Grafika/wirtualna galeria mmorpg.org.pl

cień cieniem, ja po prostu nie widzę tych oczu :P

Chcę pokazać wam moją pracę na temat sci-fi... wpadłem na nią podczas pisania programu w Pascalu.

nudda.png

co jest na niej takiego "sci-fi", oprócz tych wyciętych robotów?

hmm...technicznie mi się nie podoba wycięcie rendera robotów. Grafika kojarzy mi się ze starymi platformówkami japońskimi.

Yanglegend jednak za trudny dla mnie ten podręcznik...

Jednakże dalej postanowiłem się bawić w Blendera, i chociaż nie wiem co, spróbuję odkryć choć połowę z jego możliwości :)

Ostatnio zrobiony render:

sg0klh.jpg

wiem, że praca wydaje się być nieskończona, planowałem dodać dłonie, a oprócz tego muszę się nauczyć kolorować modele bezpośrednio w blenderze :)

@zax jak cień jest tak mocny, że nie widać oczu to znaczy, że to musi być mocny cień, a Ty dałeś półcień. Coś trochę obniżasz loty w kolejnych pracach, szkoda, ale liczę, że to chwilowe. :D

@MrRosiu Twoja praca jest zupełnie losowa i to widać - tragicznie wycięty obrazek + klika losowych bazgrołów custom pędzlami w tle. Pewnie znowu praca wykonana w 8 minut - co samo w sobie nie jest złe, ale jak masz postować coś takiego to chyba szkoda oczu czytających ten temat.

@BlastBlue Jeszcze "zapomniałeś" dodać, że głowa małpki z twojej pracy to gotowy element Blendera (maskotka programu) - więc w rezultacie Twoja praca to: kulka udająca brzuch, 2 stożki udające ręce i 4 kartki papieru, które jeszcze nie wiem co udają.

Na prawdę myślisz, że bez podręcznika będzie się łatwiej nauczyć skoro z podręcznikiem jest ciężko ? ;]

Fizyki też się tak uczysz, że jak masz obliczyć,ile dżuli wyniesie wykonanie takiej i takiej pracy to nie korzystasz z gotowego wzoru tylko piszesz całą teorię od zera?

Yang...pokaż co ty potrafisz .. my zaczynamy i chcemy próbować a ty tylko potrafisz krytykować i to dość ostro.

Jakoś tylko tobie przeszkadza że pokazujemy swoje prace a właśnie do tego służy tenże temat. Więc jak masz dalej stroić fochy to proszę Cię nie udzielaj się.

Myślę, że każdy, kto kiedykolwiek miał do czynienia z blenderem, wie, że jest to gotowy komponent.

Ja chyba dam se luzu z tym całym blenderem. I nic nie mówiłem, że będzie łatwiej lub trudniej z podręcznikiem lub bez.

Na koniec dodam tylko, że fizyki uczę się dopiero jeden semestr. :)

Rosiu Yanglegend jest grafikiem (i to nie takim "samozwańczym"), tylko po studiach, nie wiem, czy kiedykolwiek patrzałeś na jego prace. Akurat on najwięcej wnosi do tego tematu, i bez niego mielibyśmy powtórkę z rozrywki, czyli drugi temat z prośbami o sygny czy tapetami na pulpit, tyle, że bez ograniczeń co do formy. Zapomniałem dodać, że jeśli już krytykuje, to jest to przynajmniej konstruktywna krytyka. A konstruktywna krytyka potrafi być często najlepszą motywacją.

Wiem ale mnie to już denerwuje czego nie zrobisz zawsze wiatr w oczy więc niektórych może to zrażać

Wiem ale mnie to już denerwuje czego nie zrobisz zawsze wiatr w oczy więc niektórych może to zrażać

No dobra to przeczytaj jeszcze raz mojego posta i zastanów się czy nie ma w nim "trochę" prawdy? Dobrze wyciąłeś robota z tła, nie widać tam przypadkiem białych niewyciętych pikseli?

Tło nie wygląda jak zbiór randomowych maznięć custom brush'ami?

