Jest to mój pierwszy post na forum więc WITAM WSZYSTKICH!
Miałbym dzisiaj do was pewną sprawę, stoję przed cięzkim wyborem.
Przez długi czas szukałem jakiegoś mmorpg, skakłem po tytułach ale nic a nic mi nie podchodziło.
W tym momencie stoję przed wyborem który chciałbym z wami skonsultować
Iż obie gry są w modelu abonamentowym chciałbym usłyszeć wasze zdanie na temat tego który tytuł lepej wybrać
Zadam kilka pytań od siebie ale chciałbym abyście również dodali cos od siebie aby odpowiedzi były dłuższe i dawały dobry pogląd na sytuację.
No to zaczynamy
Po pierwsze: Populacja w której grze znajdę lepszą i bardziej kulturalną społeczność?
Oraz ktora produkacja posiada większą ilość aktywnych graczy (choć tu raczej odpowiedź znam)
Po drugie PvE: jestem graczem który lubi raidować, biegać z gildią na przeróżne bossy i dobrze się bawić, która gra dostarczy mi więcej kooperacji, zabawy i wszystkiego co powinno dostarczać dobre MMO : )
Po trzecie: Jak wyglądają w obu tytułąch - Aktualizacje, kontent, End-game, rozwój postaci - Chyba najważniejsze pytanie Tutaj liczę na waszą rzetelną odpowiedź bo są to dla mnie bardzo istotne informacje
Po czwarte: Najlbiższe lata - która gra lepiej prosperuje itd. itd.
Po piąte: Wasze zdanie na ten temat : ) (Licze na to ze napiszecie cos na temat tych tytułów co pomoże mi w tym cięzkim wyborze ;))
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;))))))
POZDRAWIAM! :)))))))
World of Warcraft czy Final Fantasy XIV
Wybacz, nie pomogę Ci z WoW'em, bo moje doświadczenie z nim jest równe 0, ale mogę sporo podpowiedzieć jeśli chodzi o Fajnala, tak więc:
1. Populacja w grze jest ogromna, ludzi do gry nigdy nie brakuje (Wyszukiwanie dungeonów jest międzyserwerowe). W godzinach szczytu zdarzają się nawet kolejki (Które trwają dosłownie chwilę). Społeczność jest bardzo spoko, ogrom ludzi chętnych do pomocy nowym graczom, o to się martwić nie musisz (Szczególnie jak nie masz problemów z angielskim, bo polaków wielu nie ma, a przynajmniej skupisk polaków). Oczywiście jak w każdej grze zdarzają się czarne owce, ale o to nie trzeba się martwić.
2. Jeżeli jesteś graczem PvE to Final Fantasy jest po prostu stworzone dla Ciebie, dungeony, raidy, triale, dziesiątki daily, weekly, wszystkiego, NIGDY nie będzie Ci się nudziło, bo gra jest właśnie w 99% tworzona pod content PvE jak to bywa z Final'ami, kooperacja i znalezienie dobrej "gildii" jest podstawą, która zaprowadzi Cię do najgłębszych zakamarków End-game'u, w którym poradzą sobie tylko najlepsi, gdyż prawdziwy end-game jest BARDZO wymagający i nie wybacza błędów.
3. Aktualizacje - średnio co kilka (2-3) miesięcy jest wprowadzany update, który swoją obszernością dorównuje dodatkom z innych gier (Wystarczy poczytać zmiany w ostatnim patchu 3.3). End-game jest przeogromny, cały świat jest do Twojej dyspozycji, zbieractwo, crafting, raidy, dungeony, triale, pvp, daily, weekly, sub-questy, storyline'y, relic weapons i wiele innych. Rozwój postaci szczerze mówiąc jest niewielki, masz co kilka leveli punkty do rozdania, ale zazwyczaj pakuje się je w jeden stat, ten odpowiedni dla Twojej klasy, reszta statystyk pochodzi z ekwipunku. Jedyną innowacją są cross-skill'e, to znaczy bierzesz skill z jednej klasy i używasz go na drugiej. Tak właśnie, FFXIV ma unikalny system klas, gdzie możesz być każdą klasą na jednej postaci, wystarczy zmienić broń, na 30lvl odblokowujesz Job, czyli rozwinięcie swojej klasy, które otwiera Ci nowe możliwości rozwoju. Jak już jesteśmy przy klasach, to klasy gathering'owe i crafting'owe wcale nie ustępują złożoności tym walczącym, każda klasa ma swoje unikalne wyposażenia, skille i mechaniki, których musisz się nauczyć, jeżeli chcesz wykonywać swoją robotę efektywnie. Klas jest sporo.
