Akame ga Kill - Obejrzałem 2 odcinki. Powiem ci, że to chyba nie dla mnie. Takie zabawowe podejście do zabijania i ciągle niepoważna atmosfera. Jak się człowiekowi wydaje, że to coś więcej, bo na chwilę zrobiło się poważniej, to zaraz Śmichy Chichy się pojawiają, jak w Noragami to miało miejsce chociażby.
Mahouka Koukou no Rettousei - Połączenie magii+futurystyczności. Jakoś nie dla mnie.
Ao Haru Ride - Zaciekawiło mnie, z pewnością obejrzę.
Bungaku Shoujo - Próbowałem. Obejrzałem ponad połowę, ale nie byłem w stanie skończyć. Strasznie irytujące postaci.
Hagure Yuusha no Estetica - Popraw mnie, jeśli się mylę, ale wyczuwam Anime przepełnione fanserwisem. Córka demonów próbująca udawać uczennice i... w sumie szkoda pisać więcej.
Ichiban Ushiro no Daimaou - Tak jak wyżej. Może koledze się spodoba, ale do mnie nie przemawia.
Kotonoha no Niwa - Nie mam chwilowo ochoty na film, aczkolwiek dziękuję za polecenie. Dodam do listy i obejrzę.
Mondaiji-tachi ga Isekai kara Kuru Sou Desu yo? - To również już ktoś inny mi polecił, dodałem sobie do listy.
Nanatsu no Taizai - Nie przekonuje mnie fabuła.
Nerawareta Gakuen - Sprawdzę.
Nurarihyon no Mago - Obejrzałem już kiedyś kilka odcinków z nadzieją, że może się przekonam bardziej do tego Anime, ale nic z tego. Nie spodobało mi się po prostu.
Pale Cocoon - Strasznie krótkie, ale jestem ciekaw tej historii, więc obejrzę, może nawet jeszcze dziś.
Strike the Blood - Dziwnie się zapowiada, nie czuję się zachęcony do obejrzenia.
Shuffle! - Anime na podstawie gry Hentai? Ymm... może kiedyś, jakoś mnie do tego na razie nie ciągnie.
Sola - Myślę, że 1 odcinek może mnie nie przekonać, ale spróbuję przebrnąć dalej. Może a nuż jak obejrzę, to mi się spodoba.
Summer Wars - Mam kilka innych pełnometrażówek do obejrzenia, ale może znajdę czas dla tej. Z jednej strony trochę mnie zaciekawiło, z drugiej strony wydaje się strasznie nudne.
Kaze no Stigma - Zalatuje fanserwisem i sztampowością. Popraw mnie, jeśli się mylę.
Afrosamuraj - Obejrzę ze względu na Smurai Champloo, aczkolwiek wątpię, że mnie wciągnie.
Blassreiter - Nie przekonuje mnie fabuła.
Black Cat - Nie przekonuje mnie fabuła
Boogiepop Phantom - Zaciekawiło mnie.
Densetsu no Yuusha no Densetsu - Jeśli masz ochotę, to powiedz co jest ciekawego w tym Anime, bo może nie być takie złe, aczkolwiek nie czuję się do końca przekonany.
Druaga no Tou the Aegis of URUK - Z opisu wynika, że główny bohater nie jest zbyt ciekawy, ale obejrzę kawałek i może się przekonam.
Jormungand - Nie przekonuje mnie fabuła.
Level E - Sprawdzę. Z opisu przypomina trochę inne Anime, którego długo nie chciałem obejrzeć, a spodobało mi się, jak się przełamałem, więc i to sprawdzę.
M3 Sono Kuroki Hagane - Słabo się zapowiada, jednak obejrzę i może się przekonam.
Texhnolyze - Nie jestem specjalnie przekonany. Ponoć seria podobna, a nawet od tego samego twórcy, co Serial Experiments Lain. Zacząłem oglądać mając nadzieję na coś ciekawego i nie wykluczam, że takie jest. Jednakże sposób w jaki wszystko jest przedstawione nie trafia do mnie. Wiem, że to specjalny zabieg dla psychodelicznego Anime, ale jakoś nie umiem się w tym odnaleźć.
