Wybór auta z segmentu C

Witajcie,

może i jestem dziwny, ale nie lubię tworzyć "pustych" kont na innych forach, z których skożystam tylko raz. Wiem niestety że większości społeczności brakuje jeszcze wiele lat do prawo jazdy, ale może znajdzie się ktoś tutaj kto jest w stanie zaproponować coś ciekawego.

Celuję głównie w segment C. I mimo pragnienia posiadania Evo, wygrywa logika - więc ekonomia jazdy jest na pierwszym miejscu. Mówimy tutaj o autku świeżym, więc poszukuję czegoś 2008 + oraz z przebiegiem<100k.

Zastanawiałem się nad A3, natomiast niestety jest to dość spory wydatek rzędu 50tysięcy. Jest to górna poprzeczka tego co mogę dać za autko, ale chciałbym znać jeszcze jakieś wasze opinie odnośnie innych modeli. Znacie / mieliście może doświadczenie z pokrewnymi autkami? W tej cenie oczekiwałbym czegoś na ksenonach.

Pozdrawiam!

Ja tam rozglądam się za A3 ale pierwszy model, już niedaleko mam do zdania prawka i jestem młody jak ty i według mnie na pierwszy samochód nie ma sensu wydawać więcej niż 10k, a to jest właśnie cena za A3. Możesz też zobaczyć Seat Leon lub Golf IV.
@edit
dobra źle zrozumiałem masz już samochód i jesteś doświadczonym kierowcą auta Evo :D, nie wiem co lubisz ale może Citroen C4, Subaru Impreza, Honda Civic, Mazda 3?
http://allegro.pl/subaru-impreza-wrx-gh-pelna-fv-i-wlasciciel-i3820662967.html

Mowisz segment C, ja z doświadczenia nigdy juz hatchback'a nie kupie (jezdziłem swojego czasu Oplem Astra F). Na pierwsze auto wybierz jakiegoś małego sedana, nie musi byc to odrazu wielka limuzyna. Co do marki i modelu to musisz powiedziec ile masz kasy do wydania, beznyna czy diesel, naped oraz czy auto ma sie prezentowac. Swoja droga, czasami auta 10-15 letnie sa w lepszym stanie i lepiej sie prezentuja niz te młodze przy czym sa tansze w utrzymaniu(przeglady, wymiany płynów, czesci)

Jesli rozmiar auta nie przeszkadza to Vectra C jest dosc dobrym wyborem. Sam posiadam i nie narzekam pali ok 8 l na 100 km samochod zakupilem w marcu (mial 80tys przebiegu teraz ma lekko ponad 90tys) poza wymiana oleju i paska rozrzadu nie robilem przy samochodzie nic. Znajomy mechanik ktory defakto pracuje w salonie opla prywatnie powiedzial ze samochodziki cytuje nie do zajebanie ale w wersji benzynowej bo silniki disla sie szybko psuja... taka fabryczna wada. Z ciekawszych pojazdow ktorymi mialem przyjemnosc jezdzic i tez sie fajnie sprawdzaly to astra III bardzo sprytny samochodzik i bmw 120d chociaz w m sporcie wiecej je niz vectra to przyjemnosc z prowadzenia pojazdu niesamowita. Jak dobrze poszukasz do 50 tys. taka bawarke wylapiesz z malym przebiegiem dobrym rokiem i pelnym wyposazeniu. Przepraszam za brak polskich znakow

Ja skłaniałbym się jednak w stronę Forda Focusa. Sam posiadam mk1 i nie narzekam. Autko jest bardzo wygodne. No i wygląd, wg. mnie focus wygląda o wiele lepiej niż golf czy audi a3. Jeżeli weźmiesz odmianę z silnikiem 1.6 pb+lpg to będzie bardzo ekonomiczny.

