Wow - czy warto zacząć grę

Ciao. prosta sprawa - czy warto zacząć grać w wowa. Szczerze nigdy nie gralem ostatnio tylko zacząłem na starterze troche grac i nawet mi sie podobało ale czy na dłuższą metę jest opłacalność i jakis end game etc. Znajomy z Danii grał w wowa 3 lata ale stwierdził że to była straca czasu i powiedział że dzis ludzie biją max lvl i robią rajdy/dungi - wolałbym znać opinię innych może bardziej doświadczonych graczy. Opinia privowców mnie nie interesuje zamierzam grać albo na globalu albo w ogóle. Chciałbym tez zaznaczać że lubię siedziec w jednym miejscu i grindować kilka minut/godzin/lat. Zaciekawiłem sie wowem na nowo gdyż wyszedł nowy pack WoW all in one za 60zł i zawiera on podstawkę + burning crusade + woltk + cata + 30 dni abonamentu.

Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź

jeśli lubisz siedziec w jednym miejscu i grindowac to ta gra nie jest dla ciebie. tu sie robi questy na tym sie zdobywa doswiadczenie

questy tez lubię robić/ grindować w jednym miejscu. Ogółem co jest fenomenem tej gry? Tego nie kminie ale na starterze gra mi sie fajnie

W WoWa zawsze warto zacząć grać, zwłaszcza teraz kiedy wszedł nowy dodatek - jak szybko wyexpisz to będziesz na równo jeśli chodzi o jako taki set z rajdów itp. Gram w WoWa coś około 4 lat i nadal twierdzę, że jest to najlepsze MMO dostępne na rynku i nie prędko zmienię zdanie.

jak ci się podobał świat warcrafta strategii to powinna ci się także spodobać ta gra.

Co jest fenomenem sporo questow, duży wybór postaci i ras, sporo itemkow, dużo dungow, raidow itp. Dobry klimat jeśli lubisz fantasy itp, częste updaty, dużo ludzi w nią gra wiec nie czujesz się samotny na mapce :]

co jest minusem przedostatni dodatek catalysm, ale podobno pandy są dużo lepsze, ze jest to jednak już dość stary tytuł i bądźmy szczerzy będziesz odczuwał to ze dość późno zacząłeś w niego grać(zależy to także od osoby czasami jest to plus), jak dla mnie trochę drogi abonament

ogólnie tytuł jest fajny i utrzymuje się jako jeden z tytuł mmorpg w które można i warto grać.

No no a czym sie ogólem wyróżnia wow - czynnik który sprawia że jest taki popularny?

CO do ludzi jak biegałem po pierwszej mapce po stronie ally (serwera nie pamietam ale wybierałem ze sporą ilością graczy) to jednak nie widziałem ich sporo ale zapewne byłem na jakims zadupiu;d

Fermi według mnie to wspaniały świat warcrafta którego sporo ludzi kojarzy ze strategii, która była w czołówka top listy ze strategii i to przez dłuższy czas.

I nikt nie może tutaj napisać ze jest inaczej bo akurat wymyślony i zaprojektowany świat warcrafta zna prawie każdy gracz.

Opinie innych osób moze? Jak narazie powyższe wypowiedzi są przekonujące

Ja sam sie skusiłem na grę w wowa. Gram już ponad tydzień, robię sobie questy, najczesciej przynies wynies pozamiataj, jest wiele instancji, srednio co 3-5 lvli masz nowa inste.

Ludzi kusi wlasnie to uniwersum, ta cala fabula i historia zwiazana z warcraftem, oraz roznorodnosc, kazdy robi co chce, gre mozesz sobie dopasowac jak chcesz, posiada mnostwo addonow. W grze stale cos sie dzieje.

