Zainteresowałem się ESO, ale mam kilka pytań

Tak jak w temacie, zainteresowała mnie ta gra wraz z dwoma innymi, ale mam kilka pytań, które pomogą mi zdecydować w którą zacząć grać (dwie pozostałe to GW2 oraz FF XIV, ale na ten moment jednak najbardziej zainteresowany jestem ESO)

1. Jak wygląda zabawa bez dodatków? Nie chce wyrzucić pieniędzy w błoto na samym początku przygody, gdyby mi jednak nie pasowała.

2. Czy gra oferuje dużo rzeczy do roboty, poza dungeonami, rajdami oraz PVP?

3. Czy można się dobrze bawić grając solo? Nie mam zamiaru stronić od grup, ale też nie zawsze będę miał czas na wspólne wypady, nie mam stałych godzin do gry.

4. Czy w grze istnieje stary, dobry grind i czy jest on opłacalny do rozwoju postaci, wiem że gra ma lvl cap, ale np.drop materiałów do craftingu itp.

5. Co do craftingu to widziałem że jest fajnie rozbudowany, ale czy jest potrzebny w dalszych etapach gry? Czy to tylko dodatek, który w pewnym momencie staje się bezużyteczny, bo wszystkie TOPowe przedmioty jedynie z rajdów?

6. Nigdy nie grałem tankiem i healerem, czy trudno się nauczyć tych klas w ESO?

7. Jak z populacją na serwerach?

8. Czy gra jest przyjazna nowym graczom? Czy zaczynając teraz jest już się na tyle w tyle, że nie warto zaczynać? Tutaj posiłkuje się opinią brata na temat World of Warcraft, gdzie jak to powiedział "bez achie i ratingu ciężko świeżakom się wpasować,a szczególnie do rankingowego PVP"

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

1. Ile godzin spędzisz na grze to Ci nie powiem ale długo można cisnąć bez dodatków. Questy do zrobienia są w 3 paktach. Mapa wbrew pozorom jest spora.

2. Jest sporo rzeczy do crafcenia, masa achievementów do zrobienia. Możesz też wkręcić się w lore.

3. Oprócz dungeonow, triali i pvp grać można solo.

4. Można grindować ale jest masa questów, które daja sporo expa, więc nie wiem czy sam grind jest opłacalny. Matsów jest pełno wszedzie, jest addon, który pozwala na wyświetlanie wszystkiego na mapie.

5. Jeżeli twój build wymaga konkretnego setu, który możesz stworzyć craft się przydaje. Ewentualnie możesz robić itemy na zamówienie. Zależy co będziesz crafcił.

6. Na to pytanie ciężko mi odpowiedzieć. Wydaje mi się czas poświęcony na rozgrywkę pozwoli Ci nauczyć się funkcjonowania postaci.

7. Jest jeden mega serwer dla całej europy. W większych miastach jest sporo ludzi. Przy ważniejszych miejscach też kogoś spotkasz, poza taki miejscami ludzi już jest mało. Cisza i spokój :)

8. Wszędzie jest się zawsze w tyle, ale wydaje mi się, że każdy nowy gracz jest w stanie sobie poradzić sam lub z drobną pomocą. Jest level scaling, wiec jest szansa, że polecisz na dungeon z koksami :)

Dodam, że nie jestem jakimś hardcore'owym graczem i też nie wiem wszystkiego :) nie wiem też czy takie odpowiedzi Cie usatysfakcjonują ale na pewno ktoś jeszcze się wypowie w temacie.

Pozdro.

Myślałem o alchemii lub o craftingu przedmiotów do ulepszeń.

Co do bycia w tyle, to mi zbytnio nie przeszkadza bo nie mam zamiaru walczyć o TOP, tylko chodzi mi raczej o to, czy łatwo się zaaklimatyzować w grze, żeby nie czuć tego odrzucenia, że się jest nowym. Brat gra w WoWa, nie ma ratingu na PVP i szukanie grupy zajmuje mu czasami nawet z 3 godziny, żeby wejść na battlegrounda, pograć 10 minut i od nowa :P Tego bym chciał uniknąć za wszelką cenę.