Tank:
Gladiator - Paladin
Marauder - Warrior
Dark Knight (od 50lvl i wymagany dodatek)
Dps:
Pugilist - Monk
Lancer - Dragoon
Archer - Bard
Rogue - Ninja
Thraumaturge - Black Mage
Arcanist - Summoner
Machinist (od 50 i wymagany dodatek)
Healer:
Conjurer - White Mage
Arcanist - Scholar
Astrologian (od 50 i wymagany dodatek)
Dodatkowo klasy zbieraczy: Miner, Botanist, Fisher i Craftingowe: Carpenter, Blacksmith, Armorer, Goldsmith, Leatherworker, Weaver, Alchemist, Culinarian.
Tak więc masz ogromny wybór i w każdej chwili możesz go przełączać.
4. Tutaj nawet nie grając w WoW mogę powiedzieć, że FFXIV. Graczy nie ubywa, a z każdym update jest ich coraz więcej, kiedy w WoW'ie cały czas słyszy się, że jest wprost przeciwnie. Co prawda gra dalej posiada miliony aktywnych graczy, ale z każdym dodatkiem wraca ich trochę, żeby po kilku tygodniach było ich jeszcze mniej niż przed dodatkiem. Tymczasem FFXIV trzyma się stabilnie i cały czas rośnie w siłę.
5. Nigdy w żadnej grze MMO nie miałem więcej niż MAKSYMALNIE kilkaset godzin, tymczasem w FFXIV dobijam powoli 3k, to chyba coś oznacza, szczególnie zważywszy na to, że gra jest P2P. Dodatkowo nie masz tak chamskiego IS jak w WoW'ie (Tokeny do abonamentu i lvl boost...). Wszystko co tam znajdziesz to jakieś kosmetyki i kostiumy z eventów, które kiedyś były do zdobycia za darmo ale już nie są (Tak więc jak bierzesz udział w eventach, to nic Cię w przyszłości nie ominie).
A teraz wracam właśnie do odkrywania nowości w patch'u 3.3, który wyszedł wczoraj. Miłej zabawy życzę i wybierz dobrze, żebyś później nie żałował. Chociaż w sumie to i w jednej i w drugiej grze masz trial, więc możesz sobie sprawdzić oba tytuły (Chociaż od razu uprzedzam, że początek FFXIV może Cię zrazić, gdyż jest trochę flegmatyczny a walka dość statyczna, ale po 30lvl'u wszystko nabiera kolorów, na 50+ będziesz już dostawał oczopląsu a na 60 nie starczy Ci hotbar'ów na wszystkie skille i tego typu rzeczy).
Witaj yesornot.
Jako gracz , który grał w obie produkcje, w obydwu doszedłem do endgame, więc jakieś tam zdanie posiadam. Populacja w obu grach jest ogromna i na brak ludzi do party nie będziesz narzekać. Społeczność jak dla mnie jest taka sama, choć rodacy na serverze Burning Legion w wowie cieszą się renomą bycia siedliskiem totalnej hałastry, i ogółem ludzie z innych serverów mając do wyboru do party graczy z BL'a albo z innego servera, wybiorą inny server. Jednakże są inne servery, na których można też spotkać trolli i haterów, ale to juz w granicach tak jak w Finalu.
PVE w obydwu grach jest bardzo mocną stroną, chociaż trzeba sobie powiedzieć szczerze iż world of warcraft teraz stoi przed nowym dodatkiem i możemy oczekiwać kolejnych raidów. Niestety od roku w wowie nie dodano nic nowego aby urozmaicić PVE w endgame i ludzie kisili się przy jednym, ale fajnym rajdzie. W Finalu masz tego równie od groma, plus patche dodają coraz to większy content za każdym razem. I właśnie, Final fantasy dodaje często duże patche usprawniające rozgrywkę, albo wręcz dodające nowe elementy. World of Warcraft dodaje co pare lat nowy dodatek, który zawsze wprowadza multum nowych rzeczy i daje radoche na rok zabawy, dodają też różne patche, ale marnie wyglądają przy finalowych. Jak wspomniałem wyżej w wowie, gdy wyczerpiesz materiał pozostaje się kisić na jednym rajdzie aby uzbierać lepszy gear i tyle jeśli chodzi o PVE, ale w Finalu jest podobnie.
Na najbliższe lata obie gry mają zagwarantowane dodawanie dodatków, w przykładzie Wowa, to przecież potwierdzili iż będą kolejne dodatki wydawać.
