Czy Riot powinien dać odszkodowanie EUNE/W?

Tak wracając do tematu i tego kiedy RIOT dawał jakieś rekompensaty w związku z problemami. Gram od grudnia 2009 i te problemy z serwerami które mamy teraz, a to co było kilka lat temu, to jest niebo a ziemia, więc ta cała sytuacja po prostu mnie śmieszy i przy okazji skłania do jednej myśli "Świat jest pełen idiotów". Nie musimy teraz czekać w 10-30 minutowych kolejkach wieczorami żeby pograć, a było tak. Nie przerzuca naszej gry na serwery w NA = ping ~200+, a było tak i to nie dzień dwa tylko bite miesiące. NIKT, ok, pewnie praktycznie nikt wtedy nie pisał petycji o jakieś rekompensaty. Pominę sam fakt, że samo użycie słowa "rekompensata" w tej petycji zakrawa o parodie.

PS

Czytając posty AlphaWolf miałem niezły ubaw ^^ Osoba, która gra w LoL'a od dłuższego czasu, a wypisuje takie brednie ^^" , a to o pay to enjoy, to majstersztyk. W tym roku stuknie mi 4 lata z LoL'em i dopiero dzisiaj się dowiedziałem, że nie miałem z tej gry żadnej przyjemności, bo grałem bez skórek (ok, mam dwie kupione w promocji + trzy za free) , a gra bez skinów na wardy to przecież cierpienie, a nie relaks.

@Simax a czemu mieliby sie wypowiadać na temat jakiś beznadziejnych fejków...

Przy takiej ilości graczy problemy z serwerami będą i nawet nie ma co sie łudzić że będzie inaczej, lagów nie ma od 3 dni, wystepują sporadycznie po 1-2 dni, w tamtym tygodniu też było, w grze wyświetla się przecież komunikat że są problemy więc po cholere startować gre rankingową jak pisze jak byk - "SĄ LAGI", tym bardziej jeżeli ktoś faktycznie jest dobry to nie wierze że 1-2 przegrane z powodu lagów coś zaboli, bo to nie jest dużo odkucia.

Ogólnie nie popieram szastania eRPe, wszyscy powinno dostać jedno wielkie nic. Bo niby za co, jak jest komunikat o lagach to Twoja wola czy zaczniesz mecz i z tego powodu przegrasz, nie mozesz nikomu powiedzieć zę nie wiedziales.

+ Nalezy zauważyć zę support Riotu jest bardzo miły, można odzyskać niepotrzebnie wydane punkty RP (np. w przypadku visual upgradow, jeżeli miałeś skin do czampiona przed VU to mozna go bez problemu zrefundować tłumacząc że teraz główny model jest ładny i nie potrzebujesz tego skina, tak samo zwracają różnice RP kiedy kupimy skina a po tygodniu jest on w przecenie, z takimi sprawami RIOT działa bardzo dobrze)

Alpha najpierw mówiła że LoL jest P2W, teraz Pay2Enjoy, ciekawe ile razy jeszcze zmieni zdanie przez zwykłą niechęć do LoLa, w końcu pomiatanie grą w którą gra tyle gimnazjalistów jest takie modne i można sie poczuć lepiej :) ma taką złą opinie o Riot a mimo to nadal gra o zgrozo

NIE dla RP za friko :)

jeszcze 2000... sobie wymyślili, ja na nie wydałem pieniądze a cwaniaczki by chcieli mieć za darmo :D

Nie ma co ukrywać Europa jest olana totalnie. Od kilku miesięcy systematycznie pojawiają się problemy które powinny zostać już dawno wyeliminowane aczkolwiek RIOT woli wydawać skórki ;)

@up

Ale ty gadasz beznadziejne głupoty! Problemy nie są tylko winą Riotu. Myślisz, że firma która wydaje grę i grają w nią miliony osób całkowicie olewa swoich "konsumentów" którzy są jej głównym źródłem dochodów? Zawsze przepraszają bo to nie jest tylko ich wina.

@AlphaWolf

Rozwala mnie na części twoje fanbojstwo doty i hate na lola. Kobieto dojrzej...

Podpisać każdą petycję!!!!!!!!

Skąd masz takie informacje kolego?

