Proponuje napisać do tego jakiś prosty skrypt w PHP albo od razu napisać grę browserową, wspólnymi siłami damy rade ;P
FORUMOWA GRA: WILKOŁAKI (rekrutacja graczy)
Przewidujesz jakieś uptade'y? Np. wilkołak, który może zmieniać co jakiś czas wieśniaka w wilkołaka czy coś. I czemu jest tak mało wilczków w stosunku do reszty mieszkańców? (pewnie chodzi o balans, nie wiem )
Update'y w sezonie 1 będzie o ile w ogóle to mały (awans na wyższą klasę, o szczegółach skilli później) jeżeli jedna ze stron konfliktu będzie miała zbyt dużą/miażdżącą przewagę.
Co do sezonu 2 to mam dużo pomysłów, do zrealizowania, o ile znajdzie się więcej graczy:
20-25 graczy
Nowe klasy:
Ludzie:
- 1 Paladyn: raz na dzień może dać dowolnej osobie (też sobie) ochronę przed atakiem wilkołaków, jeżeli wilkołaki zaatakują tego dnia ochranniany cel, to ich atak nie przynosi skutku
- 1 Szaman: raz na trzy tury szaman może rzucić klątwę śmierci - jeżli trafi na innego człowieka zarówno szaman jak i ofiara umierają - jeżeli trafi na wilkołaka to umiera tylko wilkołak
- 1 Ksiądz: raz na 10 tur może wsksrzesić wybraną osobę (Przed wskrzeszeniem ksiądz musi odgadnąć klasę jednego z graczy[DOWOLNEGO ŻYWEGO] jeżeli mu się nie uda to czar wskrzeszania jest nieudany, jeżeli Ksiądz próbuje wskrzeszenia poraz kolejny [po 10 turach], a poprzednio udało mu się trafić to musi odgadywać klasę INNEGO ŻYWEGO GRACZA niż poprzednio )
- 2 Wojowników: specjalną umiejętnością wojownika jest możliwość obronienia samego siebie przed atakiem wilkołaka. Jest to umiejętność pasywna, żołdak jest zawsze przygotowany na walkę.
Jeżeli wojownik jest celem ataku wilkołaków to MG wykonuje rzut kostką K12 (dwunastościenną) w zależności od wyniku rzutu losowego:
Walka ze zwykłym atakiem wilkołaków:
1-6 śmierć wojownika
7-9 nikt nie ginie
10-12 śmierć wilkołaka (Rzut losowy MG, który wilkołak z atakującej watachy umiera)
W przypadku próby przemienienia wojownika w wilkołaka przez Siwece zarazy:
1-przemiana wojownika w wilkołaka
2-śmierć wojownika
3-12 śmierć Siewcy
W przypadku walki z egzektutorem w trybie Furii:
1-10 śmierć wojownika
11-12 śmierć Egzekutora (tego który był w trybie Furii jeżeli jest więcej niż 1)
Neutralni:
- Nieumarły: jeżeli zostanie zaatakowany przez wilkołaki lub wybrany do spalenia na stosie to ujawnia swoją naturę - nieśmiertelność. Mieszkańcy wioski mogą go wykluczyć z głosowań, ale nie muszą tego robić - nieumarły może pomagać zarówno jednej jak i drugiej stronie - to po której stronie stanie zależy tylko od gracza. Jednak jest to postać neutralna, więc jeżeli np. zostaną żywe same wilkołaki i nieumarły to grę wygrywają wilkołaki.
Wilkołaki:
- 1 Siewca zarazy: raz na 10 tur jest w stanie przemienić dowolnego człowieka w wilkołaka, ->
ZASADZA RZĄDZY KRWI -> Aby siewca zarazy był w stanie kogoś przemienić to musi uczestniczyć w minimum trzech udanych mordach (spalenie na stosie, nie jest mordem)
Po udanej przemianie Siewca zarazy traci 3 udane morderstwa z konta i jest zmuszony, ponownie zebrać krwawe żniwo (również 3 mordy) przed zarażeniem kolejnego człowieka
przemienia wieśniak : zwykł wilkołak
jasnowidz,ksiądz : zmiennokształtny mistrz
paladyn, szaman, wojownik : egzekutor
- 1 Zmiennokształny mistrz: Jeżeli jest prześwietlany przez jasnowidza, sam wybira co jasnowidz zobaczy - może udawać dowolną ludzką istotę: wieśniaka/szamana/paladyna/księdza - nawet podczas śmierci nie ujawnia swojej prawdziwej natury ! - więc może zostać omyłkowo wskrzeszony przez księdza.
- 1 Ezgekutor: Furia (Deklaruje użycie tej umiejetnosci przed 22:00) Raz na trzy dni może wykonać atak (razem z watachą wilkołaków), który ignoruje obronę Paladyn'a a nawet nieśmiertelność Nieumarłego. Większe szanse w walce z wojownikiem (tylko podczas aktywnej Furii)
Yanglegend, poważnie, wypadałoby napisać jakiś prosty skrypt, wszystko byłoby zoptymalizowane i łatwiejsze, były chat, możliwość wybierania osoby do spalenia, zapisywałoby to dane w DB i potem podsumowało, dodałoby się zmienne , które losują osobę, która ma być przypadkową ofiarą wilkołaków, te wszystkie skille itd, łatwiej byłoby to ogarnąć, napewno wiele osób będzie na tak, ja mogę pomóc.
