Japt… Ogarnij sie chlopie
Zostałem oszukan
Oczywiście że jest to umowa, jak się umówimy za 10zl a ty nie polecisz to nie dokonała swojej strony umowy i należy się zwrot. No takie jest prawo, nie musi to być podpisane, podpis ułatwia tylko dochodzenie swoich praw. Jeżeli ci powiem że dam 1000zl za umalowanie mieszkania, umalujesz a on ja ci nie dam to nie dotrzymam umowy. I mozesz wygrać sprawę jak tylko udowodnisz że się na to umówiliśmy.
No poczytaj sobie o umowach, ja się wyłączam z tej dyskusji.
Umowa ustna (juz nie bede sie rozpisywac bo znowu ktos cos uslyszal ale nie do konca i na podstawie tego wysuwa dakeko idace teorie) oczywiscie ze jest forma umowy ale jedt wazna TYLKO jezeli jej przedmiot nie narusza panujacego prawa (ustaw/konst/reg itd). Transakcja dokonana tutaj byla WBREW zaakceptowanemu regulaminowi gry a tym samym jedt NIELEGALNA. A jezeli jest nielegalna wowczas w takim wypadku umowa jedt niewazna.
Tak umowa np na sprzedaz/kupno w formie ustnej jest legalna ale jezeli przedmiotem kupna/sprzedazy jest towar nielegalny/zabroniony itd to wtedy umowa taka nie mazadnej mocy. Wowczas jezeli podczas rozprawy wyjdzie ze przedmiotem wymiany byl tow nielegalny wtedy zmienia sie klasyfikacja i osoby odpowiadaja za handel nuelegalnym towarem i nikt nue dochodxi czy byla zaplata czy nie.
Bo idac Twoim tokiem rozumowania @Offside mozna by zalozyc sprswe o nieuregulowania naleznosci za dragi i nie ponosic odpowiedzialnosci za handel a wrecz dochodzic jakis swoich praw z tytulu niewywiazania sie z umowy… Chlopie na logike to wez a nie tu mi nakazujesz czytac o umowach bo sam nie do konca doczytales prawda?
Zrodlo
Art. Art. 353(1). - [Zasada swobody umów] - Kodeks cywilny. Art. 58. [Nieważność bezwzględna; Klauzula salwatoryjna]
Reszty zrodel nie chce mi sie szukac bo kto sie zainteresuje to znajdzie
Edit zeby nie bylo prosze potwierdzenie tego co pisze;
“Zasada swobody umów ma różne ograniczenia, w zależności od tego, jakiego stosunku cywilnoprawnego dotyczy, a także jakie są cechy podmiotów. Jeżeli stosunek prawny będzie sprzeczny z obowiązującymi przepisami, pociągnie to za sobą odpowiednie konsekwencje. Zgodnie z artykułem 58 § 1:”
Zrodlo: https://adwokatspiewak.pl/umowa-ustna/
Coraz bardziej podoba mi się ten post. Przemko najpierw chce ukarać swojego oprawce, potem jednak zaczyna go bronić. Te zwroty akcji.
Coś czuję, że niedługo się okaże, że to sam Przemko jest oprawcą, a post napisał w celu sprawdzenia co mu grozi za ewentualnie dokonaną kradzież XD
Niestety ludzie tu nie kumaja ze handel itemami jest zabroniony (pomimo ze sami w aukcji pisza ze np item nie jest ich wlasnoscia tylko firmy xxx a sprzedaja czas poswiecony na jego zdobycie) chyba ze producent inaczej okresla ale wtedy chyba musial by byc auction house gdzie by opodatkowal kazda transakcje. Zamiast tego rzucaja jakimis terminami ktorych sami do konca nie rozumieja. Przemko zostal oszukany w nielegalnej transakcji i ponosi odpowiedzialnosc taka sama jak osxust roznica jest taka ze jest w dupe dodatkowe 40 zl finito bo reszta to malo wazne bzdety (a ta granic obecnie 500zl to granica klasyfikacji czynu panowie)
A co do przemka to taki jakby oderwany od zeczywistosci najpierw nie chce robic mu klopotow a poem chce wdadzic do pierdla za 4 dychy wiec tak masz racje nie zdziwil bym sie gdyby to byl winny i sprawdzal co mu grozi
a o co mi chodziło mordo wyzej? napisałem to o co chodzi Tobie tylko w bardziej dosadny sposób , małolat chciał skina w grze żeby sie pochwalić i dał sie wyruchać , umowy umowami prawnie może tutaj przyjść , sędzia Artur Lipinski czy ktoś po szkole ,ale prawda jest taka ,że poza grą i miejscami do tego stworzonymi gdzie jest prawo sprzedawać itemy ,i rzeczy w grze nabyte i zdobyte nie jest legalne handlowanie nimi poza grą bo to własność firmy tej której jest gra. I mimo tego ,że masa takich aukcji jest na aledrogo czy oelixie to jest to i tak NIELEGAL i jakby się znalazł maltańczyk , który przestrzega takich rzeczy to osoba składająca zawiadomienie mogła by mieć również problemy o to ,że chciała nabyć nielegalnie rzecz.
Tu chodzi o brak mocy prawnej a nie o niską szkodliwość , przecież on z nim żadnej umowy nie miał i kwota handlu jest za niska więc o czym tu gadać
@zaoranyprzezsito Czy przeczytales co pisalem? Przeczytaj moje statnie dluzsze wypowiedzi i mysle ze komentarz bedzie zbedny poza tym przytaczam wazniejsze paragrafy tam. To czy ktos ukradnie 40 i 100 itd nie oznacza z gory ze sprawa bedzie umozona wszystko zalezy od okolicznosci.
A ten dalej swoje ehh…
Nie on swoje tylko Ty do konca nie kumasz sam co piszesz - to ze ktos z kims pisze/mowi o handlu/usludze juz jest UMOWA i ma umocowanie prawne
Zrodlo: https://adwokatspiewak.pl/umowa-ustna/
A niska kwota nie dyskwalifikuje czynu z dalszego postepowania bo wszystko zalezy od okolicznosci dosjcia do wykroczenia (czy po przekroczeniu progu 500zl przestepstwa).
To co dyskwalifikuje tutaj zdarzenia aby mozna bylo dociekac praw to nie 40 zl a NIELEGALNOSC transakcji bo przedmiotem transakcji byl towar ZABRONIONY i z tego tytulu charakter sprawy zostal by zmieniony i oboje mogli by byc podejrzanymi (nawet nasz poszkodowany bylby podejrzany bo bral udzial w handlu nielegalnym towarem o czym wiedzial bo zaakceptowal regulamin gry - to ze go nie czytal nikogo nie obchodzi)
To o czym Ty tutaj piszesz to “niska szkodliwosc czynu” i tj wspomnialem powyzej jej charakter nie zalezy przede wszystki od kwoty tylko od okolicznosci
Wiecej masz tutaj: https://www.infor.pl/prawo/prawo-karne/inne/220391,Czym-jest-znikoma-szkodliwosc-spoleczna-czynu.html
Nie pisz bzdur bo tylko pokazujesz ze nie widziales artykulow na oczy a jedynie klepiesz powszechna opinie. Przytaczam Ci artykuly i zrodla a to ze nie zajrzales tam nawet no to trudno…
Otworz te dwa podane tu linki i przeczytaj chociaz wstep a zrozumiesz ze piszesz bzdury
PS cytuje: “Tu chodzi o brak mocy prawnej a nie o niską szkodliwość , przecież on z nim żadnej umowy nie miał i kwota handlu jest za niska więc o czym tu gadać”
Sam siebie tutaj negujesz: piszesz ze nie chodzi o niska szkodliwosc po czym ze kwota handlu byla za niska… (podpowiem niska kwota moze byc przeslanka do zakwalifikowania jako niskiej szkodliwosci) a umocowanie prawne ma bo nie musi byc spisanej umowy zeby byla klasyfikowana jako pelnoprawna umowa. Umowy ustne np jak ktos Ci cos remontuje sa normalnymi umowami objetymi prawem - link powyzej wyjasnia wsxystko
Ale dziecko słuchaj to że ktoś powie jutro dam ci kase za to i za to nie oznacza że ma to moc prawną bo ustnie to można powiedzieć wszystko i bez umowy bądź dowodu np nagrania nie udowodnisz nic a więc fakt jest taki że gość dał się oszukać i nie ma żadnego dowodu na te ich ustną umowę . Zrozum jedno moc prawną ma tylko to co jest udowodnione lub czarno na białym .
Widzisz roznica miedzy nami jest taka ze ja jak czegos nie wiem to sprawdzam.
