AMD vs nVidia

NIe rozumiem dyskusji gdzie na karcie za 600zl odpalisz gre na takich samych ustawieniach co na karcie za 2000zl ? w wiekszosci gier ;) Karty za 2,5k sa dobre dla grafikow i ludzie , ktorym nie robi roznicy czy wydadza 2 , 3 czy 4 tysiace:) a wydanie 600 zl co 2-4 lata raczej bardziej sie oplaca niz wydac znowu 3k bo technologia pojdzie w gore i karty po 600 zl beda mialy lepszego dx lub jakas nowa technologie :)Co do filmiku pokazane na 4-5 grach .

Niech potestuja na MMO - bo raczej one maja 1000x wiekszy odbior niz single player :) W sporej ilosci gier Nvidie sa gorsze od AMD i odwrotnie :)

@up

Akurat w mmo bardziej liczy się procesor niż karta graficzna.

Polecam zobaczyć sobie najnowsze filmy oraz testy a nie stare z 3 tygodni. ;)https://www.youtube.com/watch?v=0jBjDIakZxc

"Można kręcić Pamięci HBM, jednak ich kręcenie nie daje żadnych efektów 1/2%, jest o tym artykuł na purepc. " - gdzie na PPC masz powiedziane, że HBM da się kręcić? OC HBM jest zablokowane. Zmienić to się by tylko dało chyba wgrywając zmodyfikowany BIOS.

No to zanim coś napiszesz to poszukaj bo głupoty gadasz.

http://twojepc.pl/news33104/Pamieci-HBM-podkrecone-o-20.html

@Edit

Kolejny

http://www.techpowerup.com/forums/threads/overclocked-hbm-its-true-and-its-fast.213875/

Widać że stary artykuł o którym czytałem już dawno jest nieważny gdy przeczytałem te wpisy.

To jest wpis który znalazłem przed chwilą korzystając z google jeśli znasz coś takiego. Czytałem o tym jakiś czas temu nie pamiętam gdzie dokładnie.

"AMD tylko Goni nVIDIE" - tia. widać to zwłaszcza przy Fury i GTX980...

Porównywać GTX980 która ma ponad pół roku do nowej karty Fury czyli okrojonej FuryX.... bezcenne.

"Warto tutaj też wspomnieć iż już pod koniec tego roku zobaczyy pierwsze karty nVIDIA wykonane w procesie 14,18 i 20 nanometrów." - to w końcu 14, 18 czy 20, bo się gubisz. Zresztą jak tego roku? Pascal w 16nm FinFet ma pojawić się w 2016.

Znowu nie umiesz czytać, pierwsze karty już się pojawią w tym roku, a w sprzedaży w 2016. Nie jest jeszcze określone w której litografii zostaną karty wydane, bliżej końca roku więcej informacji się pojawia.

@Edit

Dodam jeszcze od siebie....Po co się jaracie testami 4K? Który z was ma Monitor 4K lub gra na takiej rozdzielczości?

1080P i 1440P, to będą najczęściej używane rozdzielczości w najbliższych 2 latach.

Producenci kart chwalą się o jakości w 4K, tylko że przeciętny kowalski gra albo na 720P, albo 1080p.

Dlatego dla nas to właśnie ta rozdziałka powinna najbardziej się liczyć, a 4K zostawmy sobie debatę za 2 lata, jak w standardzie karty będą miały 16 GB pamięci.

