Wtedy, nie będę już grał w MMO.
Who cares?
Who cares?
nikt Ci nie każe ale z drugiej strony takie typowe MMO to właśnie takie point-click xD (WoW, Aion etc.)
nie mam nic przeciwko udoskonaleniom, ale i one mają swój umiar ;p
ale to nawet fajnie, że rynek udostępnił nam nowy system rozrywki globalnej
Jesli ma ktos konto w CBT Dragon Nest i wie ze nie bedzie juz gral w ta gre. Wyslijcie passy na pw, chcialbym sprawdzic ta gre i sam sie przekonac jaka jest.
Jesli ma ktos konto w CBT Dragon Nest i wie ze nie bedzie juz gral w ta gre. Wyslijcie passy na pw, chcialbym sprawdzic ta gre i sam sie przekonac jaka jest.
niestety, CBT już się skończyły xd trochę za późno napisałeś, bo mi nie było już potrzebne kilka dni temu
Udoskonaleniom? To nie zadne udoskonalenia, to sie nazywa ewolucja... Raz na jakis czas pojawiaja sie tytuly, ktore wyznaczaja nowe kierunki rozwoju dla branzy... To jest wlasnie ta chwila...
Nie ma czegos takiego jak typowe mmo... Kazde jest typowe na swoj sposob...
Powiedz mi, że masakrycznie przekopiowane klony WoW'a, takie bez żadnych innych udoskonaleń nie są typowym MMO to Cię wyśmieję. Sęk w tym, że jest MASA sztandarowych MMO bez oryginalnie stworzonych elementów i tylko niewiele tytułów (w tym wiele staruszków) zasługuje na miano innowacyjnych i godnych uwagi produkcji. Dragon Nest także jest typowy - system non-target został wykorzystany już w wielu produkcjach, instancjonowany świat był już dawno w GW a o cukierkowej lub "w typie anime" grafice nie wspomnę. Fakt faktem, wiele MMO ma inne kombinacje "typowych" systemów, aczkolwiek i tak mechanikę gry można było już wcześniej gdzieś zobaczyć. Prawda jest taka, że teraz coraz mniej będzie innowacji, bo ciężko będzie cokolwiek dodawać. Nie twierdzę jednak, że powstaną MMO idealne - tutaj nawet twórcom gry by się nie opłacało, bo można by przecież wypuścić sequel z m.in. lepszą grafiką i poprawionym gameplay'em, byleby strzepać więcej kasy. Koło się kręci, pieniądze lecą, wszystko działa na tej samej zasadzie.
Udoskonaleniom? To nie zadne udoskonalenia, to sie nazywa ewolucja... Raz na jakis czas pojawiaja sie tytuly, ktore wyznaczaja nowe kierunki rozwoju dla branzy... To jest wlasnie ta chwila...Nie ma czegos takiego jak typowe mmo... Kazde jest typowe na swoj sposob...
yyy no ta sory xD właściwie chodziło mi o ewolucję tylko nie mogłem znaleźć innego słowa ;]
Powiedz mi, że masakrycznie przekopiowane klony WoW'a, takie bez żadnych innych udoskonaleń nie są typowym MMO to Cię wyśmieję. Sęk w tym, że jest MASA sztandarowych MMO bez oryginalnie stworzonych elementów i tylko niewiele tytułów (w tym wiele staruszków) zasługuje na miano innowacyjnych i godnych uwagi produkcji. Dragon Nest także jest typowy - system non-target został wykorzystany już w wielu produkcjach, instancjonowany świat był już dawno w GW a o cukierkowej lub "w typie anime" grafice nie wspomnę. Fakt faktem, wiele MMO ma inne kombinacje "typowych" systemów, aczkolwiek i tak mechanikę gry można było już wcześniej gdzieś zobaczyć. Prawda jest taka, że teraz coraz mniej będzie innowacji, bo ciężko będzie cokolwiek dodawać. Nie twierdzę jednak, że powstaną MMO idealne - tutaj nawet twórcom gry by się nie opłacało, bo można by przecież wypuścić sequel z m.in. lepszą grafiką i poprawionym gameplay'em, byleby strzepać więcej kasy. Koło się kręci, pieniądze lecą, wszystko działa na tej samej zasadzie.
primo - nie zrozumiałem pierwszego zdania xDD
secundo - święta prawda, z tym, że nie grałem w GW, nie wiem o co w tym chodzi, ani nie wiedziałem co tam zostało wprowadzone itp. myślałem, że dopiero w DN zostało użyty system non-target, także masz prawo do wygłaszania swojej opinii
Nie, system non-target użyty był (kiepsko ale był) już na początku Tibii (jak napisał Guru), ale w GW był instancjonowany świat poza miastem (o to mi chodziło z GW) - nie grałem w GW, ale świat jest podobnie skonstruowany.