To zależy czy będziesz miał ekipę do grania ja ze swojej strony mogę Ci zaoferować miejsce w polskiej gildii TESO gdzie nie brakuje profesjonalistów także nie będzie problemu z edukacją. Co do pytania numer 6: to zależy od tego czy masz do tego ,,żyłkę'', bo healer i tank to są dwie role, które naprawdę trzeba ogarniać: tank i healer wspomagają grupę podbijając jej damage oraz obniżając obrażenia bossa i adów, oczywiście każde z nich również robi DPS niewielki, ale robi, ponadto jeszcze healer wiadomo healuje, a tank trzyma bossa i mobki tam gdzie trzeba, ale jeśli będziesz chciał się uczyć to się nauczysz mamy ludzi, którzy się na tym znają i to bardzo dobrze. Co do kwestii dodatków to podstawka ESO ma masę contentu do ogrania myślę, że na takie spokojniejsze granie to styknie Ci na 2 miesiące i to nie wiem czy się wyrobisz ;). Co do pytania 4 to sety również się farmi i większość topowych setów trzeba sobie zdobyć, ale jak ma się ludzi ogarniętych ze sobą to bardzo sprawnie to idzie, ponieważ po każdym dungu można się wymienić dropami ze współgraczami. Jeśli chodzi o pytanie 8 to sytuacja wygląda w ten sposób, że wszystko jest do nadrobienia jedynie achievmenty z ostatniego Halloweenowego eventu dopiero może w przyszłym roku się uda, ale da się to wszystko zrobić i nie ma czegoś nie do zdobycia (to znaczy jest parę przedmiotów, ale to bardziej kolekcjonerskie rzeczy niż jakieś hardcore'owe i mega istotne itemki). PvP w TESO można grać solo lub w grupach randomowych bądź zorganizowanych nie trzeba za bardzo szukać ekipy do grania, bo ludzie sami się na czacie w Cyrodiil ogłaszają, zresztą równie przyjemnie można grać sobie samemu jeśli oczywiście się umie tak grać i lubi. W kwestii populacji na serwerach to powiem, że stale rośnie, bo TESO to aktualnie jedna z najlepszych propozycji na rynku gier MMO (możecie sobie hejtować, ale pewnych rzeczy nie przeskoczycie swoimi mantrami na temat Black Desert lub WoWa) tak więc gracze są, nie ma pustki, a po ostatnim patchu wszystkie frakcje mogą się spotkać na wszystkich mapach tak więc w tej kwesii nie ma o co się martwić.

Cóż na sam koniec chciałem przeprosić za chaotyczność wypowiedzi, ale myślę, że wyczerpałem temat dostatecznie. Jak jeszcze będziesz miał jakieś wątpliwości to zapraszam do mnie na priv, myślę, że po ponad 1.5 roku gry mogę odpowiedzieć na każde pytanie jakie mi zadasz ;) Pozdrawiam i zapraszam do gry.

Wielki dzięki za odpowiedź, sporo mi to pomogło.

Jeszcze tylko 2 pytanka.

1. Wyczytałem że klasy mogą mieć różne buildy, które całkowicie się różnią, trudno to wszystko ogarnąć? Są jakieś strony z przykładowymi buildami itp?

2. Jaka klasa będzie najlepsza dla początkującego żeby sobie na spokojnie ogarniać grę? Preferuje walkę w zwarciu.

Dawno nie grałem w żadnego mmorpg i nie do końca ogarniam te rajdy i wszystko co tam się teraz dzieje, tylko tyle co wyczytałem czy widziałem na yt. Dodam że mi się nie spieszy z progresem.

1. Jeśli miałeś okazję zagrać w Skyrima bądź starsze odsłony z serii The Elder Scrolls to zapewne pamiętasz sposób budowy postaci, czyli możesz być wszystkim na co masz ochotę. W TESO jest to trochę ograniczone, ponieważ są 4 klasy, które zresztą są pewnymi archetypami (Dragonknight - Tank, Templar - Healer, Nightblade - Łotrzyk, Sorcerer - Mag), aczkolwiek nikt nie każe Ci akurat być tankiem bądź healerem, ponieważ drzewka skilli są tak zbudowane, że w zasadzie możesz być kim zechcesz i jaką klasą masz ochotę, chociaż od razu wspomnę, że hybrydy tutaj nie działają, czyli nie zrobisz magicznego wojownika z łukiem i różdżką, ponieważ jest to bardzo nie opłacalne, aczkolwiek możesz zrobić sobie tanka Nightblade'a i będzie zresztą bardzo dobrym tankiem, czy Dragonknighta DPSa (skupionego wyłącznie na zadawaniu obrażeń, aktualnie drugi najwyższy DPS w grze). Role również rozdzielają się na kolejną kategorię chodzi tutaj o atrybut z którego korzystają mianowicie Sorcerer Staminowy DPS czy na przykład Dragoknight Magickowy Tank. Reasumując możliwości wbrew pozorom są bardzo szerokie wszystko zależy od tego jaki styl gry lubisz i preferujesz. Wspomnę jeszcze o jednym wyjątku, ponieważ jest tylko jedna klasa, która może być healerem chodzi tutaj o Templara. Templar ma tak stworzone skille, że jest najlepszym healerem w grze i żadna klasa niestety w tym go nie przeskoczy chociaż innymi klasami również pohealujesz, ale tylko na pomniejszych instancjach, ponieważ na Trialach (12 osobowy rajd) już nie utrzymasz przy życiu grupy choćbyś nie wiadomo jak wytrenowany był po prostu Templar = Healer i koniec kropka.

