Wypisanie z religii

yo

Żeby na tym forum było już wszystko to trzeba dołożyć do pieca. Jestem niemal pewny że połowa osób uczęszcza do gimnazjum/szkoły średniej i to pytanie skierowane jest bardziej do nich. Czy można się wypisać z religii w marcu? Jak mam normalnie oceny z tego przedmiotu? Czy na świadectwie będę miał kreske czy ocenę na półrocze?

ps. Nie, nie mam zamiaru pisać powodu.

Dziękuje i pozdrawiam!

Jak nie na religię to na etykę będziesz zasuwał mały wielki religijny buntowniku.

Etykę... hę? Cóż to takiego i jak to wygląda?

Zapytajcie jeszcze czy zupę powinno się jeść widelcem.

U mnie w szkole wypisywali sie z religii i etyki zarazem.

Nie ma problemu z wypisaniem sie w kazdym momencie.

Dobra bo po nicku widać że 3 klasa gimnazjum.

Na etykę zasuwasz po lekcjach od razu czyli masz dodatkowo 1 godzinę (zależy od szkoły). Na etyce uczysz się ETYKI czyli o moralności i tych podobnych bełkotach.

Zakładam, że chcesz się wypisać z religii bo koledzy się też wypisują i trzeba być cool. U mnie była podobna sytuacja, że wszyscy są ATEISTAMI i chcieli się wypisać. Ja natomiast siedziałem i dzięki religii miałem podwyższoną średnią. W stosunku do siebie można powiedzieć, że jestem agnostykiem a na religię uczęszczam tak jak mówiłem by podnieść sobie średnią. To nic nie boli.

zależy od szkoły niektóre maja etykę a w innych po prostu siedzisz tą godzinę w bibliotece czy czymś no chyba że to pierwsza lub ostatnia godzina.

a oceny raczej mieć nie będziesz jeśli przestaniesz chodzić.

wszystko zalezy jaka szkola.

Ja ani w podstawówce, ani w liceum, ani w gimnazjum nie uczeszczalem na religie ani nie musialem na etyke..

Tylko potwierdzenie od rodzicow ze nie bede uczeszczal na religie... zadnej etyki nie bylo... wiec nie wiem co pie....gadacie..

U mnie kolega się wypisał i nie chodzi na religię tylko do domu bo to pierwsza i ostatnia godzina i w żadnej szkole z osób które znam i nie chodzą Nejn mają etyki.

u mnie jechowy uciekaja do domu ;)

Akurat jestem jedyny dlatego pytam o to i owo. Tak zgadłeś jestem w 3 gimbazie. Egzaminy pod koniec kwietnia a ja jednym słowem zajebałem religie, musiał bym tyle ocen poprawić że zajmie mi to tyle czasu co nadrobienie połowy z maty - wybór prosty co nie?

ps. Dla mnie religia po prostu nic nie znaczy to czy ją będę miał na świadectwie czy też nie po prostu mnie nie obchodzi.

Z religii nie trzeba mieć +dop aby zdać do kolejnej klasy bo jest to przedmiot "dodatkowy", z którego można zrezygnować jak się rodzic poturla do szkolły i cię zwolni z tego obowiązku.

Etyka to przedmiot, na który będziesz musiał chodzić jeżeli zrezygnujesz z religii > zazwyczaj jest to gadanie o moralności lub filozofii

już w tym gimnazjum chodź na religię do końca , w technikum/liceum od początku będziesz mógł być wypisany

Ja już się wolę na religii męczyć niż wracać do szkoły na 16:00 dla etyki...(chodzi mi o technikum)

Z tego co się orientuje 90% szkół nie ma etyki. Nawet jeśli pełno rzeczy zarąbałeś to i tak możesz mieć ndst i nic to nie zmieni .

w pod, gim i tech nie mialem etyki

A w szkole ciężko zapytać? Na pewno trafniejszą odpowiedź dostaniesz na forum o grach MMORPG, niż od wychowawcy albo chociaż jakiegoś nauczyciela...

U mnie w technikum sprawa wyglądała tak... Wszyscy wiedzieli o mojej jawnej nienawiści do księdza, ale uczęszczałam na lekcje do 18 roku życia. W dzień moich urodzin napisałam specjalny dokument pod okiem v-ce dyrektora, a ten powiedział mi, że będę uczęszczała na lekcję roku wyżej, (które przygotowują się do egzaminu zawodowego) bo mamy religię w środku, ale w następnym roku zadba o to by religia była na początku lub na końcu, tak abym mogła iść do domu (oczywiście trzeba napisać, że odpowiedzialność w tym czasie biorą rodzice). Zamiast uczęszczać na rok wyżej mogłam iść do biblioteki, ogólnie chodzi o to by być pod czyjąś opieką.

Etyka jest w szkołach, gdzie ilość osób nieuczęszczających na religię jest wystarczająca do zorganizowania takich zajęć (z tego co wiem, pewności nie mam).

Proponuje Ci Rudi, porządnie obadać teren, zapytać dyrektora jak będzie to wyglądać, jeżeli religię masz w środku zajęć to myślę że nie ma nawet po co się kłócić o możliwość pójścia do domu bo na pewno nie pozwoli. Bardzo wiele wyniosłam z zajęć wyższego roku na egzamin zawodowy, który zdałam na 100%... Nie zmarnowałam czasu. Proponuje Ci też wybrać coś takiego, może jak masz problem z matmą to idź na zajęcia z matmy...

Jeżeli chodzi o świadectwo to obok religia/etyka mam napisane "zwolniona"

Krystal ja niemam tego problemu ponieważ mam to na ostatnich lekcjach ale ja i tak czekam na autobus to zapiszę się kółka co są w tych godzinach bodajże z maty akurat jest. Dziekuje temat można zamknąć.

Miałem ten sam problem , PKS mi nie pasował do mnie , wiec się wypisałem w styczniu ;p , żadnych konsekwencji , chodzenia na etykie nie bd miał :) jedynie przy ślubie bd się tłumaczył księdzu ze na rel nie chodziłeś, no i bd miał te nauki przed małżeńskie choć nie wiem w której kl tak naprawde jesteś xD :D

Wniosek : Wypisuj się śmiało ; )

Nie wszystkie szkoły mają etykę. A z religii możesz się wypisać w każdym momencie.