WoW. Czy warto wkroczyć do tego świata

Witam, otóż zastanawiam się nad zakupem World of Warcraft-a. Jest super promocja więc czemu nie, jednakże zastanawia mnie czy będę w stanie opłacić w pierwszym miesiącu walutą w grze za abonament. Z tego co się orientuję nie jest on tani w rl walucie.

W wow-a grałem dość dużo, niestety jedynie na priv. zawsze ten abonament mnie odstraszał.

W 1 watpie ale w drugim juz tak. Jeśli oczywiscie masz troche czasu.

W 1 watpie ale w drugim juz tak. Jeśli oczywiscie masz troche czasu.

Trochę czasu tzn ile?

Lvl idzie szybko. Wiec pytanie czy od razu nastawial sie na szybki lvling czy chcesz troche mapek dozwiedzac. Tak naprawde w sumie chyba po outlandzie minimalnie to zwalnia. Przez cata idzie szybko I pandy pare questow poza rdfami. Później juz 90 garnizon I zaczynasz zarobek. Ogarniesz gildie bedzie jeszcze latwiej. Paladyna na 70 zrobiłem w 1 dzien ( nawet w dpsie nie miałem problemu ze znalezieniem rdfa) sadze ze przy 3 godzinach dziennie solidnego grania po 2 miesiacach możesz juz zarabiac na abo. Ale to tylko moje zdanie. W gildii ludzie w miesiac maja na grubo pół roku od reki zakupy. Kwestia tego tylko czy tego i czego oczekujesz.

Bez dodatku WoD nie zarobisz na abonament nawet i przez 2 miesiące, jeśli zakupisz WoD to masz boosta do 90 poziomu, skoro już grałeś sporo na privach to ogarniasz skille itp. zboostuj postać do 90 poziomu, dobij do 100 i zarabiaj aczkolwiek bez dobrego dropu nie uzbierasz w miesiąc na jednej postaci ponad 60k golda, ogólnie im więcej postaci na max levelu tym więcej hajsu masz

Abonament kosztuje jakieś 80zł za 2 miesiące więc to nie jest tragedia. Za walutę w grze, to proporcjonalnie do tego, ile czasu będziesz poświęcał na gre.

Plus trzeba pamiętać że początkowo dużo golda trzeba wydać na samą postać. Budowa garnizonu początkowo wymaga masy golda jak dla nowego gracza. Jak masz 30dni z podstawki i dokupisz prepaida to w tym czasie powinieneś zarobić na tokena o ile będziesz na niego zbierał / farmił.

Na 100 60k to w najgorszym wypadku 10h roboty, więc abonamentem nie musisz się przejmować. Jeśli przysiedziesz pierwszy miesiąc z gry to powinieneś wbić 1-100 w max 2 tygodnie, w ciągu kolejnych 2 musisz przynajmniej te 10h pofarmić na jakimś spocie i powinieneś mieć na abonament ;)

Yhym czyli liczyć 3 miesiące ( 1 darmowy 2 płatne ) i można grać na kasie z gry.! :)

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Jest jakaś konkretna gildia tutaj z forum?

Na 100 60k to w najgorszym wypadku 10h roboty, więc abonamentem nie musisz się przejmować. Jeśli przysiedziesz pierwszy miesiąc z gry to powinieneś wbić 1-100 w max 2 tygodnie, w ciągu kolejnych 2 musisz przynajmniej te 10h pofarmić na jakimś spocie i powinieneś mieć na abonament

Takich bajek to Ty nie pisz, to nie forum SCI-FI, 60k w najgorszym wypadku w 10H ? dla gracza który ledwo wbił swoją pierwszą 100tkę ? oświeć nas Królu jak to się robi a będę Ci służył wiecznie

- gra World of Warcraft
- dodatek Burning Crusade
- dodatek Wrath of the Lich King
- dodatek Cataclysm
- dodatek Mists of Pandaria

Czy to mi wystarczy na początek?

Widzę że to nie są chyba wszystkie dodatki...

