Zażalenia

Od czasu do czasu zdarza się tak, że ktoś z młodych gniewnych zakłada temat by zwrócić uwagę na to, że źle wykonujemy Naszą robotę. Wszystkie tego typu skargi i zażalenia proszę kierować w tym temacie. Chciałbym zauważyć jeszcze, że topic będzie dość surowo sprawdzany, także proszę podejść do tematu poważnie.

Konstruktywna krytyka jest bardzo wskazana, natomiast nie chciałbym widzieć postów typu: 'admin/mod jest taki i taki bo tak'.

Mam oczywiście nadzieję, że ten temat nie będzie zbytnio oblegany ^^.

Ostatnimi czasy na forum było dużo o tych nagrodach, których to nie dostaliśmy.

Ja już wychodziłem z nerwów czekając na odpowiedziedź od Chmarusa. Napisałem mu kilka wiadomości z pytaniem i nie dostawałem na nie odpowiedzi mimo, że był on obecny kilka razy. Więc krótko mówiąc niech on poprawi kontakt z użytkownikami.

Witam.

Składam skargę na moderatora AlphaWolf, która nie rozumie jaką ma range na forum i najwidoczniej broni swoich koleżanek jak tylko może.

W jednym temacie nowa użytkowniczka napisała post opisując kilka postaci z lola. Przy jednym z postaci nazwała ją ' Nigga ' co jest obraźliwe wobec osób o ciemnej karnacji.

Cytat z tematu:

[...]Nigga aka Lucien - świetny clear speed dzięki pasywce,co prawda brak mocnego cc, ale jak lany nadrabiają to robi rape jak na murzyna przystało. Na moje najlepszy carry'o-podobny jungler[...]

Od razu zgłosiłem post, ale taką o to odpowiedź dostałem na PM od AlphaWolf:

Nie bawmy się już w taką polityczną poprawność, chrześcijanie też zostali przez tę użytkowniczkę niby "urażeni", ale cała wypowiedź jest napisana w takim stylu, więc nie widzę sensu karania jej .AlphaWolf

A o to co napisała w ShoutBoxie:

Savl, czy popularne słowo "nigga" jest rasistowskie? Moim zdaniem nie, jeżeli spojrzymy na określony kontekst. Tak samo obraźliwe jest nazywanie Rosjan Ruskami.

O to co piszę w naszej wszechwiedzącej encyklopedii:

Nigger (pol. wulg. "czarnuch") jest rasistowskim określeniem osoby o ciemnej karnacji, zwłaszcza Murzyna.

Link: http://pl.wikipedia.org/wiki/Nigger

Czyżby wychodziło na to, że moderator AlphaWolf jest rasistką?

Pozdrawiam.

Skoro afroamerykanie sami siebie nazywają epitetem 'nigga' to nie widzę większych przeciwwskazań aby robił to ktoś inny. Sam osobiście nie nazwałbym takiej osoby 'nigga', ale skoro sami siebie tak nazywają to chyba coś o tym świadczy.

Jeśli jednak przeszkadza Ci takie stwierdzenie to rozumiem jak najbardziej Twoje zgłoszenie, ale osobiście nie dałbym za to warna. Porozmawiam z Alphą ;)

Nigga =/= nigger

Nigga ma wydźwięk negatywny i pozytywny, zależy od kontekstu i od osoby (tudzież koloru skóry) mówiącej.

Nigger ma zawsze wydźwięk negatywny.

Ten temat uważam za bezsensowny, bo zaraz jakiś mod się przywali, że jest on przeznaczony do skarg a nie do dyskusji.