Zrozumiałbym jakby ten problem był tygodniowy bo mają problemy z łączem czy innymi pierdołami. West ma te problemy już od kilku miesięcy! Nie znam firmy która nie potrafiłaby się uporać z takim problemem przez pół roku! nie licząc że zyski mają ogromne .

Dla mnie od dłuższego czasu, to wy jesteście fanbojami lola i uparcie twierdzicie, że nie ma tam nawet ziarenka p2w + nie potraficie pogodzić się z subiektywnym zdaniem innej osoby~ Powiedzcie mi jednak czym jest dla was to określenie. Dla mnie z grubsza mówi o tym, że w danym tytuł osoby płacące mają przewagę, którą trudno nadgonić nie płacąc.

Bierzemy więc na stół lola - jestem nowym graczem, dopiero zaczynam zabawę. Wszystko jest fajnie. Na luziku gram sobie postaciami z rotacji, bo własnych jeszcze nie mam, ewentualnie po 5 pierwszych grach kupuje najtańszą. Postaci mamy ogólnie bodaj 116~ Nowy gracz dobija sobie 30 poziom i jest zadowolony, bo w końcu może zagrać z lepszymi osobami. Tu jednak pojawia się problem, bo żeby prezentować jakikolwiek poziom, potrzeba mieć przynajmniej 2 strony run zapełnione, po 16k IP każda. (pomijając, że przydałyby się conajmniej 3/4) Do tego dochodzą oczywiście champ, gdzie wszystkich kupimy może po roku grania dzień w dzień.. Gdzie osoba płacąca, jadąca na IP boostach jest w stanie zrobić to samo na upartego w miesiąc, bo dostaje kilkakrotnie większe sumy. I nie mówcie mi, że wystarczy mieć 5 champ na każdą linie, bo sami uparcie twierdzicie (gracze lola) że każda postać jest użyteczna, co za tym idzie każdą warto mieć na czarną godzinę/zależnie od sytuacji.. Aktualnie nie da się być nowym graczem, jeżeli chcemy prezentować jakikolwiek poziom. Jest to nierealne z tego względu, że do nadgonienia płacących/starych graczy potrzebujemy rok+

Uważam więc że w takim wypadku grę można nazwać p2w - z tej racji, że płacący gracz rzeczywiście ma drogę usłaną różami, a ten zwykły musi przedzierać się przez chaszcze. Pomijając ciągle wychodzących champ i sztuczne podbijanie aktywności gry. W każdym sezonie rozgrywka jest zmieniana, nie kwestionuje tego ruchu, ale dla mnie gra powinna trzymać się jednego schematu, a nie na siłę szukać najlepszego wyjścia i w każdym sezonie zmuszać graczy do nowego poznawania gry. Tutaj okrzykniecie mnie fanbojem, ale Dota trwa niezmiennie od hoho czasu i ma się bardzo dobrze. Nie potrzebuje zmiany dobrej mechaniki i obrotów o 90 stopni. Sam od czasu do czasu gram, śledzę tą grę od dawna, ale z cukierka którym kiedyś się bawiłem dostaje jakąś powagę. Lubiłem tą grę za luźne podejście do tematu, przerysowane postaci, czy miejscami śmieszne zestawienia, a teraz wszystko na siłę stara się być poważne, doniosłe.. Dawno już nie widziałem jakiejś miłej postaci, jak Teemo, Veigar~ Tego mi brakuje, gdzieś po drodze się to zgubiło. Tak samo jak te reworki postaci.. No ja rozumiem przestarzały model, czy coś.. Ale miejscami te zmiany tak kosmicznie wyglądają, że stary cukierkowy model się chowa.

Co do tematu i petycji - rozumiem niektórych parcie na RP i chwytanie się każdej okazji, ale w momencie w którym cały serwer dostaje jedną specjalną skórkę - czy nie staje się ona wtedy czymś normalnym? W końcu każdy gracz dostał to samo i nie ma nikogo wyjątkowego~ Nie podpiszę, uśmiechnę się pod nosem i tyle. Myślcie sobie, że Riot czy jakakolwiek inna firma jest dla graczy. Czy się uda - jak dużo ludzi będzie napierać, może.. Ale myślę, że ich nie interesuje specjalnie wasze grożenie i mówienie że oni mają lepiej i jak to się nie zmieni to odejdę.. Na wasze miejsce przyjdzie 20 jeleni, którzy podbiją aktywność i napełnią kieszenie.

