Zalany laptop, ratowac?

witam,

sprawa dotyczy laptopa: http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ultra-mobile-pc/essential/NP310E5C-U02PL

zostal nabyty za 2000zl.

specyfikacje podane na powyzszej stronie

w piatek moja dziewczyna zalala laptopa cola z wodka, okolo pol szklanki. wylalo sie do glosnikow i dotarlo niestety do srodka. dziewczyna probowala odpalac laptopa, nie odlaczyla go od ladowania i nie wyjela baterii (tak wiem, ze to najgorsze. nie musicie tego pisac). laptopa zanioslem do serwisu w niedziele, typ powiedzial, ze za sam przeglad wezmie 6 dyszek + jak cos znajdzie/wykryje czemu nie dziala laptop to wtedy koszt sie zwiekszy. typ powiedzial, ze prawdopodobnie karta graficzna padla i koszt nowej karty to 800zl no ale skad on to wie skoro nawet nie zajrzal do srodka. w srode lub w czwartek bedzie wiadomo co sie z nim stalo. tu pojawia sie pytanie do was drodzy uzytkownicy, co radzicie? probowac ratowac laptopa czy po prostu zostawic(moze da rade go gdzies sprzedac zeby chociaz kilka stowek odzyskac)?

mam jeszcze jedno pytanie, czy jezeli podzespoly z tego laptopa zostaly zepsute/spalone to czy mozna kupic calkiem inne i wmontowac je do tego laptopa? mialem na oku kilka zestawow gotowych czesci z tematu "zestawy na grudzien 2013" autorstwa XardunKa ale nie wiem czy to co podal to jest tylko do komputerow czy do laptopow tez sie nada i czy tak mozna zrobic wziac jakies czesci calkiem inne i wmontowac do laptopa?

jezeli typ mi powie, ze naprawa wyniesie te 800zl to jak myslicie, warto go naprawiac (laptop kupiony za 2000zl)? bo z tego co czytalem na forach to takie laptopy po zalaniu juz nie sa w pelni sprawne. jezeli nie warto, to czy moglby ktos obeznany podac kilka propozycji laptopow glownie do grania, tak od 1000zl do maksymalnie 1800zl?

pozdrawiam

Nie wiem, nie znam się na lapkach, ale wiem tyle, że jak będziesz chciał kupić sprzęt do grania to tylko pudło, bo w porównaniu pudło za 1800 a lapek za 1800 to to pierwsze jest bardziej wydajne. Ja odpuściłbym naprawę laptopa, bo koszt samej naprawy wyniesie połowę kosztów nowego sprzętu. ZAZNACZAM, ŻE TO MOJE ZDANIE RÓBTA CO CHCETA

Jak wie się co dokładnie padło i ma się smykałkę do elektroniki to da się części wymienić oczywiście od tego samego modelu, bo z innymi gwarancji nie ma ... co do "propozycji laptopow glownie do grania, tak od 1000zl do maksymalnie 1800zl?" to ty chyba żartujesz lapki do grania to minimum 2600 za cenę co podałeś to możesz co jedyne netbooka kupić :) do filmów, muzyki i gier przegladarkowych w nowe gry zapomnin że pograsz

nie chce laptopa do nowych gier, wystarczy jak pociagnie gry typu world of tanks na najnizszych detalach, gta samp na najnizszych. byle by nie klatkowalo. interesuje mnie tylko i jedynie laptop. moze zle sie wyrazilem piszac "do grania" wybaczcie, bo mogliscie zrozumiec, ze chce grac w najnowsze gry na full. wystarczy jakis sredni laptop w tej cenie ktora podalem zeby dalo sie jakos w miare pograc w te starsze gry.

Mi też padł laptop ale mam gwarancję, jak go oddawałem w media markt to pytali czy był zalany. Pani dokładnie obejrzała i go zabrała i czekam (do 3 tygodni) mogę sobie poczekać. Mhm zależy co masz tam zalane bo jak np. procesor to trudno wymienić w laptopach. Nie wklepiesz procesora z stacjonarnego komputera do laptopa. To inna specyfika (jedyna rada kupić/poszukać na alegro) ten sam model l i odkupować części.

i przyznales, ze byl zalany? moglbys cos wiecej napisac jak to przebiegalo? ja czytalem, ze niby jak laptop jest zalany to oni to uznaja za twoja wine i gwarancja tego nie obejmuje.