Moim zdaniem zrobiłbym tak, poszukał jakiejś promocji na podstawke do finala, zagrałbym do wyjścia Legionu w Wowie i potem jeżeli odczułeś nude w Finalu, to przeniósłbym się do wowa bo po dodatku będzie masa nowości i nie będzie można liczyć na nudę. Ja sam tak zrobiłem, choć to spory wydatek, ale moim zdaniem najbardziej rozsądny,
Wow, to jest pierwsze słowo które ciśnie mi się na ustach.
Naprawdę nie spodziewałem się aż tak dobrych i rzetelnych odpowiedzi : )
@Derpblade Dziękuję za tak rozbudowaną odpowiedź bo poruszyłeś wszystkie ważne dla mnie aspekty
@Perenir Również dziękuję za odpowiedź Pomysł dotyczący przejścia z jednej gry do drugiej trochę nie wchodzi w grę ze względu na to że bardzo dużo pracuję i chciałbym się skupić tylko na jednym tytule
Zresztą taki juz też jestem że raczej jak złapię się jednego to cięzko mi przejść do drugiego
Osobiście spędziłem dziesiątki godzin na oglądaniu Twitcha i czytaniu reddita.
Zaciekawiło mnie kilka kwestii które zostały poruszone na reddicie, kilkanaście wypowiedzi zarzuciło FF XIV to, że gra jest bardziej przystosowana pod graczy konsolowych niż PC, nie rozumiem do końca co dane osoby miały na mysli bo nigdy nie znalazłem dobrego rozwinięcia tej kwestii.
Druga rzecz sprawa sprzętowa, ze względu na to że dużo jeżdżę z pracy nie posiadam PC tylko laptopa o specyfikacji:
-
Procesor Intel Core i5-5200U (2 rdzenie, od 2.2 GHz do 2.7 GHz, 3 MB cache)
-
Pamięć 8 GB (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz)
-
Dysk 1000GB HDD
-
Grafika NVIDIA GeForce 920M, + Intel HD Graphics 5500
-
Microsoft Windows 8.1
I teraz pytanie czy ten sprzęt poradzi sobie z FF XIV?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Poradzi sobie z FFXIV bez problemu, sam gram na podobnym sprzęcie i śmiga na niskich (Chociaż nawet na takich ustawieniach gra wygląda bardzo ładnie). Co do graczy konsolowych, nie jest wcale przystosowana, ale fakt - łatwiej się porusza postacią podczas triali/raidów, itp. ponieważ nie musisz przekręcać kamerki, tylko przeciwnika masz zawsze z'target'owanego a poruszasz się jak chcesz, ale to w niczym nie przeszkadza na wersji PC więc nie musisz się o nic martwić, po prostu będziesz musiał być lepszym graczem niż console peasants. XD
Jeśli można to dodam, że w ffxiv jest crossplatform pc-ps3/4. Bardzo mi np to odpowiada, bo mogę grać i na konsoli i piecyku tą samą postacią.
Natomiast wow niedługo dostanie nowy dodatek "Legion" i sporo się zmieni, miejmy nadzieję, że na lepsze.
Dodam kilka własnych pytań odnośnie FF XIV, chodzi o zakup i subskrybowanie gry:
- Zakup na Steam ma sens?
- Jak odbywa się płatność/subskrypcja za grę w sensie czy da się płacić PayPal'em? i ewentualnie jakie są tego koszty [30-60dni] - kasa jest ale warto przekalkulować tak czy siak .
- Jeśli można, to jak wygląda opłacanie subskrypcji na Steamie a jak na normalnym kliencie, czy są jakieś różnice?
- Jeśli skorzystać z możliwości Triala [14 dni] to czy po zakupie gry można wrócić do postaci z Triala? czy trzeba stworzyć nową?
wiem jakby dobrze pogooglować to da się to znaleźć ale wolę pełny zestaw odpowiedzi od grających. xP
@KuroLadyMożna płacić paypalem jeśli najpierw kupisz crysta i za nie doładowanie. Miesiąc kosztuje 1299crysta.
- 500 crysta 5 euro
- 1k 10 euro
- 2k 20 euro itd.
Z tego co wiem to w każdej grze grając na trialu po zakupie pełnej wersji możesz grać dalej swoją postacią. Jednak sam tego nie próbowałem. Na steama mało używam więc nie wiem jak jest z nim, chociaż jak już coś chciałem tam kupić to jakieś problemy miałem, może tylko ja.