Yanglegend, poważnie, wypadałoby napisać jakiś prosty skrypt, wszystko byłoby zoptymalizowane i łatwiejsze, były chat, możliwość wybierania osoby do spalenia, zapisywałoby to dane w DB i potem podsumowało, dodałoby się zmienne , które losują osobę, która ma być przypadkową ofiarą wilkołaków, te wszystkie skille itd, łatwiej byłoby to ogarnąć, napewno wiele osób będzie na tak, ja mogę pomóc.
To jest gra forumowa na małą skalę, bez skryptów za to z ciekawymi opisami i śmiesznymi historyjkami - w gronie ludzi z forum którzy się często kojarzą. Nic takiego ze skryptami nie planuje. Moim zdaniem taka gra z pisaniem ma właśnie klimacik.
To może jak już robimy klasy, to przeskoczyć do PBF-a w jakimś uniwersum ? Faerun albo coś ?: )
@down
Faerun to uniwersum D&D i jeden z jego Settingów... nadaje się do każdego RP, czyli też pbf... poza tym ja pisałem o UNIWERSUM nie o GRZE, a to raczej dwie inne rzeczy, no chyba że coś pominąłem.
Ale co to za problem, o to chodzi że będzie głównie pisanie, taki jakby shoutbox, ale będzie panel admina, takie ułatwienie gdzie będzie pokazywało oddane głosy, etc. każdy też będzie miał formułkę do wyboru skazanego, i tak dalej.
// Faerun z tego co wiem to nie PBF, tylko gra oparta na Vallheru,
@up, dobra, mój fail ;D
Yang, na moje trochę za bardzo pojechałeś z tymi klasami. Może coś hmmm...prostszego?
Yang, na moje trochę za bardzo pojechałeś z tymi klasami. Może coś hmmm...prostszego?
Bez przesady, to są góra 2 linijki opisu na postać - przecież to nie jakiś podręcznik. Zresztą nie wiadomo czy nawet znajdą się chętni na sezon 2, myślę, że narazie warto się skupić na obcecnej grze. :]
Żadnych skryptów! Niech zostanie jak jest. Tak jest klimacik, poza tym jest to odskocznia od codziennego życia. Najlepiej jest tak jak jest.
BTW: Jak się skończy I Sezon można już chyba będzie zakładać nowy dział, co?
Bez przesady, to są góra 2 linijki opisu na postać - przecież to nie jakiś podręcznik. Zresztą nie wiadomo czy nawet znajdą się chętni na sezon 2, myślę, że narazie warto się skupić na obcecnej grze. :]
Może już teraz wprowadzimy te klasy, a nie w 2 sezonie.
I dodaj ochotniczych strażników.
Ochotniczy strażnik >> strażnik >> przyjaciel wioski.
strażnik- -1 punkt w głosowaniu.
przyjaciel wioski- -1 punkt w głosowaniu + miejsza szansa na śmierć
Może już teraz wprowadzimy te klasy, a nie w 2 sezonie.I dodaj ochotniczych strażników.Ochotniczy strażnik >> strażnik >> przyjaciel wioski.strażnik- -1 punkt w głosowaniu.przyjaciel wioski- -1 punkt w głosowaniu + miejsza szansa na śmierć
Nie wiem czy wiesz jak to działa, ale jak sobie wyobrażasz mniejszą szanse na śmierć ?:] Przecież to wilkołaki wybierają kogo jedzą, nie ma w tym losowości. Nie rozumiem też "-1 punkt w głosowaniu", a jeżeli miało by to działa tak, że obniża komuś liczbę głosów to moim zdaniem pomysł nietrafiony.
W sezonie 1 nie planuje żadnych zmian, przedewszystkim sprawdzę dzięki temu czy balans 3 wilkołaków na 11 wieśniaków i jasnowidza jest odpowiedni.
Nie wiem czy wiesz jak to działa, ale jak sobie wyobrażasz mniejszą szanse na śmierć ?:] Przecież to wilkołaki wybierają kogo jedzą, nie ma w tym losowości. Nie rozumiem też "-1 punkt w głosowaniu", a jeżeli miało by to działa tak, że obniża komuś liczbę głosów to moim zdaniem pomysł nietrafiony.W sezonie 1 nie planuje żadnych zmian, przedewszystkim sprawdzę dzięki temu czy balans 3 wilkołaków na 11 wieśniaków i jasnowidza jest odpowiedni.
szkoda
Wg. mnie świetne przemyślane klasy, zapowiada się jeszcze lepsza zabawa niż w pierwszym sezonie, i na pewno się wpiszę.
Z klasami fajnie, ale jak już wchodzimy w takie zaawansowanie, to stwierdzam iż pełen rolplej byłby równie ciekawy.
Z klasami fajnie, ale jak już wchodzimy w takie zaawansowanie, to stwierdzam iż pełen rolplej byłby równie ciekawy.
Kiedy można sie zapisać do 2 sezonu?
Bardzo bym chciał. :s
Ja chciałbym już zarezerwować 1 miejsce
Dopisz.
Dopisz zagram jeszcze raz.
Ja także jak najbardziej
I obiecuję: nie będę już taki wygadany
Jak tylko skończy się sezon 1 rozpoczynamy rekrutacje do sezonu 2. :] Dzisiaj przedstawie ostatnia propozycje co do klasy na sezon 2 - dodatkowa postać będzie w rasie ludzkiej. ^^ wiecej info soon.