Po za tym, nie jestem do końca pewien, czy bohaterowie z gier są chronieni przed rasistowskimi tekstami.

tez podpisuje sie pod zażaleniami na alphe....

sorry ale w ostatnim temacie "dota is not a MOB" sie popisala...

urzywanie stołka moda do obrony "kolegi"

wymyślanie na biehu zasad i warnowanie za ich nie przestrzeganie

podtrzymywanie trollingu

to jedne z wielu rzeczy...

juz nie wspomne o tym ze pisala w temacie ktory został ZAMKNIETY! nie po to sie je zamyka... zeby ktos mogl sobie jeszcze w nich cos dopisywac

ja i wielu użytkowników widzimy to tak.. nowa osoba na forum która zasłynęła z offtopu w temacie "pokaz swoja twarz" zostaje modem i jak dla mnie tylko dla tego ze jest dziewczyna...

jest modem nierozważnym nie poważnym czepiającym sie o piedoly a jak trzeba cos zrobic to to olewa... juz ie wspomne o obiektywizmie bo po prostu u niej tego brak

Dzięki za opinię, weźmiemy ją pod uwagę.

Saelk dzieki ale wiesz jak dla mnie to wyglada tak

"nie umiesz czegoś robic nie robisz"

jak dla mnie alpha nie nadaje sie na moda bo zbyt osobiscie do wszystkiego podchodzi....

byłem zle nastawiony do "tamtej" rotacji admin/mod ale wiekszosć nowych modów i adminów sie sprawdza (ciebie nie lubiłem kiedys za 2 warny za pol darmo ale jako admin sie dobrze sprawujesz bo zachowujesz sie jjak na admina przystało czyli neutralnie do niewygodnych sytuacji)

zrozumcie to raz na zawsze słowo "Nigga" nie jest tylko obraźliwe jak mówi to czarny do czarnego z naciskiem na to że się znają...

zrozumcie to raz na zawsze słowo "Nigga" nie jest tylko obraźliwe jak mówi to czarny do czarnego z naciskiem na to że się znają...

Właśnie tak. Co INNEGO gdy jeden czarny nazwie "czarnuchem" drugiego ("Ty polaczku" powiedziane przez kolegów nabiera żartobliwego wydźwięku), a co INNEGO gdy białoskóry czy Azjata, nazwie Afroamerykanina tym określeniem. To samo gdy "biały" i "czarny" dobrze się znają / są dobrymi kumplami, to nigdy nie będzie równe temu gdy ktoś pisze w ogólnym kontekście, jako na wszystkie czarnoskóre osoby albo na osobę której nie zna "Ty czarnuchu".

Ja bym się obraził gdyby na TSie jakiś pro elo German Kid rzucił określenie "Ty polaczku" znając jego znaczenie, bo koleś nie wie jak to jest być Polakiem i nie wiem o nas nic, trzymając się tylko stereotypów. Sam rozumiem, jak pewnie prawie każdy tutaj, jak to jest być i mieszkać w Polsce, więc mamy dystans do nazywania samych siebie polaczkami (przynajmniej jakaś część ma), np. "polaczki biedaczki" ("pracujemy już tutaj tyle lat! a płaca ta sama. polej Piotrek, Ty polaczku biedaczku. za starą biedę!"). To także zależy w sumie od samego podjeścia i dystansu do siebie (pewnie ktoś już się zdążył oburzyć), bo wiadomo, w danej chwili jakiś burak może się obrazić, ale dlaczego ktoś kogo znam miałby się zrażać skoro jesteśmy w tym samym "bagnie", więc to chcąc nie chcą jest zabawne. Tak samo afroamerykanin z afroamerykaninem, ale mogę się mylić oczywiście (kto go tam wie jak jest NAPRAWDĘ... może młody człowiek zza oceanu jest takim samym burakiem jak polski moher i gumowiec *ironia*), bo raczej wnioskuję po różnych podejściach, głównie tych zabawnych jak przykładowy poniżej Vine filmiki z YT.

Nigga używane wiele razy w filmie "Django" miało swój edukacyjny cel, gdyż kiedyś to był zamiennik na "czarnoskóry" a że TAMTE czasy były inne (czyt. niewolnictwo), to nikogo ten film pod tym względem nie obraża (taka była historia, która jest znana całemu światu). Natomiast, imo gdy ktoś użył określenia "Nigga" a potem "czarnuch" (raz) to takie zdanie w ogólnym wydźwięku przecież nie ma jakoś specjalnie negatywnego nastawienia. Jestem oczywiście za karaniem bezmyślnych wrzutów na jakikolwiek kolor skóry, albo gdy ktoś obraźliwego terminu nadużywa, ale jakby przyjrzeć (parę razy) się cytatowi "PyongyangPrincess", to atakiem albo prowokacją nie można tego jakoś specjalnie nazwać, imo.

