World of Warcraft - Dlaczego zwany jest królem MMORPG?

wow-logo2800.jpg

Co to jest tzw. WoW ?

World of Warcraft jest to gra z gatunku MMORPG, stworzona przez firmę Blizzard, popularna na całym świecie i posiadająca miliony abonamentów. Świat Warcraft powstał w strategicznej grze z 1994 roku i nazywa się Azeroth. Jest to jeden z najbogatszych, jeśli nie najbogatszy świat gier komputerowych. Azeroth podzielony jest na trzy części Kalimdor na zachodzie, Eastern Kingdoms na wschodzie i Northrend na północy. W grze mamy do wyboru dwie różniące się od siebie i rywalizujące ze sobą frakcję - Sojusz i Horda.

Każda ze stron posiada inną kulturę, architekturę, język i rasy.

Grywalne rasy Sojuszu :

- Człowiek

- Krasnolud

- Nocny Elf

- Gnom

- Draenei

- Worgen (Dodatek Cataclysm)

Grywalne rasy Hordy :

- Ork

- Troll

- Tauren

- Nieumarły

- Krwawy Elf

- Goblin (Dodatek Cataclysm)

Gracze mają do wyboru również klasy postaci takie jak : Rycerz Śmierci (Klasa heroiczna dodana w Wrath of the Lich King), Łowca, Łotrzyk, Mag, Kapłan, Paladyn, Wojownik, Czarnoksiężnik, Druid, Szaman, Mnich (Dodatek Mists of Pandaria). Każda klasa ma trzy drzewka rozwoju talentów z czego każde drzewko to inna specjalizacja. To tyle odnośnie opisu tej gry

:)

Dlaczego "Król MMORPG" ?

Gra stała się przebojem już w pierwszych latach swojego istnienia, pytanie tylko, dlaczego ?

Przede wszystkim dlatego, że wprowadzała innowacyjne rozwiązania w tamtych czasach, gracze byli zachwyceni grą, która posiada tak bogatą linie fabularną, tyle questów, ciekawe battlegroundy, w późniejszym czasie World PvP, każdy kto zdobył maksymalny level nie kończył gry, wtedy zaczynała się prawdziwa zabawa - zdobywanie gearu, nabijanie profesji itd. itp. Twórcy zachwyceni sukcesem World of Warcraft postanowili zrobić dodatek, teraz już darmowy - The Burning Crusade.

the-burning-crusade.jpg

Dodatek ten wprowadzał do gry nowy świat - Outland, wyższy poziom doświadczenia - 70 - nowe bossy, battlegroundy, nowe rasy, system Aren i latające wierzchowce, które były wtedy przebojem. Gra przechodziła wtedy najlepszy okres swojej świetności. Następnym dodatkiem był - Wrath of The Lich King.

Wrath of the Lich King - wprowadza wiele epickich nowości do istniejącego świata. Cechy tego dodatku to : nowy kontynent - skuta lodem kraina Northrend, klasa heroiczna - Rycerz Śmierci, maksymalny lvl podniesiony do 80, Inskrypcja - nowa profesja, nowe battlegroundy z machinami oblężniczymi i wiele więcej !

Następny dodatek sprowadził prawdziwy "Kataklizm" na graczy World of Warcraft, wiele osób odeszło, ale i sporo przybyło...

cataclysmlogo.jpg

Cataclysm wprowadził chyba najwięcej ze wszystkich dodatków, najważniejsza zmiana to zniszczenie prawie wszystkich stref, zostały całkowicie pozmieniane, każdy kto lubił siedzieć sobie na pustkowiach Thousand Needles już tego nie zrobi, dlaczego ? Bo Thousand Needles zostało całkowicie zalane, a wszystko to dzięki głównemu bossowi - Deathwingowi, przez to wiele osób opuściło World of Warcraft z powodu sentymentu dla starego Azerothu. Przez wydarzenia Cataclysmu rasa Goblinów przyłączyła się do Hordy, a Worgeni dołączyli do Sojuszu. Level Cap został podniesiony do lvlu 85. Zostały zmienione kombinacje klas np. gnom kapłan. Dodano nową profesję - Archeologia. Dodano nowe strefy PvP, battlegroundy i niektóre strefy zostały przerobione na wysokolevelowe. Dodano możliwość latania w Azeroth i usprawniono system gidlii.