Spójrz na spongeboba zax'a, a teraz na swoją pracę - czy nie wydaje Ci się, że on włożył w nią 5x więcej czasu i pracy niż Ty w swoją sygnę? Dlaczego mamy się zachwycać twoją słabą pracą zrobioną "na kolanie" (bo nawet Ci się porządnie wyciąć obrazka nie chciało)?

jak dla mnie lubię jeśli piszecie mi co robię źle w grafikach, co poprawić, ponieważ potem mogę postarać się to zmienić, nie jestem jakimś dobrym grafikiem, dlatego wrzucam różne pracę i liczę też na krytykę/ podpowiedzi co poprawić -

z postacią Van Persiego, wiem, że jest słaba, ale wrzuciłem ją ponieważ, właśnie chciałem, abyście ocenili ją i napisali co zrobiłem źle, co mogłoby być poprawione ;)

Zrażanie się zależy od charakteru człowieka. Jeśli ktoś naprawdę kocha to, co robi, chce się tego nauczyć, to nawet największy op****ol zmotywuje go do pracy. I w końcu się nauczy. Jeżeli po stworzeniu kilku prac (bo nie robisz grafik tak długo, jak ja, choć ja to męczę cały czas, a dalej nie wychodzi tak, jak powinno być) nadal ktoś tłucze ci, że "słabo ci to wychodzi i wgl, poducz się trochę i wróć za jakiś czas", a ty się zrazisz, to nigdy ci to nie wyjdzie. Ja bym się zapytał o radę: "Co mi źle wychodzi?", "Co muszę poprawić?".

Proponuję zakończyć ten temat.

Rację miałeś. Ale wiesz ja w tym siedzę kilka dni i nie mam z czego się uczyć w gimpie za bardzo. Jak znajdę jakiś tutorial to albo jest źle opisane albo nie pełny.

@edit

Blast ale co z tego że zapytam i tak to wykonam dobrze to coś innego mi źle pójdzie, i tak w koło macieju . Najpierw opanuje jedną część materiału potem kolejną.

Ja w wolnej chwilce zrobiłem sobie Squirtle'a w wersji świątecznej :)

29w32i8.jpg

good job, mój ulubiony starter ze wszystkich poków :)

Rosiu, wiesz co ci powiem? Ja z żadnego tutka się nie uczyłem. (uprzedzam ripostę Yanga, tak, wiem, że wychodzą mi grafiki tak, a nie inaczej, bo m.in. nie czytam tutków)

To, co ja umiem, zawdzięczam dwóm osobom: zaxowi oraz Razterowi (obaj są na tym forum). Pisałem tutki na naszym forum(red dragons), ale to i tak jest nic. Dali mi porady, potem sam próbowałem łączyć to wszystko, żeby fajnie wyglądało. Zrobiłem parę sygnaturek. Ale teraz mi już tak to nie wychodzi. Lecz moim punktem odniesienia w tworzeniu sygnatur był ten tutek:

http://www.gimpuj.info/index.php/topic,5883.0.html

i tak nie przeczytałem go całego. choć według mnie tutek ten jest bardzo przejrzysty, łatwy i daje dobry efekt. Niestety jest to tutek do sygnatury, a nie innej formy grafiki.

a co do tego "koła Macieja" to nie ma tak, że zrobisz wszystko perfekcyjnie. Jeżeli uprawiasz jakikolwiek sport, powinieneś wiedzieć, że jest on nieustannym dążeniem do perfekcji. Yang nigdy nie powie ci, że jego prace są w 100 % perfekcyjne. Tak samo, jak perfekcyjne nie są też moje prace, zaxa... i nie jest też tak, że tutorial podpowie ci, gdzie, co i jak kliknąć. Wszystko wymaga wkładu własnego.

Okładka na zeszyt ;)

UBPlanet-1324139620-U17304.png

bardzo fajne, teraz mam pytanie:

jaką metodę polecicie do sklejania okładek na zeszyt? (chodzi o to, jak przymocować taką grafikę wydrukowaną do zeszytu)

i jeszcze jakich wymiarów użyć i w którym miejscu dać te linie na brzeg zeszytu? (chodzi o miejsce, gdzie zamyka się zeszyt i otwiera, to, co od boku zeszytu jest)

jeśli można to prosiłbym o szablon takiej okładki i odpowiedź na zadane przeze mnie pytania.

sry za lekkiego offtopa :)

np. w tej firmie można zamówić zeszyty z własną okładką, chyba wysyła się im tylko grafikę, a oni z tego robią zeszyt z okładką - http://www.poligraf.com.pl/?kat=46, a samemu to spróbuj jakimś mocnym klejem po prostu przykleić wydrukowaną kartkę do zeszytu. Co do pracy Emsee fajny pomysł z tą okładką na zeszyt, jedyni bardziej podobałoby mi się, gdyby ni było z tyłu tego kawałka wilka i z przodu napis Guild Wars bez cieniowania.

No ale ta grafika dla nich też musi być chyba wymiarowa? ;)

mój kolejny szkic, (ręka i karta mi trochę nie wyszła):

Blast wydaje mi się, że oni dopasują, ale zawsze możesz zmierzyć (i potem w programie graficznym ustawić wielkość w centymetrach) lub popatrzeć po formacie.