Tutaj Alpha ma może trochę racji, ale porównanie do "Rosjan Ruskami" też nie jest zbyt fajne, bo wszystko zależy od tego kontekstu. Jeżeli dajmy na to, mam na pieńku z rosyjskimi graczami w LoLa, to i tak nazywając go ruskami, nie jest zbyt poprawne politycznie i obraża osoby, których nie znam (a propo tego co piszę wyżej). Szybciej gdy napiszę "te Ruski w LoLu nie mają za grosz kultury, panoszą się ze swoim trollem i hejtem po wszystkich serwerach", może i tak mieć jakieś negatywne naleciałości, tym bardziej gdy nadużywamy tego publicznie. Tak czy siak co innego na samych graczy, gdy sami sobą reprezentują swoją nację w takim LoLu (tak jak z zachowaniem Polish People, o którym słychać w każdej grze sieciowej) i strugają "odpowiednią" reputacje, a co innego gdy mówimy o ogólnym nazywaniu np. jakiejś postaci w grze- obie mają swoje ciemne strony mocy, obie mogą być brane niedosłownie i z dystansem, ale na każdy z nich trzeba jednak zwracać uwagę.

Nie bronię rasizmu, bo nie podoba mi się wszelaka nietolerancja, tak innych narodowości jak i np. homoseksualistów albo różnych wyznań religijnych (o ile nie ma powodu do zmiany podejścia jeżeli chodzi o tych ostatnich- to co się działo w np. Angli na ulicach czy dawniej w Stanach) ale podchodzenie do czegoś czasami z dystansem nie jest złe, to tylko

Od siebie mogę dodać, że na temat określenia "nigga" rozmawiałam już z Salkiem i choć oboje doszliśmy do wniosku, że w kontekście użytym przez Pyongyang nie było ono obraźliwe, tak zgodziliśmy się, że mogło być różnie odebrane przez użytkowników, stąd niejasności. Salek napisał do autorki tamtej wypowiedzi i poprosił o bardziej rozsądne dobieranie słownictwa. Dlatego temat uważam za zakończony.

Od siebie mogę dodać, że na temat określenia "nigga" rozmawiałam już z Salkiem i choć oboje doszliśmy do wniosku, że w kontekście użytym przez Pyongyang nie było ono obraźliwe, tak zgodziliśmy się, że mogło być różnie odebrane przez użytkowników, stąd niejasności. Salek napisał do autorki tamtej wypowiedzi i poprosił o bardziej rozsądne dobieranie słownictwa. Dlatego temat uważam za zakończony.

Udowodnij.

Nie zamykać tej kwestii proszę, popcorn mi się jeszcze nie zrobił.

Udowodnij.

Jakaż kąśliwość tu panuje, olaboga.

Na forum nie tolerujemy treści, które mogą wydawać się rasistowskie - Salek 

Użyłam tego określenia na Lucka w wydźwięku sarkastycznym, w związku z tym że z niego naśmiewają się wszyscy (elohell.net) jako iż dużo czasu chłopcom-riotowcom zajęło zrobienie czarnoskórego championa (dotychczas sam Riot można było posądzać o rasizm) ale rozumiem, że niektórzy bywaja uprzedzeni na duuużo różnych rzeczy, postaram się tępić mój słownik na przyszłość.

I teraz moim zdaniem jest koniec tematu.

@Bojler

tez tego nie rozumiem, ale skoro ogół się rzuca (z tego co widziałam to mimo wszystko dość skromna reprezentacja ogółu), to cóż poradzę :)

Ja uważam że dystans do siebie jak i do świata mieć trzeba, ale krucjaty prowadzić nie będę.

A, każdy tak Ezreala nazywa przecież. Tarica też.