Ze starszych aut moge śmiało Ci polecic BMW i Audi. Co konkretniej? Mianiowicie, jeśli mowa o BMW to seria 3 e46 po lifcie (2001+ rok), auto jak na swój wiek robi wrażenie nawet i dzisiaj, jest kilka wersji pakietowych, oczywiście polecam m-pakiet. Za 20-25tys można dostać E46 z konca produkcji z dobrym wyposazeniem tj. skóra, navi, wszelkie czujniki itd. Auto prowadzi sie niesamowicie precyzyjnie, po wyłaczeniu DSC można sie pobawic. Odradzam tutaj silniki diesla, wyjatkiem jest motor 3.0 przyzwoite spalanie i niezła dawka mocy. Firmowym znakiem BMW jest rzedowa 6. Silniki R6 charakteruzuja sie wytrzymałością i całkiem przyzwoitym spalaniem. Jeśli jesteś poczatkującym kierowca 2.2 w benzynce 170KM myśle ze rozłoży Cie na kolana, frajda z jazdy, precyzja prowadzenia no i dzwiek silnka R6 robią swoje. Na rynku jest duzo czesci zamiennych wiec koszty eksplautacji nie sa wygorowane. Do 50 tyś można poszukać E90/91 Oczywiście model po lifcie robi robotę, sytuacja jak wyzej.

Audi. Tutaj zastanawiałbym sie nad A4 B7/B8, auta dobrze znane w polsce, przy czym b8 juz nie bedzie na pełnym wypasie przy takiej kwocie. Od b7 można juz wymagać pełnej opcji. Ciekawą alternatywą jest równiez Passat B6.

Sorry chłopaki, ale czytajcie ze zrozumieniem... Interesują mnie samochody o kryterjach, które podałem :) O A3 to myślałem po roku 2008, po lifcie z motorem 2.0tdi, którego to da się nauczyć jeździć za 6.5l

Nowy Ford Focus z 2013 roku będzie kosztował 54900 z podstawowym wyposażeniem, które nie jest zbyt ubogie. Tu masz screen z konfiguratora:

f40988c79a49.png

I pamiętaj, że zawsze to nowy samochód z gwarancją.

Nigdy, przenigdy nie kupię auta, które dopiero co wyszło.

Po pierwsze; nie ma zaplecza częściowego

Po drugie; 1 km kosztuje 30% wartości auta

Po trzecie; auto ma być wyposażone, a tutaj to mimo wszystko jest golas :)

Ja bym sugerował rozpatrzyć samochód z napędem na 4 koła, na nasz klimat idealna opcja, jak jest śnieg to jazda nie jest już udręką :) sam aktualnie jestem w trakcie szukania samochodu dla siebie mając zbliżone kryteria.

Zastanowiłbym się na Twoim miejscu nad samochodem na gaz.

Subaru Legacy - stały napęd na 4 koła, komfortowa limuzyna w odróżnieniu co do Imprezy, występuje silnik diesla (radziłbym unikać modeli z 2007 roku, wprowadzili wówczas diesla do gamy silników co za tym idzie nie był dopracowany)

Audi A4 B7 - stały napęd na 4 koła, nie jest ich wiele, lecz można znaleźć 2.0 tdi 170km wraz z napędem quattro (A3 zawsze była droższa, a napęd jaki ma to tylko z nazwy quattro gdyż jest dołączany - temu też jestem za A4)

Mazda 6 - sam używam starszego modelu już od 4 lat, myślę że jest to ciekawa propozycja jeśli nie interesuje Cię 4-łap, z roczników 2008+ jest duży wybór silników i wyposażenia

Aktualnie używam Mazdy 6 z 2005, 2.0 diesel 136 km, napraw niewiele, żadnych poważniejszych, jak się chce to i mało pali :) jeśli chcesz tańsze auto to taką polecam ;)

Ja osobiscie zakupilem honde civic viii(aka ufo). rocznik 2010, 70k km, 140 koni full opcja, i jestem z niej bardzo zadowolony. :)

A4 jest całkiem dobrym pomysłem, wolę gabaryty A3, ale CCC ( Cena Czyni Cuda ), więc A4 też rozważę.

