Witam nowy komputer

Witam, hej, dzieńdobry. :)

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że niemam zbyt wielkiego zakresu pieniędzy które mógłbym przeznaczyć na komputer mówimy tutaj o 2500zł możliwe, że uda mi się więcej zmontować Chciałbym prosić was tutaj drodzy użytkownicy o pomoc. Komputer według mnie musi niestety wytrzymać takie gry jak TSW, BF4, AC: Black flag jak i streamowanie i nagrywanie filmików. Komputer chciałbym mieć złożony pod intel i5 / i7.

Jakies komponenty masz? Bedziesz pdkrecał sprzet? (głownie chodzi mi o procka)

za 2,5 kafla to on nawet jak by chciał to nie podkręci ziomek, na grafike trzeba wydać zbyt wiele kaski, wiec na bank nie wystarcy na procka z K i płyte na z87

a w temacie zbiorczym z zestawami masz zestaw za 2,5, jedyna sensowna zmiana w tym zestawie to 270X (grafika) i w wypadku cięcia kosztów to dysk 500gb

Dysk 500GB do nagrywania filmików to trochę słaby pomysł :D. Ja osobiście na Twoim miejscu bym poczekał i pozbierał więcej siana, bo z tą gotówką sprzętu pod Twoje wymagania nie kupisz.

Conajmniej takie cos z OC: http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=79732&s=73501&s=77392&s=70212&s=54407&s=71137&s=72453&s=74684

Wiadomo r9 270X szału nie zrobi, ale taniej sie nie da. Na obecne czasy to do rozgrywki w FHD z przyzwoitymi detalami trzeba conajmniej karte pokroju radka 7950/7970 czy mocno podkreconej 760 od nvidii.

Sprawa nastepna, jesli masz krecic filmiki, obrabiac itd to tylko OC procka w przypadku i5 lub bez OC i7 np. 3770

Conajmniej takie cos z OC: http://techplanet.pl...s=72453&s=74684Wiadomo r9 270X szału nie zrobi, ale taniej sie nie da. Na obecne czasy to do rozgrywki w FHD z przyzwoitymi detalami trzeba conajmniej karte pokroju radka 7950/7970 czy mocno podkreconej 760 od nvidii.Sprawa nastepna, jesli masz krecic filmiki, obrabiac itd to tylko OC procka w przypadku i5 lub bez OC i7 np. 3770

elegancki zestaw jednak troszke cena max przekroczona, prawda jest taka że inaczej sie nie da, albo wykładasz 3k albo bawisz się w półśrodki czego nie polecam przy BF4 i innych wymienionych grach, oczywiście przy 1080p bo zaraz orły wyskoczą z tekstami że im wszytko na full działa przy 4850

respect kapitalny zestawik ci zapodał więc, albo wykładasz więcej kaski albo nic nie swkładaj teraz i czekaj na przypływ gotówki

Jak już ma dokładać to (IMO) warto brać zestaw za +/- 3000zł z listopada:

Zestaw komputerowy: 3000zł

Platforma: Intel/Radeon

Płyta: MSI Z87-G43

Procesor: Intel Core i5-4670K

Chłodzenie: Raijintek EreBoss

Pamięć: Crucial Ballistix 2x4GB (1333MHz, CL9)

Karta graficzna: XFX HD7870 XT

Dysk: Western Digital Caviar Blue 1TB

Zasilacz: XFX Core 550W

Obudowa: Brutus M23

Koszyk: ~2950zł

Właściwie wszystko lepsze.

XarduneK powiedz mi co jest lepszego? :D Haswell i OC? no prosze Cie... XFX chyba wałka wypusciło w postaci XT gdtz nie ma wersji z taktem 5000MHz pamieci, albo ich bład albo zle oznaczyli model karty. 7870 XT ma miec taktowanie takie jak wersja 7950 czyli 6000Mhz pamieci i około 925 rdzen o ile pamietam. To ze dałeś drozszy zasilacz to podniosło cene a tutaj cena chyba gra role. Oczywiscie mozna dac modularnego SPC Deusa M1

Co masz do OC haswell'a? Może mi to wytłumaczysz?

Porównaj sobie takiego i5-3570K (4,5GHz) do i5-4670k (4,5GHz).

Kolejna sprawa to karta... twierdzisz ze 7870XT od XFX nie jest faktycznym "XT"?

