Zażalenie

Widzę, też komentarze odnośnie innej sprawy. Mianowie, że użytkownik Simeonus zamieścił jakiś żart odnośnie Katolików. Nie wiem jakiej był treści, ale tu akurat popieram działania moderatorów. Jeśli uznali, że to uraża inne osoby, to ostrzeżenie i usunięcie go są jedyną słuszną decyzją. Nie dziwie się natomiast, że jest to Mu wypominane, przy okazji, gdy sam domaga się szacunku i sprawiedliwości.

Problem w tym, że to ja zostałem właśnie zraportowany przez xaorusa albo jednego z jego koleżków, w komentarzach, a trochę ich było nikomu żart nie przeszkadzał, co więcej wielu osobom się podobał i nie miał na celu nikogo urazić. Dlatego to ja teraz domagam się sprawiedliwości i szacunku, ponieważ bądźmy szczerzy, gdybym napisał do niego 'zamknij pysk' to przez co najmniej miesiąc moje konto na forum było by zablokowane, a biorąc pod uwagę jakie tu panuje kolesiostwo to równie dobrze bym mógł robić nowe na innym IP.

#UnknownPL

Akurat moderację, a konkretnie możliwość usuwania komentarzy w statusie ma jego twórca, więc to nie było nadużycie uprawnień. Chociaż powinno się to usunąć, skoro ktoś coś zamieszcza musi się liczyć z krytyką, a nie usuwać co nie pasuje.

W okolicach 2009 roku przez pół roku byłem moderatorem na forum mający wtedy prawie 15 tysięcy użytkowników, obecnie forum ma prawie 30 tysięcy użytkowników. Forum ogromne, a jednak nie było żadnego syfu. W jaki sposób to robiliśmy? Otóż użytkownicy właśnie bardzo chętnie raportowali takich trolli i uwaga tutaj system, który być może można i wprowadzić tutaj na forum. Otóż system polegał na tym, że oprócz tego, że moderatorzy mniej więcej starali się ogarniać całość co mogli to każdy z nich miał wyznaczone konkretne działy na forum (nie za wiele, żeby nie miał przeciążenia a mógł dobrze wykonywać swoją pracę). Dodatkowo modom, pomagali tzw. junior-modzi, którzy również sprawowali pieczę nad konkretnymi działami im przeznaczonymi do moderacji z tą różnicą, że oni w przeciwieństwie do modów nie mieli moda ogólnego czyli mogli pilnować tylko tych działów, do których zostali wyznaczeni. Zaletą takiego rozwiązania jest również to, że można wtedy określić czy dany mod dobrze pełni swoją funkcję moderując dany dział.

Boze sprowokowales kolesia i teraz masz pretensje o cos co w sumie w najmniejszym stopniu nie powinno cie urazic bo on poprostu znizyl sie do twojego poziomu ^^. Niestety ale moim zdaniem jedyna zalosna osoba jest autor tego tematu :c.

@UnknownPL

Pomysł dobry, że sam o tym nie pomyślałem. Sam gdy byłem moderatorem i później pomocnikiem administratora, gdzie na forum było ok. 5k zarejestrowanych użytkowników - średnio 50 online - to go stosowaliśmy. Każdy moderator miał dział i był spokój, czasami tylko, bo forum nieduże i nie było co robić to się ludzie wpie*rzali za przeproszeniem w cudzy biznes, ale tu by chyba nie było by z tym problemu.

@Owca

Rozumiem, że kolega kolejny wróżbita, jasnowidz razem z pikusiem, wie co kto czuje, co myśli i czy go to obrazi, a to nie. I z całym szacunkiem nie obrażaj mnie teraz, przyrównując do tego osobnika. Wyraziłem tylko opinię w specyficzny sposób dając tej osobie do zrozumienia, że tego co chce zrobić po swojemu się po prostu nie da, a on jako iż było to nie po jego myśli zwyczajnie mnie obraził i jeszcze usunął wpis. Każdy inny użytkownik, bez wyjątku by dostał bana ale wielce pan xaorus ze spalonym kompem nie dostanie, bo jakże.

