Własna działalność gospodarcza

Czytając Twojego posta wyczuwam ironię.. jeśli dążysz do tego by mi "pojechać" to weź to olej

Nie wiem czy to do mnie czy nie, ale jakby co to ja pisałem poważnie, a wracając do tematu może masz jakiś talent albo hobby, które mogą przynieść ci zysk zamiast zaczynać od nowa?

Czyli chcesz założyć biznes, ale nie masz żadnego pomysłu, więc szukasz go na forum o grach... Będziesz pier**lonym milionerem.

Inspiracji należy szukać wszędzie :-)

Nie czytałeś moich wiadomości więc umknął Ci ten fragment

Edit 20:23dadziu - zgadzam się z Tobą, bo to nie jest tak że nie mam własnych pomysłów. Mam jeden nad którym pracuję. Jestem w kontakcie z kumplami mieszkającym w takich krajach jak Anglia czy Holandia i właśnie współpraca z nimi jest mi bardzo potrzebna.Śmiejecie się, że na tym forum zakładam taki temat. Jak widać nie tylko małolaty tu przesiadują i od razu można to poznać po dodanym poście i zawartej w nim wypowiedzi. Cieszę się, że chociaż zainteresował was mój temat.Śmiało dawajcie pomysły to nic nie boli !

Poniekąd zgadzam się z wypowiedziami , że głupotą jest brać się za coś w czym nie jest się dobrym czy też posiada zupełnie inne zainteresowania skutkując brakiem wiedzy w danej dziedzinie. Dlatego wyłapuję tylko te co mi przypasują.

Dodam , że chciałbym firmę związaną z transportem ( może być między narodowy ) Nie myślcie od razu że chodzi mi o jakieś spedycje czy wysyłanie Tirów w trasy bo to może kiedyś jak by się udało..

Pozyskiwanie rzeczy zza granicy i sprzedaż ich w Polsce . Dawać pomysły czego wam brakuje w kraju a jest to w świecie.

Całość czytałem powierzchownie, ale chyba nikt nie dał takiego pomysłu.

Na początek wystarczy Ci prawo jazdy i ogólna wiedza o komputerach a takową chyba posiadasz.

Dużo ludzi nie radzi sobie z tak banalnymi sprawami jak format systemu, instalacja oprogramowań, czy problemy techniczne, jakaś wymiana podzespołów w komputerze itp, itd.

Załóż jednoosobową firmę, która będzie zajmować się naprawą sprzętu komputerowego, wszystko to co wymieniłem wyżej.

O co chodzi.

Alina Kowalska ma problem z komputerem, nie uruchamia się. Dzwoni do Ciebie, Ty przyjeżdżasz, diagnozujesz problem- jeśli banał- naprawiasz na miejscu, jeśli coś trudniejszego, zabierasz komputer na 24h do siebie.

Dużym plusem jest, że to Ty sam dojeżdżasz do klienta.

Jeśli masz ambicje- idź dalej, masz już stronę firmy, zacznij na niej oferować multum usług, konfiguracja baz danych, stawianie stron www, może własna serwerownia?

Dalej możesz podpiąć sklepy z częściami, oprogramowaniem, grami, co tylko wymyślisz.

To co myślę i sam kiedyś chciałem zrobić, to na początek te usługi napraw komputerów na telefon.

Pzdr.

Piaskownica bitcoinsow najlepszy pomysl na biznes.

Kurier działający na terenie Europy. ;p

Co w związku z tą fotowoltaiką ?Mogę przeznaczyć 50tyś. jeśli chodzi o własne pieniądze + to z dofinansowania unijnego jeśli uda się otrzymać.

info tu: http://mmorpg.org.pl/forum/topic/45327-panele-fotowoltaiczne-szybki-i-latwy-zarobek/

Projekt jest zakończony, nowy będzie prawdopodobnie we wrześniu (wstawię na forum) - na razie czekamy na ustawę która ma wejść w lipcu, dzięki której będzie to bardziej opłacalne.

Też miałem zakładać działalność, ale z w/w względu się wstrzymałem i czekam na nowy projekt.

@Celebryta

Bardzo fajny pomysł i na początek nie będziesz musiał wkładać własnych ciężko zarobionych pięniążków.