No to zanim coś napiszesz to poszukaj bo głupoty gadasz.http://twojepc.pl/news33104/Pamieci-HBM-podkrecone-o-20.html@Edit Kolejnyhttp://www.techpowerup.com/forums/threads/overclocked-hbm-its-true-and-its-fast.213875/Widać że stary artykuł o którym czytałem już dawno jest nieważny gdy przeczytałem te wpisy. To jest wpis który znalazłem przed chwilą korzystając z google jeśli znasz coś takiego. Czytałem o tym jakiś czas temu nie pamiętam gdzie dokładnie.

a ty naucz sie czytać podkręcili dzięki błędowi sterownika bo te karty można podkręcać ale jest to przez błędy programów i sterowników bo narazie podkręcane HBM tracą sporo stabilności dlatego podkręcanie jest zablokowane choć nawet nie chodzi o stabilność tylko by ludzie nagle nie podkręcali o 200-300 by grafiki nie wysiadły bo ludzie lubią tak robić

a ty naucz sie czytać podkręcili dzięki błędowi sterownika bo te karty można podkręcać ale jest to przez błędy programów i sterowników bo narazie podkręcane HBM tracą sporo stabilności dlatego podkręcanie jest zablokowane choć nawet nie chodzi o stabilność tylko by ludzie nagle nie podkręcali o 200-300 by grafiki nie wysiadły bo ludzie lubią tak robić

Jak będę w domu postaram się znaleźć artykuł o tym kręceniu tych pamięci, pamiętam też że one tracił na stabilności dość mocno, jednak dało się je kręcić.

Co nie zmienia faktu iż AMD zyt mało testował nowe karty/pamięci i wydał nieprzetestowane i ustabilizowane buble. Wiele forach piszczy od tego że jest problem z dostępnością nowych pamięci. AMD strzelił sobie trochę w stopę, wydając niedokończoną kartę.

@Edit

Znalazłem.

http://wccftech.com/unlock-memory-overclocking-amd-r9-fury/

Pamięci można kręcić w MSI Afterburner, jak zaznaczy się w opcjach możliwość zmiany napięcia, wówczas odblokowuje się też pasek do kręcenia pamięci HBM.

PS a tak nawiasem po co podkręcać HBM x)?

Żeby wycisnąć z karty ile się da :) Tak jak robi się z resztą kart.

Porównywać GTX980 która ma ponad pół roku do nowej karty Fury czyli okrojonej FuryX.... bezcenne.

Porównywać GTX 970 do 290X która ma prawie 2 lata bezcenne x)

Przykro mi to stwierdzić ale 80% osób które się tu produkują ma mózg przeżarty marketingiem i plotkami z portali typu PC lab.

Zawsze powinno się wybierać produkt najlepszy w danej cenie , jak i dostosowany do naszych potrzeb a nie patrzeć czy pisze na nim AMD czy Nvidia.

PS a tak nawiasem po co podkręcać HBM x)?

Jak będę w domu postaram się znaleźć artykuł o tym kręceniu tych pamięci, pamiętam też że one tracił na stabilności dość mocno, jednak dało się je kręcić. Co nie zmienia faktu iż AMD zyt mało testował nowe karty/pamięci i wydał nieprzetestowane i ustabilizowane buble. Wiele forach piszczy od tego że jest problem z dostępnością nowych pamięci. AMD strzelił sobie trochę w stopę, wydając niedokończoną kartę.

a o czym pisałem wiele razy właśnie o tym że poco wydali nietestowane karty które zamiast być w sprzedaży powinny być testowane gruntownie

edit: też czytałem o tym ale nie chciałem nic mówić by potencjalni posiadacze tych kart co to czytają nie kręcili bez sensu ich

a o czym pisałem wiele razy właśnie o tym że poco wydali nietestowane karty które zamiast być w sprzedaży powinny być testowane gruntownieedit: też czytałem o tym ale nie chciałem nic mówić by potencjalni posiadacze tych kart co to czytają nie kręcili bez sensu ich

jestem ciekaw jakie to modele AMD wydało które były wadliwe i "nietestowane" Może wymienisz :P?

jestem ciekaw jakie to modele AMD wydało które były wadliwe i "nietestowane" Może wymienisz ?

mówię o kartach z HBM a modeli z tego typu pamięciom są tylko 2

Ja tam nie patrzę na, to czy mam kartę Nvidii czy AMD - bo zawsze biorę kartę która ma najlepszy stosunek cena/wydajność.

