Czy Guild Wars 2 ma szansę dorównać/przebić WoWa?

jak ma przebić jak wow istnieje kilka lat i już się dorobiło fortuny oczywiście to ze strony finansowej ale z gameplayu jak dla mnie lepsze gw 2

Ta WoWatoś wywodzi się z tego samego co sam sukces WoWa... z czasu i momentu w jakim został wydany. To przelewa się na wszystko i tyle, rzadko kto pamięta, że sam WOW ów systemu nie wymyślił i sam jest zbiorem wielu elementów z innych mniejszych produkcji... ale cóż WoW na tamte czasy był rewolucją i jest słyszalnym echem przeszłości o którym się nie pamięta do czasu nowego dodatku.

Ludzie czepiacie się WoW'a i nowego dodatku,ale pandy były w warcrafcie juz bardzo dawno temu za czasów warcrafta 3 z frozen Thronem,moze nie jako grywalna rasa ale jako rasa,miała swoją historie i pochodzenie.Osobiscie się przyznam ze w WoW'a praktycznie nie grałem ale pandy są częscią tego swiata (chodzi mi o Azeroth)i tego nie zmienicie.Ja osobiscie był bym w 7 niebie gdyby wyszło coś w swiecie Azeroth ale jako gra single player RPG a nie mmo,albo chociaż warcraft 4

Prawda... i nie do końca prawda. Niektórzy za diabli nie potrafią zrozumieć, że jeśli autor jakiegoś świata wymyśli najdziwniejszą rzecz to trzeba ją zaakceptować i tyle... Przykład? Heroes III. Ilu fanów zdaje sobie w 100% sprawę z elementów sci-fi w tym świecie, i ilu jest w stanie je w pełni zaakceptować? Z jakiegoś powodu Forge ostatecznie nie ukazało się w Armageddon's Blade i zostało zastąpione przez Conflux, prawda? :)

Problem w tym, że czasami twórcy wpadają na takie pomysły, że aż się czytać/grać/oglądać nie chce. Vide Assassin's Creed, gdzie miałem nadzieję na walkę templariuszy i asasynów przez całą trylogię, a wszystko wygląda na to że skończy się czymś innym, bardziej tandetnym IMHO (więcej spoilerów nie będzie). Dla niektórych dodanie pand do świata WoWa to "lekkie" przegięcie i w sumie nie ma co się im dziwić - mi ta rasa jakoś też do Azeroth specjalnie nie pasuje, mimo że jedyny kontakt z lore miałem w W2 i W3 (bez FT), i żadna historia tego nie zmieni.

Wracając do tematu... Nie przebije, nie dorówna. Za dużo teraz tytułów, zwłaszcza takich grywalnych. Nawet WoW miałby obecnie problemy na wybicie się... Poza tym wątpię żeby twórcy celowali aż tak wysoko - im raczej wystarczy bycie numerem jeden (kosztem WoW'a), a nie ustanawianie światowych rekordów :)

Wracając do tematu... Nie przebije, nie dorówna. Za dużo teraz tytułów, zwłaszcza takich grywalnych. Nawet WoW miałby obecnie problemy na wybicie się... Poza tym wątpię żeby twórcy celowali aż tak wysoko - im raczej wystarczy bycie numerem jeden (kosztem WoW'a), a nie ustanawianie światowych rekordów

Dokładnie tak, obecnie twórcy celują w swoich fanów, których zdobyli np. w poprzedniej produkcji i tak by produkt przynosił zysk. Nowi producenci idą podobnym tokiem myślenia jeśli nie są prowadzeni przez takich ludzi jacy kierują EA. Porównując Triona i ich pierwsze MMO jakim jest RIFT oraz BW które wypuszczało wcześniej gierki cRPG ale offline to jednak Trion zastosował lepszą politykę, lepiej zrobił grę, lepiej ją sprzedał i lepiej zarządza, co poskutkowało takim efektem, że gra pomimo roku ma na tyle graczy by gra miała sens i wydanie nowego dodatku też a jak SWTOR przędzie każdy widzi.

nie , nie ma....bo po 2 tyg bedzie tak jak z TERA i swtorem eh 60% rzucie gre ...

Z Guild wars 1 też tak miało być a jednak przetrwał i utrzymywał się całkiem dobrze, po twojej wypowiedzi wnioskuje iż nawet nie grałeś w gw2, no ale cóż co opinia to opinia. Zagrasz to się wypowiadaj.

Spokojnie przebije :)

Widze co się dzieje w różnych MMO, gdzie gram... wszyscy obmawiają tą magiczną datę :P

Dopracowane gry RvR nigdy się nie nudzą ;)

a tak dla tych co uważają, że grafika w WoWie zrobi się w końcu brzydka : Blizzard planuje w 2 dodatku po MoP'ie przeprowadzić grę na inny silnik graficzny... ;P

Nowy silnik nie gwarantuje polepszenia grafiki, by zmienić diametralnie grafikę - co Blizzard kiedyś powiedział - gra musiałby zostać zrobiona od nowa, każdy model, każda tekstura musiałaby zostać napisana na nowo. Także silnik jeśli będzie wprowadzony to bankowo nie całkowicie nowy, a zmiana graficzna będzie wizualnie widoczna ale nie diametralnie różniąca się od oryginału. Zapewne dodadzą efekty świetlne, nowe blaski cienie, rozmycia i inne rzeczy które sprawią, że gra będzie wyglądać inaczej, lepiej. Taką zmianę przeżył Aion, wygląda to lepiej ogólniej ale stare elementy zostały i się nie zmieniły. Nie zrobią z WoWa gry supportującej w pełni modele na DX10 czy DX11 ;] Nie wpadniesz nagle między trawę, która będzie się ruszać pod wpływem twojego ruchu czy drzew ruszających się w zależności od wiatru, który tez będzie ruszał trawą itp itd.