Może mój pomysł nie jest nowatorski, ale znajomi siostry koszą na tym ogromne pieniądze. Mianowicie sklep typu second hand. Używane ciuchy i inne rzeczy zza granicy można kupić za grosze, a tutaj sprzedaje się je z kilkukrotnym zyskiem. Może jeden ciuch kupiony za 2 złote w hurcie i sprzedany tutaj za 10-15 zł szału nie robi, ale 100 takich ciuchów już tak :). Sklep ulokować najlepiej gdzieś blisko osiedla socjalnego, lub kamienic.

To jest jeśli chce siedzieć w IT.

Coś tam wspomniał jednak o logistyce, powiem Ci jak robi większość.

Kupujesz samochód, jakiś busik na początek wystarczy. Podczepiasz się pod jedną z firm logistycznych/ kurierskich a jest ich bardzo wiele.

Teraz tylko pytanie w co pójdziesz, na małe regionalne zlecenia to masz takie tam UPS, DPD, DHL, 7, itp, itd.

To jest coś na zasadzie, jeździsz dla nich, ale swoim wozem i dostajesz wiadomo jakiś tam %. Tylko teraz z doświadczenia wiem, że większość z tych firm kurierskich zdziera na swoich pracownikach/ podwykonawcach i nie daje praktycznie zarobić.

Opcją B jest podpięcie się pod większe firmy logistyczne, jak Fresh, Raben (logistic group), Nagl, FM Logistic, czy głupi Pocztex. Tu masz większe pole manewru i jest to typowo logistyczny fach, nie jakieś tam piździkowate kurierzyny (bez urazy dla kurierów- i tak was kocham).

Przykład:

Kupujesz stara, jak masz środki i ambicje to ciągnik z naczepą, idziesz do żyda (Rabena), bierzesz zlecenia i jeździsz. Masz odłożone gotówki, kupujesz drugi ciągnik, rekrutujesz kierowce i jeździsz, itd. itd.

Oczywiście w teorii wszystko wygląda pięknie. Potrzebny Ci biznes plan, uprawnienia, kategorie i masa innych rzeczy, ale... to jak sam pisałeś, jeśli chcesz siedzieć w logistyce to tak to mniej więcej wygląda na własnej działalności.

Co najważniejsze system ten się sprawdza, pracuje w tej dziedzinie/ siedzę w temacie i wierz mi, każdy kogo znam i ma teraz dobrze prosperujące działalności- mniej więcej właśnie tak zaczynał.

pzdr.

Zakład pogrzebowy...

1.Sprzedasz maryśki wynajmiesz młodych itd stworzysz sieć i kasa leci

2.Sprzedasz kradzionej benzyny wynajmiesz młodych co bd kradli i sprzedawać bd

Z tymi ciuszkami to bardzo dobry pomysł tym bardziej, że miałbym ludzi którzy wysyłali by mi. Ale używaną odzieżą nie mam zamiaru się zajmować, jedynie firmowe rzeczy znanych marek sportowych. Po taniemu można z Anglii w dodatku z niespotykanymi u nas modelami. Całkiem niezłe

Pucybut ?

Założysz czarne okulary i postawisz etykietę, że niewidomy.

Ludzie z litości będą dawać Ci zarobić XD

Kupuj sprzęt za granicą, sprowadzaj do Polski i sprzedawaj z zyskiem. Każdy kto się interesuje chociaż w małym stopniu tym, co się na rynku elektronicznym dzieje, wie że sprzęt w Polsce kosztuje czasem kosmiczne sumy. Dokładnie to samo, czasem nawet kilkakrotnie razy tańsze można dostać za granicą. Opłaca się nawet sprzęt kupować i sprowadzać kurierem do Polski, bo wychodzi taniej. Jeżeli tylko odpowiednio byś się za to zabrał i oferował np złożonego kompa, (Z głową oczywiście, nie mówimy o allegro, chodzi bardziej o składanie pod potrzeby ludzi) kupując i sprowadzając wszystko do Polski byłbyś w stanie trochę na tym zarobić.

Owszem da się kupować na zagranicznych portalach, to nie jest problem później coś sprowadzić do Polski, ale po co to wszystko jak można po takiej samej cenie, po przeliczeniu na zł kupić już tutaj w Polsce, na miejscu.