Teraz wszyscy czekają...na skrytą w mglę wyspę ! Mgły Pandarii czekają ! Wrota do nich otwarte zostaną 25 września 2012 roku !

Proszę wszystkich o ocenianie i wytykanie błędów :) Zapraszam również wszystkich do powrotu do World of Warcraft przed nowym dodatkiem, gdyż odbędą się niesamowite pre-eventy !

Pozdrawiam, Theirin

ja rownież zapraszam:) oraz tych nowych graczy też. Chcecie prawdziwego mmorpg'a? Spróbujcie wowa. Nie pożałujecie napewno :)

Po co chodzić utartymi szlakami, jak na horyzoncie jawi się nowy, potencjalny król? :D

Co do błędów, to widze jeden, nie robi się spacji przed wykrzyknikiem.

Po co chodzić utartymi szlakami, jak na horyzoncie jawi się nowy, potencjalny król? Co do błędów, to widze jeden, nie robi się spacji przed wykrzyknikiem.

Ciekawe jaki to król nadchodzi...Bo sledze na bierząco na mmorpg nowinki o grach i nic nie słyszałem.

Po co chodzić utartymi szlakami, jak na horyzoncie jawi się nowy, potencjalny król?

GW2? Bitch, please :D Może i będzie to dobra, ba, nawet i świetna gra, ale WoW'a nie przegoni pod żadnym względem.

Tak że czekam na MoP'a, bo w bete grało mi się bardzo dobrze, jedno jest pewne, na pewno nowy dodatek będzie o niebo lepszy od Cata

@Down - Wczasy misiaczku :*

Co komu się podoba, każdy służy swojemu Królowi, ja już swojego mam i służyć mu będę.

PS: No Warcraft, wkońcu wróciłeś, już myśłalem, że odszedłeś na dobre. Czemu tak długo cię nie było?

No ja z przykrością muszę stwierdzić że po 7 latach i beznadziejnym ostatnim dodatkiem catalysm wow u mnie stracił panowanie jako król mmorpg, aktualnie tron u mnie jest pusty zakupiłem GW2 zobaczę czy ona go zajmie

Dwafrar no powodzenia. Od kiedy mu służysz jak nawet gra nie wyszła:) ehh ludzie to co piszecie mnie czasami dobija:) Jak patrzysz na Bete to naprawde wiele wiesz o tej grze:) Zobaczymy czy jeszce nie będziesz żałował pieniążków. Bo wydaje mi sie że bedzie to tak jak z TERA i innymi nowosciami jakie powstawały niedawno:) Ale może sie myle:)

Dla graczy WoW'a, którzy chcą odejść do GW2, mówię wam, to kompletnie nie ma sensu, grałem we wszystkie beta weekendy i z przykrością muszę stwierdzić, że gra wcale nie jest świetna...dałbym jej 3+/5. Te kilka skilli nudzi po jakimś czasie kogoś, kto w WoWie miał ich tyle, że głowa mała :)

Skille to nie wszystko wiesz co jak sie gra 7 lat i wydaje kase na subscrypcje i nagle daja ci dodatek tak beznadziejny jak catalysm to mozna się wkurzyc i dlatego ja przestalem grac w wow'a a co do GW2 pogralem w bete i mi sie podobalo czy znajmie mi czas na dluzej byloby fajnie(jedna z dobrych rzeczy w niej jest ze nie jest platna miesiecznie wiec nie bede zalowal jak sie po 3-4 miesiacach okarze ze jest z nia cos nie tak)

Może i nie wszystko ale jak pół roku będziesz klikał te same pięć klawiszy to może się znudzić :) A odnośnie "Króla MMO", to do pierwszej bety GW2 zadeklarowało się milion ludzi, jak na tak rozchwytywany tytuł to nie za dużo prawda ? Z czego jakieś dwa miliony mogło to przegapić. Z WoW'a może odejść co najmniej milion ludzi, a z racji tego, że Mists of Pandaria premierę ma po GW2 to raczej więcej ludzi dojdzie niż odejdzie :) Według takich obliczeń World of Warcraft nadal posiedzi na tronie.