Legacy... Nie jak dla mnie to jest herezja, jak z tej firmy to skłoniłbym się w kierunku 4x4 imprezy dieslel.

A madzia 6 jest niestety już spora.

Frosty, nad civiciem też się zastanawiałem ale odstrasza mnie 5 biegowa skrzynia. ;)

Xenoth ja zaproponuję ci Mazdę 3 cena akurat w twoim zakresie za rocznik 2010. ALE gdybyś chciał coś innego co koledzy proponują a nie pali ci się pod nogami i masz ochotę trochę pochodzić to przedstawię Ci poniżej dwie wersje alternatywnego poszukiwania auta:

1. Licytacje komornicze - opcja ciekawa i zupełnie pomijana przez większość osób. Pierwsza rzeczą jaką musisz zrobić to wejść sobie na stronę komornik.pl i sprawdzić na wyszukiwarce czy coś ciekawego idzie pod młotek w twojej okolicy. Nawet gdy nic ciekawego nie było to radzę udać się do Komorników w twojej okolicy i osobiście dowiedzieć się czy w retrospektywie kilku miesięcy nic ciekawego nie będą sprzedawać. Pamiętaj, że nie wszystko jest wrzucane na powyższą stronę, niektóre auta być może będzie można kupić z wolnej ręki. Istnieje tez zawsze możliwość przeglądnięcia u komornika operatu szacunkowego auta. No i wisienka na torcie - pierwsza licytacja zaczyna się od 3/4 ceny szacunkowej a jak nie będzie chętnych to cena na drugiej licytacji będzie jeszcze niższa. No niestety takie licytacje często odwiedzają właściciele komisów samochodowych więc nie należy liczyć, że nikt nie przyjdzie. Warto tez zadzwonić do Urzędu Skarbowego i pogadać z Komornikiem Skarbowym czy i on nie ma czegoś na sprzedaż. W większych miastach można trafić na ciekawe oferty.

2. Auta po windykacyjne i poleasingowe - zasada powyższa jak wyżej trzeba odwiedzić parę stron polecam tu dawro.pl chociaż tutaj wycenę nie zawsze załączają ale możesz spotkać ogłoszenia z US, www.licytacje.pekaoleasing.com.pl tą stronę polecam ze względu na zamieszczane tam szczegółowe opisy sprzedawanych pojazdów w formie PDF do ściągnięcia - na przykład obecnie w licytacji idzie citroen C6 z 2007 za 28600 zł. Czy dużo czy mało nie wnikam, stan auta całkiem niezły i jak na razie brak ofert :). www.car-port.pl tu tez mamy wycenę i aukcje internetową ale polecam tez wycieczkę do siedziby firmy, mają infolinię są na prawdę pomocni - też polecam. Minusem jest to, że żeby mieć 100% pewności powinieneś się przejechać do miejsca w którym przeprowadzana jest licytacja i obejrzeć sobie autko wcześniej. No i oczywiście auta są w części po leasingowe a w części odebrane właścicielom za niepłacenie kredytów i jako zabezpieczenia udzielonych pożyczek i tak dalej.

Powyższe opisałem, żebyś wiedział, że mając do dyspozycji budżet 50.000,00 zł nie musisz się decydować tylko i wyłącznie na klasę C. Trzeba tylko znaleźć okazję no i mieć trochę cierpliwości.

Ja skłaniałbym się jednak w stronę Forda Focusa. Sam posiadam mk1 i nie narzekam. Autko jest bardzo wygodne. No i wygląd, wg. mnie focus wygląda o wiele lepiej niż golf czy audi a3. Jeżeli weźmiesz odmianę z silnikiem 1.6 pb+lpg to będzie bardzo ekonomiczny.

No i zawieszenie ma nad wyraz dobre jak na swoją klasę.

Audi to najlepszy wybór na chwile obecną i tego się trzymaj i nie ma znaczenia cyz to będzie a3/4/6 czy nawet 8 na starej budzie

Konkretniejszego auta nie dostaniesz za te kase.