Powiem tak (bardzo w skrocie) zeby umowa ustna miala moc musi muec pewne okreslone cechy ktore sa wymienione w kodeksie cywilnym. Z duzym prawdopodobienstwem stwierdzam ze nie widziales/nie znasz ich. Np w tym przypadku umowa ma moc bo spelniono wymagania co do umowy ustnej a mianowicie: oboje “zlozylo oswiadczenie woli” a nastepnie nasz poszkodowany potwiedzil to poprzez wyslanie zaplaty. Czy sa dowody? tak sa screen z rozmowy (o czym on sam pisal ale niedoczytales) jezeli sa tam szczegoly umowy JEST DOWODEM czyli przedmiot umowy, cena, sposob i forma zaplaty oraz dodatkowe informacje o towarze/transakcji/usludze jezeli tego wymagaly. Jest kilka przeslanek ktore mogly by byc kwestia dyskusyjna dla upartej osoby ale glowne zalozenia umowy ustnej sa spelnione.
Cytuje l:" to że ktoś powie jutro dam ci kase za to i za to nie oznacza że ma to moc…" nie ma mocy bo pomimo wyrazenia woli brak jest jej potwierdzenia (a to jest czynnik determinujacy).
Ups znowu mam racje…
PS a co do tego “dziecko” - chlopcze chcialbym byc dzieckuiem ale jestem rocznik 83’ wiec coz… A co do prawa i samych umow prowadzilem juz 2 firmy z czego jedna handlowa a druga uslugowa wiec musialem po prostu to wiedziec…
Ps2 zeby pokazac Ci ze malo wiesz w tym temacie - rolnik sprzedajacy marchewke na targu - umowa kupna/sprzedazy ma umocowanie prawne pomimo ze ten rolnik nawet Ci nie daje kwitu za zakup i jedynie porozumiewacie sie ustnie (wiec dowodow pisemnych brak). Umowa ustna wcale nie musi miec potwierdzenia na papierze zeby nadal miec moc prawna. Sa pewne umowy ktore wymagaja podpisania dokumentu ale sa to umowy okreslone w KC.
Tzn mnie nie dziwi ze tego wszystkiego nie wiesz bo przecietny czlowiek nie zna niuansow tego typu rzeczy jedynie dziwi mnie slepy upor gdzie pomimo przytoczenia art i paragrafow itd nadal brniesz w ta pospolita bledna retoryke… No coz
Tak tylko że ja znam prawo polskie i mało tego nie trzeba prawnika żeby temu poszkodowanemu wytłumaczyć że jedyne co ma to tak jak pisałeś dowód na przelew ale teraz jest pytanie po 1 za co był przelew i czy screen pokazuje stan faktyczny tej całej ustnej umowy i po 2 czy dany screen może być dowodem bo np według pewnych artykułów nie może on zawierać np rażących rzeczy wobec osoby oskarżonej bo wtedy nie ma mowy o udowodnieniu a o szkalowaniu a to już inna kwestia . Wracając do sprawy samego oszustwa to co np wkleił tutaj nioqus o oszustwie komputerowym to art . 287 k.k nie obejmuje wykroczenia tego typu bo to o czym pisał poszkodowany to nie oszustwo komputerowe ale ustne i no fakt można uznać to za jakiś rodzaj umowy ale to nie ma mocy i nie ma sensu .
Ja nie bronie sprawcy i nie dołuje na siłę poszkodowanego ale poszkodowany po 1 nie pokazał screenu z rozmowy wiec nie wiemy czy mówi prawdę po 2 nie pokazał dowodu na przelew czego nie musi robic bo są tam dane osobowe wiec tutaj mamy RODO no ale jeśli nie pokazał nam chociaż tego screenu a płacze tu na forum to znaczy że coś jest na rzeczy .
Pierdolenie, ja pamietam jakieś 10 lat temu na allegro typ zrobił mnie i paru innych kupujących w balona na psc właśnie, pisali do mnie żebym się podpiął pod wniosek, to się podpiąłem, 10 lat mineło i dalej nic, więc zakładam że albo policja ma wyjebane na małe kwoty, albo typ jest nieuchwytny. Czy warto więc chodzić za tymi 40 na policję? Jesli mu się nudzi, to tak, na przyszłość polecam używać opcji paypal, więcej go w dupę nie wyruchają.
oszukali to oszukali , po chuj drazyc xD
Też tak uważam