Dla mnie od dłuższego czasu, to wy jesteście fanbojami lola i uparcie twierdzicie, że nie ma tam nawet ziarenka p2w + nie potraficie pogodzić się z subiektywnym zdaniem innej osoby~ Powiedzcie mi jednak czym jest dla was to określenie. Dla mnie z grubsza mówi o tym, że w danym tytuł osoby płacące mają przewagę, którą trudno nadgonić nie płacąc.
Bierzemy więc na stół lola - jestem nowym graczem, dopiero zaczynam zabawę. Wszystko jest fajnie. Na luziku gram sobie postaciami z rotacji, bo własnych jeszcze nie mam, ewentualnie po 5 pierwszych grach kupuje najtańszą. Postaci mamy ogólnie bodaj 116~ Nowy gracz dobija sobie 30 poziom i jest zadowolony, bo w końcu może zagrać z lepszymi osobami. Tu jednak pojawia się problem, bo żeby prezentować jakikolwiek poziom, potrzeba mieć przynajmniej 2 strony run zapełnione, po 16k IP każda. (pomijając, że przydałyby się conajmniej 3/4) Do tego dochodzą oczywiście champ, gdzie wszystkich kupimy może po roku grania dzień w dzień.. Gdzie osoba płacąca, jadąca na IP boostach jest w stanie zrobić to samo na upartego w miesiąc, bo dostaje kilkakrotnie większe sumy. I nie mówcie mi, że wystarczy mieć 5 champ na każdą linie, bo sami uparcie twierdzicie (gracze lola) że każda postać jest użyteczna, co za tym idzie każdą warto mieć na czarną godzinę/zależnie od sytuacji.. Aktualnie nie da się być nowym graczem, jeżeli chcemy prezentować jakikolwiek poziom. Jest to nierealne z tego względu, że do nadgonienia płacących/starych graczy potrzebujemy rok+
Uważam więc że w takim wypadku grę można nazwać p2w - z tej racji, że płacący gracz rzeczywiście ma drogę usłaną różami, a ten zwykły musi przedzierać się przez chaszcze. Pomijając ciągle wychodzących champ i sztuczne podbijanie aktywności gry. W każdym sezonie rozgrywka jest zmieniana, nie kwestionuje tego ruchu, ale dla mnie gra powinna trzymać się jednego schematu, a nie na siłę szukać najlepszego wyjścia i w każdym sezonie zmuszać graczy do nowego poznawania gry. Tutaj okrzykniecie mnie fanbojem, ale Dota trwa niezmiennie od hoho czasu i ma się bardzo dobrze. Nie potrzebuje zmiany dobrej mechaniki i obrotów o 90 stopni. Sam od czasu do czasu gram, śledzę tą grę od dawna, ale z cukierka którym kiedyś się bawiłem dostaje jakąś powagę. Lubiłem tą grę za luźne podejście do tematu, przerysowane postaci, czy miejscami śmieszne zestawienia, a teraz wszystko na siłę stara się być poważne, doniosłe.. Dawno już nie widziałem jakiejś miłej postaci, jak Teemo, Veigar~ Tego mi brakuje, gdzieś po drodze się to zgubiło. Tak samo jak te reworki postaci.. No ja rozumiem przestarzały model, czy coś.. Ale miejscami te zmiany tak kosmicznie wyglądają, że stary cukierkowy model się chowa.
Co do tematu i petycji - rozumiem niektórych parcie na RP i chwytanie się każdej okazji, ale w momencie w którym cały serwer dostaje jedną specjalną skórkę - czy nie staje się ona wtedy czymś normalnym? W końcu każdy gracz dostał to samo i nie ma nikogo wyjątkowego~ Nie podpiszę, uśmiechnę się pod nosem i tyle. Myślcie sobie, że Riot czy jakakolwiek inna firma jest dla graczy. Czy się uda - jak dużo ludzi będzie napierać, może.. Ale myślę, że ich nie interesuje specjalnie wasze grożenie i mówienie że oni mają lepiej i jak to się nie zmieni to odejdę.. Na wasze miejsce przyjdzie 20 jeleni, którzy podbiją aktywność i napełnią kieszenie.