Wymagający szukający

jojo bizzare adventures(2012)

jojo bizzare adventures stardust crusaders(2014) 1 sezon

jojo bizzare adventures stardust crusaders(2014) 2 sezon

jojo bizzare adventures diamond is unbreakable

Dodam że kreska w diamond is unbreakable, przypomina bardziej zwykłe anime, a do reszty, z początku większości nie podchodzi, ale przyzwyczaisz się tak szybko, że nawet nie zauważysz, no i musisz przeboleć te pierwsze 8 odcinków(znam osoby, którym się podobały, ale to jest raczej tylko taki wstęp).

Czyli ogląda się bez tego OAV z 1993, rozumiem. Dzięki wielkie.

Tak ova możesz kompletnie pominąć

@Otoshi Jestem z siebie dumny, przez całe życie nie oglądnę tak wielu tytułów jak Ty dotychczas, a mimo to jest jedno anime, które szczerze mogę Ci polecić, a nie widziałem w tym temacie ;)

https://myanimelist.net/anime/31964/Boku_no_Hero_Academia

Jeśli hunter x hunter przypadł komuś do gustu i tutaj odnajdzie się bez problemu :)

Anime o superbohaterach w klimacie Hunter x Hunter, jeśli dobrze rozumiem? Chętnie sprawdzę.

Witam! Wraz z kolegą poszukujemy Anime, które spełnią nasze oczekiwania. Przede wszystkim cenimy sobie fabułę. Zależy nam na jakimś niesztampowym bohaterze. Nie mamy nic przeciwko utartym schematom i zwykłym bohaterom, jednak jest to powielane zbyt często.

Zależy nam na bohaterze, którego działania nie będą do końca przewidywalne i który się wyróżnia, czy też zmienia w trakcie serii. Ma to np. miejsce w przypadku głównych(ale tez i pobocznych) bohaterów w seriach takich jak: Guilty Crown, Mirrai Nikki, czy Kiseijuu: Sei no Kakuritsu.

Wracając do fabuły, dobrze, żeby była rozwinięta i nie do końca znana od samego początku. Innymi słowy powinna ciągle wprowadzać nas w trakcie serii coraz to dalej. Przykłady? Darker Than Black. Niby jest jakiś syndykat, niby są kontraktorzy, ale z czasem wszystko się komplikuje, rozwija, sytuacja jest coraz bardziej napięta, pojawiają się nowe pytania i odpowiedzi. Kokoro Connect. Już na początku serii wszystko zdaje się komplikować i aż chce się jednym tchem obejrzeć całą serię z zaciekawieniem co dalej, gdy to coraz nowsze rzeczy przydarzają się bohaterom, wprowadzając nas dosyć szybko w fabułę, ale nie wyjaśniając wszystkiego.

Cenimy sobie zarówno wszelakie romanse, jak i Anime akcji. Mówiąc o akcji, chodzi przede wszystkim o walki, ale oczywiście nie powinno zabraknąć jakiejś konkretnej i porządnej fabuły. Najlepiej zero lub jak najmniej broni palnych, mechów, ogólnie takiej nowoczesności. Ogółem kolega toleruje, a nawet lubi umiarkowany fanserwis, ja zaś nienawidzę. Nie chodzi mi tutaj tylko o zwyczajną definicję, w której to mówi się o jakimś sposobie na podniecenie widza, ale chodzi mi o wszelką głupkowatość w Anime i wciskaniu na siłę jakichś "śmichów chichów".

Co do postaci, gatunków i fabuły ogólnie. Dobrze jest, żeby bohater rzeczywiście myślał, był inteligentny, jak chociażby w Code Geass, czy Death Note. Żeby gatunek i fabuła miały ze sobą coś wspólnego. Weźmy np. Noragami. Wydaje się wszystko fajnie, jest sobie bóstwo, dziewczyna, są jakieś walki, poważniejsze sceny, które non stop zamieniają się w śmianie się do samego siebie, zamiast utrzymania jakiejś powagi serii. Nawet najpoważniejsze starcia, nagle po chwili stają się czymś w stylu: "Hehe. Chyba trochę przesadziłem. idziemy coś zjeść?". Może nie dosłownie, ale po prostu sam nie wiem do czego taka seria dąży... Jest to coś, czego z pewnością nie szukam, chociaż mojemu koledze mogłoby się spodobać.

Wybaczcie za ten referat, lubię się rozpisać. Nawet po tej ścianie tekstu uważam, że niewystarczająco określiłem o co mi chodzi, ale chyba na tę konkretną chwilę napisałem to najlepiej jak mogłem. Oprócz samych tytułów dobrze by było, jeśli powiedzielibyście coś o tym Anime i czemu akurat ono. Oczywiście nie jest to konieczne, zawsze sam mogę znaleźć jakąś recenzję. Poniżej podam nasze listy na MyAnimeList, abyście mieli lepszy obraz serii, które przypadły nam do gustu, jak i wiedzieli co już mieliśmy okazję zobaczyć.

http://myanimelist.net/animelist/TheTempesto
http://myanimelist.net/animelist/Birrus

Chciałbym jeszcze tylko nadmienić, że nie musi to być Anime, które zawiera to wszystko naraz, a nawet nie jest to wskazane. Jesteśmy otwarci na więcej, niż jeden gatunek, jak już to wyżej napisałem.

Zapraszam do najnowszego posta: