a masz jakiś zarys fabularny świat gry itp?
i czy gra ma coś charakterystycznego jak np
Talisman online ma talismany xD
a metin kamienia jakieś-wiem głupie porównanie
a masz jakiś zarys fabularny świat gry itp?
i czy gra ma coś charakterystycznego jak np
Talisman online ma talismany xD
a metin kamienia jakieś-wiem głupie porównanie
Ma FP (first person). A fabułę tworzy mój kolo. To ma być niespodzianka. Lecę z nim pogadać to może coś wam napisze a filmik jak się podobał?
może być ,ale mógłbyś czymś zając tą pusta przestrzeń pomiędzy miastem a lasem ile lvli przewidujesz?
i czy będzie coś takiego jak szybkość poruszania się jako skill xD jak siła itp
W moim ogrodzie sa zle gobliny i niszcza mi ogorki. Zabij 15, a dostaniesz super pasek +2 do sily i +3 do mocy super ognia
Quest jest super! thx! Ap ropo tej pustej przestrzeni. Będzie ona zajęta w swoim czasie. Fabuła się robi. Będzie w stylu Wiedźmina czyli Staropolskie fantasy. Gra będzie !!! po Polsku !!! tak po polsku. nie przewiduje innych języków a jeżeli będą to tylko angielski international. Co do szybkości tak będzie jako skill.
wiem że jestem upierdliwy ,ale mam kolejne pytanie czy będą karczmy gdzie będzie grała muzyka będą pijacy i inne takie tylko tak przemyślane ,że tam najwiecej ludu afkuje itp na przykład byłby tam auction house (jakby był xD) i na przykład handlarz jeszcze czymś i na przykład strażnicy żeby nie było tam dużo pk poprostu budynki tak przemyślane w których gracze by głownie przebywali.
erix tak myślę czy nie wpiszę cię na listę płac. na twoje życzenie postaram się zrobić takie miejsce. nie będzie PK bo zrobię safe zone. a co do AH (widzę ze grasz w cabala) szanse wynoszą 10%.
Fajnie by było, żeby rozmowa z NPC i questy były jak w Ghoticu czy Wiedźminie, tzn. nie wyskakujące okienko i lista misji, tylko dialog z kwestiami do wyboru. I fajnie by było żeby było kilka profesji, gdzie część z nich mógłby posiadać każdy, a część tylko dana klasa. Np. Zielarstwo dla maga lub healera czy oprawianie skór dla łucznika. Na screenie widać było też dość duże pustki, których podejrzewam do końca nie wypełnili by gracze. Można by dać kilku przechadzających się ludzi, do których można by zagadać, ale nie wnosili by nic do gry(patrz "SeaDogs"). Fajnie też aby na danym lvl było wiele itemów do wybrania, a nie 1 set najlepszy. Tzn. Aby 1 zbroja odejmowała pkt. szybkości i zręczności, dodawała by defa. Inna zwiększała by szybkość, ale miała mniejszy pancerze(przy czym obie były by dobrze wyważone, czyli przykładowo połowa graczy latała by z 1, a druga połowa z 2 setem). Ale to tylko takie moje fantazje... Ogółem gra zapowiada się fajnie, grafika nie jest aż tak odrażająca, z filmiku mogę wywnioskować jedynie że kolo ma dziwny tyłek.
o co ci chodzi z lista płac ;p?
Jak koniec gry masz w singlu to ci się wyświetla. mietek dialog będzie ale nie taki jak w wiedźminie będzie okienko ale jak będziesz gadał to masz listę wyboru
Witaj młody wojowniku.Widzę, że byłbyś w stanie wykonać moje zadanie. Oto one:
Jestem znanym producentem wina i dostarczam towary do karczm.Dzikie Dwarfy zabrały mi w nocy wszystkie skrzynie wina! Musisz je wyeliminować, bo myślę, że nie zdołasz ich przepędzić, skoro mają moje wino.Jeżeli nie dostarczę wina do karczm, karczma może zrezygnować z moich towarów, bo w pobliżu jest wielu innych producentów. Podsumowując:
Zabij wszystkie Dwarfy siedzących w jaskini 900m stąd i przynieś mi moje skrzynie wina.
Nagroda będzie bardzo pokaźna, bo dostaniesz ode mnie w zamian: średnią miksturę leczniczą, Halabardę orków i pół-płytową zbroję.
Dobry quest ;d?
Ups... Co 2 "nie" miałem z błędem.
Zadam jeszcze pytanie - w grze będą frakcje? Np. jak w WoW - horda i przymierze?? I czy fabuła będzie opowiadała o tym jak to od zero do bohatera, czy o tym że przyszedł rambo i uratował świat??
P.S. No i jaka nazwa?? ;]
Jezeli chcesz zeby ktos w to gra, to musisz zrobic gre innowacyjna, z pomyslami, ktorych nie ma nigdzie indziej. Poki co widze, ze jest to taka sama gra jak wszystkie inne. Postaraj sie dodac jakies rzeczy, ktore zdziwia i ktore zaskocza fanow mmo. Wiadomo, ze ciezko cos takiego wprowadzic, ale moze dobra droga to postawic na klimat? Na odgrywanie postaci, na questy z dobvra linia dialogowa itp. Przy tworzeniu lokacji warto popuscic wodze wyobrazni i sprawic by kraina byla "magiczna". Nie w sensie magii, ale w sensie piekna (i nie chodzi tu o grafike). Oprawa jest swietna. Uwielbiam takie widoki. Niby brzydke, ale maja swoj slowianski klimat.
Co do questow...Te przedstawione wyzej przez innych graczy, to ponownie to samo co "idz zabij przynies".
Czy przewidujesz osone instancje dla tylko grupy znajdujaej sie w twoim party? Bo tylko w takie sposob mozna wprowadzic do gry dobre questy. W innym przypadku jest to niemozliwe, bo co chwile ktos bedzie sie wpierdzielal i nie moznoscia bedzie wprowadzenie np. Zagadek. Jak przewidujesz takie instancje to daj znac, a ludzie dopiero wtedy zaczna Ci wymyslac ciekawe questy itp.
Napisać questa.Hm spróbować zawsze można.Ten będzie bardziej fabularny,jeśli będziesz mógł taki zrobić oczywiście:
(Podchodzisz do kapitana straży miejskiej)
(Gracz do kapitana 1 możliwa ścieżka dialogowa)
-Witaj kapitanie.I jak sytuacja w mieście?
(Kapitan do gracza)
-Witaj podróżniku.Ostatnio w mieście aż roi się od tych chędożonych złodziei,ostatnio jeden z nich zakradł się poprzedniej nocy do naszego kowala i zwędził pięknie zdobiony miecz,który był wykuty dla syna burmistrza miasta.Podobno jeden z moich nowych ludzi widział jak biegł w kierunku małej,wąskiej uliczki na południu miasta.
(Gracz do kapitana 2 opcje dialogowe)
1-Może ja bym mógł spróbować rozwiązać sprawę tego złodziejaszka?
2-Ohh co za strada,ale muszę zając się swoimi sprawami.Żegnam.
(Kapitan do gracza 2 możliwe odpowiedzi)
1-Cóż czemu nie?Jak chcesz do spróbuj.Kowal z pewnością cię wynagrodzi.Idź do tego nowego no jak mu tam...Radgor.Teraz powinien być na patrolu w południowo-wschodniej części miasta.Powodzenia.
2-Taa do widzenia.
(Gracz udaję się do strażnika Radgora i zaczyna rozmowę 1 opcja dialogowa)
-Witaj.Słyszałem,że wiesz coś na temat kradzieży z ostatniej nocy.
(Radgor do Gracza 1 możliwa odpowiedź)
- Jaa ja nic nie wiem ja tylko uhh...
(Gracz do Radgora 2 opcje dialogowe)
(1 Argument)-Hej wiem że coś widziałeś.Pomyśl tylko jak mi pomożesz to może awansujesz w szeregach straży za pomoc w dorwaniu groźnego przestępcy.
(2 Groźba)-Mów bo pożałujesz.Tak ci zdeformuję tą gębę że twoja rodzona matka cię nie pozna!
(tak czy inaczej strażnik mówi graczowi co widział 2 odpowiedzi)
1-Mo..może masz rację,no dobra,z tego co widziałem ukrywa się w tamtej uliczce
2-Już już mówię tylko proszę nie krzywdź mnie!Pe..pewnie jest t.tam
(Gracz odchodzi od strażnika i idzie do uliczki.Na samym jej końcu znajduje złodzieja 1 opcja dialogowa)
-Hej ty szubrawcu.Wiem że ukradłeś miecz kowalowi,daj miecz lub giń!
(Złodziej do gracza 1 odpowiedz)
-Spokojnie,spokojnie Proponuję ci układ.Ty nikomu nic nie powiesz.Ja dam ci 500 sztuk złota(czy coś w tym stylu,zależy jaką walutę wymyślisz)dobra?
(Gracz do złodzieja 2 opcje dialogowe)
1-Dobra niech ci będzie przyjmuje ofertę.Dawaj złoto.(Gracz otrzymuje 500 sztuk złota)
2-Chcesz mnie przekupić?!Chyba ci się śni.Walcz lub giń!(Wtedy zaczyna się walka i jeśli gracz zabije złodzieja w jego zwłokach znajdzie skradziony miecz)
(Gracz obojętnie co wybrał idzie do kapitana straży 2 opcje dialogowe)
1-Witaj kapitanie.Oto miecz który został skradziony.A złodziej słono zapłacił za swój błąd.
2-[kłamstwo] Witaj kapitanie.Odnalazłem złodzieja lecz ten zdołał uciec z miasta razem z mieczem.
(Kapitan do gracza 2 możliwe odpowiedzi)
1-Cóż za wspaniała wiadomość.Idź do kowala i odbierz swoją nagrodę za skradziony miecz.
2-Ahh wy podróżni.Trudno,kowal będzie bardzo niezadowolony.Żegnam(koniec questa)
(Jeśli gracz wybrał 1 drogę idzie do kowala 1 opcja dialogowa)
-Dzień dobry!Odzyskałem skradziony miecz kowalu
(Kowal do graca 1 odpowiedź)
-Oh Witaj to wspaniale że dopadłeś tego złodzieja no i masz miecz.W nagrodę dam ci tę broń(tutaj ty musisz wymyślić jaką broń gracz dostaje od kowala) i jeszcze 200 sztuk złota.Wspaniała robota!Wielkie dzięki.(koniec questa)
Zurek niezly quest, ale watpie zeby matekiemu sie udalo go zrobic.
PS: Jak bede miec wiecej czasu to tez jakis wymysle.
A właśnie dosyć dla mnie ważne pytanie. Tam się steruje myszką tylko ? Bo chyba tylko tak było widać na filmiku.
Quest Zurka jestjednym z najlepszych sposobów na wprowadzenie innowacyjności. Wręcz jak w Black & White czy Fable - wybierasz dobro czy zło? Jeśli cała gra miała by być taka, to może być nawet grafika rodem z MSPaint, i tak bym grał ;]
gre innowacyjna, z pomyslami, ktorych nie ma nigdzie indziejGra ma tryb FP. Co do questa zurka. Jest extra zaraz zabiorę się do napisania go jeżeli mi się nie uda zrobić go całego to podzielę go na części. razor sterowanie jest WASD ale można tez sterować myszką. mietek z tym dobrem i złem jest dobry pomysł ale będę musiał mieć więcej takich questów i posiedzieć nad skryptem. Landrynka jeżeli mi się uda go napisać ( skrypt questa) to zrobię filmik jak go wykonuje. Kolo mówił, że kończy prace nad fabułą (prasłowiańska) także jutro trochę wam o niej napiszę.
PS. zurek napisz do mnie na PW więcej takich questów. Z takimi prasłowiańskimi tekstami.
Tyle napisałem
function Main()
Player = Actor()
PlayerName = Name(Player)
Target = ContextActor()
TargetName = Radgor(Target)
.Template
Persistent(1)
QuestName = ""
QuestResults = QuestStatus(Player, QuestName)
QuestReturn = ""
// Objective Variables for Quest completion
WaitSpeakName = "1"
WaitSpeakID = FindActor(WaitSpeakName, 2)
// Variables for Rewards
RewardMoney = 0
RewardXp = 0
RewardItem = "1"
RewardItemQuantity = 1
RewardFaction = ""
RewardFactionValue = 0
QuestStatusText = ""
D = OpenDialog(Player, Target, TargetName)
// Player Greeting to NPC:
DialogOutput(Player, D, "Witaj kapitanie.I jak sytuacja w mieście?", 255, 255, 255)
DoEvents (1000)
// NPC Greeting to Player:
DialogOutput(Player, D, "Witaj podróżniku.Ostatnio w mieście aż roi się od tych chędożonych złodziei" $+ CHR(44) $+ "ostatnio jeden z nich zakradł się poprzedniej nocy do naszego kowala i zwędził pięknie zdobiony miecz" $+ CHR(44) $+ "który był wykuty dla syna burmistrza miasta.Podobno jeden z moich nowych ludzi widział jak biegł w kierunku małej", 255, 255, 255)
DoEvents (1000)
If (QuestResults $= "")
// The quest needs to be started
.start
DialogOutput(Player, D, "wąskiej uliczki na południu miasta.", 255, 255, 255)
Result = DialogInput(Player, D, "Może ja bym mógł spróbować rozwiązać sprawę tego złodziejaszka?", "Ohh co za strada,ale muszę zając się swoimi sprawami.Żegnam.")
If (Result == 1)
// Create the new quest
NewQuest(Player, QuestName, QuestStatusText, 255, 255, 255)
QuestTemp = QuestName $+ ": " $+ QuestStatusText
Output(Player, QuestTemp, 255, 255, 255)
CloseDialog(Player, D)
.wait
// Wait to speak to NPC
WaitSpeak(Player, WaitSpeakID)
D = OpenDialog(Player, Target, TargetName)
// Player Greeting to NPC:
DialogOutput(Player, D, "Witaj.Słyszałem,że wiesz coś na temat kradzieży z ostatniej nocy.", 255, 255, 255)
// NPC Greeting to Player:
DialogOutput(Player, D, "na twarzy strażnika pojawia się grymas> Jaa ja nic nie wiem ja tylko uhh...", 255, 255, 255)
Result = DialogInput(Player, D, "Hej wiem że coś widziałeś.Pomyśl tylko jak mi pomożesz to może awansujesz w szeregach straży za pomoc w dorwaniu groźnego przestępcy.", "Mów bo pożałujesz.Tak ci zdeformuję tą gębę że twoja rodzona matka cię nie pozna!")
Else
CloseDialog(Player, D)
EndIf
ElseIf (QuestResults $= QuestReturn)
// The quest has been almost completed, assign rewards
.Rewards
DialogOutput(Player, D, "2", 255, 255, 255)
DialogResult = DialogInput(Player, D, "Goodbye")
CompleteQuest(Player, QuestName)
// Item reward for Step/Quest
GiveItem(Player, RewardItem, RewardItemQuantity)
// XP reward for Step/Quest
GiveXp(Player, RewardXp)
// Money reward for Step/Quest
ChangeGold(Player, RewardMoney)
// Faction change
ChangeFactionRating(Player, RewardFaction, RewardFactionValue)
Output(Player, "You take " $+ RewardItemQuantity $+ " " $+ RewardItem $+ " and " $+ RewardMoney $+ "gp and " $+ RewardXp $+ "xp you have earnt it!")
CloseDialog(Player, D)
ElseIf (QuestComplete(Player, QuestName) == 1)
// The quest has been completed
.Completed
DialogOutput(Player, D, "4", 255, 255, 255)
DoEvents (1000)
CloseDialog(Player, D)
Else
// The quest has been started but not completed
.Incomplete
DialogOutput(Player, D, "3", 255, 255, 255)
DialogOutput(Player, D, "You will need to begin your last task again" $+ CHR(44) $+ " " $+ QuestStatusText, 255, 255, 255)
DialogResult = DialogInput(Player, D, "Goodbye")
CloseDialog(Player, D)
GoTo(wait)
EndIf
Return()
End Function
macie tego nie kopiować!!!
Moim zdaniem najlepiej jak być zrobił fabułe, taką z dobrem i złem, np questy w dużych zamknięych instancjach na jakąś wyjątkową broń, wtedy gra by była dobra, nawet jeśli grafika by kulała to tym by mogła się wyróżnić.