Do tego dochodzi kupowanie sprzętu pod własne potrzeby, serwery itp. Aktualnie to właśnie elektronika jest jednym z lepiej rozwijających się rynków. Coraz więcej rzeczy można kupić, jedynie polskie ceny są ograniczeniem.

Zacznij małymi krokami, sprzedając części, oferując porady przy składaniu sprzętu, czy też pomagając przy organizacji wszystkiego już na miejscu. O ile się orientuje mało firm pomaga po dostarczeniu sprzętu, a dla niektórych taka pomoc jest niezbędna. Proste wytłumaczenie jak organizować okablowanie w domu, żeby nie wchodziło pod nogi, szybkie rady jak użytkować system, żeby ten jak najdłużej stał bez skazy. To się liczy dla klienta, pomoc. Są ludzie, którzy zrobią wszystko sami i nie będą potrzebowali pomocy, ale prawda jest taka, że znajdzie się połowa ludzi, która kupi coś, a tak na prawdę nie będzie wiedziała wszystkiego od razu i taka pomoc/wyjaśnienie będzie złotem. Tym samym poleci Cie znajomym, bo w końcu robota dobrze odwalona, sprzęt tani, a do tego i dowiedzieć się trochę można. ; )

Powodzenia swoją drogą, mam nadzieje, że coś ciekawego Ci się uda. Polski rynek potrzebuje ludzi, którzy chcą założyć coś własnego, jednak jedynie mały procent ludzi jest na to gotowych~

To i może ja Ci coś doradzę, mianowicie chodzi mi o sklep w którym sprzedajesz używane konsole, akcesoria do nich typu: pady, słuchawki, dyski itp. i gry na nie. Wiadomo jak to teraz wygląda coraz więcej ludzi ma konsole w domu i takie coś może się sprawdzić, do tego dodaj, że nie każdego stać na nowe gry a u Ciebie mogli by szybko i tanio dostać używane bez zbędnego czekania.

Po co od razu swoją firmę. Jeśli masz kasę to zainwestuj w projekty Indie (niekoniecznie Polskie), oczywiście te PEWNE, a zwróci Ci się z nakładką ;)

Opcja 1 :Możesz założyć warsztat samochodowy, mam na myśli takie proste sprawy jak wymiana oleju, opon itp.

Opcja 2: Możesz robić nadruki na koszulki albo jakieś ulotki drukować, sam czasami zamawiam koszulkę z moją grafiką a jakaś firma mi to drukuje o ulotkach wspominać nie muszę bo wciskają je gdzie popadnie.

Opcja 3: Szambowóz, haaa śmiej się śmiej, ludzie sr**ą i sr** będą. A to wcale nie są tanie rzeczy. Niestety musiał byś mieć prawko wyższej kategorii.

Opcja 4: Podobne do poprzedniego tylko wozisz węgiel do domów prywatnych, podobno stanie w kolejkach pod kopalnią trochę nudne. Minus to to że znowu musisz mieć prawko, jakiegoś rzęcha no i kopalnie nie za daleko.

Opcja 5: Składanie i serwisowanie komputerów.

Opcja 6: Jak lubisz pracować z drewnem, masz talent to może warsztat stolarski?

Opcja 7: Nie opodal mnie koleś założył sobie prostą firmę. Zainwestował w maszynę do odlewania pustaków i sobie odlewa takie "cegiełki" a z tego co widzę wali tam co popadnie, asfalt, gruz. Generalnie ze śmieci je robi. Trochę nie za bardzo wiem jak to działa ale jak by się wdrożyć w temat...

A tak w ogóle jakie masz wykształcenie, jakiś dyplom, ukończona szkoła, zainteresowania?

Zacznijmy gdzie mieszkasz. Miasto? Ilosc mieszkancow? Charyzma ludzi w nim mieszkajacych? Z czego ty sie kształciłeś?

Załóż firme gdzie będziesz zamawiał ludziom przedmioty np z allegro i oni będą musieli je odbierać. Oczywiście jak dadzą ci np 25% wartości produktu przed zamówieniem i reszte kasy po (w tym tyle ile będziesz brał za zamówienie) . Jak nie dostaniesz kasy po, to bierzesz towar i te 25%. Chodzi mi głównie o np taką młodzież, która nie ma kont w banku lub inne osoby które nie lubią się bawić w zamawianie.