Witam! Od jakiegoś czasu poważnie zastanawiam się nad otwarciem własnej działalności ( firmy ). Jak wiadomo pierwsze co jest potrzebne to POMYSŁ na nią .. złota myśl, niestandardowa. Chciałbym byście pomogli mi pisząc tu własne pomysły na firmę. Nawet te wydające się na głupie nieraz okazują się strzałem w 10tkę. Razem może się uda! Osoba która podsunie najlepszy pomysł dostanie ode mnie nagrodę pieniężną ( 100zł ). Pozdrawiam i zapraszam do pisania
Własna działalność gospodarcza
Hodowla jedwabników...
Największa nisza na rynku, nie tylko Polskim, ale również (albo szczególnie!) w USA to programowanie użytkowe, tworzenie aplikacji, dodatków do stron WWW.
Od kiedy to forum gospodarczo-ekonomiczne?
Załóż taki biznes gdzie będzie on owocny w twoim mieście i do którego masz duże predyspozycje.
To ja sam mógłbym mieć z 10 pomysłów, wymyślił bym na momencie, ale po co się zabierać jeśli nie ma się o biznesie żadnego pojęcia?
Nie wiem czy wiesz, ale możesz dostać dotacje z urzędu pracy (ponad 20tyś zł.) - najpierw musisz się zarejestrować jako bezrobotny.
Jeśli chodzi o działalność gosp. zrób sobie najpierw bilans, jakie będziesz miał koszty, a jakie dochody. Pamiętaj że trzeba co msc. wyłożyć na ZUS i inne pierdoły (chyba 400zł), a po dwóch latach (okolo 1100zł). - możesz nie płacić tego jak się dodatkowo gdzieś zatrudnisz.
Do tego dochodzą podatki.. No, ale jak będzie dobry pomysł to naprawdę warto.
Nie wiem czy wiesz, ale możesz dostać dotacje z urzędu pracy (ponad 20tyś zł.) - najpierw musisz się zarejestrować jako bezrobotny.
A potem utrzymać działalność i co chwila raportować, że przynosi zyski, inaczej będziesz musiał zwrócić tą kwotę + jakiś %.
Się dobrze chłopie zastanów czy na pewno chcesz jakąś działalność założyć.... oj zastanów.
Nie wybijesz się aktualnie na rynku, chyba, że będziesz produkował latające skutery.
@Edit: Dadziu, zapomniałem, dodać że przez okres 2 lat, potem to co kupił za tą kasę jest jego.
Mam takie pytanie, gdzie ma sens to aby ktoś Ci powiedział co masz robić i dać Ci pomysł na biznes jak nawet nie będziesz umiał tego wykorzystać? Skoro nie masz pomysłu na biznes to tym bardziej później nie będziesz miał pomysłów na jej rozwój. Ja sam w nie długim czasie będę otwierał działalność gospodarczą ale miałem własny plan i to w kierunku takim jaki mnie interesuje i praktycznie zaczynam wszystko od zera małymi kroczkami, wszystkiego dowiadywałem się u odpowiednich osób a nie na forum o mmrpg.. Z takim podejściem to raczej nic nie zyskasz ale mimo to życzę powodzenia.
A potem utrzymać działalność i co chwila raportować, że przynosi zyski, inaczej będziesz musiał zwrócić tą kwotę + jakiś %.
jeśli czegoś nie wiesz to nie pleć głupot, bo wcale tak nie jest.
Kto powiedział, że nie mam pojęcia o tym?! Potrzebuje dobrego pomysłu a resztą zajmę się sam.
Avitus - napisałem w dziale hydepark w którym można rozmawiać na każdy temat, nie rozumiem co masz przeciwko.. najłatwiej skrytykować.
Crracked - Dawaj śmiało skoro tyle ich masz, bo robisz z gęby d*pę ( oczywiście bez obrazy.. )
Sheitah - Wiem, mam tego świadomość że nie wygląda to jak sklepik z armorami postawiony w którejś z gier MMO.
4937 - Jeszcze byś się zdziwił, choć wątpię byś wymyślił sensowny pomysł..
Edit 20:23
dadziu - zgadzam się z Tobą, bo to nie jest tak że nie mam własnych pomysłów. Mam jeden nad którym pracuję. Jestem w kontakcie z kumplami mieszkającym w takich krajach jak Anglia czy Holandia i właśnie współpraca z nimi jest mi bardzo potrzebna.