WoW zawsze będzie na tronie i nic tego już nie zmieni. Zadna gra nie osiagnie takiej liczby graczy jak wow. Ludzie mowia ze Wow jest krolem bo to pierwsza tak rozbudowana gra mmo. Tylko, szkoda że zapominaja o tym ile przyjemnosci z gry daje wow, jak bardzo jest ciekawa. Grałem chyba we wszystkie mmo, i zadno nie dorownywalo Wowowi. Same robienie questow w wowie, i przemierzenie terenów jest ciekawsze niz end game, pvp w innych grach. Z GW2 będzie tak samo jak z Terą... Mówi się ze projekt Titans od blizzarda może tylko zmieśc Wowa. Po pierwsze to dopiero moze miec miejsce za jakies 5-6 lat znajac blizza. Mysle jednak ze Blizzard nie zrobi kolejnego mmo osadzonego w podobnych czasach co Wow, i bedzie to cos na wzór starcrafta więc WOW nie zostanie zmieciony. Tyle na temat odemnie :).

No ja z przykrością muszę stwierdzić że po 7 latach i beznadziejnym ostatnim dodatkiem catalysm wow u mnie stracił panowanie jako król mmorpg, aktualnie tron u mnie jest pusty zakupiłem GW2 zobaczę czy ona go zajmie

Również przestałem grać po wejściu Cata. Dobiłem jedną 85'tkę i sprzedałem konto. To już nie to samo, ale zostają prywatne servery WotLK, które obecnie prezentują już przyzwoity poziom. Nigdy nie dorównają złotym czasom WoW'a, ale niektóre polskie są całkiem konkretne pod względem oskryptowania i liczby graczy.

A ja nawet po przeczytaniu tekstu nadal nie wiem czemu WoW jest królem MMORPG. Ja w tym tekście widzę coś w stylu "Pierwszy WoW był super, bo oferował to, to, i to, potem przyszedł dodatek który zwiększył lvlcap i dodał nowe rzeczy, potem nowy dodatek, nowy cap, nowe rzeczy i na koniec dodatek który zwiększył lvl cap i pozmieniał grę... no i dodał nowe rzeczy". A tak naprawdę nadal nie wiem co ludzie tak widzą w tym WoWie i czemu ma takie poparcie. Przecież człowiek nawet o 9Dragons może napisać, że było popularne, bo miało pewne nietypowe rozwiązania, a potem dodać jeszcze że kilka razy zwiększał się lvlcap i content, ale to przecież nie wytłumaczy nikomu co do diabła ludzie w tym widzieli...

Co do samego WoWa i MoP... sam wiedzę mam niewielką, bo w żadnego WoWa nie grałem nawet minutę, ale wczoraj podczas gry w RaiderZ jeden z klanowiczów (który z kolei grywał sporo i w wiele gier) wypowiedział jedno zdanie odnośnie WoWa, kiedy zaczęliśmy rozmawiać o kondycji Blizzarda: "Po wyjściu Cataclysm myślałem że gorzej z wowem być nie może, ale Blizzard udowodnił że jednak może" (może mała zmiana jest, ale piszę z głowy, ważne że sens ten sam). Tak, powiedział to mając doświadczenie z wersji beta MoP. Tak więc nie stawiałbym na to, że zbyt wielu ludzi wróci do WoWa, zwłaszcza po przeczytaniu i usłyszeniu większości opinii na ten temat :)

(PS. Nie, ten gostek nie jest fanboyem GW2, wręcz przeciwnie - "może to dlatego że sporo grałem w GW1 i spodziewałem się czegoś podobnego, ale niestety się zawiodłem").

Podstawowy błąd początkującego piśmiaka - brak spójności logicznej między tytułem a tekstem!

Tekst nie daje nam odpowiedzi na pytanie, bądź nie wyjaśnia nam stwierdzenia, zawartego w tytule.... Gdybyś nazwała tekst, "Krótko o WoWie" - to by pasowało...a tak... duży zgrzyt.

Po drugie strasznie dużo ubarwień, egzaltacji w stylu wykrzykników... I zdecyduj się w jakim języku piszesz artykuł/tekst...