Jak sie nie wlacza latop to 100% spalila sie plyta glowna a nie zadna grafika...pomijajac ze jezeli zalalo tez plyte to prawdopodobnie popalila sie plyta+rama+procek a nawet i karta graficzna , poprostu spiecie i wszystko poszlo z dymem , co do wymiany...sensu nie widze zadnego. karta 800zl (hahahahahahaha pomijajc ze uzywki na allegro nie ma) ....poprostu lapka juz mozesz wyrzucic do smieci lub sprzedac te elementy , ktore sie da i sa sprawne nic wiecej wymiana na nowe to zwyczajna strata pieniedzy. Lepiej kupic nowego lapka na raty + splacici troche ze sprzedanych pieniedzy.

za 1800do grania nic nie znajdziesz z laptopow , ale na obecja chwile najlepiej kupicchyba sony waio..sam mam i dziewczyna tez laptop spoko :)

PS. Dlatego lapkow uzywek sie nie kupuje , ale istnieje z to cos tak smiesznego jak dodatkowa gwarancja kosztuje 200zl i trwa bodajze 4 lata o ile sie nie myle lub 2....

GWRANCJA OD WSZYSTKIEGO , dzien przed koncem mozesz rzucic lapkiem o sciane i oni musza dac Ci nowego :)

No ja nie zalałem, po prostu siadła płyta główna albo nie wiem dysk ;p i to wszystko czekam. No pojechałem do nich w PŃ i pani spisała kartę gwarancyjną sprawdziła go i wzięła tzn. odesłała do producenta czyli samsunga. No i już to od producenta zależy czy uzna ci gwarancję czy nie, ale zalanie laptopa to idzie na twój koszt ale nie jestem pewny.

Ja bym go próbował uratować bo 2000 zł piechotą nie chodzi a równie dobrze mogłeś go położyć na ulicy ;p. Jak nie to podeślij mi tego lapka jak będziesz wyrzucał na śmietnika ja z chęcią go sobie naprawię xd.

Pierwsza sprawa. Koniec związku, dziewczyna zalała laptopa to i dziecko Ci utopi :D A tak serio. Laptop do gier najtaniej to aktualnie albo używka jakaś albo Lenovo y580. Lepiej już ratować tego jeśli masz zamiar kupować coś do 1800 zł bo nic ciekawego za tą cenę nie dostaniesz. Uratować będzie laptopa ciężko. Jeśli laptop zalany to odpalanie może spowodować tylko większe szkody. Lepiej od razu do serwisu no ale cóż stało się... jak mówiłeś nie musimy Ci tego powtarzać. Zobacz jakie będą koszty naprawy. 60 zł to niewiele a zorientujesz się w sytuacji dokładniej i wtedy zastanowimy się wspólnie nad dalszym postępowaniem.

Po takim czasie naprawa laptopa jest nieopłacalna bo uszkodzenie jednego podzespołu poprzez zalanie uszkodzi zaraz następny. Za późna reakcja. Polecam kupno nowego laptopa lub ewentualnie komputera bo zabawa z obecnym może się nie najlepiej skończyć na portfelu oraz na nerwach.

Takie specyficzne testy lapków do gier robią też na portalu gramy na wynos .pl - znajdziesz sobie na pewno w googlu :) I tam właśnie biora pod uwagę moc lapka a wymagania różnych gier.

Proszę o nie zamykanie tematu. Sprawa widocznie jest poważna, ponieważ typ mówił, że laptop będzie na środę-czwartek. Okazało się że typ zabrał się za niego w niedziele, a co lepsze... powiedział mi że laptop jest w przeglądzie, ale jest niedziela i on nie pracuje. Dzisiaj mamy poniedziałek, jade za 5 minut do serwisu i robie im awanture także poinformuje Was dzisiaj lub jutro co z laptopem i poproszę Was o udzielenie rad co z nim zrobić.

