World of Warcraft czy Final Fantasy XIV

Dziwna sprawa nigdy jeszcze mnie nie oszukali na g2a a kupilem tam spooro gier :)

Dodam kilka własnych pytań odnośnie FF XIV, chodzi o zakup i subskrybowanie gry:

- Zakup na Steam ma sens?

- Jak odbywa się płatność/subskrypcja za grę w sensie czy da się płacić PayPal'em? i ewentualnie jakie są tego koszty [30-60dni] - kasa jest ale warto przekalkulować tak czy siak . 

- Jeśli można, to jak wygląda opłacanie subskrypcji na Steamie a jak na normalnym kliencie, czy są jakieś różnice?

- Jeśli skorzystać z możliwości Triala [14 dni] to czy po zakupie gry można wrócić do postaci z Triala? czy trzeba stworzyć nową?

wiem jakby dobrze pogooglować to da się to znaleźć ale wolę pełny zestaw odpowiedzi od grających. xP

Tylko wersje nie-steamowe, kupując na steamie Heavensward i każdy kolejny dodatek musisz mieć na steam a jak wiadomo ceny tam są o wiele zawyżone. Z tego co wiem mając wersję steam to i tak abonament opłacasz na MogStation. Raczej nie będzie problemów z powrotem do postaci.

Co do form płatności na MogStation to pamiętam, że nie obsługiwali PayPala, więc aż się zalogowałam i tutaj jest screen z metod płatności przy zakupie minionka. Ale wow, PSCard dodali :o

Jest tylko mały problem a przynajmniej tak doczytałam na oficjalnej stronie, kupujesz normalną wersję masz +30 do grania, kupujesz paczkę z tym dodatkiem Heavensward i dostajesz golasa bez 30 dni :| dobrze to zrozumiałam? a co do płatności kryształami to się robi na ich stronie czy w grze? no i ewentualnie który serwer jest najpopularniejszy wśród środkowej europy [w tym wśród polaków] bo nie ukrywam że granie w MMO solo to jest grzyb a nie gra 

EDIT

właśnie doczytałam że to z tymi 30 dniami to jest jak się kupuję razem pełna gre i dodatek a gdy sam dodatek to nie ma w nim dodatkowych 30 dni, troszkę trzeba poczytać zanim się wszystko wysupła z tego gąszczu info 

P.S. Jeśli ich benchmar daje radę na 4000punktów to gra z nowym dodatkiem będzie w miarę płynnie chodzić? bo nie ukrywam że dysponuję słabym zestawem PC [i5 2400 i ATI 7770 :)]

Jest tak, jak mówisz - podstawka daje 30 dni gry, dodatek już nie.

Od razu napiszę do potencjalnych nowych graczy - przed zakupem/aktywowaniem gry poproście kogoś o RAFa a dostaniecie drobne upominki uprzyjemniające grę :3 "Polskim" serwerem od premiery jest Moogle, ale rozmawiałam wczoraj z ludźmi z najstarszej chyba, polskiej FC i powiedzieli, że ostatnio dużo rodaków idzie też na Phoenixa. Tylko, że... wracają potem na moogle, bo "tam dzieciarnia i nie da się wytrzymać" ;) Niestety, my na moogle mamy zalew Francuzów, z którymi nie da się grać...

Musze kupic osobno wersje na pc i ps4 zeby moc grac na tym i na tym czy place tylko raz i mam na ps3+ps4+pc?

Ciężko mi się było zdecydować, czy kupić ESO czy FF- ale jednak kupiłem ESO, czego nie żałuję. Tobie również polecam The Elder Scrolls Online, bo gra dorównuje poziomem FF(nie grałem w finala, opiniami się sugeruję). Gra jest fajna, widowiskowa czasami, prosta w swojej budowie a wciągająca jak diabli. Jedyny "minus" jest taki, że dodatki trzeba kupować, bądź subować za co na czas abonamentu otrzymujesz dostęp, do wszystkich dodatków oraz parę bonusów,

Z grą naprawdę radzę ci się zapoznać bo jest zajefajna :)

@Forvsol1 : ".. ale rozmawiałam wczoraj z ludźmi z najstarszej chyba, polskiej FC i powiedzieli, że ostatnio dużo rodaków idzie też na Phoenixa. Tylko, że... wracają potem na moogle, bo "tam dzieciarnia i nie da się wytrzymać" ;) ..."

hahah rozbawilas mnie , a to ciekawe i dla sprostowania , nie jest to pierwsza najstarsza gildia w ffXIV bo my tez tu gramy od poczatku a ta gildia (wiemy o kim mowa) lubi tak o sobie mowic - i niech mowi ;) . Bylas na phoenixie , poznales ludzi tam grajacych czy moze powtarzasz słowa ludzi którzy na Phoenixie sobie nie poradzili i poszli na mogla ?? Na phoenixie masz duzo doswiadczonych graczy a w dodatku sa to ludzie 30+ wiec nie wiem gdzie tu widzisz jakichś dzieciakow z ktorymi nie da sie grac :P nie ma to jak zrobic sobie reklame moogla i sciagac tam "świeża krew" , ale wiesz, nam(graczom z Phoenixa) to nie przeszkadza bo nie potrzebujemy byle jakich graczy - jezeli mam sie odegrac to w taki oto sposob haha, a tak na powaznie to ludzie z Phoenixa nigdy nie przejda na mogla bo sie nie oszukujmy (My) wiemy jaka jest tam polityka i sytuacja ;) Nie pisze tego jednak zeby sie tu kłócić który server jest lepszy , który jest bardziej PRO, nie sugerujcie sie wypowiedziami innych ludzi, sami zawsze sprawdzcie na wlasnej skórze. A Tobie drogi graczu zanim wybierzesz server polecam zajrzec i na moogla i na Phoenixca , wbic na tsa i pogadac z grczami-liderami i członkami i wtedy bedziesz mial lepsza wizje tego wszystkiego . Co do głównego pytania WoW czy Final --> gram w oba tytuly , w finala "nałogowo" , a w WoWa "turystycznie" , w 100% polecam Finala - fabuła miazdzy , 1 postacia mozesz miec wszystkie klasy bez robienia altow itp , Rajdy sa na mega trudnym poziomie, przejscie jednego zajmie ci spokojnie od 3-5 tydni o ile wczesniej sie nie zniechecisz :D . Obie firmy SquareEnix i Blizzard są pionierami w swojej dziedzinie wiec wybierasz miedzy dwoma porzadnymi tytułami , wybór jednak pozostawiam Tobie ;)