Mnemosyne – Mnemosyne no Musume-tachi - Zapowiada się dziwnie, ale może się okazać bardzo ciekawe. Zwłaszcza, że mamy do czynienia z detektywem, więc i mam nadzieję na jakieś ciekawe historie. Zapewne się rozczaruję, jeśli cała fabuła będzie się skupiała tylko w okół jej przypadłości po zjedzeniu ziarna.
Abari no Ou - Nie czuję się jakoś zachęcony.
Night Head Genesis - Przeczytałem tylko kilka zdań i... muszę stwierdzić, że chętnie obejrzę.
Noein mou hitori no kimi e - Cóż... Sama w sobie fabuła może i jest całkowicie inna, aczkolwiek teza łącząca się ze Steins;Gate wielce do mnie przemawia. Jestem ciekaw jak w owym Anime ukazane zostaną owe rozwidlenia, tworzone przez zmianę czasu.
Triage X - Futurystyczność + fanserwis. To mi się nie może podobać.
Sacred Seven - Nie przekonuje mnie.
Speed Grapher - Już kiedyś natrafiłem na ten tytuł. Nie przekonał mnie.
Tiger & Bunny - Nawet nie umiem tego skomentować. Nie.
Togainu no Chi - Cóż... nie bardzo.
Tokyo ESP - Szału chyba nie będzie, ale możliwe, że seria i tak ciekawa, obejrzę.
Utawarerumono - Powiedz, jeśli warto, bo nie przekonuje mnie Anime na podstawie gry. Jak już stwierdzisz, że warto, powiedz czemu warto.
Ogółem sporo tego, wiele odrzuciłem, ale część sobie zapisałem, dzięki za propozycję.
Rainbow - Obejrzałem kilka odcinków, niewiele. Wiem, że zapowiada się ciekawie, ale jakoś nie umiem się przemóc. Zapewne obejrzę, ale jest to Anime, na które po prostu nagle musi mnie najść, muszę mieć odpowiedni nastrój i po prostu przysiąść.
One Outs - Cóż. Nawet jeśli główny bohater jest ciekawy, to sam motyw serii mnie nie zainteresował.
Zetman - Nie brzmi zachęcająco.
Garo - Również mnie nie przekonuje.
Higurashi no Naku Koro ni - To samo co Rainbow, tylko tutaj obejrzałem więcej odcinków. Próbowałem do tej serii podejść nawet 2 razy, ale i tak w pewnym momencie nagle się zatrzymałem, gdy zmienił się mój nastrój, po czym nie umiałem się zabrać za oglądanie dalej. Porządna seria, która z pewnością w przyszłości obejrzę, tak jak i Rainbow.
Uminego no Naku Koro ni - Chyba najpierw obejrzę Higurashi, nim złapię się za coś podobnego.
Wiem, ze praktycznie wszystko odrzuciłem, ale dziękuję za chęci.
Nadal nie czuję się przekonany do Hitman Reborn, aczkolwiek dzięki za próbę ukazania mi tego z innej strony. Jak już wspomniałeś, to co dla ciebie jest tutaj zaletą, dla innych może być wadą. Tutaj ten bohater ani trochę mnie nie przekonuje, tak jak motyw mafii.
Psycho-Pass - Obejrzałem i wielbię. Mimo, iż nie przepadam za futurystycznością, to owe Anime strasznie mi się spodobało.
Trigun - Chyba ulubione Anime obok Hellsinga mojego innego kolegi, który lubi Anime. Mimo to nie potrafię się za nie zabrać. Może i klasyk, ale niszczenie wszystkiego w okół i brak choćby draśnięcia, gdy od kul wali się cały budynek... Tak, obejrzałem 1 odcinek. Próbowałem, ale to chyba nie dla mnie. Wiem, że seria z czasem nabiera powagi, co znacznie poprawia jej jakość, a główny bohater na pewno się różni od wielu, z jakimi przyszło nam się spotkać w innych seriach, aczkolwiek nie potrafiłbym chyba przełknąć tego całego zniszczenia i nieśmiertelności w okół. Po prostu podczas oglądania czuję się, jakby to była kreskówka, w której bohater nie zacznie spadać, póki nie spojrzy w dół.
