co mamy się bawić a kto nie wyśle ten wilk proste.
Btw zmieniłbym coś w systemie zabijania bo wieśniacy padają za szybko. Seryjny morderca może powinien ubijać co 2 dzień albo zredukować wilki do 3. Ewentualnie dodać wieśniaków xD
Wieśniaki padają szybko także na własne życzenie. Nic nie trzeba zmieniać w moim odczuciu.
nie no, źle to ująłem w regulaminie, ale chodziło mi że jest zakaz wysyłania screenów, odnośnie tego co odwaliłeś mariska w poprzednim sezonie z tą przeróbką.
Potem to zmienię że jest ogólny zakaz wysyłania screenów odnośnie klas.
Ale wiecie co, ten moment jest najlepszy. Kiedy zainteresowani starają się poprzez burze mózgów wpaść na pomysł jak usprawnić zabawę. BTW @Sito Kiedy będziesz startował z 16 sezonem. Ja z 2 znajomymi chcemy sobie zagrać ( z podkreśleniem iż nikt nie zdradza swojej klasy pozostałym, bo tak jest ciekawiej ), a tak przy okazji zapytam się bo później może mi języka nie starczyć, nie zbierze się wystarczająco osób żeby puścić 2 gry na raz? ( Wiem co to za sobą ciągnie, albo większy spadek pracy na @Sito jeżeli się porwie na to albo wprowadzenie drugiego GM ) Powiedzcie mi jeszcze co sądzicie o jakiś losowych wydarzeniach, występujących raz na dłuższy czas. Oczywiście te byłyby wcześniej z góry opisane w regulaminie, wybierane drogą losowania, występujące w przedziale od 6 do 12 dnia, ilość wydarzeń: 1 . Wydaje mi się ciekawy pomysł ale rodzą się dwa pytania [ jak nie więcej ] po pierwsze czy będą pomysły na wydarzenia, a po drugie czy nie wprowadzi to chaosu, chociaż z drugiej strony nigdy nie wiadomo co się stanie. Np może zdarzyć się ulewa i wieśniacy nie będą mogli kogoś spalić, albo zaćmienie słońca i losowanie jednego z wilczka który zostanie ukazany na czacie [ jestem świadom że to byłby dla niego koniec, mimo to nadal można by dodać kilka pustych losów do wilków i mogłoby się zdarzyć iż żaden nie zostanie ujawniony ], albo inne np. się zdarzyło że dwie osoby zamieniły się miejscami danej nocy, i w razie ataku jednego ginie drugi. Oczywiście trzeba byłoby dodać od 10%-20% losów pustych które by ( dalej należały do ilości wydarzeń ) lecz nic nie robiły. Co o tym sądzicie. Wprowadzenie pewnie by trochę zabrało gdyż trzeba by dopracować zasady występowania takich wydarzeń. W każdym bądź razie jestem ciekaw waszej opini.
Wystartowałem teraz z sezonami x2 bo miałem czas, pracuje do 20 i jeszcze dawałem radę wszystko ogarnać, nie powiem na dzień dzisiejszy bo będę robił za miesiąc bądź rok, i równie dobrze nie będę w ogóle prowadził wilkołaków w przyszłości.
A co do 2 gier na raz, np x2 wilki, to nie ma sensu. Też gadając z ludźmi na discordzie, 2 sezony z rzędu to i tak było już słabe, bo co za dużo to nie zdrowo, i po prostu nudzi się gra.
Z tego co wiem Aeth coś tam planuję, jakaś nową grę forumową, ale nic nie jest pewne. Po prostu jak będzie to będzie.
Ja od siebie dodam że będę dążył do usprawnienia, wilkołaków. A może nawet wprowadzę jakaś inna grę forumową, nastawioną na RP, ale to już zależy od ludzi, ponieważ nie wyeliminujesz czynnika ludzkiego.