A najlepsze jest to co pisze alpha o lolu na swoim blogu :D.Lol zawsze był darmowy, ludzie dostawali nagrody za bycie w wyższej dywizji, na święta dostawali rp, nawet ostatnio była akcja gdzie można było zgarnąć 2 skille, ale niektórzy są tylko i wyłącznie hejterami w życiu i tutaj nawet nie chodzi o lola, ale także o każdy inny temat.

Wracając do tematu-nikt nie straci punktów, tyle wystarczy, a tak poza tym i tak jest przedsezon, więc po co wam zależy, aż tak bardzo na dywizji skoro i tak już NIC nie dostaniecie, tylko będziecie mieli wyższe win ratio, ale jak widać to nie riot jest nastawiony negatywnie-tylko gracze wobec niego, oni wcale nie muszą ulepszać tej gry, stosować nowych rozwiązań, ale robią to, aby się lepiej grało.

Nie wiem jak wielka musiałaby być ta ich petycja...by Riot w ogóle brał ją pod uwagę zważając na ilość aktywnych i ''nie narzekających'' graczy oraz przyrost tych całkowicie nowych...

Riot nigdy nie dawał darmowych RP za żadne święta i inne okazje.. Jedyny przypadek to było wprowadzenia "darmowych" 400RP dla nowych kont, kiedy dla wyrównania starsze konta dostały bodaj 450RP.

Te 450 rekompensaty było właśnie w święta ; )

Riot nigdy nie dawał darmowych RP za żadne święta i inne okazje.. Jedyny przypadek to było wprowadzenia "darmowych" 400RP dla nowych kont, kiedy dla wyrównania starsze konta dostały bodaj 450RP.

No to widocznie nie grałeś za czasów sezonu 1, ja grając na ameryce dostałem, a wraz ze mną paru kumpli i pamiętam to.

@EDIT oczywiście mowa o świętach które odbywają się w grudniu.

Nvminer, troche zrobię offtop ale w słusznej sprawie - przedstawiasz taką a nie inną sytuacje, jakby nie patrzeć ocena jest ta bezsensowna... TO GRA, IM DŁUŻEJ GRASZ = MASZ WIĘCEJ.... jakoś nikt nie płacze że nowi gracze w tibii nie mogą mieć odrazu milionowego poziomu doświadcznia tak jak Ci którzy graja już kilka lat.

Aktualnie nie da się być nowym graczem, jeżeli chcemy prezentować jakikolwiek poziom. Jest to nierealne z tego względu, że do nadgonienia płacących/starych graczy potrzebujemy rok+

hahahaha a w jakiej grze możesz reprezentować jakikolwiek poziom dopiero zaczynając?

Jezuuu pazerne dzieci nic nie dostaniecie ;_; przestańcie spamować , jak czasem czytam takie bzdury odnośnie tej petycji to aż płakać się chce

ps. AlphaWolf to noob i nie powinna być moderatorem bo zawsze wypowiada się do d*py ._.

RP dostałem, o ile dobrze pamiętam za:

1. Rekompensata za brak stabilności europejskiego serwera (podział na zachód oraz północ/wschód)

2. Prezent z okazji świąt (chyba) dla wszystkich nie banowanych kont.

Ogólnie stwierdzenie, że LoL jest P2W jest śmieszne. Prędzej, czy później każdy zrobi sobie parę stron z runkami. Sam mam 6 z czego 4 zapełnione i jakoś nie odczuwam potrzeby kupowania większej ilości setów. Mam ok 600 winów i nie mam jakiejś większej trudności, gdy na linii mam przeciwnika z 2k winów.

Aha, proszę nie mieszać do tego tematu DOTY, bo wywiąże się kolejna bezsensowna kłótnia.

Nvminer, troche zrobię offtop ale w słusznej sprawie - przedstawiasz taką a nie inną sytuacje, jakby nie patrzeć ocena jest ta bezsensowna... TO GRA, IM DŁUŻEJ GRASZ = MASZ WIĘCEJ.... jakoś nikt nie płacze że nowi gracze w tibii nie mogą mieć odrazu milionowego poziomu doświadcznia tak jak Ci którzy graja już kilka lat.hahahaha a w jakiej grze możesz reprezentować jakikolwiek poziom dopiero zaczynając?