Nie, system non-target użyty był (kiepsko ale był) już na początku Tibii (jak napisał Guru), ale w GW był instancjonowany świat poza miastem (o to mi chodziło z GW) - nie grałem w GW, ale świat jest podobnie skonstruowany.
Tibii ? o masz, grałem ale jakoś nie zauważyłem bo klikałem jak chciałem bić mobka xd a to ciekawe ;p
Wcześniej wcześniej podczas atakowania runami No ale jeszcze m.in. Vindictus przed DN użył tego systemu. Ale nie offtopujmy już
Wrażenia? Świetna giera i biorę się za OBT
Wcześniej wcześniej podczas atakowania runami No ale jeszcze m.in. Vindictus przed DN użył tego systemu. Ale nie offtopujmy już Wrażenia? Świetna giera i biorę się za OBT
aaa exori, adori mas flam itp. Vindictus to wiem, ostatnio się tym interesuje ;p
No, jeszcze pod jako-taki non-target można podpiąć atak spacją w Metin2 bo atakuje tj. w powietrze i może łapać kilka mobów naraz.
Bylo wiecej gierek w systemem no-target przed DN i Vindictusem... Czesc niemedialnych, czesc nieudanych, ale ktos zawsze musial byc pierwszy... Tylko tutaj nie chodzi o to czy DN jest pod tym wzgledem innowacyjne tylko o to, ze sam system w sobie jest innowacyjny (jesli chodzio uzycie go w mmo, zeby mi ktos tu z Morrowindem czy grami akcji dla jednego gracza nie wyskoczyl ;p)... I nie ma sensu podawac tutaj przykladow gier w 2d z tym systemem, gdyz w 3d wyglada to zupelnie inaczej i nadaje temu nowa jakosc...
HardCore nie mozna w Tibii mowic o systemie no-target, bo nie byl wtedy uzywany do kazdego rodzaju walki... Gdyby takze w melee fight uzywano no-target to wtedy moglbys uzyc tego jako argumentu... W Lunii na przyklad masz cos takiego...
Wiem, przytoczyłem tylko wypowiedź Guru - chodzi tutaj o to, że to był taki jakby zalążek no-targetowania. Nie zmienia to jednak faktu, że Non-Target w Dragon Nest'cie jest świetnie użyty i dynamika gry jest nawet kilkakrotnie razy większa niż w Dekaronie, co dla mnie jest po prostu świetne bo uwielbiam dynamikę.
Dragonica? Maple story?
Dragonica? Maple story?
yyy non-target ? taa, ale kto chciałby w to grać xD ja zrezygnowałem po 1 godzinie grania w maple
Dragonica pod pewnymi względami jest bardzo podoba do Dragon Nesta. A maple ... Teraz wejdzie ten update, to może będzie trochę bardziej przystępne.
Jaki jest sens porownywac 2D czy 2,5D no-target z 3D no-target? To tak jakbys chcial porownac Tibie czy Ultime Online z Wowem... Tym bardziej, ze w czasach jak WOW wchodzil te gry byly w koncowym okresie rozkwitu swojej popularnosci...
Kto co woli, ty wolisz dynamikę, ja wole klimat i rozbudowanie, tyle w temacie.
Lol nie gralem jeszcze w gre mmorpg z prawdziwym rpg klimatem, odpowiednio ozbudowana i z dobra fabula...
Klimat to miales w Baldurs Gate, Icewind Dale, Finalach VII, VIII, Morrowindzie, Might and Magic i wielu innych... W grach mmo mozesz miec co najwyzej pseudoklimat... W gry mmo gra sie przede wszystkim dla pvp...