Jestem mechanikiem i pasjonuje się samochodzikami od kąd pamietam więc wiem co mówie

różnymi samochodami się śMigało i różne naprawiało i najwięcej problemów zawsze z Peugeotami,fordami, z japońcami tymi nowszymi.

mercedesy strasznie rdzewieją i po ojcu nawet wiem, że w nowiutkim busikU dwa razy w ciągu roku silnik wymienił.

Audi to klasa i na każdym kroku w tym samochodzie to widać. Wszystko jest potrzebne i wszystko jest przemyślane.

Są silniki zarówno do szalenia jak i do normalej jazdy.

Sam pamiętam jak śmigałem A3 1.8 benzyna 180 kócy :DDDD piekielna maszyna.

Teraz na następny samochód celuje w https://www.google.pl/search?q=Audi+a8&client=firefox-a&hs=4Cd&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=FivAUvrpF8WG4ATjroDICA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1600&bih=776#facrc=_&imgdii=_&imgrc=LvBGcaFM36AXbM%3A%3Blq_nrKUnzmgbTM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww101.patrz.pl%252Fu%252Ff%252F16%252F75%252F44%252F167544.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fpatrz.pl%252Fzdjecia%252Faudi-a8-colour-tuning-side%3B698%3B362

jakoś nie mogę przestać kochać limuzynek :) Tylko nie wiem czy dam rade ogarnąć quatro jeżeli o kasiore chodzi bo to jednak większy wydatek i więcej do psucia się :P Tylko z drugiej strony wydać taką kase i nie mieć quatro to też troche lipa.

Audi tak jak BMW ;) z tym, że do BMW są droższe części.

Konkret, konkret i jeszcze dwie tony konkretu.

Tylko pamiętaj, że by nie dać się na okazje typu tani i dobry... bo te dwa słowa ze sobą nie współgrają ;) albo tani, albo dobry i tyle w temacie.

I miał byś jedyną marke która ze swoim cudownym quatro wjechała na skocznie :)

Ps... sam miałem taką sete jak na pierwszym filmiku :) i jestem zdania, że lepszego auta nie ma , a jak jest to nie chce :D ( ale to tylko moje zdanie )

Moja honda ma 6 biegowa :)

Ta Honda długo mnie prześladowała ale jakoś odpuszczam :P za bardzo ufo i technicznie też rewelacji nie ma ;P na cp przykładem jest to jak ich jest teraz mało.

Ale fakt faktem już nie pamiętam z jakim śilnikiem, ale jak jeszcze do szkoły chodziłem i mnie nauczycielka przewiozła to kosa była :D

mi się te starsze hondziny podobają :P ale szkoda, że te auta to 80 % rdza bo naprawdę prowadzi się kosa

Ford Focus mk1 1.8tddi. Prowadzenie, ekonomia i wygoda jazdy- żaden samochód z tej klasy go nie przebije.

ford gówno wort :) te auta naprawde są dobre, ale do momentu jak się zaczynają psuć... nawet najmniejsza pierdoła to utrapienie...

od groma tych auta naprawiłem zarówno starszych jak i nowszych i forda w naprawie nic nie przebije... jak wjeżdża ford fo warsztatu to się ludzie za serca łapią.

ciotka moja dała się rok temu nabrać... kupiła nówke z salonu i cały czas coś.

fakt faktem ładne są :) ale wcale nie najlepsze.

jak już bym polecał w kombiaku :D bo jeszcze ładniejsze moim zdaniem, a cena ta sama.

no i lepsiejsze od tych starszych fordów co jest żadko spotykane :P

No i ważne pytanie też trzeba sobie zadać :P, a mianowicie " do czego mi samochód i do czego bede go normalnie wykorzystywać "

to tak jak z komputerem itd ;P nie wszystko do wszystkiego pasuje

Powiem Ci starą prawdę: jak wiesz jak dbać o samochód i będziesz o niego dbał we właściwy sposób to każdy będzie Ci dobrze służył - nawet Alfa :D