Po trzecie:

Piszesz tekst żeby wyjaśnić dlaczego WoW jest królem MMORPG dla ludzi obeznanych ze światem, czy dla wszystkich, wliczając w to laików? Jeżeli dla obeznanych, to chyba im nie trzeba tłumaczyć, logicznie zakładam więc, że tekst miał uderzyć w ludzi którzy z WoW'em przygodę zaczynają... Tak więc tekst w stylu:

"

Zostały zmienione kombinacje klas np. gnom kapłan"

Jest nie na miejscu, musiałabyś wytłumaczyć najpierw jakie kombinacje były wcześniej. To tak jakbym powiedział Ci, że w najnowszej łatce do Heroes of Newerth są nowe możliwości łącznia przedmiotów: np. "Minor Totem" z "Ogre Axe". Zrozumiałabyś cokolwiek? Czym różni się to od podstawy? Chyba nie...

Po czwarte:

World of Warcraft jest to gra z gatunku MMORPG, stworzona przez firmę Blizzard, popularna na całym świecie i posiadająca miliony abonamentów. Świat Warcraft powstał w strategicznej grze z 1994 roku i nazywa się Azeroth. Jest to jeden z najbogatszych, jeśli nie najbogatszy świat gier komputerowych. Azeroth podzielony jest na trzy części Kalimdor na zachodzie, Eastern Kingdoms na wschodzie i Northrend na północy. W grze mamy do wyboru dwie różniące się od siebie i rywalizujące ze sobą frakcję - Sojusz i Horda.Każda ze stron posiada inną kulturę, architekturę, język i rasy.Grywalne rasy Sojuszu :

To w świecie Azeroth są "grywalne rasy" czy w WoW'ie są grywalne rasy? Piszesz o świecie Azeroth a nagle przechodzisz do WoW'a. Oj...oj....ojjj...

Po piąte:

"To tyle odnośnie opisu tej gry"

Zapewniasz na samym początku prawie...po to by przez cały tekst ją opisywać....

Masakra!

Tekst słaby. Przykro mi :<

Tak płaczecie, że Cata był taki zły. Ja WoWa uwielbiam pod każdym względem i mimo wszystko, każdy dodatek dawał mi tyle samo frajdy :) Czekam na MoP, bo wiem, że znowu świat WoWa mocno ożyje i będzie co robić przez najbliższe kilka miesięcy.

Podstawowy błąd początkującego piśmiaka - brak spójności logicznej między tytułem a tekstem!Tekst nie daje nam odpowiedzi na pytanie, bądź nie wyjaśnia nam stwierdzenia, zawartego w tytule.... Gdybyś nazwała tekst, "Krótko o WoWie" - to by pasowało...a tak... duży zgrzyt.

Była chyba odpowiedź, dlaczego ?

Dlaczego "Król MMORPG" ?Gra stała się przebojem już w pierwszych latach swojego istnienia, pytanie tylko, dlaczego ?Przede wszystkim dlatego, że wprowadzała innowacyjne rozwiązania w tamtych czasach, gracze byli zachwyceni grą, która posiada tak bogatą linie fabularną, tyle questów, ciekawe battlegroundy, w późniejszym czasie World PvP, każdy kto zdobył maksymalny level nie kończył gry, wtedy zaczynała się prawdziwa zabawa - zdobywanie gearu, nabijanie profesji itd. itp.

Później po prostu opisywałem dlaczego WoW utrzymywał się na swoim "tronie" - co dawały te dodatki - chodziło o to, że dlatego nie upadł, bo wciąż było wprowadzane coś nowego :)

Piszesz tekst żeby wyjaśnić dlaczego WoW jest królem MMORPG dla ludzi obeznanych ze światem, czy dla wszystkich, wliczając w to laików? Jeżeli dla obeznanych, to chyba im nie trzeba tłumaczyć, logicznie zakładam więc, że tekst miał uderzyć w ludzi którzy z WoW'em przygodę zaczynają... Tak więc tekst w stylu:"Zostały zmienione kombinacje klas np. gnom kapłan" Jest nie na miejscu, musiałabyś wytłumaczyć najpierw jakie kombinacje były wcześniej. To tak jakbym powiedział Ci, że w najnowszej łatce do Heroes of Newerth są nowe możliwości łącznia przedmiotów: np. "Minor Totem" z "Ogre Axe". Zrozumiałabyś cokolwiek? Czym różni się to od podstawy? Chyba nie...Po czwarte:To w świecie Azeroth są "grywalne rasy" czy w WoW'ie są grywalne rasy? Piszesz o świecie Azeroth a nagle przechodzisz do WoW'a. Oj...oj....ojjj...