Pamiętaj ze taktowania pamięci a sam rdzeń... to różnica (ale obadam dobrze sprawę).

I na koniec zasilacz, sorry ale branie takiego z 2letnią gwarancją jest słabą opcja, już lepszy był by Thermaltake Se Modular 530W niz ten Deus... ale najlepszym rozwiązaniem jest właśnie ten XFX (5lat gwarancji).

P.S. Kwestie chłodzenia pominąłem bo to chyba dość oczywiste które będzie wydajniejsze?

Edit:

Porównaj

XFX 7870 - Tahiti LE vs XFX 7870 - Pitcairn XT

Ale faktycznie taktowania pamięci ma 5000MHz w stosunku do Sapphire który posiada 6000MHz

Zrob OC 4670K na 4,5GHz :D Ani Haswell ani Ivy w OC Sandy nie przebija ale prosze ja Ciebie z tych 3 najgorszy do OC jest wlasnie Haswell, nie dość ze cieplejszy to słabiej sie kreci. W 3570K 4,5GHz na rdzen to nie jest jakis wynik powalajacy na kolana, ale wez takie coś zrob z Haswell'em i zbadaj temp obu procków :)

Co do XT nie twierdze ze nie jest prawdziwym "XT" tylko jakies dziwne taktowanie ma jak na XT.

Co do zasilacza sam posiadam XFX'a 550W, ale bede nadal sie upierał ze w tej cenie SPC G1 lub modularny M1. (Przypominam ze aby otrzymac 5 letnia gwarancje w XFX nalezy sie zarejestrowac na stronie producenta)

Najlepiej to niech wypowie sie autor tematu, moze nie ma o co sie sprzeczac bo budzet jesli zatrzymał sie na 2500zł to obie propozycje mozemy włozyc sobie w d... :D

Chłodzenie - SPC Fortis wystarczy do schłodzenia 3570K

EDIT: Własnie nie wiem co z tymi taktami, moze akurat XFX uwalili 1k na pamieciach :D

Zrob OC 4670K na 4,5GHz Ani Haswell ani Ivy w OC Sandy nie przebija ale prosze ja Ciebie z tych 3 najgorszy do OC jest wlasnie Haswell,

Nie tylko GHz'ce się liczą... powinieneś to wiedzieć.

Ostatnio to pisałem ale specjalnie dla ciebie to powtórzę:

"i5 2500k (4500MHz) vs i5 3570K (4500MHz), w takim zestawieniu i5 3570k osiąga większą wydajność.

i5 3570k (4500MHz) vs i5 4670k (4200MHz) osiąga taka samą wydajność w przypadku podkręcenia i5 4670k do 4,5GHz będzie lepsza wydajność.

Tak więc porównywanie i5 2500k do i5 4670k... jest słabe.

Aby osiągnąć porównywalna wydajność i5 2500k musiał by pracować na 5GHz względem i5 4670k na 4,5GHz albo i5 2500k na 4,5GHz wtedy i5-4670k pracujący na 4GHz osiągnie podobne rezultaty... więc wniosek jest jeden."

Mam nadzieje że zrozumiałe

Zrob OC 4670K na 4,5GHz Ani Haswell ani Ivy w OC Sandy nie przebija ale prosze ja Ciebie z tych 3 najgorszy do OC jest wlasnie Haswell, nie dość ze cieplejszy to słabiej sie kreci. W 3570K 4,5GHz na rdzen to nie jest jakis wynik powalajacy na kolana, ale wez takie coś zrob z Haswell'em i zbadaj temp obu procków Co do XT nie twierdze ze nie jest prawdziwym "XT" tylko jakies dziwne taktowanie ma jak na XT.Co do zasilacza sam posiadam XFX'a 550W, ale bede nadal sie upierał ze w tej cenie SPC G1 lub modularny M1. (Przypominam ze aby otrzymac 5 letnia gwarancje w XFX nalezy sie zarejestrowac na stronie producenta)Najlepiej to niech wypowie sie autor tematu, moze nie ma o co sie sprzeczac bo budzet jesli zatrzymał sie na 2500zł to obie propozycje mozemy włozyc sobie w d... Chłodzenie - SPC Fortis wystarczy do schłodzenia 3570KEDIT: Własnie nie wiem co z tymi taktami, moze akurat XFX uwalili 1k na pamieciach

Napisałem, że możliwe, że uda mi się więcej załatwić pieniędzy wszystko kwestią wypłaty jest ile za ten miesiąc dostane. Bardzo możliwe, że pozbędę się też nowego Playstation 3 jak uda mi się pozbyć ps3 to możliwe, że dam rade wyłożyć 3500zł.

