Wybór telefonu

Witam!

Niebawem kończy mi się umowa z T-mobile i postanowiłem przenieść numer do Play z racji tego, że przy niskich abonamentach można dostać stosunkowo dobry telefon. Przeglądałem ich oferty online dla abonamentu 45zł i zainteresowały mnie dwie z nich, mianowicie z HTC Wildfire (159zł) i Samsung Galaxy Gio (219zł). Oba posiadają system Android, na którym mi zależy i wiele innych cech, których mojej aktualnej Avilce zabrakło :P

Na przyszłym telefonie będę pisał dużo smsów, czytał ebooki, buszował po necie, oglądał skonwertowane filmy i testował wiele aplikacji/gier. Lubię się bawić telefonem, więc przydałaby się porządna bateria.

Wiem, że HTC ma dość małą rozdzielczość i słabszy procesor, ale za to obsługuje Adobe Flash. Z kolei Samsung Galaxy Gio ma lepszą rozdzielczość, (podobno) wydajną baterie i obsługuje Adobe Flash.

Moje pytanie, jak pewnie się domyślacie, jest następujące: Który telefon, według Was ogólnie wypada lepiej?

Htc bije samsunga pod względem wykonania. Obydwa smartphony naleza do tych z nizszej polki, więc z dwojga zlego poszedlbym raczej w stronę htc.

Jak chcesz się bawić telefonek, to tak czy siak polecam kupić drugą baterię, tak jak ja musiałem to zrobić w X8, telefony z androidem, zwłaszcza te tańsze strasznie koszą baterię, przy słuchaniu muzyki/graniu , lub chociaż odpalonym GG w procesach mi bateria wytrzymywała trochę ponad 8 godzin, jednak korystałem z telefonu prawie nonstop , bo siedziałem na gadu.

Ogólnie HTC ma o wiele lepszy aparat, i jest bardziej wydajny + lepszy soft.

Bateria jest minimalnie słabsza od Samsunga, ale podejrzewam że i tak wytrzymuje dłużej.

Samsung jednak ma o wiele lepszy procesor, ( 800 MHz ) w porównaniu do HTC ( coś koło 500) ( 2 wydania starszy QUALCOMM ), w normalne gry możesz pograć, gorzej z tymi większymi typu Dungeon Hunter czy innymi potężniejszymi grami lub mmo.

Chociaż ja dałem rade bez podkręcania procka na Xperii X8 (600Mhz)

Zawsze możesz troszkę OC procka i mieć wydajność Gio na HTC'ku ;)

Ja sam w tym tyg przedłużalem umowe w play i tez miałem rozkminke nad htc wildfire S i samsung GIO..... wybrałem HTC Wildfire S w abonamencie 59zł i dopłaciłem 69zł i jestem po tych kilku dniach bardzo zadowolony z uzytku....prosty, przejzysty interfejs, 99 koma 9% gier które chciałem zagrać chodzą płynnie. Póki co jeszcze go testuję lecz HTC to firma sama w sobie - THE BEST

A prockiem ten htc a ten samsung moze samsung ma drobno lepszy ale niezbyt specjalnie....

Miałem HTC i na dzien dobry go skreślam przez ekran QVGA, jego rozdzielczość jest koszmarna. Jedyne co jest lepsze w HTC to obudowa telefonu zrobiona z bardziej wytrzymałych i lepszych jakościowo materiałów, a reszta od baterii po wydajność jest gorsza. Ja bym wybrał GIO, procesor jest robiony w mniejszym procesie technologicznym dzięki temu przy większym taktowaniu i co za tym idzie lepszą wydajnością, ma dłuższy czas pracy na batreri. tutaj masz obszerny test GIO klik

Prawda jest taka że HTC z tych tańszych telefonów mają tylko fajną obudowę, ale jesli chodzi o bebechy są marne w porównaniu z Samsungiem czy nawet LG, aktualnie posiadam telefon LG P500 Swift i jest o niebo lepszy od HTC w... .