Chyba każdy powinien był się domyślić, że jeżeli została zmieniona kombinacja klas jak np. Gnom Kapłan, to wcześniej czegoś takiego nie było, nieprawdaż ?

Co do tego "po czwarte":

Bo to jest opis - najpierw piszę o WoWie, później o jego świecie, a następnie o stronach konfliktu i rasach, które w nim uczestniczą :)

Dzięki wielkie za wytknięcie błędów ! Następnym razem postaram się ich nie popełnić :)

Była chyba odpowiedź, dlaczego ?Później po prostu opisywałem dlaczego WoW utrzymywał się na swoim "tronie" - co dawały te dodatki - chodziło o to, że dlatego nie upadł, bo wciąż było wprowadzane coś nowego

Nie, to nie jest odpowiedź. Jakie innowacyjne rozwiązania się tam pojawiły, co można było robić w end-game, co tam było takiego, co przyciągało bardziej niż w innych MMO? Wiele gier ma dobrą fabułę, questy, instancje, battlegroundy czy ciekawy end-game. Ja po prostu nie widzę czemu tak dużo ludzi wybrało WoWa, a nie jakiś inny tytuł, bo tekst "innowacyjna gra" pojawia się w co drugim sloganie reklamowym.

EDIT: to nie oznacza że to neguję, tylko zwyczajnie chciałbym się dowiedzieć więcej na ten temat, a twój tekst jest niestety trochę ubogi pod tym kątem - jak coś napisanego na szybko.

Była chyba odpowiedź, dlaczego ?

Odpowiedziałaś dlaczego był przebojem jak wyszedł, nie dlaczego jest królem. Taki mały błąd, który dzieciarnia może pominie ale jeżeli chcesz pisać kiedyś jakieś dobre artykuły....

Chyba każdy powinien był się domyślić, że jeżeli została zmieniona kombinacja klas jak np. Gnom Kapłan, to wcześniej czegoś takiego nie było, nieprawdaż ?

Podstawowy błąd! Nigdy, pisząc tekst, nie zakładaj co powinien się domyśleć czytelnik - a czego nie. Piszesz tekst dla wszystkich, dla tych mniej domyślnych też. Po drugie dajesz to jako przykład innowacyjności w grze, laik nie zrozumie co w tym takiego "nowego" i "fajnego".

Co do tego "po czwarte":Bo to jest opis - najpierw piszę o WoWie, później o jego świecie, a następnie o stronach konfliktu i rasach, które w nim uczestniczą Dzięki wielkie za wytknięcie błędów ! Następnym razem postaram się ich nie popełnić

To powinno być w innej kolejności, chronologicznej!!! Najpierw o świecie Azeroth, potem o stronach konfliktu (np. w Azeroth stroną konfliktu są też Nagi), potem o WoWie i jego grywalnych rasach.

n4zArh - moim zdaniem dlatego że nad WoW'em ciągle i ciągle pracuje sztab ludzi którzy co rusz go ulepszają nie stroniąc przy tym od "podbierania" co ciekawszych pomysłów konkurencji. Dlatego też pojawiła się wyszukiwarka instancji podczas levelowania, PvP dostępne z każdego miejsca świata za jednym kliknięciem jako przerywnik między questowaniem i wiele, wiele innych. Nadchodzące zmiany i dodatki w najnowszym dodatku jeszcze bardziej pokazują to, jak Blizzard dba o swoje dziecie - wyzwania w instancjach, noew achivmenty, world bossowie, eventy itp. Ja do WoW'a wracałem i wracam, i szczerze? Zawsze jakoś ta magia pochłania mnie na dłużej.

A wracając do tematu - artykuł moim zdaniem prosty, lakoniczny i w zasadzie o wszystkim i o niczym. Bardzo podobne można znaleźć na wszelkiego rodzajach serwisach o grach czy nawet sklepach internetowych. Ale od czegoś trzeba zaczynać i na czymś uczyć się trzeba ;)