Witajcie ;) Problem z komputerem

Hej, Cześć i czołem.

Przychodzę do was po poradę ponieważ nie wiem co się dzieje z moim komputerem. Przejdzmy może do rzeczy podczas gry w NFS: Rivals, Battlefield 4 albo Simcity. Pojawia mi się czarny obraz zawiesza się gra przez okres 2-3 sekund poczym się odcina i można grać dalej. Oczywiście wszystko odpalam na Ultra detalach co moim zdaniem powinno chodzić bez problemu. Natomiast składałem komputer od respecto ale z tym, że zmieniłem 2 części tzn. Zasilacz kupiłem 600W Modecom ( ... Tak wiem, że nie jest to najlepszy zasilacz, ale niestety fundusze mi na to pozwoliły tylko ) i niestety nie dokupiłem chłodzenia pod procesor. Czy jest możliwość, że to własnie przez zasilacz się dzieje? Sprawdzałem temperatury wszystkich części i mniej więcej tylko na procesorze dochodzi do 60Stopni. Natomiast na karcie graficznej dochodzi do 45 maxymalnie jakie widziałem. Mam nadzieję, że uda nam się to rozwiązać.

Specyfikacja Komputera:

Procesor : Intel Core i5 - 4670k

Karta Graficzna - r9 280x

Płyta główna - Z87-G43 MSI

Dodam, że wszystkie sterowniki mam zaktualizowane.

Aktualny Zasilacz : http://www.komputronik.pl/product/77922/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/MODECOM_Carbon_MC620_620W_ATX_BOX.html?gclid=CN6jzOfrm7sCFUFd3godKTQAsw

Kupiłem go po okazyjnej cenie 129zł :D nówke.

Temperaturę procka mierzyłeś podczas gdy był obciążony czy raczej nic nie miałeś odpalone??

Zawieszanie masz tylko podczas tej jednej gry, innych gier czy może także podczas zwykłego korzystania?

Temperature sprawdzałem podczas grania w BF4 na full detalach. Tylko gdy gram w gry takie coś mi się dzieje. I dzieje się to w odstępach różnego czasu np: po godzine albo po dwóch dopiero zaczyna mi się coś takiego robić.

jesli masz 280x od Gigabayte to ślij na gwarancję

hmmm.... czyli to wina karty graficznej ? nie wina? zasilacza ?

Ja bym obstawial ze raczej zasilacz odstawia cyrki. Polecalismy Ci dobre zasilacze a Ty zrobileś swoje i kupiłes badziew. Jeśli masz możliwosc to pozycz od kogos zasilacz ktory uciagnie Twoj zestaw i sprawdz czy dzieja sie znowu takie cyrki. Jeśli problem nie zniknie, zainstaluj nowe stery (nie beta) i powtorz sytuacje. Ostatecznym wyjsciem to odesłanie grafiki na gwarancje.

Tak własnie stawiam, że to zasilacz. Własnie czekam teraz na wypłate i kupuje XFX Core 650w. Zrobiłem format nawet komputera, i tak to nic nie pomogło mam zainstalowane normalne stery nie bety.

W cenie XFX Core 650W masz Enermax LEPA 650W modularny, z certyfikatem gold+. Kreciłeś troche podzespoły? zasilacz nowy (EDIT. widze ze piszesz ze nowy)?

Nie kręciłem jeszcze nic a nic ponieważ nie kupiłem chłodzenia. Aktualnie jeszcze nic nie kręciłem, tak jak go złożyłem to tylko grałem i tyle.

Zasilacz jest nowy.

Sprawdź napięcia przy obciążeniu grafiki linie 12V. jak będzie niska wartość poniżej 11,90V to zasilacz nie wyrabia

poczytaj opinie negatywne: http://www.komputronik.pl/product/77922/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/MODECOM_Carbon_MC620_620W_ATX_BOX.html?gclid=CN6jzOfrm7sCFUFd3godKTQAsw

sytuacja identyczna jak u Ciebie. Ja obstawiam tak: 99% zasilacz, 1% wina grafiki

Zauważ że masz R9 280X ktora potrafi kilka W pociagnać z gniazdka. Zasilacz nie potrafi utrzymac stabilnego napiecia na 12V i stad grafika sie wiesza.

http://zapodaj.net/7d14d35fa641b.png.html

Mniej więcej wygląda to tak. Odpaliłem NFS: Rivals .

Musiałem niestety respecto zepsuć twój zestawik świetny bo inaczej nie mógłbym grać. Wybacz mi za popełnienie tego błędu, ale za kilka dni powinienem dostać wypłate i kupuje zasilacz możesz mi jakiś polecić ?

Jak masz 350zł to kup Enermax LEPA 650W z gold +, za -/+ 300zł bequiet purepower L8 630W, XFX 650W, za -/+ 250zł XFX 550W

Co do zasilacza i mierzenia napiecia to do tego najlepiej nadaje sie miernik, programy mogą źle odczytywac. Gdybys pokazał mi ss z wartosciami po takim zawieszeniu sie gry powiedzial bym wiecej, ale mysle ze jak jest to wina zasilacza to nie ma co ryzykowac, szkoda sprzetu, pomimo ze jest na gwarancji (chociaz nie wiem czy z Twojej winy uznaja gwarancje). Pamietaj że zasilacz to najwazniejszy komponent kazdego zestawu, tym bardziej gamingowego. Te modecomy to jak dla mnie tykajaca bomba z opoznionym zapłonem, przy odrobinie szczescia zasilacz pociagnie za sobie inne komponenty do grobu.

Dlatego lepiej przestane teraz grać, dopiero po wymianie zasilacza wznowie swój projekt. :) Dzięki za pomoc

Tak bedzie najlepiej. Jesli zmiana zasilacza nie pomoze oraz nowe sterowniki to odsyłaj grafike na gwarancje. Bo przed swietami wiadomo jaki bedzie młyn. Jak cos to pisz.

Dochodzi nowy problem.. ponieważ karta graficzna działa na 100 % z temperaturą 67 Stopni... Nie wiem dlaczego i po co. Nic nie robiłem z komputerem zostawiłem i nie odpalałem żadnej gierki.

Dziwne, nie złapales jakiegos wirusa? Zainstaluj nowe stery.

Odnośnie screena to albo błąd programu albo wentylator na grafice osiąga przy maksymalnym obciążeniu dwukrotną prędkość światła :)