Grafika/wirtualna galeria mmorpg.org.pl

może poszukam tego podręcznika, jak znajdę czas.

w międzyczasie wrzucę coś bardziej stosownego do galerii, a nie moje ciągłe pytania i nieudolne próby zrobienia czegoś w programie, którego nie ogarniam i chyba nigdy nie ogarnę :) a te podręczniki to są w internecie napisane, czy jest to wersja książkowa?

Kolejna moja praca, trochę nie udana:

14l3uiw.jpg

21cazkh.jpg

Wee!...

fajny pomysł na animację, ostatnią klatkę tylko ustawiłbym, żeby wolniej znikała, ale jak na pierwszą animację to dobra robota:)

Ja wrzucam mój szkic postaci (nie wiem czy ja w ogóle umiem realistycznie rysować ludzi :) ), nie wiem czy zgadniecie kogo rysowałem:

Mi się skojarzył Anthony Bourdain, ale włosy trochę nie takie, skojarzył mi się, bo często podobną minę robi ;)

znalazłem sobie zajęcie na wakacje :D :

http://en.wikibooks.org/wiki/Blender_3D:_Noob_to_Pro

Yanglegend co myślisz o tym podręczniku (w sumie można to tak nazwać, jest podział na moduły, działy itp. jak w szkolnych podręcznikach)? Był on robiony pod najnowszą wersję Blendera. Mam zamiar przerobić to w wakacje (2 moduły na dzień). Uczyłeś się z podobnego czegoś? Opłaca się w ogóle z tego korzystać?

znalazłem sobie zajęcie na wakacje :http://en.wikibooks.org/wiki/Blender_3D:_Noob_to_ProYanglegend co myślisz o tym podręczniku (w sumie można to tak nazwać, jest podział na moduły, działy itp. jak w szkolnych podręcznikach)? Był on robiony pod najnowszą wersję Blendera. Mam zamiar przerobić to w wakacje (2 moduły na dzień). Uczyłeś się z podobnego czegoś? Opłaca się w ogóle z tego korzystać?

Z tego co zerknąłem to modelowanie jest dość dobrze opisane, ale ćwiczenia z modelowania są raczej słabe (mało wymagające i dające raczej średni efekt wizualny, a to ważne bo daje motywacje do dalszej nauki).

Natomiast z tego co widziałem to są poważne luki w materiale o teksturach, nie zauważyłem nic o mapowaniu UV, a to jest absolutnie priorytetowa sprawa zarówno na niskim jak i na najwyższym poziomie.

Ogólnie nie jest to materiał zły, ale wydaje mi się, że nie do końca kompletny i jednolity.

http://helion.pl/ksiazki/blender-kompendium-kamil-kuklo-jaroslaw-kolmaga,blekom.htm

Ja uczyłem się z tego i mogę powiedzieć, że jest bardzo dobrze napisany i można z nim zacząć pracować bez żadnej wiedzy.

Każdy rozdział kończy się podsumowaniem w postaci ćwiczenia praktycznego - poziom ćwiczeń wzrasta z rozdziału na rozdział. Już po kilku rozdziałach modelujemy na prawdę ciekawe i precyzyjne rzeczy, twarze - co daje ogromną satysfakcję. Wada jest taka, że podrecznik jest na Blendera 2.3 2.4, ale jak się nauczysz blendera 2.4 to przesiadka na 2.5 czy ile tam teraz jest zajmie jakieś 30 minut + ewentualne poczytanie o nowościach.

ja jadę na najnowszej wersji - 2.6 czy jakoś tak... chociaż dzięki za opinię, przynajmniej wiem, czy opłaca się z tego korzystać.

jak przeglądałem google w poszukiwaniu poradników to natknąłem się właśnie na ten, co podałeś. Jedyny problem to to, że nie mam konta bankowego ani nic z tych rzeczy (a nie mogę niczego zamawiać bez zgody rodziców :P ).

i myślisz, że jest jakaś wielka różnica pomiędzy blenderem 2.3 a 2.6?

Chcę pokazać coś Świątecznego z animacji;D

Moja 2 animacja . Bardzo prosta lecz mi się podoba.

4scits.gif

Chcę pokazać coś Świątecznego z animacji;DMoja 2 animacja . Bardzo prosta lecz mi się podoba.

trochę samokrytyki by się przydało. Może nie wrzucaj każdej 10 minutowej "pracy" na forum, tylko zrób jedną a konkretnie?

ja jadę na najnowszej wersji - 2.6 czy jakoś tak... chociaż dzięki za opinię, przynajmniej wiem, czy opłaca się z tego korzystać.jak przeglądałem google w poszukiwaniu poradników to natknąłem się właśnie na ten, co podałeś. Jedyny problem to to, że nie mam konta bankowego ani nic z tych rzeczy (a nie mogę niczego zamawiać bez zgody rodziców ).i myślisz, że jest jakaś wielka różnica pomiędzy blenderem 2.3 a 2.6?

O ile mnie pamięć nie myli to nowy interfejs (ten który jest w 2.6) pojawił się pierwszy raz w wersji 2.5. W związku z tym do pracy z tym podręcznikiem polecałbym Blendera 2.49b.

Największą różnicą jest zmiana interfejsu, doszło trochę nowych modifferów, rozszeżono funkcje emitowania cząsteczek i pewnie jescze kilka o ktorych zapomniałem (mają one raczej charakter dodatkowcyh "efektów"). Jednak jeżeli chodzi o podstawy w bardzo szerokim tego słowa znaczeniu to niewiele się zmieniło. No, a bez solidnych postaw to jest bardzo krucho w Blenderze, ale jak już się to trochę ogarnie to modelowanie jest na prawdę strasznie wygodne i naturalne. :D

fajne macie te rysunki :))

Podstawa to jednak podstawa, a można jeszcze dostać skądś blendera 2.49?

no tak tutaj na przykład:

http://www.pcworld.pl/ftp/pc_20484/Blender.249.32bit.html

takie o:

maxrelfinal.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Bardzo fajna praca w klimacie Obecgo, jakiegoś opuszczonego statku kosmicznego (mi się tak kojarzy), mogę się z ciekawości zapytać ile ci zajmuje wykonanie takiego statku? (widać, że masz talent do takich grafik i pomysł).

Bardzo fajna praca w klimacie Obecgo, jakiegoś opuszczonego statku kosmicznego (mi się tak kojarzy), mogę się z ciekawości zapytać ile ci zajmuje wykonanie takiego statku? (widać, że masz talent do takich grafik i pomysł).

Dzięki, ciężko powiedzieć bo robiłem to w kilka dni "po godzinach" - obstawiałbym między 7-12 godzin pracy, w sensie razem ze wszystkim, bo tło też jest robione od 0 z pomocą jednej tekstury metalu.

Talent masz do tych "kosmicznych" rzeczy - carrier ze starcrafta, te "alienowe" jajka, teraz ten statek... nie no, świetne.

Taka średnia grafika z mojego szkicu (jest to tak btw R. Van Persie), trochę, złe cieniowanie i poszarpane krawędzie mi wyszły.

Nie dość, że na tamtym wydaniu tego szkicu oczy były niewyraźne, to na tym wgl ich nie widać.

Reszta fajnie pocieniowana, ogólnie lepiej niż tamto wydanie, jedynie tak jak napisałem, oczy ci się jednak nie udały.

dzięki:) oczy w zamyśle chciałem, żeby był na nich cień - muszę jeszcze dużo ćwiczyć z cieniowaniem i proporcjami, ułożeniem elementów w rysunku.