Szkoda, że ta firma zniszczy Tere.
Frogster zhakowany. Zbawiciel czy zwykły haker?
Tu sie zgadzam z Dixellem. Co do zainwestowanej kasy sam wydalem na Rom-a około 500 złotych i jakoś popieram tą akcje
Tu sie zgadzam z Dixellem. Co do zainwestowanej kasy sam wydalem na Rom-a około 500 złotych i jakoś popieram tą akcje
ja jakąś bańkę, więc również mogę się pośmiać z głupoty Frogstera : )
Dobrze wiecie że Fog zbytnio na tym nie straci, jeśli dwie pierwsze osoby wydały od 100 do 500zł, to nawet gdyby całe 3,5miln. ich pozwało, mogliby odsprzedać prawa do RoMa, postawić terę na dwa razy gorszym item-shopie tłumacząc że muszą "odrobić straty" i sytuacja jest tylko "chwilowa" (jak by z pewnością nie było) oraz po drodze zasponsorować ferie na hawajach dla wszystkich pracowników, na których by zaoszczędzili, bo jeden tytuł mniej to kilka tysięcy złotych zaoszczędzonych na oddziałach odpowiedzialnych za owy produkt.
Prawda jest taka że nawet gdybyście powygrywali sprawy o dane, to póki nic nie straciliście z kont*, nie dostalibyście wiele więcej niż wydaliście na grę.
*- nic o wartości od 200zł w górę, bo poniżej tej kwoty według prawa polskiego sąd nie ma obowiązku przeprowadzać rozprawy, więc zazwyczaj zostaje ona umorzona przez "niską wartość dóbr materialnych u pokrzywdzonego"
No i jaka jest jakość tych 3,5 miliona kart przetargowych?
Są one ponoć kontami z przed 2007r (tak twierdzą żaby).
Jeżeli im zaufać to będzie tam kilku prosów którzy na samą wzmiankę o kradzieży pozmieniali hasła oraz masa nieaktywnych kont znudzonych graczy którym RoM się dawno przejadł.
I chciałbym wzmienić że nie jestem pesymistą, tak po prostu mówi moja logika.
Jeżeli chcieliście zdobyć cokolwiek od wydawców RoM'a, bezprawne zachowanie tego faceta zadziała odwrotnie niźli sobie tego życzyliście.
To że żąby nie zrobią nic jest oczywiste, Jeśli ktoś pamieta poprzednią akcje z kradzieżami kont w RoM-ie i tłumaczenie tej zacnej firmy(wlaśnia ta olewka graczy spowodowała moje odejście z RoM-a)to wię że równie dobrze może liczyć na wygraną w totka , z tym że w tym drugim jest większa szansa na cokolwiek. Swoją drogą dziwne że pan CM od RoM-a nie wypowiedział sie ani słowem, wcześniej jakoś na każdą krytke odpowiadał błyskawicznie. Oj chybą żabulce mają poważny zgryz jak z tej sytuacji wybrnąć
Swoją drogą dziwne że pan CM od RoM-a nie wypowiedział sie ani słowem, wcześniej jakoś na każdą krytke odpowiadał błyskawicznie. Oj chybą żabulce mają poważny zgryz jak z tej sytuacji wybrnąć
A z drugiej strony co ma powiedzieć? Że wszystko mają pod kontrolą? - nie. Może pracują nad tym, jak do czegoś dojdą konkretnego to powiadomią graczy jak wygląda sytuacja.
Szkoda, że ta firma zniszczy Tere.
Co, Frogster wyda TERĘ? *ujowy gameplay + drogi abonament + żałosny support = porażka roku jak dla mnie
A z drugiej strony co ma powiedzieć? Że wszystko mają pod kontrolą? - nie. Może pracują nad tym, jak do czegoś dojdą konkretnego to powiadomią graczy jak wygląda sytuacja.
a to mają siedzieć cicho ? takie zachowanie jest żałosne bo gracze nie wiedzą co się dzieje.
No baa, przecież wszystko jest pod kontrolą, nawet otworzyli specjalny temat, który... zamknęli za 2 dni (na polskim forum). I podobno nie jest to 3.5 miliona kont, tylko 2100, które dodatkowo zostały stworzone w 2007 roku.
Bajka, po prostu ku%$^ bajka.
No baa, przecież wszystko jest pod kontrolą, nawet otworzyli specjalny temat, który... zamknęli za 2 dni (na polskim forum). I podobno nie jest to 3.5 miliona kont, tylko 2100, które dodatkowo zostały stworzone w 2007 roku. Bajka, po prostu ku%$^ bajka.
ahh lubię zapach krwi o poranku : )
To nie jest złodziej. To co zrobił było jak najbardziej na miejscu moim zdaniem. Pokazał jaką beznadziejną firmą jest Frogster. Faktem jest, że niemożliwe jest prawie wdarcie się do baz danych. Uświadomił graczom wprost że w tej firmie nawet kąta nie są bezpieczne. Radykalnie zmienił opinię firmy. Mam nadzieję, że FrogSter postara się i zmieni swoje postępowanie.