@UnknownPLPomysł dobry, że sam o tym nie pomyślałem. Sam gdy byłem moderatorem i później pomocnikiem administratora, gdzie na forum było ok. 5k zarejestrowanych użytkowników - średnio 50 online - to go stosowaliśmy. Każdy moderator miał dział i był spokój, problem był tylko, bo forum nieduże i nie było co robić to się ludzie wpie*przali za przeproszeniem w cudzy biznes, ale tu by chyba nie było z tym problemu.@OwcaRozumiem, że kolega kolejny wróżbita, jasnowidz razem z pikusiem, wie co kto czuje, co myśli i czy go to obrazi, a to nie. I z całym szacunkiem nie obrażaj mnie, przyrównując do tego osobnika. Wyraziłem tylko opinię w specyficzny sposób dając tej osobie do zrozumienia, że tego co chce zrobić po swojemu się po prostu nie da, a on jako iż było to nie po jego myśli zwyczajnie mnie obraził i jeszcze usunął wpis. Każdy inny użytkownik, bez wyjątku by dostał bana ale wielce pan xaorus ze spalonym kompem nie dostanie, bo jakże.

Raczej bardziej bym obraził xao porównując twoją osobę do jego osoby.Niestety prawda jest taka, że społeczeństwo na tym forum zaczęło mocno podupadać , niektórzy z wiekiem dojrzeją, inni jak widać stoją w miejscu.Po co robić komuś innemu na złość? Czujesz się przez to lepszy? A może po prostu jesteś jednym z internetowych hejterów? Takie zachowanie jest po prostu żałosne.Żartowałeś sobie z kultury (wiary)? Nie dziwię się, że dostałeś warna.Teraz nie dość, że sprowokowałeś xao to jeszcze piszesz, że cię obraził.

Sam go ciągle obrażasz msz z nim jakieś porachunki czy zemścić chcesz na nim.Wyzwał cię i tu masz racje musi ponieśc konsekwencje jednak ty też powinieneś zostać ukarany jednak TO ty go sprowokowałeś.Jeszcze jedno ale czy naprawdę nie mogłeś tego załatwić po cichu napisać mu na PW.Zamiast robić 'burdel" na forum.

#NoPainNoGain

Ale komu ja robię nazłość? Nie żartowałem z kultury, wiary tylko z kościoła jak już i jak wcześniej napisałem nikomu to nie przeszkadzało. Po prostu był powód dobry, żeby załatwić komuś warna, a prawdę mówiąc to dostałem go właściwie z własnej woli, bo nie musiałem go mieć, ale mniejsza o to. Kwestia, że to on mnie zraportował i chciał załatwić mi bana, sam nie wiem za co. A teraz udowodnij mi, albo ktokolwiek kto tak rzekomo twierdzi, że go sprowokowałem. "Co za mózg." Czy to jest prowokacja?

#ketiow

Jak 2x up pokaż mi prowokację, inne również i te rzekome obrazy w kierunku xaorusa :) To ja pod każdym tematem, statusem dostaję głupie komentarze ze strony jego kolegów. Sam go ignoruję, teraz chciałem mu poradzić, co by biedny chłopak na darmo nie próbował sprzedać, bo i tak nie da rady, a on mi się tak odwdzięcza :(

Pani moderator przeciez miala racje ,jak dzieci ..ba ,powiem jeszcze wiecej jak niedo*ebane dzieci hehe "zal mi dupe sciska ,bo on do mnie zamknij pysk powiedzial" hehe

Osoba, która wystawiła ostrzeżenie wyjaśniła swoją decyzję i nie widzę sensu dalej drążyć temat i się kłócić. Temat zostanie dla wglądu dla administracji, a "poszkodowany" jeśli nadal czuje się urażony niech osobiście skieruje prośbę do administracji. Zamykam.

Otwieram na prośbę, czekam na te propozycje o których mowa była.

