WoW - porady, chętni do zagrania?

Rasa bez znaczenia, wybierz tą która Ci się spodoba, oczywiście są 2 frakcje(Alliance i Horda) w jednej frakcji masz inne rasy, i w drugiej
Jeśli chodzi o serwer to zależy od Twoich preferencji, najwięcej Polaków jest na Burning Legion EU. Jak lubisz grać klasami dystansowymi to najłatwiejszy w rotacji i solo contencie jest Hunter Beast Master, pet tankuje, Ty zdajesz spore obrażenia, na pierwszą styczność z grą odradzam grę healerami i tankami, bo jednak musisz wtedy znać taktyki na dungach/rajdach

Nie zrażaj się poddczs levelowania łatwym poziomem gry, od questow po dungi, w sumie grasz 1szy raz to idealnie się wpasujesz aż do 100lvl i endgamu, jeśśli zależy Ci na chronologi gry z dodatkami to na google sobie zerknij jak byla kolejnosc dodatkow

Możesz też naa YT wpisać sobie np: WoW raid, Amirdrassil, the Dream’s Hope + jaka klasa i jej specjalizacja by zobczyc jak wygladdaa gameplay danej klasy, aczkolwiek jak zaczynasz pierwszy raz to na endgame rajdzie możesz dosstać zawrotów głowy bo niektórzy mają najebane tyle addonow ze nie bedziesz wiedzial co z czym

Na retailu rasa nie ma znaczenia? Bo na classicu ma ogromne znaczenie szczególnie w pvp

Chodziło o to, że Blizzard zdecydował się na taktykę Peace&Love i teraz może horda z ally mieć wspólne gildie i razem rajdować czy coś takiego. Raciale dalej są ważne.

Graj na classicu bo nowa wersja od wotlka w górę to jest profanacja tej gry i ogólnie mało wspólnego ma z mmorpg a bardziej mmoendgame.

Ogólnie dlatego lubię classic era bo tam wszystko ma sens, a wow to taka gra gdzie każdy dodatek sprawia ze cały poprzedzajacy kontent traci sens i trzeba go jak najszybciej skipowac i lecieć do endgame. Mieli chyba wypuścić classica plus?? Gdzie mieli dodać sporo QoL? Wtedy to by bajka byla

Tzn ten aktualny progress server nie jest zły, masz na razie WOLTK to typowy classic wow, od tygodnia ekspie i mam 30 poziom, każdy item i skill rank ma znaczenie, tak więc dla kogoś kto dopiero poznaje WoW to bajka. Miejmy tylko nadzieję że co roku będzie nowy dodatek na tym progresie, żeby w końcu kiedyś się zeszło z retailem.
Na tym retailu powinni od razu dawać postacie na max levelu z jakimś podstawowym sprzętem “masz i idź zbieraj lepsze”, niepotrzebnie się bawią we wpychanie w stary content, skoro i tak tylko przez niego przelatujesz.

Wątpię ze classic dobije kiedyś do retaila bo kto by niby chciał grać znowu w bfa albo inne beznadziejne dodatki, cata jeszcze ludzie lubia to co innego. No i dodatek na rok to jest dla nich nierealne teraz minimum 2 lata zajmie. I trochę się nie zgodzę ze wotlk to dalej classic bo dla mnie już burning crusade wprowadzil tyle gowna ze czułem ze to inny kierunek wowa a wotlk ma tego jeszcze więcej. Chociaż tak jak piszesz levelowanie dalej jest dlugie

Właśnie ja się tak zastanawiam czy mi się opłaca w tego classic grać, no ale chyba nie nazywają tego Progression Server bez powodu, pożyjemy zobaczymy. Fakt faktem jest, że w WOLTK chce mi się grać, a na retail po 5 dniach już mi się nie chciało WoWa włączać xD

A czy te wersje Classic też mają opcję zagrania do 20lvl za darmo czy to tylko obowiązuje na normalnej wersji?

To łatwo sprawdzić samemu ale nie ma :wink: nie no wotlk przy retailu to jeszcze dobra gra jest , retail wydaje się jak wymarzona gra dopóki nie zdasz sobie sprawy jak progress wyglada :slight_smile:

Ja zaczynałem 1 raz grać w wowa przy burning legion to nie wiem który był rok 2017 może?? Byłem oczarowany a grałem poprzednio już w 200 innych mmo, od razu kupiłem abo na 3 miechy i dodatek najnowszy niestety przed wbiciem wtedy to chyba był 110 max level czar prysł bo już znalem ten gameplay loop. Jednak te wszystkie nowe zony jak odkrywalem to było piękne.