2. W zasadzie to każda, musiałbyś doprecyzować co konkretnie ta klasa ma robić jakich skilli używać i w czym jest bardziej efektowna i efektywna. TESO jest tak skonstruowane, że nie ma klas dla początkujących, każda opcja jest w takim samym stopniu rozbudowana jedyną różnicą są role jakie chciałbyś odgrywać w walce i co konkretnie chciałbyś robić, chociaż i tak tutaj liczy się bardziej ogranie daną klasą. Jeśli nie zależy Ci na czasie to na koncie możesz sobie stworzyć aż 8 postaci i w ten sposób zorientujesz się która bardziej Ci odpowiada, a resztę usunąć.

Wiem, że to dość skomplikowanie wygląda, ale jestem pewien, że znajdziesz coś dla siebie, bo możliwości jest dużo, ale jeszcze przestrzegam przed buildami z internetu: owszem są one bardzo mocne, ale pamiętaj o jednym: jeśli nie jesteś dobrze ograny, nie rozumiesz skilli i tego jak działają to build będzie bezużyteczny, bo owe warianty budowy postaci są tworzone przez starych wyjadaczy, którzy mają dopracowane rotacje do perfekcji, dlatego na początek najlepiej jest kombinować samemu, bo raz, że zobaczysz jak skill działa, a dwa zaczniesz sam dochodzić do tego co będzie Ci bardziej leżało i jak tego używać żeby dawało zamierzone efekty, oczywiście można poczytać, ciut się inspirować, ale warto włączyć myślenie, bo coś wypracowanego samodzielnie jest znacznie bardziej satysfakcjonujące niż ściąganie od kogoś, a potem denerwowanie się, że nie daje to takich rezultatów jak na filmie.

2. Na pewno będę grał meele DPSem, zawsze wolałem walkę w zwarciu. Celuję w coś, co pozwoli mi spokojnie robić solo content, ale też żebym mógł sobie robić casualowo dungeony i pvp. Jednak na początku odpuszczę sobie healowanie i tankowanie, spróbuję jak już poznam grę :P Tak jak wspomniałem, nie planuję być w TOPce czy coś, ale też nie chcę całkowicie rezygnować z PVP.

Grałem w single TESy i pewnie trochę mi to pomoże w budowaniu postaci.

Ogólnie to jeszcze raz wielkie dzięki, teraz wiem że jednak zacznę od teso, przed GW2/FF XIV :P

No to teraz to można konkretniej do tematu podejść: teraz na topie jest sorcerer staminowy - duży DPS single target i AoE, bardzo dużo resourców, świetny healing oraz najlepsza mobliność w grze (szybki z niego skurczybyk) przez co jest to postać teoretycznie samowystarczalna (teoretycznie, ponieważ jeśli chodzi o przeżywalność to jednak staminowcy nie są tak mocarni w tej kwestii jak magickowcy, ale jak się ograsz to możesz dużo zdziałać sam) wadą na pewno jest fakt, że Sorcerer był stworzony z myślą o buildach magickowych i dla staminowca jest tak naprawdę kilka skilli klasowych, ale za to są bardzo mocne, zresztą skille z broni są, także bez obaw nie zostaniesz z tyłu. Warto też się zainteresować staminowym nightblade'm ma skill który pozwala mu stać się niewidzialnym na 2.5 sekundy, robi również bardzo dobry DPS, healing również niezły, mniej mobliny od sorcerera, ale nadrabia na swój sposób znikaniem, i ma skill który na 15 sekund daje Ci możliwość odzyskiwania magicki i staminy używając light attacków (zwykłe uderzenie bronią bez żadnego skilla) tak więc to również jest ciekawa propozycja. Fajny zwłaszcza na PvP jest również Staminowy Templar może sam sobie ściągać negatywne efekty i DoTy nieźle się przy tym healując, ma jeden z najlepszych skilli single targetowych w grze, gra się nim również bardzo przyjemnie choć jest trochę niedoceniany na tle innych klas staminowych. No i jeszcze Staminowy Dragonknight najmocniejsze DoTy w grze, niezwykła wytrzymałość, skill pozwalający odbijać projectaile (wszelkie magiczne kulki) bardzo wysoki DPS (najwyższy staminowy DPS w grze).