Sam planuję wymienić kartę w przyszłym roku, jak wyjdą Pascale. Pamięc HBM2, więcej gier pod DirectX 12, nowa architektura, niższy proces technologiczny, to będzie świetna okazja by odesłać gtx 780 na emeryturę.

@Vences

"Nawet czerwoni nie dali rady ze swoim Mantle i zaprzestali jego rozwoju." - Mantle nigdy nie miało szans stać się standardem. Zwyczajnie nie miało na to szans, bo Mantle było AMD. NV nie wykorzystałoby Mantle, a producenci nie robiliby po ciągle i zawsze wersji pod Mantle i DX. AMD pomaga za to przy rozwoju Vulkana, więc można zwyczajnie stwierdzić, że Vulkan to kontynuacja rozwoju Mantle w pewien sposób.

@Civil

"dlaczego Fury przegrywa z 980 w 1080p" - testy pclola? Bo Fury wypada zwykle lepiej nawet w 1080p.

@DeSkA

"Można kręcić Pamięci HBM, jednak ich kręcenie nie daje żadnych efektów 1/2%, jest o tym artykuł na purepc" - a podajesz mi news (nie artykuł) z twojepc (nie purepc) o 20% wzroście wydajności (nie 1-2%). Problemy z czytaniem własnych postów? Czy może lubisz zmyślać? Zresztą jak potrafisz dokładnie czytać to jest napisane: "z powodu jakiegoś błędu" - czyli się nie da/jest zablokowane. Moje na wierzchu i jeszcze sam sobie zaprzeczyłeś xD

"Porównywać GTX980 która ma ponad pół roku do nowej karty Fury czyli okrojonej FuryX.... bezcenne." - aha... ale porównywać GTX980 do R9 290X który jest starszy o jakieś 10 miesięcy to już ok? Znów sobie zaprzeczasz. Zresztą porównuje się podobne półki cenowe, bo ja też mogę jak Ty wyskoczyć z bzdurą. Chcesz? Patrz: "W przedziale do 1600zł wygrywa AMD, bo jak pokazują testy R9 390 wypada lepiej niż GTX960". Różnica to też 600zł.

"Znowu nie umiesz czytać, pierwsze karty już się pojawią w tym roku, a w sprzedaży w 2016. Nie jest jeszcze określone w której litografii zostaną karty wydane, bliżej końca roku więcej informacji się pojawia." - pod koniec roku to może zobaczymy jakieś konkretne zapowiedzi i ew. ładnie wyglądające słupki. Zresztą co jest nieokreślone? W przypadku NV od dawna mówi się o 16nm FinFet. O ile NV nic na ostatnią chwilę nie zmieni to dostaniemy 16nm.

"Co nie zmienia faktu iż AMD zyt mało testował nowe karty/pamięci i wydał nieprzetestowane i ustabilizowane buble. Wiele forach piszczy od tego że jest problem z dostępnością nowych pamięci. AMD strzelił sobie trochę w stopę, wydając niedokończoną kartę." - hahahaha :D Dobre. Dobre. Ten "bubel" Fury > GTX980 (wydajność, chyba że patrzymy na testy pclol). AMD miało jakiś powód do zmniejszenia taktów HBM i to zrobiło. Tyle. Ciekawe czy hejtowałeś tak NV jak wydali GTX480 i 470.

Bądź też łaskaw i odpowiedz na resztę bzdur które wypisałeś. Mój post to było więcej niż 3 zarzuty wobec Twojej "merytorycznej dyskusji". Wybierasz sobie fakty które Ci się podobają, odrzucasz to co przeszkadza, chwilami nawet zmyślasz i zaprzeczasz sam sobie a chcesz merytorycznej dyskusji?