Moim zdaniem jeśli nie będziesz nosił telefonu w kieszeni z kluczani, gwoździami itd. to powinieneś wybrać GIO.

Co do przedmówców stwierdzenia że HTC ma lepszy soft czy bardziej przejrzysty interface to pic na wode, dlatego że tu i tu jest android, więc jeden przysłowiowy ch..

Co z tego że jest i tu i tu android ?

Porównaj sobie standardowego softa z HTC:

http://mobile990.pl/wp-content/uploads/2009/07/HTC_Hero_SlashGear_51-495x500.jpg

do przykładowo sota z Xperii

http://ecx.images-amazon.com/images/I/41EHt-wwmxL._SL500_AA300_.jpg

Jeżeli ma z abonamentu, to wątpie by chciał rootować telefon i wgrać custom roma ,tracąc gwarancję, a launcher w telefonie to nie to samo co soft, więc się z tobą nie zgadzam.

Dobrze trafiłeś pisząc na tym forum, ponieważ miałem okazję bawić się oboma modelami i to nie 5min i papa, tylko do upadłego. Ogólnie do Twojego użytku jeden, jak i drugi spełni oczekiwania. Ja jednakże wybrałbym samsunga procesor i wyświetlacz robią swoje.

Przykładowy pierwszy lepszy test.

tetstwn.png

Co z tego że jest i tu i tu android ?Porównaj sobie standardowego softa z HTC:http://mobile990.pl/wp-content/uploads/2009/07/HTC_Hero_SlashGear_51-495x500.jpgdo przykładowo sota z Xperiihttp://ecx.images-amazon.com/images/I/41EHt-wwmxL._SL500_AA300_.jpgJeżeli ma z abonamentu, to wątpie by chciał rootować telefon i wgrać custom roma ,tracąc gwarancję, a launcher w telefonie to nie to samo co soft, więc się z tobą nie zgadzam.

bo szukasz dziury w całym i po co pokazujesz mi soft xperi, to po 1, a po 2 soft i tak przemawia za samsungiem dlatego że masz tam androida 2.2 a w HTC 2.1 i jesli chodzi o graficzne nakładki w android to on mają G...O do szybkości działania softu i TouchWiz jest fajniejszy niż HTC Sense w HTC, ale to tylko moje subiektywne odczucia, powiem to jeszcze raz przez rozdzielczość w HTC już na samym starcie skreślam ten telefon

lepiej weź tego samsunga , głównie sugeruj się procesorem przy tych komórkach . Chociaż nie wiem jak jest w samsungu bo np w htc bardzo łatwo i przyjemnie wgrywasz wszystkie gry itp z neta a samsungiem to nie wiem

lepiej weź tego samsunga , głównie sugeruj się procesorem przy tych komórkach . Chociaż nie wiem jak jest w samsungu bo np w htc bardzo łatwo i przyjemnie wgrywasz wszystkie gry itp z neta a samsungiem to nie wiem

Android kolego, i samsung i htc mają androida więc przez market, czyli w ten sam sposób. Ja mam gio od pół roku, kolega ma tego htc od ponad roku. Gdy nie miałem gio wszystko było dobrze, aż do czasu. Teraz kumpel myśli o zmianie telefonu z przyczyn oczywistych, za taką cenę może mieć coś lepszego. Wejdź na alledrogo i zobacz ile osób chce sprzedać htc a ile gio, to chyba powinno mówić samo za siebie. Za gio mogę poręczyć osobiście, za htc pytaj się kumpla. (:

potwor chodziło mi o pobieranie z neta pirackie

no właśnie nie wiesz to się nie wypowiadaj, gdybys miał telefon z ANDROIDEM wiedział byś że jest tam coś takiego jak Android Market gdzie darmowych aplikacji jest na pęczki i jeden chu.. czy to bedzie HTC, LG, Samsung, Nokia, Motorola i to nie jest "komórka" tylko "Smartfon" (smartphone)