Ja także grałem wowa na globie lecz do czasu Cata. Od tamtego momentu blizzard zaczął bezgranicznie tą grę upraszczać. Usuwanie wielu statystyk, upraszczanie postaci do bezmyślnego burstowania, usunięcie drzewka talentów teraz masz do wyboru 5 czy 6 talentów, drop z inst nieważne czy robisz wersje 10 czy 25 drop masz ten sam drop z tymi samymi statystykami, expienie jest teraz śmiesznie proste żaden napotkany na drodze mobek o ile ma lvl zbliżony do twojego nie sprawi Ci najmniejszego problemu. To tyle z minusów ostatnich patchy :) Oczywiście blizzard nie wszystko robi źle wiele nowych zmian także mi się podoba. Mimo tak prostych questów w ostatnich dodatkach są naprawde ciekawe i wciągające po raz pierwszy w mmo czytałem questloga, tylko szkoda że ich poziom trudności nie jest taki co kiedyś i wykonanie wielu questów dawało radość i satyswakcje że mimo tak trudnego questa udało się wykonać go samemu, bo teraz każdego questa zrobisz sam bez najmniejszego problemu. No i największy plus tej gry. Pomimo tych minusów nie udało mi się spotkać lepszego mmorgpa od tej gry. Dlatego z globala przeniosłem się na privy

ja grałem dużo w WoWa na globalu i powiem, że jeśli lubisz gry mmo, wykonywanie questów, wypady na instancje (moim zdaniem jest to duża zaleta gry - łatwość znalezienia grupy i dość zróżnicowane te dungeony), również battlegroundy są przemyślane. Natomiast na maksymalnym poziomie możesz najpierw chodzić na heroiczne wersje instancji, potem na rajdy, na arenki (pvp z rankingiem) lub dalej battlegroundy, rozwijać crafting, eksplorować świat. Sam dodatek z pandami w mojej opinii dużo nie wnosi - a i wprowadził dla mnie dużą zmianę, czyli uproszczenie rozwoju postaci, co mi się bardzo nie podoba, w kwestii upraszczania gra idzie w mojej opinii w złym kierunku.

Hmm własnie up propo minusów znajomy wspominał ze gra została maxymalnie uproszczona ze nawet healer moze byc tankiem czy dps jakos tak to tłumaczył;x W sumie te uproszczenie może mnie odrzucać lecz narazie jako świeżak na starterze tego nie dostrzegam

I jeżeli grasz pierwszy raz to raczej nie dostrzeżesz :) A i co do tego że heal może być tankiem to śmiem stwierdzić że nie może.

Tak czy siak dzieki za odpowiedzi zastanowię sie jeszcze

Plusem wowa jest end game, raidy dostarczają funu na długi czas, pvp nie jest złe , ale jeśli chcesz celować w ten aspekt gry to chyba bardziej bym polecił gw 2. Uproszczenie talentów nie robi tak naprawdę żadnej różnicy wcześniej i tak był jeden lub dwa słuszne buildy. Co do tank może być healerem nie może koledze pewnie chodziło o to , że np paladyn może być tankiem/dpsem/healerem, ale wymaga to setów i w czasie walki nie możesz zrobić nagłej zmiany.

Od kiedy w podstawce jest Cata? Słyszałem, że dodali WoTLK'a ale o Catcie nic nie słyszałem :P

endgame w gw2? xD

W gw2 na endgame masz pare instancji, i wvw, nic dla wiekszej grupy niz 5 osob. Ile jest tych instancji 8? I to wszystkie o tym samym poziomie trudnosci. Gralem w gw2, fajna gra na 2 tygodnie, później wieje nudą. Dlatego przeniosłem sie na wowa.

Warto zagrac, duzo ludzi, duzo questow, itemow. Fenomen. Ja tez bym pogral, ale na global mnie nie stac ;[

Jak was nie stać na prepaidy po 60zł, to możecie grać na rafach (ja tak gram przez około rok i nie mam żadnych problemów) które są w cenie 15-30zł za miesiąc.

Na plus powinien być dla ciebie potężny support ze strony włodarzy gry. Blizard jaki jest taki jest ale dobrze dba o swoje gry. Podejrzewam że wow tak szybko nie padnie więc nie musisz się martwić o swą postać.