@Edit Dodam jeszcze od siebie....Po co się jaracie testami 4K? Który z was ma Monitor 4K lub gra na takiej rozdzielczości? 1080P i 1440P, to będą najczęściej używane rozdzielczości w najbliższych 2 latach. Producenci kart chwalą się o jakości w 4K, tylko że przeciętny kowalski gra albo na 720P, albo 1080p. Dlatego dla nas to właśnie ta rozdziałka powinna najbardziej się liczyć, a 4K zostawmy sobie debatę za 2 lata, jak w standardzie karty będą miały 16 GB pamięci.

Deska nie mierz każdego swoją miarą. Jeśli ktoś kupuje kartę graficzną za 3000zł to raczej stać go też na monitor 4k ;). Przeciętny kowalski nie kupi takiej karty ponieważ go na to nie stać więc radziłbym przestać się jarać testami w 1080p z pclab i tego podobnych stron.

Jak zablokowali OC pamięci to zablokowali i kropka. Problemem nie jest AMD tylko ludzie którzy są nieogarami. Z punktu widzenia Gracza (karta jest dedykowana do grania) Oc pamięci to problem marginalny . Ludzie którzy mają z tym problem to entuzjaści którzy mają HW BOTA jako stronę startową a każdy punkt w benchmarku to 1mm Do ich E - Penisa.

Fury X to 4GB pamięci na szynie 4096 BIT tu niema co zamulać w grach by oc pamięci było wymagane.

Deska nie mierz każdego swoją miarą. Jeśli ktoś kupuje kartę graficzną za 3000zł to raczej stać go też na monitor 4k . Przeciętny kowalski nie kupi takiej karty ponieważ go na to nie stać więc radziłbym przestać się jarać testami w 1080p z pclab i tego podobnych stron.

PCLAB? chyba pclol, tam są takie wiarygodne testy jak wróżbita maciej przepowiada przyszłość.

"Można kręcić Pamięci HBM, jednak ich kręcenie nie daje żadnych efektów 1/2%, jest o tym artykuł na purepc" - a podajesz mi news (nie artykuł) z twojepc o 20% wzroście wydajności. Problemy z czytaniem własnych postów? Czy może lubisz zmyślać? Zresztą jak potrafisz dokładnie czytać to jest napisane: "z powodu jakiegoś błędu" - czyli się nie da/jest zablokowane. Moje na wierzchu i jeszcze sam sobie zaprzeczyłeś xD

Idź sprawdź jeszcze raz posta którego napisałem na tej stronie.

A jakbyś nie potrafił szukać to masz tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuutaaaaaaaaaaaaaaaaaajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj info jak kręcić paięci HBM:

WIDZZZZZZZZZZZZZZISSSSSSSSZZZZZZZZZ TOOOOOOOOOOOOOOO TERAZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ?

http://mmorpg.org.pl/forum/topic/74803-amd-vs-nvidia/page-3#entry578759

CZY DALEJ NIE WIDZISZ?????????????

Co do reszty wypowiem się w domu, bo teraz pakuje laptopa i wracam do domu z pracy. See ya

A jakbyś nie potrafił szukać to masz tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuutaaaaaaaaaaaaaaaaaajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj info jak kręcić paięci HBM: WIDZZZZZZZZZZZZZZISSSSSSSSZZZZZZZZZ TOOOOOOOOOOOOOOO TERAZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ?http://mmorpg.org.pl/forum/topic/74803-amd-vs-nvidia/page-3#entry578759CZY DALEJ NIE WIDZISZ?????????????Co do reszty wypowiem się w domu, bo teraz pakuje laptopa i wracam do domu z pracy. See ya

ale zdajesz sobie sprawe że to nie jest podkręcanie takie typowe że jest fajnie tylko to jest podkręcanie na debila producent zablokował to musiał mieć powód i pomijanie tego nie jest inteligentne

A i tak nawasem AMD zawsze było przed Nvidią. Dopiero w poprzedniej Serii Zieloni się odkuli GTX 780Ti a w tej zdominowali rynek fantastycznie wycenionym GTX 970.

