Tak każdy moderator będzie, interpretować przekleństwo na swój sposób.Jednak + PL, że w ogóle chcesz dyskutować na ten temat z użytkownikami.
Jednym z założeń zmian jest ujednolicenie decyzji moderatorów, więc tym również zamierzamy się zająć.
Zwracanie się do kogoś bezpośrednio z użyciem wulgaryzmów rozumiem, ale żeby w normalnej rozmowie nie można było sobie użyć jakiegoś z tych słów to trochę przesada.. zwłaszcza w dzisiejszych czasach gdzie już dzieciaki klną, wszędzie wokół strony z jakimiś memami, śmiesznymi filmikami gdzie nie raz używane są wulgi czy chociażby youtuberzy, których dzieciarnia ogląda tam to dopiero patologia jest. To już jest normalne w tych czasach, każdy prawdziwy polak musi od czasu do czasu sobie powiedzieć kur.. w zwykłej rozmowie czy wyrażając w ten sposób emocje i to bez znaczenia czy młody czy starszy ja osobiście już wiele osób spotkałem w wieku 40-50 lat co używały słowa za***iście i jakoś wcale źle to nie brzmiało a same te osoby były raczej w porządku nawet eleganckie z branży biznesu i dla każdego jest to normalne. Sam raczej nie używam wulgaryzmów na forach, ale jakoś nie jestem za tym aby to blokować tym bardziej jak jeszcze ktoś doda ... albo *** no bez przesady.. natomiast chamstwo i rzucanie wulgami na lewo i prawo przez gimbusów to już inna sprawa, to należy tępić.Wg mnie użycie raz czy dwa razy jakiegoś wulgaryzmu w normalnej, zwykłej rozmowie w dodatku z * czy ... nie powinno być karane, natomiast chamstwo i już takie faktyczne bluzganie jak najbardziej.
Problem z cenzurowanymi wulgaryzmami polega na tym, że czytelnik i tak odczytuje je jako całość. Jaki jest w ogóle sens w ich używaniu skoro tak czy inaczej dokładnie każdy zna wszystkie ocenzurowane słowa, a i podczas czytania dopowiada sobie w myślach ich wykropkowaną część. Z tego powodu wszystkie wulgaryzmy traktowane są tak samo - zarówno te ocenzurowane jak i te widoczne w pełnej krasie.
Co do przykładów dzieci i losowych ludzi z "branży biznesu" (jakakolwiek by ona nie była), to nie są to wzory, do naśladownictwa których chcielibyśmy was zachęcać. Jeżeli coś z negatywnym skutkiem zaczyna wypierać zachowanie poprawne w codziennych, naturalnych sytuacjach, to nadal nie jest to powód, aby przestać się im przeciwstawiać.
No właśnie jak nawet w telewizji nie jest to zbyt wulgarne słowo to dlaczego na tym forum... Nie próbujcie na siłę robić dyktaturę jak w Korei Północnej bo ludzie zaczną z tego forum uciekać jak zabieracie im wolność słowa. Wiem że parę osób próbuje się tu dowartościować jako wielcy strażnicy prawa bo w realu pewnie są ignorowani przez każdego.. No ale kurde zabieracie nam prawo abyśmy wszyscy czuli się tu jak rodzina i mogli porozmawiać o wszystkim... Ja osobiście bardzo rzadko się wypowiadam bo boję się że zaraz jakikolwiek moderator się przyczepi o byle co. Oczywiście nie każdy moderator taki jest (Nvminer zawszę wydawał się normalny).
Nie wiem jak można porównać dyktaturę państwa totalitarnego z pewnym wymogiem dotyczącym zwyczajnej kultury wypowiedzi, ale najwidoczniej dużo spraw mnie jeszcze na tym forum zaskoczy ^^ Jeżeli chodzi o twoje obawy, to być może powinieneś zacząć szukać powodów w sobie i swoim zachowaniu. Na przestrzeni niecałego roku i zaledwie 250 napisanych postów udało Ci się już prawie nazbierać komplet do zestawu "Pożegnanie z forum". Biorąc pod uwagę, że są na tym forum ludzie mający staż nawet 6 albo 7-letni i nadal mają się dobrze, to nasze moderatorskie grono niewiele chyba ma z twoją sytuacją wspólnego.
Przedziwnie się czyta te wszystkie wulgaryzmy w waszych postach.Ogólnie, wg. Mnie, nie powinno być przykładów w ogóle. O ile faktycznie sprostowanie pewnych spraw odnośnie niby wulgaryzmów takich jak 'kurde' czy dupa, to reszta jest zbędna. W jakiej normalnej rozmowie na poziome Potrzebujesz rzucać gównem, no, może poza określeniem 'gownoburza. Notka odnośnie zajebiście faktycznie może być przydatna. A tak poza tym to myślęże bez zmian większyCh. Przykłady złych słów wg. Mnie zbędne. Każdy rozumny Człowiek tutaj byłby w stanie wiedzieć jakich słów nie można używać.
Dałbym wiele, aby to było takie proste i logiczne dla wszystkich