W classic bylo jeszcze fajniej bo wszędzie się chodzi z buta, odkrywanie świata, przejsc miedzy zonami itp. Pamietam ze jeszcze nie ogarniałem addonow i nie miałem zaznaczone żeby mi pokazywalo gryphy to biegałem i szukałem żeby je odblokować. Piękne czasy, do tego open world pvp, do 50 lv już miałem zabitych 410 graczy będąc po stronie ally tylko levelujac w open world.

Graj na retailu, na wotlku grają same zapocone świnie, które grają w ten dodatek od 2008 roku bez przerwy i będą cie jebać że na takim warlocku nie zbierasz flame capów sprzed dodatku.

Retail oferuje lepsze rozwiązania dla nowych graczy - przeprowadzi cie przez grę i pokaże zaoferowany content (oczywiście retail jest również zapocony ale w kwestii mythic raidów i wyższych M+, mówie o poziomie trudności contentu, które przez długi czas nie będą cie interesować zanim nie ogarniesz reszty. )

Dużo lepszy feeling postaci (rotacje umiejętności) niż na starych kwadratowych dodatkach gdzie klikasz 1 > 2 > 3 > 1 > 2 > 3 > 1 > 2 > 3 i tak przez całą walkę z bossem.

Ogarnij sobie retail, potem ewentualnie sprawdzisz sobie classic/wotlk czyli stare wersje.

I niech przestaną pierdolić o addonach, to wy jesteście uzależnieni od nich - banda debili w których wytworzono wyimaginowany przymus posiadania addonów. 99% z was posiada DBM bo wam wmówiono że jest wymagany, a prawda jest taka że nikt z was na niego nie patrzy, macie bo wam wbito to w banie, ale jestem święcie przekonany że prawie nikt z was realnie nie patrzy na nadchodzące timery i announcementy i realnie nie korzysta z tego co daje taki DBM.
Ja gram tylko z dps meterem żeby wiedzieć jak sobie radzę, nie mam nic od UI, nie mam weakaur, nie mam DBM/BW, tylko i wyłącznie jebany DPS meter i mam wbite 3100 rio bo potrafie używać własnego mózgu, wam wmówiono że potrzebujecie 40 weakaur, 15 addonów i 10 godzin konfiguracji - bo sami nigdy nie próbowaliście inaczej, macie zmielony mózg.

Server wybierz Burning Legion - najwięcej polaków. Frakcja nie ma już znaczenia, już od jakiegoś czasu można grać z kim się chce pomiędzy frakcjami, kiedyś było to kompletnie zablokowane.
Rasa i Klasa oczywiście że ma znaczenie na najwyższych poziomach trudności, jak tam już będziesz to pogadamy - natomiast na ten moment zrobisz wszystko czym chcesz, wybierz co Ci się podoba, ewentualnie potem bedziesz patrzył przez cyferki. Przymusowe wybieranie na start rasy i klasy może zniszczyć doznania z gry.

Z prostych rzeczy zagraj sobie takim Marksmanship Hunterem, bezpieczny ranged, prosta rotacja, masz peta, który ci przytankuje wszystko w solo contencie. Poradzisz sobie bez problemu. Jeżeli chcesz coś magicznego to frost mage (arcane i fire są dużo bardziej skomplikowane), frost jest wolniejszy i łatwiejszy a nadal skuteczny. Ewentualnością jest jeszcze elemental shaman, też szybko ogarniesz tylko po prostu postać słabsza i masz więcej przycisków z powodu totemów.

1lajk

Dokładnie przecież tworząc Raidy/Mechaniki itd. Deweloperzy biorą pod uwagę jak to będzie działało na wersji gry bez Addon’ów, nie biorą pod uwagę Addon’ów, ale debilom nie przetłumaczysz. Ja ogólnie gram podobnie jak Ty, tylko DPS Meter i WeakAura na Energię na Asa Rogalu.

Nie słuchaj addony daja ogromna przewage i zobaczysz to jak już je poinstalujesz, daja tez sporo qol improvements. A ten co wyżej wyzywa od debili pewnie jest zbyt ulomny zeby je skonfigurować wiec ich nie używa. Wotlk jest spocony to retail jest milion razy bardziej spocony gdzie 99 procent gracze nigdy nie zrobi raidow bo nikt ich na nie weźmie bo uważaj np z powodu ze nie maja addona …

Oczywiście że są takie, które dają jak np. weakaury na konkretnych specach. Nie oznacza to że dobrym dla niego rozwiązaniem jest zaczęcie gry odraz na addonach i zamiast grać i w ogóle zapoznawać się z grą to spędzić 20h oglądać tutoriale od addonów zanim je jakkolwiek zrozumie.