Tak więc śmieszą mnie posty "Amd dwa lata za Nvidią x) "

@DeSkA

Proszę łaskawie przeczytaj i porównaj, a potem powiedz, gdzie jest Twój obiektywizm.

"Można kręcić Pamięci HBM, jednak ich kręcenie nie daje żadnych efektów 1/2%, jest o tym artykuł na purepc"

Dajesz NEWS z TWOJEPC o wzroście wydajności 20%, bo podkręcili POPRZEZ BŁĄD. Konkretnie to też jest w link: Jak z powodu BŁĘDU udało się podkręcić kartę.

Błąd zostanie załatany, a nikt nie zostanie na starych sterach dla domowego użytku, bo nowe będą poprawiać błędy, stabilność i poprawki (w tym wydajności) dla nowych gier.

Ja ogólnie radzę (jak ja) zgłosić temat do administracji, bo autor udając neutralnego i podobno chcąc merytorycznej dyskusji próbuję przedstawić wszystkim swoją wizję, czyli: NV to jedyny słuszny producent kart graficznych.

Dlaczego tak twierdzę? Autor wybiera fakty i zaprzecza sam sobie. Kiedy chodziło o HBM i wydajność kart AMD to podkręcenie karty dawało 1-2% wzrostu wydajności, ale jak chce udowodnić mi błąd to pokazuje, że jest to 20% i podkręcono to... przez błąd w sterownikach (który został/zostanie załatany). Jego zdaniem nie można porównywać GTX980 i AMD Fury, bo różnica wiekowa między nimi to 10 miesięcy (choć cenowo 100zł), ale można porównywać GTX980 i R9 290X, choć różnica wiekowa między nimi to... 10 miesięcy (ale już 600zł). Rzuca tekstami, których nie potrafi potwierdzić (bardzo złe przyjęcie nowej karty AMD i jej okropna sprzedaż). Już o jego wypowiedzi odnośnie DX12 i "grzałek" AMD to nie wspomnę.

@DeSkAProszę łaskawie przeczytaj i porównaj, a potem powiedz, gdzie jest Twój obiektywizm."Można kręcić Pamięci HBM, jednak ich kręcenie nie daje żadnych efektów 1/2%, jest o tym artykuł na purepc"Dajesz NEWS z TWOJEPC o wzroście wydajności 20%, bo podkręcili POPRZEZ BŁĄD. Konkretnie to też jest w link: Jak z powodu BŁĘDU udało się podkręcić kartę.Błąd zostanie załatany, a nikt nie zostanie na starych sterach dla domowego użytku, bo nowe będą poprawiać błędy, stabilność i poprawki (w tym wydajności) dla nowych gier.

obecnie już wydali nową wersje która zwiększa wydajność all grafik amd o 3-5% i stabilność oraz pare błędów oraz zrobili specjalną wersje dla starszych kart graficznych

http://www.benchmark.pl/sterowniki/pliki/amd-catalyst-radeon-drivers-download-sterowniki-pobierz.html

@polios3

15.7 WHQL, tak wiem ;p Jestem na bieżąco. Ludzie też coś mówią, że na Win10 jest mniejszy narzut na CPU niż na Win8.1

@polios315.7 WHQL, tak wiem ;p Jestem na bieżąco. Ludzie też coś mówią, że na Win10 jest mniejszy narzut na CPU niż na Win8.1

procesory są wydajniejsze faktycznie szczególnie 8rdzeniowe bo w w7 i 8.1 max 6 rdzeni może pracować nad 1 aplikacją a w w10 mogą 8nad jedną i integra z zewnętrzną grafą pracują naraz nad jednym procesem :) (nie wiem czy o to ci chodziło bo ja już śpie na siedząco i nie myśle :D )