Ludzie błagam was. Przeczytajcie to wszystko co napisaliście (posty dotyczące Nigga) i się zastanówcie. Może nie jestem niewiadomo jakim forumowym ekspertem, ale robicie szum o to że ktoś sobie nazwał postać w GRZE < (słowo klucz) nigga :/ Ja sam nazywałem, nazywam i będe nazywał Ezreala pedałem bo tak i już. To są postacie zmyślone w GRZE ! Rozumiem, portal o grach, ale bez przesady nie popadajmy z skrajności w skrajność :( I pamiętajcie to są tylko gry.

Pozdrawiam i życzę zdrowia :)

Bojler mnie uprzedził, chciałem dokładnie to samo napisać, moim zdaniem ten temat jest bezsensowny, bo to niestety oczywiste, że zaraz pseudo-użytkownicy zaczną naskakiwać na osoby, których nie lubią :P Obrażanie postaci z gry, rasizm... Serio? Ludzie... serio? Nie sądzę, że Lucian mógłby teraz przybyć z jakimiś zażaleniami, a słowa NAWET JEŚLI obraźliwe - nie są kierowane do żadnej żywej osoby, co jest z wami nie tak... Po zdaniach pokroju "Nowa osoba, pokazała twarz, że jest dziewczyną i ma moda" sugerujecie tylko i wyłącznie to, że po prostu jesteście zazdrośni i boli was to, że ktoś kogo nie znacie dostał moda a nie wy, no przykro mi... Widziałem AlphaWolf w niejednej akcji, gdzie potrzebna była interwencja kogoś z wyższą rangą, sprawowała się w takich sytuacjach perfekcyjnie... Zgłosiłem osobę, która poważnie łamała regulamin (Nie podam nicku), ledwo zdążyłem odświeżyć stronę a praktycznie dostałem odpowiedź i reakcję moderatorki. Sprawa taka jak ta powinna nie być w ogóle dopuszczana do takiego tematu, bo jest na prawdę mądrze przemyślany i mógłby w wielu sprawach ułatwić życie na forum, ale nie poprzez płacz zazdrosnych użytkowników, że nie opierdzieliła osoby, która obraziła FIKCYJNĄ postać w grze... God dammit, co jest nie tak ze społecznością tutaj.

BTW. MagarPL, rozumiem że końcówka nicku zobowiązuje, ale postaraj się pisać poprawnie ortograficznie bo aż oczy bolą od Twoich żali, które nawet nie są napisane w sposób poprawny... Pozdrawiam.

Kolesiostwo się nazbierało na forum! A myślałem że tylko portal to śmietnik :D. Ja mam jedną! AlphaWolf zmienia zbyt często avatary! I nie mogę się przyzwyczaić. Każdy inny admin/mod ma ten sam i już rozpoznaje ich właśnie po tych obrazkach.

A tak na poważnie... Czepiacie się naprawdę DEBILNYCH rzeczy. Serio? Nigga? Jestem biały jak ściana i mówię tak do ludzi. Co z tego? Dystans ludzie. Forum ma być po to, byśmy się tu "bawili", "czuli" dobrze. A nie, żeby się spinać i wyciągać najmniejsze niedociągnięcia.

Jeśli to offtop, to wlepcie mi tego warna. W końcu bym wiedział co to jest o.o

A, wracając do samej Samicy Alfa, co prawda robiła mi na samym początku Rejtana w utworzonym przeze mnie temacie, co można w sumie usprawiedliwić, post pierwszy w statystykach, a wcale obowiązku kojarzenia mnie z portalu nie ma (tak Panie Savl, pani Alpha wcale nie tworzyła ze mną feministycznej komórki forum od początku mej egzystencji tutaj), ale przedłubawszy(neologizm) ostatnio forum dość porządnie nie wydaje ona mi się być osobą źle czyniącą swój obowiązek.

Mam za to odczucie, iż niektórzy panowie są tu uprzedzeni wobec kobiet, skoro jesteśmy w temacie tolerancji. Skoro domagacie się AŻ TAK SKRAJNEJ POPRAWNOŚCI POLITYCZNEJ to ja domagam się PARYTETU NA FORUM, ha!

Treści rasistowskie nigdy nie byly i nie będą akceptowane na forum. Także jeśli mówisz tak do znajomych to znaczy tylko i wyłącznie o Twojej osobie.