W okolicach 2009 roku przez pół roku byłem moderatorem na forum mający wtedy prawie 15 tysięcy użytkowników, obecnie forum ma prawie 30 tysięcy użytkowników. Forum ogromne, a jednak nie było żadnego syfu. W jaki sposób to robiliśmy? Otóż użytkownicy właśnie bardzo chętnie raportowali takich trolli i uwaga tutaj system, który być może można i wprowadzić tutaj na forum. Otóż system polegał na tym, że oprócz tego, że moderatorzy mniej więcej starali się ogarniać całość co mogli to każdy z nich miał wyznaczone konkretne działy na forum (nie za wiele, żeby nie miał przeciążenia a mógł dobrze wykonywać swoją pracę). Dodatkowo modom, pomagali tzw. junior-modzi, którzy również sprawowali pieczę nad konkretnymi działami im przeznaczonymi do moderacji z tą różnicą, że oni w przeciwieństwie do modów nie mieli moda ogólnego czyli mogli pilnować tylko tych działów, do których zostali wyznaczeni. Zaletą takiego rozwiązania jest również to, że można wtedy określić czy dany mod dobrze pełni swoją funkcję moderując dany dział.
@UnknownPLPomysł dobry, że sam o tym nie pomyślałem. Sam gdy byłem moderatorem i później pomocnikiem administratora, gdzie na forum było ok. 5k zarejestrowanych użytkowników - średnio 50 online - to go stosowaliśmy. Każdy moderator miał dział i był spokój, czasami tylko, bo forum nieduże i nie było co robić to się ludzie wpie*rzali za przeproszeniem w cudzy biznes, ale tu by chyba nie było by z tym problemu.

Chodziło mi konkretnie o ten pomysł i stosunek do niego administracji. To jest czysta idea, która sprawdzała się na innych ogromnych forach, jeśli administracja uzna, że tutaj jest niepotrzebna bądź się nie sprawdzi, będziemy szukać innych rozwiązań.

czesto te czyste idee ,maja brudne zamiary hehe

trolle sa jak szczury w ekosystemie tego forum, bez nich inni nie mieli byc co jesc o.o

czesto te czyste idee ,maja brudne zamiary hehetrolle sa jak szczury w ekosystemie tego forum, bez nich inni nie mieli byc co jesc o.o

Wybacz ale nie rozumiem do czego miałoby się to odnosić? W jaki sposób ktoś mógłby wykorzystać taki system przeciwko forum jeśli nabory na tych moderatorów bądź junior-moderatorów przeprowadzane byłyby w normalnym systemie rekrutacji. Być może po prostu nie zrozumiałem co miałeś na myśli dlatego proszę o wytłumaczenie.

oh jezu...
Wy naprawde nie ma cie o co sie kłucic ? Od kiedy forumowicze to takie dumne osoby zeby sie obrazac za blache sprawy ?
1 osoba prowokuje
2 osoba atakuje
No naprawde nie widze w tym nic dziwnego, ile razy ktos mnie cisna za free ? Zeby jeszcze poleciały naprawde mocne słowa..... ale... jezu taka afera o nic...

Pamietajcie admin tez czlowiek, mamy tu ich kilku i nie sa to roboty z tymi samymi wytycznymi. Kazdy widzi 1 sytuacje na swoj sposób i reaguje na swoj sposob. Możesz dochodzic swego u Chmarusa (kiedys moze ci nawet odpisze;p) albo u jakiegos Head admina Hani itp.... Ale serio... żeby to było cos poważnego.

@Simoneus tak jak widzisz twoja prowokacje zauważył tu chyba każdy po za tobą. Grałem z ttoba w Smite i wiem dokładnie jak sie potrafisz zachować dla tego już razem nie gramy a to dowodzi tylko jednego
Sam nie potrafisz sie dobrze zachowac a oczekujesz tego od innych. PAMITEAJ! KAŻDA AKCJA BUDZI REAKCJE !

tyle odemnie od waszego ulubieńca Magusia forum jest spoko jedyne co go psuje to nowe konta z reklamami i spamem... trolle to nie problem wiem bo sma potrafie strollowac a jakos nie leze na dywaniku 24h/7

Co do całej sprawy:
"4.2. Wypowiedzi zawierające słowa powszechnie uważane za obraźliwe będą usuwane, a ich autorzy nagradzani ostrzeżeniami.". Nie wiem jak u Was, ale jeśli zwracam się do kogoś "ZAMKNIJ PYSK" to jest to jednak obraźliwy gest.