Niemniej jednak, nie grafika głównie wpływa na to czy gra się podoba, żadna grafika nie zastąpi Ci tego co każdy szuka w grze, mi WoW nie przypadł do gustu i to nie z przyczyn graficznych.

GW2 przebije WoW'a dlatego:

1.WoW ma abonament a GW2 system B2P.

2.GW2 wprowadza dużo nowych rzeczy do MMORPG a WoW co teraz wprowadza? Nic.

3.W GW2 mamy do czynienia z lepszą grafiką niż w WoW'ie.

4.Czy dodatek z Pandami zmieni WoW'a nie ponieważ jest taki sam jak reszta gry.

no ogólnie gw 2 jest lepsze z każdego względu a wow już nie ma prawdziwych fanów

no ogólnie gw 2 jest lepsze z każdego względu a wow już nie ma prawdziwych fanów
To jest racja i prawda.

Bzdury.

Sama ankieta to kompletna bzdura. To jakby pytać czy MAC przebije sukces IBM PC.

Nie przebije, teraz ani nigdy. Środowisko MMO w 2004 roku było zupełnie inne niż teraz. Ludzie mówią o GW2 ale to wszystko. Wydaje wam się, że "wszyscy mówią o tej grze" ponieważ większość z was nurkuje tylko w niedopracowane gry F2P o bardzo niskiej "żywotności". Tam baza graczy zmienia się codziennie, z "nowości" na "nowość". Dlatego tak ogromnym wydaje się "pęd" do GW2. Ale tak nie jest. W F2P grają w przeważającej liczbie dzieci i nastolatkowie, których nie będzie stać na GW2 i kolejne dodatki. To po pierwsze. Po drugie, w F2P grają takie osoby, które bardzo szybko zmieniają tytuły. Bo się znudzi, bo coś jest innego gdzie indziej, bo tutaj to walka to nie to samo - i tak w kółko.

P2P to zazwyczaj stała baza klientów. Stałe "dochody" i przywiązanie do postaci/konta. GW2 narobi szumu - bo tytuł znany, bo firma znana, bo reklamowana od roku na niesamowitą skalę. Ale ten szum przejdzie, a to co z niego pozostanie to będzie jedynie skrawek tego co zostało z WoW'a po 8 latach.

Hah, jak to mówisz "dzieci i nastolatków" stać bardziej na GW2, bo będzie Buy to play, a nie Pay to play jak WoW.

Hah, jak to mówisz "dzieci i nastolatków" stać bardziej na GW2, bo będzie Buy to play, a nie Pay to play jak WoW.

Cóż, biorąc pod uwagę że większość piraci nawet gry za 20zł - wątpię.

@spawaczszatan:

1. GW1 miało B2P i się nie udało

2. WoW stworzył jedną z najlepszych formuł MMORPG (gdyby tak nie było, liczba ludzi byłaby mniejsza)

3. I większymi wymaganiami systemowymi (to być może jest bariera nie do przejścia np. dla mnie)

4. Taki sam jak reszta gry - czyli popularny i w dalszym ciągu dobry.

Chodziło mi, że GW2 będzie tańszym wyborem niż WoW, jak ktoś będzie chciał grać dłużej niż 2 miesiące (2 miesiące gry w wowa - 70zł + podstawka, dodatki itd. grubo ponad stówa)

debilizm co ja tu czytam , po co porównujecie te 2 tytuły finansowo ? wiadomo że finansowo wow przebija każde mmo ale z grywalnością nie , teraz są młodsi lepsi

debilizm co ja tu czytam , po co porównujecie te 2 tytuły finansowo ? wiadomo że finansowo wow przebija każde mmo ale z grywalnością nie , teraz są młodsi lepsi

No tak, jak pan do MMO zalicza Diablo 3 to się nie dziwie, że widzi Pan w tym "debilizm".

A jak Pan ocenia grywalność GW2? Bo z tego co wiem, daleko nam do tejże oceny... Może wcześniej jakaś premiera, wbicie paru poziomów, zdobycie odpowiedniego ekwipunku....

A co do grywalności WoW'a. Grałeś, Eustachy, kiedyś w WoW'a? Bo ja jak dotychczas tylko porównywalnie dobry i wciągający gameplay spotkałem w Rifcie, ale to też P2P więc pewnie, Eustachy, nie grałeś.

ale co ja, biedny gracz z 12-letnią historią w MMORPG mogę wiedzieć... Teraz są młodsi, lepsi.

po 1 pokaż gdzie zaliczam diablo 3 daj cytat cokolwiek po 2 grałem w wowa i wiem co mówię ale fanboy musi się rzucić jak na mięso to normalne , i pogódź się z tym że wow się starzeje

po 1 pokaż gdzie zaliczam diablo 3 daj cytat cokolwiek po 2 grałem w wowa i wiem co mówię ale fanboy musi się rzucić jak na mięso to normalne , i pogódź się z tym że wow się starzeje

Nie gram w WoW'a od ponad roku już. Mimo wszystko, nie spotkałem się z lepszą grywalnością.

Skąd? Twój Avatar i pare linijek pod nim :)

Pozdrawiam.

po prostu napisałem w co gram polecam użyć mózgu