Bardzo ważnym dla mnie jest zapoznawanie się z recenzjami i opisami. Cóż... Spójrz na to z mojej perspektywy. Zobacz ile właśnie polecono mi Anime... Pomyśl ile jest wszystkich Anime. Do tego spójrz chociażby na nazwę tematu. Wyobraź sobie teraz, że to ty jesteś taki wybredny i wymagający. Będziesz więc sięgał po każdą serię, którą ktoś ci poleci, "bo przecież można porzucić, jak się odcinek nie spodoba"? Moim zdaniem to słaby pomysł. Lepiej mieć jakiś obraz na serię, żeby wiedzieć, czy trafia w nasz gust. Moim zdaniem to właśnie sugerowanie się ocenami jest złe. Zacznijmy od tego, że każde Anime oceniła inna liczba osób, więc nawet mimo tej samej oceny, wypada to w zupełnie innym świetle. Kolejna sprawa... Każdy głupi umie dać 1 lub 10, ale nie znaczy to, że warto się z daną serią zapoznać, będąc kimś tak wybrednym jak ja. Sugerując się czyjąś recenzją nie muszę patrzeć na to, jak owa osoba ocenia daną serię. Mogę się zaś skupić wtedy na samym jej przedstawieniu i wyrobić sobie jako taką opinię, czy jest to Anime dla mnie.
Shingetsutan Tsukihime - Hmm.. znowu Anime na podstawie gry... Nie chcę go od razu skreślać, jednak potrzebowałbym jakiejś zachęty, aby się za to Anime zabrać.
Nodame Cantabile - Nie wiem, czy jest to seria odpowiednia dla mnie. Obejrzę, aby się przekonać.
Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora - Zapowiada się ciekawie. Romans z połączeniem dramatu. W True Tears dało to genialny efekt, może tutaj będę mógł liczyć na równie dobre połączenie.
Higashi no Eden - Zobaczę.
Wolf's Rain - Czeka już na mojej liście. Zapewne będzie pierwszym Anime w kolejności, gdy będę miał ochotę na pełnometrażówkę.
Shinsekai Yori - Miałem już okazję obejrzeć. Mój to TheTempesto, wybaczcie. ^ ^ Zgadzam się, że genialna seria, aczkolwiek dziwna. Właściwie to mnie rozczarowała. Spodziewałem się, że od początku do końca będzie ciągle taka tajemnicza, jednocześnie spokojna i wzburzona, a przerodziła się ostatecznie w walkę. Chociaż i tak końcówka mi się podobała, to mocno zaniżyłbym ocenę, jednak to jedno z tych Anime, których po prostu nie potrafię ocenić. Nietypowe Anime.
Devil May Cry - Nie jest dla mnie zbyt interesujący.
Bokurano - Próbowałem obejrzeć, ale jakoś mnie nie przekonało.
Ergo Proxy - Obejrzane. Trochę dziwne Anime, nie zachwyciło mnie zbytnio, a jednak przebrnąłem do końca.
Dziękuję za kolejne propozycje. Właściwie to nadal nie mam nic przeciwko temu, aby ludzie coś polecali, chociaż aktualnie będę miał co oglądać.
Oczywiście jestem też otwarty na wszelkie dyskusję, ponieważ jak widać, część serii wzbudziła moje wątpliwości.
Nasze MAL'e mogą nie być bardzo pomocne, ze względu na to, że koledze podoba się zbyt wiele rzeczy, a ja zbyt wielu nie potrafię ocenić. Pomijając jednak pierwszy post, który powstał przy zakładaniu wątku, miło byłoby zobaczyć propozycję Anime podobnych do tych, które wymieniłem w poście wyżej(gdzie wymieniliśmy Anime, które najbardziej nam się spodobały)