Najnowszym dodatkiem jest WoD i bez niego nie uzbierasz jedną postacią na abonament w ciągu 1-2 miesięcy, chyba że będziesz miał farta i coś Ci dropnie drogiego

Żeby grać musisz kupić podstawkę która ma wszystko prócz WoDa, jeśli chcesz uzbierać na pre paida w pierwszym miesiącu jest to możliwe, ale musisz poświęcić trochę czasu i mieć rafa, wbić przynajmniej 8 postaci na 90 i czyścić raidy cataclysmowe dają one około 4k golda w tygodniu na postać czyli 8x4=32k, czyli w dwa tygodnie masz opłacony abonament. Uważam, że szybciej ci się wow znudzi niż będzie ci się chciało to robić.

Całkowity koszt WoW'a w tym momencie to 80 zł (20 Battlechest 5.0 i 60 zł WoD)

Jak już się zdecydujesz, to polecam brać wersje pudełkowe - są w tych samych cenach.

Takich bajek to Ty nie pisz, to nie forum SCI-FI, 60k w najgorszym wypadku w 10H ? dla gracza który ledwo wbił swoją pierwszą 100tkę ? oświeć nas Królu jak to się robi a będę Ci służył wiecznie

Powinienem dodać, że nie na każdej klasie, ale jest pełno spotów gdzie w zależności od klasy można zarobić 5k/h-10k/h

Powinienem dodać, że nie na każdej klasie, ale jest pełno spotów gdzie w zależności od klasy można zarobić 5k/h-10k/h

Jedyne miejscówki gdzie masz tyle golda na godzine to spoty z transmogami/petami/twink item. Takie spoty mogą mieć równie dobrze 100k/h wszystko zależy od szczęścia i nie raz takie przedmioty sprzedaje się tygodnie. Wśród farmienia spotów na czysty gold, clothy itp to gold jest w granicach 3-4k i zyskujesz go często tego samego dnia co farmiłeś.

Jedyne miejscówki gdzie masz tyle golda na godzine to spoty z transmogami/petami/twink item. Takie spoty mogą mieć równie dobrze 100k/h wszystko zależy od szczęścia i nie raz takie przedmioty sprzedaje się tygodnie. Wśród farmienia spotów na czysty gold, clothy itp to gold jest w granicach 3-4k i zyskujesz go często tego samego dnia co farmiłeś.

Vale of Eternal Blossoms? Na monku czy boomkinie dobrze ponad 6k na godzinę idzie.

Z okazji zakupu Battle Chesta po taniości też kilka dni temu wkroczyłem do świata gry, więc i podczepię się z pytaniem - rozumiem, że do 100 lvla mam się za bardzo nie przejmować finansami i po prostu robić zadania/dungeony, natomiast no właśnie - co na 100 poziomie? Jeżeli zarabiać na abonament, to w jaki sposób można i ewentualnie jaki sposób jest najbardziej optymalny?

Jeżeli jest się świeżym graczem, to trzeba przejmować się finansami, bowiem zdolność jazdy konnej i latanie swoje kosztuje i zwyczajowo, nie przejmując się finansami będzie nam ciężko wykupić możliwość latania po Azeroth na 60 lvl, potem w Wotlku kolejne szybsze latanie i tak dalej i tak dalej. Trzeba się liczyć z pieniędzmi i korzystać z aukcji, sprzedawać itemki z instancji bo ludzie często potrzebują do transmogów. Warto sprzedawać na aukcji clothy i ogółem profesje takie jak herbalism, minning i skinning cieszą się wzięciem na aukcjach. Ogółem granie na 100 poziomie tylko aby wyfarmić golda, jest kiepskim pomysłem jeżeli tylko to zamierzamy robić. Trzeba trochę czasu poświęcić aby golda uzbierać i czy wtenczas wystarczy wam siły i chęci aby robić content raidowy?

a mogę się spodziewać, że przedmioty znajdowane w dungach poziomu 30, 40, 50 itd. będą wystarczająco wartościowe w AH, żeby opłacało mi się ich przechowywanie i sprzedawanie właśnie tam, zamiast u regularnego vendora?