Chiał bym też coś wyjaśnić, nie hejtuje HTC, jest to super firma ale akurat w wypadku tych 2 smatfonów, samsung jest lepszy, jedyne co przemawia za HTC Wildfire to materiały z których jest zrobiona obudowa

idz człowieku wypowiadaj się gdzieś gdzie nie będziesz się kompromitował

Jaja sobie teraz zrobisz ? Pirackie gry na androida ? W markecie masz tego od groma i jeszcze więcej, w dodatku za free. Ściągasz bez obawy przed wycieknięciem z twojego fonu jakichkolwiek informacji. Jeśli Ty masz Androida i piracisz to GZ, ale ja wolę w pełni praw i licencji korzystać ze sprawdzonego programowania. (: Co do obudowy, popieram FlashGordon, w htc wydaje się solidniejsza, jednakże nie jestem taki głupi i nie rzucam telefonami dla crash testów. :P

@Eustachy - Skończ już pisać bajki, proszę.

chodzi mi o płatne gry z android market ale np pobierane z gdzieś z jakiejś strony za free ... bez komentarza dla was i mam HTC desire Z .... i na tym htc mam coś w stylu cały system na karcie pamięci i tam nawiguje plikami a że nigdy nie miałem żadnego smartphona samsung w ręku to nie wiem jak tam jest

chodzi mi o płatne gry z android market ale np pobierane z gdzieś z jakiejś strony za free ... bez komentarza dla was i mam HTC desire Z .... i na tym htc mam coś w stylu cały system na karcie pamięci i tam nawiguje plikami a że nigdy nie miałem żadnego smartphona samsung w ręku to nie wiem jak tam jest

bosz co za człowiek, czy to w htc czy samsung czy innych markach smartfonów z androidem musisz i tak ściągnąć odpowiedni program pozwalający na instalacje pirackich płatntch tytułów za darmo np. astro i w praktycznie wszystkich telefonach z androidem obywa się to tak samo, więc skończ te swoje wywody

no to nie wiedziałem a wy jak psy na kiełbasę się na mnie rzuciliście , tu już nic nie można doradzić bo leci hejt

Z tego co wiem niekóre telefony mają wbudowany menadżer plików, więc nie trzeba ściągać żadnego ASTRO i innych file managerow .

Szczerze? Jak chcesz coś taniego co jest w miarę na czasie to tylko coś pokroju Sony Ericsson Live with Walkman, dlaczego, ponieważ dziś sensowne minimum do pracy z tym systemem to procesor Snapdragon S2 z 1GHz ARMv7, 512 Mb Ram i grafika minimum Adreno 205.

Galaxy Gio, HTC Wildfire/S to starocie pracujące na antycznych procesorach z architekturą ARMv6, czegoś takiego się już nie produkuje, producenci oprogramowania przechodzą właśnie w tej chwili na ARMv7, z każdym dniem przybywa aplikacji i gier które pracują wyłącznie na 7 a żaden z telefonów które wymieniłeś jej nie posiada.

Co z tego, że Gio ma 800MHz skoro to stary procesor używany w roku 2009/2010 tylko podkręcony fabrycznie o 200MHz(z 600MHz), te 800MHz jest około dwa razy wolniejsze od 1GHz Snapdragon S2.

Żaden z tych telefonów oficjalnie nie obsługuje Adobe Flasha, ten jest w pełni wspierany jedynie przez procki ARMv7, a dopiero układy grafiki od Adreno 205(Gio ma Adreno 200) w góre mają sprzętowa akcelerację tej technologii więc wszystko śmiga.

Oczywiście na złom z ARMv6 na lewo można wgrać Flasha ale nie działa na każdej przeglądarce a na bardziej rozbudowanych www tnie niemiłosiernie.