Tylko wersje nie-steamowe, kupując na steamie Heavensward i każdy kolejny dodatek musisz mieć na steam a jak wiadomo ceny tam są o wiele zawyżone. Z tego co wiem mając wersję steam to i tak abonament opłacasz na MogStation. Raczej nie będzie problemów z powrotem do postaci.

Co do form płatności na MogStation to pamiętam, że nie obsługiwali PayPala, więc aż się zalogowałam i tutaj jest screen z metod płatności przy zakupie minionka. Ale wow, PSCard dodali 

Jest tak, jak mówisz - podstawka daje 30 dni gry, dodatek już nie.

Od razu napiszę do potencjalnych nowych graczy - przed zakupem/aktywowaniem gry poproście kogoś o RAFa a dostaniecie drobne upominki uprzyjemniające grę  "Polskim" serwerem od premiery jest Moogle, ale rozmawiałam wczoraj z ludźmi z najstarszej chyba, polskiej FC i powiedzieli, że ostatnio dużo rodaków idzie też na Phoenixa. Tylko, że... wracają potem na moogle, bo "tam dzieciarnia i nie da się wytrzymać"  Niestety, my na moogle mamy zalew Francuzów, z którymi nie da się grać...

NIe wiem z kim rozwiałaś ale sytuacja jest 100% odwrotna to z moogle ludzie przechodzą na phoenixa ma tamtej atmosfery nie wytrzymują ale pewnie jesteś po rozmowie z seedami to oni wiecznie mówią co innego niż jest prawdą i dzięki właśnie też tej fc wiele osób od razu znika z moogla lub idzie do fc zagranicznego

Yaki, nie miałam na celu obrażenie ani Ciebie, ani kogokolwiek z Twojego serwera. Chciałam tylko podpowiedzieć nowym graczom, gdzie ewentualnie mogą spotkać rodaków i jakie ryzyko niosą ze sobą owe serwery. Nigdy nie grałam na Phoenixie, ale po prostu piszę, co usłyszałam. Na Moogle niestety kolorowo nie jest, bo zostaliśmy wyparci przez Francuzów. Chyba problemem jest to, że potrafimy się zachować i piszemy po angielsku a nie "w swoim jedynym i najlepszym języku". Stąd każdy gra na moogle, ale nikt się nie może odnaleźć. Zwykle jak otwierasz Party Finder to ok 60-80% ogłoszeń jest napisanych po francusku.

Bo moogle od startu gry był wybrany jako serwer francuskiego community a Polacy się doczepili tam na phoenixie jest full eng pf

@Forvsol1 Tak jak pisałem wcześniej, można przez paypala, ale najpierw trzeba kupić ich "kryształy" za które kupujesz czas gry.

Musze kupic osobno wersje na pc i ps4 zeby moc grac na tym i na tym czy place tylko raz i mam na ps3+ps4+pc?

Tak musisz kupić grę na ps4 i na pc by grać na tym i na tym

Tak musisz kupić grę na ps4 i na pc by grać na tym i na tym

A dodatki tez?

tak

Tak, dodatki też, jedynie abonament jest na dwa konta i mounty/ciuszki itp.

Kurcze to kosztowna sprawa z tym FF :D

Jeśli chcesz grać i na pc i ps to jednorazowo trochę kosztowna.

Zastanawiam się czy nie wrócić do gry.

ktoś zorientowany jak długo potrwa promocja na square enix? bo FF xIV jest w promocji ale właśnie czekam na odp od supportu bo to podobno ostatnio często się zdarza z nowymi keyami i się zastanawiam czy czekać na trialu do rozwiązania sprawy czy kupić za 5 euro prosto od square enix'a grę a tamten klucz za 9,89ojro olać

Kiedys gralem na becie przez pare tyg, jakos 2 lata pozniej na trialu jeszcze i wg mnie fajna gra ale zaczynanie samemu mija sie z celem takze odpuscilem jednak widze ze duzo ludzi mysli nad rozpoczeciem teraz dlatego sam sie teraz zastanawiam czy nie pograc w sumie.

ktoś zorientowany jak długo potrwa promocja na square enix? bo FF xIV jest w promocji ale właśnie czekam na odp od supportu bo to podobno ostatnio często się zdarza z nowymi keyami i się zastanawiam czy czekać na trialu do rozwiązania sprawy czy kupić za 5 euro prosto od square enix'a grę a tamten klucz za 9,89ojro olać 

sprawdzi na g2a podstawka chyba za 40 zl

@Yaki on właśnie kupił na g2a i klucz wadliwy, czeka na odpowiedź od supportu.

@KuroLady tam chyba jest też 24/7 support chat, pisałaś tam do nich? Ze mną było podobnie, a na końcu okazało się, że jedna literka była zła.