Czy są w ogóle jakieś dowody na to, że ten haker rzeczywiście ukradł informacje o 3 milionach kont, czy to wszystko obecnie to tylko przypuszczenia?
To nie jest złodziej. To co zrobił było jak najbardziej na miejscu moim zdaniem.
To nie jest złodziej, bo Ciebie nie okradł? Myślę, że jeżeli chodziło by o Twoje konto w grze mmo (w która aktualnie się zagrywasz) to śpiewka była by trochę inna. ;]
Pod tym adresem, znajdziecie oficjalne oświadczenie polskiego zespołu Frogster. Według nich jest to 2100 kont z 2007 roku. Słyszał ktoś wtedy o Runes of Magic.
Może wściekłabym się ale na jago miejscu i mając jego umiejętności postąpiłbym podobnie aby przywrócić porządek w tej grze.
Jak czytałem, wiele ludzi piszę o tym człowieku, że jest terrorystą. Zabił kogoś czy ukradł coś? Zrobił zamach czy zhakował? Na prawdę, nie którzy ludzie to przerastają inteligencją (bez obrazy). Jest złodziejem, jest hakerem, ale terrorystą nie jest na pewno. Poza tym tak ja guru napisał, może i źle zrobił, ale czy nie czujecie choć małej satysfakcji z tego? I od razu mówię, jeśli nie grałeś w tą grę to nie odpowiadaj na te pytanie.
Według prawa postąpił źle, ale i tak jestem troszeczkę z tego zadowolony i mam nadzieję, że Frogster przynajmniej wyciągnie z tego wnioski (bo nie specjalnie wierze, że spełnią jego warunki).
Według niech jest to 2100 kont z 2007 roku
Napisali że 2100 opublikował, sam hacker twierdzi że posiada około 3,5 miliona.
Komu bardziej wierzycie? Ludziom którzy celowo zaniżą tą liczbę, czy człowiekowi który zdecydowanie ją zawyży?
Napisali że 2100 opublikował, sam hacker twierdzi że posiada około 3,5 miliona.Komu bardziej wierzycie? Ludziom którzy celowo zaniżą tą liczbę, czy człowiekowi który zdecydowanie ją zawyży?
ilość kont jest liczbą względną, nie da się określić dokładnie i nie wyliczysz ich żadną funkcją, ale 2100 to liczba która jest zdecydowanie zaniżona, za to 3,5miliona jest liczbą wiarygodną. Czemu ? Z prostej matematyki, ja sam miałem pare kont w RoM'ie, serverów jest masa, graczy jest masa do tego jest bardzo dużo takich graczy którzy nie widzą świata poza grą więc mają po 5-10 kont w jednej grze, przyjmując, że przeciętny gracz będzie ich posiadał do 5, zakładając, że graczy jest ok. pół miliona to 3,5miliona kont to jest liczba wiarygodna.
Nie zapomnij że Augustus nie posiada raczej wszystkich kont do RoM'a.
Jeśli włamał się z konta Nico, ilość jest zaniżona przez dostępy tego loginu. Jeśli 'wbił' na konkretny serwer, dostałby konta tylko z niego.
Z kolei gdyby posiadał wszystkie konta, mógłby zwyczajnie zalogować się na GM'ach i zacząć informować graczy o swojej akcji, przy okazji chociażby zbanować kilka botów.
Tego nie zrobił.
Z drugiej strony gdyby się zalogował, jego Ip byłoby wychwycone w moment, ale nie jest to punkt do rozmyślań, skoro przy każdym poście na forum też jest adres zwrotny.
Moim zdaniem liczba nie powinna przekraczać populacji jednego serwera. W co wliczamy również konta nieaktywne.
Na którym serwerze RoM'a jest 3.5 miliona kont? (pytam, bo nie grałem)
Jak czytałem, wiele ludzi piszę o tym człowieku, że jest terrorystą. Zabił kogoś czy ukradł coś?
Jeżeli w tym co mówi jest ziarenko prawdy to wykradł dane personalne kilku milionów ludzi, więc odpowiadając na Twoje pytanie - tak, ukradł coś. ;]
ilość kont jest liczbą względną, nie da się określić dokładnie i nie wyliczysz ich żadną funkcją,
A po cholerę liczyć je jakąś funkcją skoro wszystkie firmy monitorują liczbę kont i liczbę aktywnych kont w swoich grach, a takie informacje są też często publikowane w jakiś zestawieniach, np. na mmorpg.com...
Jak dla mnie to najbardziej prawdopodobne jest to, że wszystko pseudohaker sobie wymyślił w celu zrobienia wielkiej dramy na forum Fogstera o tym, że firma jest zuoooa albo wykradł te informacje, ale nic z nimi nie zrobi, bo wie, że w takim wypadku musi się liczyć z ogromnymi konsekwencjami finansowymi,a może i odsiadką w pierdlu.
Co do śpiewki o IP, to tak samo łatwo sprawdzić sobie IP z jakiego pisał każdy post/temat na forum frogstera.