Uważam natomiast, że post Pyongyang był tak jak sama to napisała lekko humorystyczny, więc rozumiem to dodanie słówka "nigga" jako swoistą ekspresje swoich poglądów na temat POSTACI Z GRY. Pragnę Wam pokazac, że ukaranie jej warnem nie było konieczne - aczkolwiek jak najbardziej zgadzam się z opinia mniejszości, że mogło to mieć wydźwięk rasistowski. Dlatego też upomniałem Naszą użytkowniczkę.

Prosiłbym również o to by Wasze wypowiedzi były obiektywne a krytyka uzasadniona. Na prawdę nie uważam, żeby wszyscy, którzy krytykują Alphe mieli ku temu powody.

Myślę, że to powinien być eot. Niemniej jednak cieszę sie, że są jeszcze tutaj u Nas tak moralni ludzie, którym takie słówka nie pasują.

Wiecie o to, że ktoś nazwał postać w grze "nigga" nie powinno być jakichkolwiek wątów, ale to co napisał koelga wyżej tzn.

tez podpisuje sie pod zażaleniami na alphe....sorry ale w ostatnim temacie "dota is not a MOB" sie popisala...urzywanie stołka moda do obrony "kolegi"wymyślanie na biehu zasad i warnowanie za ich nie przestrzeganiepodtrzymywanie trollinguto jedne z wielu rzeczy...juz nie wspomne o tym ze pisala w temacie ktory został ZAMKNIETY! nie po to sie je zamyka... zeby ktos mogl sobie jeszcze w nich cos dopisywacja i wielu użytkowników widzimy to tak.. nowa osoba na forum która zasłynęła z offtopu w temacie "pokaz swoja twarz" zostaje modem i jak dla mnie tylko dla tego ze jest dziewczyna...jest modem nierozważnym nie poważnym czepiającym sie o piedoly a jak trzeba cos zrobic to to olewa... juz ie wspomne o obiektywizmie bo po prostu u niej tego brak

To jest w 100% racja.Znam ją tylko z tematu jakim jest pokaż swoją twarz i to tylko z offtopu, tylko raz wstawiła zdjęcie, które po chwili usunęła, a reszta to czysty spam na jej dylemat i znam ją jeszcze z tego, że jako jedyna osoba w całym moim poznanym życiu uważa, że lol jest P2W (god why :( przecież tam tylko idzie kupić postać/skina za kase).Drugą sprawą jest to iż ten moderator został jej dany po marnych prau miesiącach stażu na forum, a to jest moim zdaniem zbyt krótki okres czasu, trzecia sprawa jest taka, że czasem nadużywa swojej "władzy".Ja rozumiem można mieć swoje zdanie i użytkowników z którymi się lepiej dogaduje, jednak regulamin to regulamin i po coś istnieje na tym forum no chyba, że to ja się teraz mylę.

Przeciez w calej tej smiesznej pogadance nie chodzi o slowo nigga, a tylko o to, ze Alpha nie jest akceptowana jako mod. Gdybym ja te wiadomosc przemilczal i nie ukaral osoby, ktora to napisala, to o sprawy nikt by nie poruszyl. Wiec nie mowcie o tym, czy slowo jest obrazliwe, czy nie jest, bo przeciez wszyscy wiemy, ze nie o to chodzi, prawda?

I nie widze niczego zlego w takim zartobliwim uzyciu tego slowa, bo nie ma w tej wypowiedzi negatywnej energii. Gram w pewna gre Star Wars, zwie sie ona MB2 i tam jest postac Lando, ktora jest czarnoskora. Mowimy wtedy, ze ktos gra czarnuchem a nikt z nas nic do tej rasy nie ma, zwykle, luzne formulowanie, tak charakterystyczne dla spolecznosci graczy. Wiec prosze sie nie spinac.

A ten front przeciwko Alphie juz istnieje dlugo i ciagle w jego zastepie sa te same osoby, ktore nie moga przezyc, ze ona zostala przyjeta na tego nieszcesnego moderatora. Nawet gdyby wzorowo i idealnie i najlepiej na swiecie wykonywala swoje zadania, to i tak te same osoby nadal by plakali, ze im nie odpowiada.