Brak zrozumienia z Twojej strony, dlatego najzwyczajniej w świecie nie będę kontynuował rozmowy z Tobą. Nie wyrywaj zdań z kontekstu i zrozum tekst jako całość, później możesz się wypowiadać i nawet śmiać. ; ) Tak samo jak chcąc prowadzić dyskusje nie wyśmiewa się z czystej przyzwoitości zdania innej osoby, ale nie będę wymagał takich rzeczy od użytkowników tego forum, bo już nie raz przekonałem się, że nie da się przedstawić SWOJEGO zdania.

Ja sobie powiem iż teraz znowu są nie stabilne serwer na eu i ranki wyłączone :).

Akurat Riotu jako pazernej firmy nie nazwałbym, bo mam i skiny i rune page'y za darmo od nich i gdybym się pojawił na dreamhacku w Katowicach, to miałbym dodatkowego darmowego skina. W innym temacie napisałem, że petycje można wyrzucić do kosza bo podparta jest nieprawdziwym argumentem. Grając na NA dostałem tyle samo RP rekompensaty co gracze na EUNE i tyle samo IP Boostów. Obydwoma serwerami zajmuje się Riot ale jak kiedyś napisali to właśnie NA jest ich pierwszym i najważniejszym serwerem i mają w nim najwięcej ludzi do prac przy maintenance'ach tak ku ścisłości. Co do p2w, musze powiedzieć iż mam 5 rune page'ów, troche skinów i pełno champów, mniej niż 100 zł wydałem napewno na skiny bo kupowałem na przecenach i tyle z tego pay2winu, prawda jest taka iż żaden z moich znajomych nie narzekał nigdy na problemy z runkami, z brakiem champów. Brakuje Ci runek? Graj a uzbierasz, brakuje na championa? Graj a uzbierasz. Argument wystosowany powyżej ma tyle sensu merytorycznego jak stwierdzenie fałszywe iz dota2 to p2w.

Z tym P2W z IP boostem to jak z masowym kupowaniem pakietów w Hearthstone. To taka teoria, że może to być P2W, ale w praktyce tak nie jest.

@Nvminer

1) Riot bodajże w drugim sezonie dał na święta bożego narodzenia free RP .

2) Nie, gra nie jest w najmniejszym stopniu P2W. Jako długoletni gracz, który robi teraz nowe konto na Nordic&East mam tam 26 lvl bez wydawania ani grosza. Kupiłem kilku championów i mam 2 strony run, zapełnione ile mam wolnych slotów. Od jakiegoś 18 lvl'a często losowało mnie z graczami na 30 lvl'u i braku run nie odczuwałem (to już chyba doświadczenie, chociaż do pro brakuje mi bardzo dużo).

Wracając do rzeczy. Żeby kupić runy nawet na boście trzeba swoje odegrać, a osoba która nie ma boosta musi zagrać tylko trochę więcej. To samo z postaciami niby można kupować każdą wychodzącą, ale nikt normalny nie gra wszystkimi championami, więc jeżeli jakiegoś chcemy kupić, to sobie spokojnie na niego uzbieramy.

P2W to by to było jakby można było zwiększać statystyki championów jakimiś duperelkami z IS.

@up Dokładnie, po prostu trzeb a zagrać kilka/kilkanaście meczy więcej.

PS Nvminer

Nie jestem fanbojem LoL'a, nawet gdy miałem czas gralem max 3 mecze dziennie, a teraz to wygląda na 1 co kilka dni :(

Można grać wygodniej, szybciej i zadziej. Dla mnie nie jest to p2w hardkorowe, ale na pewno nie nazwałbym tej gry przyjaznej dla nowych, niepłacących ludzi. Dla MNIE lol ma w sobie trochę tego p2w i to MOJE zdanie..

A to stwierdzenie, ze Dota na tej samej zasadzie.. No proszę. Bez urazy, ale w docie nie ma nic do zdobywania, a poziom ma zerowe znaczenie, poza dawaniem itemkow z każdym zdobytym. Taka odpowiedz więc jest nie na miejscu, bo z tych 2 gier gorzej wypada lol pod względem tego co musi zrobić nowy gracz, żeby mieć wszystko~ W lolu kupujesz champ i runy, w docie masz wszystko na start. Dwa różne systemy~