Nie zapomnij że Augustus nie posiada raczej wszystkich kont do RoM'a.Jeśli włamał się z konta Nico, ilość jest zaniżona przez dostępy tego loginu. Jeśli 'wbił' na konkretny serwer, dostałby konta tylko z niego.Z kolei gdyby posiadał wszystkie konta, mógłby zwyczajnie zalogować się na GM'ach i zacząć informować graczy o swojej akcji, przy okazji chociażby zbanować kilka botów.Tego nie zrobił.Z drugiej strony gdyby się zalogował, jego Ip byłoby wychwycone w moment, ale nie jest to punkt do rozmyślań, skoro przy każdym poście na forum też jest adres zwrotny.Moim zdaniem liczba nie powinna przekraczać populacji jednego serwera. W co wliczamy również konta nieaktywne.Na którym serwerze RoM'a jest 3.5 miliona kont? (pytam, bo nie grałem)
Na serwerze są zapisane informacje dotyczące Twojej postaci, która jest przypisana do konta - a z kolei informacje o koncie są zawarte na poziomie login serwera(gdzie zawarte są wszystkie loginy i hasła graczy danego dystrybutora/gry), więc jest możliwość pozyskania wszystkich kont jednocześnie.
To zmienia sytuacje, jednak przy kilku cytatach.
Yang
Jak dla mnie to najbardziej prawdopodobne jest to, że wszystko pseudohaker sobie wymyślił w celu zrobienia wielkiej dramy na forum Fogstera o tym, że firma jest zuoooa
Matis
Mi się teraz wydaje że ten gościu chce tylko rozgłosu.
No i też samego siebie.
Z kolei gdyby posiadał wszystkie konta, mógłby zwyczajnie zalogować się na GM'ach i zacząć informować graczy o swojej akcji, przy okazji chociażby zbanować kilka botów.Tego nie zrobił.
Temat powoli się zacieśnia.
albo wykradł te informacje, ale nic z nimi nie zrobi, bo wie, że w takim wypadku musi się liczyć z ogromnymi konsekwencjami finansowymi,a może i odsiadką w pierdlu.
Kradzież (art. 278 kk) to zabór cudzej rzeczy w celu przywłaszczenia. Pod pojęciem zaboru rozumie się fizyczne wyjęcie rzeczy spod władztwa właściciela. Dotyczy to również przedmiotu pozostawionego przez niego w znanym mu miejscu w zamiarze późniejszego jej zabrania. Wymóg dokonania zaboru oznacza, że nie jest możliwa kradzież rzeczy znalezionej przez sprawcę lub jemu powierzonej. Nie wyklucza to odpowiedzialności za inne przestępstwo, a mianowicie za przywłaszczenie.
Przywłaszczenie (art. 284 kk) - występek polegający na włączeniu cudzej rzeczy ruchomej lub cudzego prawa majątkowego do swojego majątku. Przywłaszczona rzecz musi wcześniej znajdować się w legalnym posiadaniu sprawcy chociażby wskutek jej znalezienia. Sprawca, który przywłaszcza sobie rzecz postępuje z nią tak, jakby był jej właścicielem. Przywłaszczyć można również prawo majątkowe, ale tylko takie, które sprawca mógł uprzednio legalnie wykonywać lub z niego korzystać np. na podstawie zezwolenia udzielonego mu przez osobę uprawnioną. Przywłaszczenie prawa sprowadza się do tego, że sprawca zaczyna wykonywać prawo tak, jakby sam był osobą uprawnioną czyniąc to dla siebie z pominięciem osób, którym to prawo przynależy.
Szantaż – przestępstwo przeciwko wolności, polegające na próbie zmuszenia osoby do określonego działania lub zaniechania pod groźbą bezprawną zastosowania przemocy lub ujawnienia pewnych, częściowo lub w pełni prawdziwych informacji, których ujawnienie byłoby w opinii szantażującego dużą dolegliwością dla ofiary.
Terroryzm – pojęcie najczęściej definiowane jako użycie siły lub przemocy przeciwko osobom lub własności z pogwałceniem prawa, mające na celu zastraszenie i wymuszenie na danej grupie ludności lub państwie ustępstw w drodze do realizacji określonych celów. Działania terrorystyczne mogą dotyczyć całej populacji, jednak najczęściej są one uderzeniem w jej niewielką część, aby pozostałych obywateli zmusić do odpowiednich zachowań.
Za kradzież bądź przywłaszczenie z dobrym prawnikiem nic mu nie grozi, jednak za szantaż i tak straci nieco kasy, a gdy podciągnąć go do terrorysty (co już robi wielu ludzi, toteż można się powołać na opinię pokrzywdzonych) i tak będzie miał odsiadkę. Toteż nie grałoby to znacznej roli.
Jeśli je posiada, wykorzysta je, jeśli nie, to tak jakby sprawy nie było.
Ponoć miał publikować 1000 kont dziennie, słyszał ktoś coś dzisiaj?