Pokrótce wyjaśniłem co dana klasa reprezentuje po więcej możesz się udać na Youtube i popatrzeć sobie jak mniej więcej wygląda rozgrywka daną klasą.

Myślę że najlepszym wyborem będzie dla mnie Dragonknight lub Templar, przetestuje sobie obie klasy jak już zakupię grę.

Naprawdę wielkie dzięki za cała pomoc :)

Nie ma sprawy, zapraszam oczywiście do Ebonheart Pactu czyli Morrowind, Skyrim oraz Czarnych Mokradeł, mój nick w grze to @Narivalth ;)

Ja trochę się podczepię pod pytania. Planuję zakup ESO na XONE. Czy wiadomo coś o populacji konsolowej? Czy może wszyscy gracze kosolowi i PC graja razem?

Serwery konsolowe i PC są osobne, obstawiam, że populacja jest podobna do tej z PC czyli jest dobrze, oczywiście podkreślam, że obstawiam, bo sam gram na PC. :)

jedna i druga wersja ma ogromną liczbę graczy na PS i XBOX jest także ogromna bo jest jestem z lepszych gier MMORPG dodatkowo na konsole.

Dorzucę pytanie od siebie:

Jeśli chciałbym rozpocząć przygodę i swoją przyszłość wiązać z healem, to na początku wybrać Templara?

Chciałbym być healerem stereotypowym, znaczy stać gdzieś z tyłu ze staffem i wspierać swoją drużynę.

Jeśli healing to tylko templar :)

Jak ktoś chce kupić Teso z premką i sporą ilością is punktów to słać wiadomość, dogadamy się. Na koncie sporo fajnych rzeczy a nie mam czasu do grania .

Dorzucę pytanie od siebie:

Jeśli chciałbym rozpocząć przygodę i swoją przyszłość wiązać z healem, to na początku wybrać Templara?

Chciałbym być healerem stereotypowym, znaczy stać gdzieś z tyłu ze staffem i wspierać swoją drużynę.  

Oczywiscie Templar :) Ja wczoraj zrobilem Templara Jaszczura (rasa ma bonusy do leczenia ) w ciezkiej zbroi pod flame staffa i sword + shield. Na razie buduje sie pod Dawn Wrath ( 1 z 3 buildow klasowych) wiec na start jestem ofensywnym Templarem bo moj atrybut to słońce ( ogień ). Hmm Kleryk bojowy? Mozna tak to nazwać ^^

Po pierwsze primo: używa się wszystkich drzewek nie ma sensu robić build pod jedno drzewko. Po drugie: to templar nie korzysta z fire damage, a z magic ;)

Po pierwsze primo: używa się wszystkich drzewek nie ma sensu robić build pod jedno drzewko. Po drugie: to templar nie korzysta z fire damage, a z magic 

Mam dopiero 6lv wiec korzystam z konkretnego drzewka to pierwsze primo, drugie primo skill opisany jest jasno 'flame dmg'. Wiem ze na maxie korzysta sie z all drzewek... W sumie i tak korzystamy z 5 skilli plus ultimate.

Mam dopiero 6lv wiec korzystam z konkretnego drzewka to pierwsze primo, drugie primo skill opisany jest jasno 'flame dmg'. Wiem ze na maxie korzysta sie z all drzewek... W sumie i tak korzystamy z 5 skilli plus ultimate.

W sumie to korzysta się z 10 skilli i 2 ultimate'ów, ale to już nie ma się co czepiać. Jedynym skillem korzystającym z fire dmgu jest Sun Fire i jego morphy czyli Vampires Bane i Reflective Light, a poprawiłem Cię tylko dlatego, że napisałeś: ,, na start jestem ofensywnym Templarem bo moj atrybut to słońce ( ogień ) '' i tylko po to żeby nie wprowadzać w błąd innych, wszystkie inne skille Templara poza wyżej wymienionym są albo Physical Damage albo Magic Damage w zależności od morpha skilla. :)