Do tego ani Gio ani Wildfire nie dostaną oficjalnego nowego Androida 4.0, jaki jest sens ładować się w takie starocie skoro w podobnej cenie kupisz znacznie lepszy sprzęt.

Widzę, że ostra wymiana zdań tu zaszła pod moją nieobecność :D

Zawsze byłem ze swoimi telefonami odrobinę "do tyłu" tzn. nie kupowałem tego, co było na rynku najnowsze, bo wiązało się to z odpowiednio wyższą ceną. Brałem w abonamencie to, co aktualnie operatorzy sieci oferowali i tak np. 2 lata temu stałem się posiadaczem wcześniej wspomnianej Avili. Owszem, znam szeroki wachlarz jej wad, ale muszę przyznać, że do dziś działa mi bezawaryjnie i dzięki pokrowcowi al'a kondom ciągle wygląda jak nówka (mimo, że wielokrotnie lądowała w kieszeni z kluczami. Ba, nawet folia na ekranie jest!). Tak czy inaczej, o telefony dbam :)

O HTC Wildfire było dużo szumu, dlatego się nim zainteresowałem (i słyszałem, że HTC króluje jeśli chodzi o ekrany dotykowe). O istnieniu tego Samsunga wcześniej nie wiedziałem, aczkolwiek jego parametry, jak na tą cenę wydały mi się stosunkowo dobre.

Jeśli pracuje się na nim przyjemnie i nie posiada jakichś rażących wad, to chyba go wybiorę (a po przesiadce z Avili na pewno mnie zachwyci). Mam tylko jeszcze jedno pytanie: jak sprawa aparatu? Kiedyś miałem Sony Ericssona K550i i pamietam, że mimo 2mpx robił dobre, a przede wszystkim ostre zdjęcia dzieki autofocusowi. Avila, choć z 3,2mpx mnie pod tym wzgledem rozczarowała, bo zwykłej kartki A4 się nie dało rozczytać :P

HTC ma dobre telefony, ale te z wyższej półki, Wildfire jest za drogi w stosunku do możliwości jakie prezentuje, owszem jest ładnie wykonany ale od strony technicznej prezentuje to co smartfony z Androidem w okolicach roku 2010 a tu mamy 2012, jak kupisz to długo ci nie posłuży, ludzie teraz masowo pozbywają sie starego sprzętu typu Wildfire, Ace, Gio, Mini, X8 i im podobne bo w tej chwili zmienia się generacja smartfonów a producenci i developerzy orpogramowania skupiają się na pisaniu pod nowszy sprzęcik.

Miałem Wildfire S, ale już dawno sprzedałem, podobnie Ace, dzisiaj solidne minimum to sprzęt typu SE Live with Walkman, Xperia Neo V, Galaxy S1, Galaxy S Plus i im podobne, większość jedzie na wspomnianym przeze mnie Snapdragonie S2 i to jedyne sensowne minimum w kwietniu 2012 r:)

Tymczasem dla ludzi z zasobnym portfelem są modele z procesorami dwurdzeniowymi a nadchodzą już 4 rdzeniówki.

Jeśli chodzi o zdjęcia to Wildfire S robi przeciętnej jakości, niby ma 5Mp, ale nie rzucają na kolana, podobnie jak w większości sprzętu do 1000zł.

ps. co do kupowania sprzętu który już miał nieco na karku, w przypadku zwykłej komórki to może nie miało znaczenia np Avila abo K550, ale w przypadku smartfonów z Androidem sprawa wygląda nieco inaczej, w ciągu kilku miesięcy możesz zostać odcięty od nowych wersji aplikacji czy gier, widoczne jest to gdy wychodzi kolejna wersja systemu a wraz z nią programiści tłumnie zmieniają sprzęt docelowy :)Przypominam, że Wildfire S nie dostanie juz aktualizacji do wersji 4.0 która stanowi całkiem nowy rozdział w historii Androida;)