Witaj co do wowa, dawałem mu kilkakrotnie szanse na globalu, jednakże nigdy nie wyszedłem z mapy początkowej, zwyczajnie nie mogę się do niej przekonać
FF XIV
Mam już subskrypcje 360+dni
Wczoraj zacząłem robić nową postać i o godzinie 2/6 rano nie miałem żadnych problemow z randomowymi party na instancje populacja jak powiedział kolega wyżej jest ogromna o każdej porze
Gra jest piękna sama w sobie, jednakże musisz sam sprawdzić i zobaczyć czy ci odpowiada
Pss: Gram na pc i ps3, na ps3 również łatwo się gra jak ogarniesz mechanikę
Jeżeli chodzi o WoWa, to zaczęli coś tam dłubać z "reaktywacją" (nie wiem jak to odpowiednio nazwać) rajdów z The Burning Crusade, także jest co robić jeżeli chodzi o świeżego gracza, a no i Legion wychodzi także będzie co robić (wysyp Demon Hunterów ). Tylko odradzam granie na Burning Onion, bo polaczkowość populacji z tego serwera często przekracza granice dobrego smaku. Co do prosperowania no to wiadomo Blizz jest molochem, wiec masz grę na lata. Jeżeli chodzi o moje osobiste zdanie to w WoWa gra się bardzo przyjemnie, szczególnie jak znajdzie się spoko ludzi do pogadania/rajdowania etc. aczkolwiek odczuwam już pewną nudę grając w niego i myślę czy nie przeskoczyć do FF, którego (jak i całą serię) dopiero niedawno odkryłem.
na steamie grubo przepłacisz za XIV kup na oficjalnej stronie albo g2a.. na steamie nawet po przecenie zapłacisz drożej niż na oficjalu
Jeżeli chodzi o podstawkę to różnica między steamem, a g2a to tylko 1 ojro, ale dodatek lepiej kupić na g2a. xD
Widzę, że cena za 60 dni gry podobna jak do tej w WoWie, całkiem spoko.
Jest tylko mały problem a przynajmniej tak doczytałam na oficjalnej stronie, kupujesz normalną wersję masz +30 do grania, kupujesz paczkę z tym dodatkiem Heavensward i dostajesz golasa bez 30 dni :| dobrze to zrozumiałam? a co do płatności kryształami to się robi na ich stronie czy w grze? no i ewentualnie który serwer jest najpopularniejszy wśród środkowej europy [w tym wśród polaków] bo nie ukrywam że granie w MMO solo to jest grzyb a nie gra
EDIT
właśnie doczytałam że to z tymi 30 dniami to jest jak się kupuję razem pełna gre i dodatek a gdy sam dodatek to nie ma w nim dodatkowych 30 dni, troszkę trzeba poczytać zanim się wszystko wysupła z tego gąszczu info
P.S. Jeśli ich benchmar daje radę na 4000punktów to gra z nowym dodatkiem będzie w miarę płynnie chodzić? bo nie ukrywam że dysponuję słabym zestawem PC [i5 2400 i ATI 7770 :)]
prosto z oficjalnej strony.
Stary nie przejmuj się dodatkiem narazie dodatek dopiero będzie ci potrzebny jak wbijesz 50
bo od 50 dopiero wchodzi treść z dodatku
No chyba że chcesz grac nową klasą, lub polatac
Pss: Ja mam I4 i gram na wyoskich HD jedynie mam kartę kolosa AMD R9 390
Mam już subskrypcje 360+dni
Może ktoś przybliżyć? Przymierzam się dopiero do gry, ale jedyne co widziałem to 60 dniowe prepaidy.
Ta 360+ to samoodnawiająca się? Ile kosztuje w przeliczeniu na zł?
nie wiem, to czas który jestem już w grze, ostatnio doładowałem kartą 60dni
nie ma to jak złapać problem, poszłam na proponowaną stronkę G2A zamówiłam klucz kluczyk doszedł wprowadzam go do lunchera i zonk klucz był już wykorzystany przez kogoś. napisałam informację do servisu o zaistniałym problemie może to rozwiążą :|
nie ma to jak złapać problem, poszłam na proponowaną stronkę G2A zamówiłam klucz kluczyk doszedł wprowadzam go do lunchera i zonk klucz był już wykorzystany przez kogoś. napisałam informację do servisu o zaistniałym problemie może to rozwiążą :|
Bo na g2a trzeba kupować z głową, od dobrych resellerów.
Jeśli bierzesz najtańszą ofertę od jakiegoś randoma i do tego bez g2a shield no to straciłaś pieniądze.
Tyle że wedle G2A ten Seller jest bardzo dobrze oceniany z dużą ilością pozytywów. A kupowane było z Shieldem bo sami tak proponowali - na razie złożono sprawę sporu może się rozwiąże.