Zestaw respecta mi się podoba, ale czy oby napewno uruchomi i wytrzyma nagrywanie filmików?:P

Nie zgodze sie z tym. Miedzy 2500K a 3570K zegar w zegar było około 10% roznicy wydajnosci. Miedzy 3570K a 4670K jest około 5% zegar w zegar, robiac rzetelne testy i dbajac o błedy pomiaru. Tylko ze inna sprawa ze Ivy lepiej sie kreci od Haswella i mnie nie przekonasz :)

PS. dla 2500K 5GHz to nie problem, jesli trafi sie na odpowiedni egzemplarz :D

Zio0mbal jak ogarniesz budzet to daj znac w temacie :)

Zacznijmy od tego ze 2500k już nowego nie dorwiesz.

Co do lepszego OC i5 3570k bym się kłócił.. ale to nie miejsce.

Ostateczne słowo i tak należy do autora i tego nie zmienimy.

Dokładnie :)

Co do zestawu za 3500zł to moze takie cos: http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=57598

Z małymi uwagami, zasilacz mozna modularny np. SPC M1 550-650W oraz nie wiem czy Macho Black White sie do M40 zmiesci gdyz mozna sie pokusic :D

Altrenatywna grafika http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/palit-geforce-gtx770-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,38921.html WF3 w wykonaniu Palita lub od Gigusia 100zl drozej :P

Nie jestem jeszcze aż tak doinformowany żeby móc stwierdzić który prockej jest lepszy dlatego chciałem od was pomocy w tej kwestii :D a co do budżetu to max już taki jak wycisnąłem to jest 3300zł na więcej niestety niemam co liczyć :P

Ten zestawik za 3550zł podoba mi sie:D

za 3300 masz takie cos: http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=57603

Oczywiscie odbilo sie to komponentach (obudowa,płyta głowna,zasilacz i grafika)

Grafike mozesz alternatywnie wziac: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_73&products_id=54338 lub http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_86&products_id=49257

za 2500 to mozesz robota zlozyc...

ja za 2200 mam

Fx-8150

HD7870

8gb ramu

dysk 500

zasilacz OCZ 650 700 stealth X stream 2

moim zdaniem powinienes skladac kompa na amd bo sa tańsze niz nvidia i to sporo.....

http://www.purepc.pl...660_ti?page=0,8

porównanie grafy amd za 900 i nvidi za 1150... nie dosć ze masz 200 zl mniej to np w grach wiecej fpsów... nie wiem po co przeplacać

EDIT w nvidi i intelu glownie placisz za marke co mi sie nie podoba sa wydajniejsze ale dopiero gdy skladasz pc za 3-4k

EDIT

wszystko zalezy od patrzenia w przyszlość jedynym minusem AMD jest wielordzeniowość... nie kazda gra obsłuży 8 rdzeni i trzeba dodawwac skóty zeby odblokowac rdzenie ALE!

ale nie wiedomo jka bedzie za rok czy 2 kiedys ludzie wysmiewali quady a teraz bez minimum 4 rdzeni jestes w grach nikim.... to samo bedzie z 8 core... wystarczy poczekac

MagarPL tak sie usmiałem z Twojej wypowiedzi ze brzuch mnie rozbolał :D Pozdro dla kumatych :D

warn_ico.png
Miło, że nasze forum powoduje u Ciebie tak pozytywne reakcje, ale na przyszłość staraj się pisać na temat. Otrzymujesz ostrzeżenie.

~AlphaWolf

Panie Up... O czym w ogole Ty mowisz? najpierw ogarnj wiedze na temat budowy procków AMD z serii FX dopiero wtedy pisz morały na forum o 8 rdzeniach. Po 2gie porownujesz karty ktore obecnie przeszły na emeryture.

Ja nie wiem dlaczego za tak glupia odpowiedz nie dostales warna...

Wracając do kwestii czy napewno ten komputer pociągnie gry ? i streamowanie ? :) jeśli tak byłbym chętny do kupienia tego komputera.

Składam zestaw od respecto za 3,8tyś. Dziękuję temat można zamknąć.