Obecnie po refreshu blizzard UI całkowicie mu starczy aż do momentu przejścia do wyższych M+, powinien na ten moment zapoznawać się z grą a nie jebać sobie głowę addonami.

Gram w te gre od release w europie, korzystałem ze wszystkich znanych addonów po DBM/BW po ElvUI, stary xperl, vuhdoo, SFU, cartographery, atlas looty, bagnoony, weakaury i wcześniejsze poweraury i mogę wymieniać te wszystkie addony do zajebania.

Od 1 sezonu w DF wyjebałem wszystko, bo mam dość tej mentalności addonowej - mam jedynie details reszta jest kompletnie blizzardowa bez ani jednego addonu i jakoś gram w te gre na dobrym poziomie.

Wy macie najebane 3/4 ekranu w addonach i nawet nie rozumiecie który jest od czego tylko paczka addonów ściągnięta od streamera i elo.
Daj mi jakikolwiek raid, w 15 minut ustale kto umie korzystać z addonów które naściągał i kto rzeczywiście zwraca na wyskakujące DBMy i weakaury.

2lajki

niestety zaczynając grę w wowa od razu miałem to uczucie ze musze mieć addony i nienawidzilem tej gry przez to i mało co się nie odbilem. Teraz dalej tak myślę grając głównie w classic era. Przykładem jest bardzo prosty addon spy ktory pokazuje ludzi z przeciwnej frakcji których aktualnie niby widzisz na ekranie. Addon daje ogromna przewagę w world pvp gdyz nawet jak ja nie widzę nikogo to on mnie informuje, ostrzega tez jak ktoś wbija w niewidke, ile razy grając uniknalem dzieki niemu śmierci. Jest mocno op i jest niezbędny do world pvp. Ktos kto go nie ma jest w plecy. Aktualnie mam zainstalowanych ze 20 addonow i bez nich dużo gorzej by mi się gralo. Pewnie dalej bym miał fun ale są bardzo pomocne i na retailu na m+ wymagane w poważnych gildiach. Śmieszne jest tez to ze nawet jak jakimś cudem się zalapie na poważne raidy to wystarczy ze raz pierdnie nie w ta stronę co trzeba albo użyje skila w złym momencie to potem na addonach to sprawdza i go wyjebia bo nie umie grać. Taki jest retail, a na classicu to go wezmą bez problemu i jeszcze pomogą zadania zrobić jakieś. Retail to banda spoconych min maxerow gdzie nie wezmą cię na raida bo masz zły build albo słabe eq. Nawet na te łatwiejsze. Z tego co wiem na sod jest podobnie.

Ja bym chciał wowa bez addonow jestem przeciwko nim ale póki są musze ich używać bo dają mi przewagę nad ludźmi bez nich oraz ulatwiaja zycie.
Wpis jest oflagowany bo nie lubię jak ktoś wchodzi pisze ze sami debile a potem pisze bzdury i nieprawde.

Nie musisz, ja gram bez i dopóki robie DPS i się nie wypierdalam to nikt nawet słowa do mnie nie mówi na raidach, a to że reszta ma 40 addonów i weakaur alarmujących o wszystkim, odejdź, podejdź, zabsorbuj, zsoakuj a i tak dalej tego nie robią, lecą na tank dps i wypierdalają się w 3 minuty to nie moja wina.

Spy to tylko i wyłącznie jeden przypadek i to tylko do world pvp na classicu, na retailu nie ma żadnego sensu go używać. w Classicu też będziesz miał inne przykłady QoL chociażby addon do bagów ale na retailu do zapoznania się z grą zupełnie nie potrzebuję żadnego addonu.

Daj temu człowiekowi wejść, zagrać, poczuć jakieś fantasy i polubić te gre, zwalanie na niego masy addonów i uczenie go konfiguracji to najprostsza droga do zniechęcenia tego człowieka. Nie potrzebuje żadnych addonów do momentu robienia M+ i raidów, do tego momentu niech zapozna się z podstawami gry a potem niech się bierze za reszte rzeczy.

Wrzucanie kogokolwiek na głęboką wodę jeszcze nigdy nikomu nie pomogło.
Nauczy się z nich korzystać naturalnie.

Na retail moze tak zrobić bo wiele addonow zostalo juz zaimplementowane i doinstaluje se kilka jak już pozna grę ale na classic era musi sobie od razu kilka zainstalować inaczej się odbije od świetnej gry

Co oznacza zapoceniec ? xD Brzmi dość złowrogo.

Tryhard

A to nie, ja zarobiony jestem, się właśnie zastanawiam czy na retaila dziś nie wejdę, może tym alockiem jakoś lepiej będzie mi się grało.