Śmiejecie się, że na tym forum zakładam taki temat. Jak widać nie tylko małolaty tu przesiadują i od razu można to poznać po dodanym poście i zawartej w nim wypowiedzi. Cieszę się, że chociaż zainteresował was mój temat.
Śmiało dawajcie pomysły to nic nie boli !
Sklep internetowy np. ze sprzętem komputerowym, porady jak np. złożyć kompa, z jakich części (które mogą być dostępne w twoim sklepie), chłodzenia, dodatki (mysze, klawiatury), coś dla graczy tj. gry na PC albo na konsole, gry MMO (mam na myśli jakieś klucze do GW2 itp.)
z dużym wkładem własnym możesz założyć krematorium, w Polsce jest ich strasznie mało co kot napłakał, a popyt jest.
O MrPimko fajnie, że napisałeś! W końcu pomysł warty uwagi. Ze sklepami internetowymi jest tak , że zazwyczaj zwykł komputerowy sklep gdzieś na mieście dodatkowo ma stronę internetową. Z tymi kluczami do mmo mnie zaintrygowałeś bo nie ma u mnie takiego sklepu gdzie można by kupić jakieś doładowania do gier online
Jak wiadomo większość graczy jest w wieku szkolnym więc nie posiada konta w banku oraz dużo osob boi się zakupów przez internet. Mając taki punkt gdzie dostaję od ręki byłby dla niego zbawieniem. Ciekawe przyznam
PS.
MrPimko jak masz chwilę to przysiądź nad tym pomysłem i zobrazuj sobie jak według Ciebie by to wyglądało, masz stówkę w zasięgu ręki póki co
To przecież zależy od lokalizacji, a sam pomysł to inna kwesta. np. u mnie na pewno dobrą opcją by był porządny klub, a w mieście niedaleko mnie pub z dobrym piwem i wielkim telewizorem. W weekendy mecze i piwko, jakieś tłuste żarcie. itd. To zależy jakie firmy są w okolicy i jaki może być na to popyt. Ten interes z kluczami to wypalił by może w jakimś dużym mieście i do tego punkt w centrum miasta, bo ludzie i tak wolą kupić przez internet bo taniej.
Sklep ze sprzętem do mmo może się udać(składać pcty pod to). Ba, nawet można oferować doładowywania do gier itp itd.
Mieszkam niedaleko Katowic, w mieście przez które przewija się dużo ludzi ponieważ jest ulokowane między dużymi miastami Są tu spore predyspozycje naprawdę .
Crracked dyskoteka nie wchodzi w grę, gdyż jest pod tym cała siatka mafijna ( narkotyki, haracze ). Akurat o tym wiem dużo
Porobiony mój pomysł wygląda następująco (uprzedzam, że ze strony ekonomiczno-gospodarczej nie wiem jak to będzie wyglądać)
Zakładasz stronę o chwytnej nazwie w której skład wchodzą zakładki albo podstrony, które z kolei nazywają się np.:
- Sprzęt do overclocking'u
- Chłodzenia
- Karty graficzne
- Karty ...
- Klawiatury/myszki
itd.
A gdzieś po boku "Gry" czy coś, gdzie:
Klucz do majnkrafta 20$
Klucz do GW2 120 zł
World of Warcraft pierdyliard zł :-)
Promocja!
Kup naszą klawiaturę za 120 zł a dostaniesz Wow'a po przecenie
Noi oczywiście jeszcze gdzieś mogłoby znaleźć sie coś jak "Poradnik jak zamontować/zmienić chłodzenie", "Overclocking" itd.
Ok Pimko. Nie o to mi chodziło. Myślałem, że troszkę z tym ogarniasz ale spoko, w temacie napisałem że ma być sam pomysł ,więc nie będę w takim razie o więcej prosił
Czytając Twojego posta wyczuwam ironię.. jeśli dążysz do tego by mi "pojechać" to weź to olej
Ile mozesz przeznaczyc kasy na realizacje pomyslu?
Jak masz jakas wieksza dzialke, to polecam zainteresowac sie fotowoltaika (zalozylem tu temat ponad 2msc temu)
Czyli chcesz założyć biznes, ale nie masz żadnego pomysłu, więc szukasz go na forum o grach... Będziesz pier**lonym milionerem.
Co w związku z tą fotowoltaiką ?
Mogę przeznaczyć 50tyś. jeśli chodzi o własne pieniądze + to z dofinansowania unijnego jeśli uda się otrzymać.