Jak ja "zalałem - oblałem" laptopa to pierwsze co zrobiłem to dźwigłem do góry i od razu obruciłem aby woda skapywała ... na szczęscie nic się nie zepsuło.

Uważaj na takich mechaników, wiedz na 99 % że wciskają kit ;)

Często miałem takie sytuacje ;) koleś gadał, że za 3 dni się za to weźmie, albo za 4 dni mam przyjść!

Tylko, że nikt nie pomyślał, że ten dzień to niedziela ;)

A ja się wycfaniłem za drugim razem i poszedłem pod sklep i zrobiłem sobie zdjęcie przy kartce "zamknięte" i kolesiowi to pokazałem :) i rabacik nawet dostałem xD.

Zrób tam awanture bo czasem z ludzmi lepiej w ten sposób ;)

Sam nie raz zalałem laptopa i tylko raz mu to zaszkodziło ;P

Teraz praktycznie nie ma serwisów z prawdziwego zdarzenia wszyscy to zwykli wymieniacze zamawiają "moduły"(lubią to tak nazywać) przez internet(ich hurtownie) i montują równie dobrze możesz sam to zrobić jak ogarniasz śrubokręt gwiazdkowy i umiesz zdiagnozować usterkę.

Ja pracowałem chwilę w serwisie więc wiem jak to wygląda. Np. komp stoi klienta 4 dni i dopiero na ostatni dzień jest naprawiany. Chociaż swojego oddałem w ręce samsunga i wrócił po 10 dniach a producent ma 14 odświeżony, wyczyszczony nawet z brudu. Zainstalowany system co chcieć więcej.

A czemu do serwisu oddałeś a nie odesłałeś do samsunga, siak czy tak tracisz wtedy gwarancję bo oni nie lubią jak się ingeruje w ich sprzęt.

co do gwarancji to wyczytalem w internecie, ze nie obejmuje zalania - jest to z mojej winy. gosciu sie wnerwil widac bylo, powiedzial, ze maksymalnie do piatku da mi znac co sie zepsulo i ile bedzie kosztowala naprawa, puki co wycenil ta zabawe na "kilka stowek" nic konkretniej. najgorszy serwis, nigdy wiecej tam nie pojde. zaluje w ogole, ze tam poszedlem.

No ja rozumiem ten serwis bo diagnostyka komputera trochę trwa w szczególności iż nie wiadomo jakie komponenty poszły. To lipa siak czy tak nie masz już gwarancji co się wiąże z następnymi kosztami naprawy.

Co do laptopa za 1800 zł. Polecam Ci jak już dołożyć 300 zł i kupić coś takiego : http://www.x-kom.pl/p/124933-notebook-laptop-15-6-acer-v3-571g-i3-3120m-4gb-500-dvd-rw-win8-gt730m.html?partnerid=100487700&sm12=NTA=&ts=1386249797&token=14395c3d5c8176e3766b036c6803cb38 . Sam go posiadam , i powiem tak. Guild Wars 2 idzie na najwyższych , battlefield 3 dzwiga na wysokich. Jedyne co to dokupiłem podkładke chłodzącą za 30 zł w media expert. Planuje jeszcze 4 gb ram dokupić i jak na dzisiejsze gry mmo itp idelnie chodzą , a także i inne. Jeśli ta opcja nie pasuje , polecam poszukać , tylko uważać na wykastrowane karty i dobrze się dowiedzieć o zakupwywanym produkcie !! Pozdrawiam ! :D

minelo 15dni od kad zanioslem laptopa do serwisu. dzisiaj dostalem ostateczna wiadomosc. naprawa laptopa wyniesie duzo wiecej niz jego wartosc takze nie warto w niego inwestowac. jedynie musze zaplacic 70zl za przeglad, ktory trwal 15 dni. takze czy ma ktos jakas propozycje co do laptopow tak do ok. 2 tysięcy ?

z tego co ja znalazlem

1

2

3

4

bardzo bym prosil o wybor ktoregos z tych 4 ewentualnie o podanie lepszej propozycji