@Magar
Co za bełkot. Błagam Cię, jeżeli nie znasz zasad ortografii, gramatyki ani interpunkcji, TO WRZUĆ CAŁY TEKST DO WORDA i go popraw. Przypominam, że w regulaminie widnieje także punkt mówiący o poprawnej polszczyźnie.
Używasz wielkich oraz małych liter. Ba, nawet swój, zdrobniale napisany nickname napisałeś z wielkiej litery, więc dlaczego "oh jezu"? Nie jestem katolikiem, ale wydaje mi się, że to brak szacunku.
Może zareagowałem trochę agresywnie, ale serio, ciężko czyta się takie wypowiedzi.

Ludzie, chciałbym zwrócić uwagę, że już zakończyliśmy temat "obrażenia" kogoś, a chcemy skupić się teraz na próbie ulepszenia tego forum i poprawy jakości pracy modów a jednocześnie ją ułatwiając. Wszystkich odsyłam do mojego poprzedniego postu i proszę o wypowiedź na ten temat.

PORAŻKA. Przez duże P. Dwie strony dyskusji nie doprowadziły do niczego... jeszcze trochę i autor tego tematu okażę się winnym. Nie moje klocki, nie moja piaskownica to forum, ale administrator nie umie się zachować w tej sytuacji. Jestem czytelnikiem więc nie biorę czynnie udziału w dyskusji na forum, ale jeżeli widzę, że ktoś z administracji złamał regulamin nie dostało mu się adekwatnie jak każdy inny użytkownik (wszyscy są równi względem regulaminu tego forum) to mnie krew zalewa. Nie zachowujcie się jak cwaniaczki i dajcie winnemu wyraźnie publiczne pouczenie, zamknijcie temat i do widzenia.

PORAŻKA. Przez duże P. Dwie strony dyskusji nie doprowadziły do niczego... jeszcze trochę i autor tego tematu okażę się winnym. Nie moje klocki, nie moja piaskownica to forum, ale administrator nie umie się zachować w tej sytuacji. Jestem czytelnikiem więc nie biorę czynnie udziału w dyskusji na forum, ale jeżeli widzę, że ktoś z administracji złamał regulamin nie dostało mu się adekwatnie jak każdy inny użytkownik (wszyscy są równi względem regulaminu tego forum) to mnie krew zalewa. Nie zachowujcie się jak cwaniaczki i dajcie winnemu wyraźnie publiczne pouczenie, zamknijcie temat i do widzenia.

Coś w tym jest, ja jestem poszkodowany, a robią ze mnie winnego. W świetle prawa nie istnieje pojęcie 'prowokacja', zrobiłeś źle to ponosisz konsekwencję swoich czynów, za każdy swój post, temat który złamał regulamin otrzymałem warna, więc w czym ta osoba jest lepsza? A może po prostu moderatorzy są niekompetentni.

Xaorus zostanie ukarany (w tym momencie) jeszcze sam z Nim sobie porozmawiam. Także jeśli chodzi o to, to myślę, że po problemie. Owszem wszyscy są tutaj równi, ale przecież diametralnie widać, że Simeounus (sic!) sprowokował, nie mówię, że Xao zachował się dobrze, nie mam zamiaru go usprawiedliwiać, bo zareagował według mnie zbyt ostro, w ogóle dziwi mnie, że tak wiele osób ma takie problemy odnośnie tego. No cóż, pozostaje mi się tylko cieszyć, że tak bardzo chcecie polepszyć nasze forum.

Coś w tym jest, ja jestem poszkodowany, a robią ze mnie winnego. W świetle prawa nie istnieje pojęcie 'prowokacja', zrobiłeś źle to ponosisz konsekwencję swoich czynów, za każdy swój post, temat który złamał regulamin otrzymałem warna, więc w czym ta osoba jest lepsza?

Może według polskiego prawa rzeczywiście nie istnieje pojęcie prowokacja, ale regulamin jest swego rodzaju prawem panującym na forum, a skoro w tutejszym prawie prowokacja jest zabroniona, to jest zabroniona. Deal with it.