Jakiego bohatera kupić?

Co do topa z tych postaci co podałeś to zastanawiaj się nad kha zixem a vi, obaj mogą iść jeszcze w jugnle, z czego kha zix może iść jeszcze dodatkowo na mida :D.Mi bardziej do gustu przypadła vi, nawet jeżeli nie wyjdzie ci early game to łatwo się wybić ;).Zaś na bota z tych 3 postaci polecam MF.Teraz jest to jeden z czołowych adc (po nerfie ez-a i gravesa), jeszcze jest dobra caitlyn no i draven (teraz na niego zbieram :D).Mfka jest dosyć łatwa do ogarnięcia i wyciska bardzo dobry dmg ;).

Na solo topa op jest kha zix. Nie do zgankowania. Dobrze że kupiłes Kassadina - jest op, chociaż early ma ciężkie. Na solo top to może być jeszcze Fiora - miażdzy w tf'ach. Vi szczerze polecam do jungli. Jako ad carry to Miss Fortune albo Vayne, ew. niedoceniana Tristana (tylko jeżeli potrafisz się nafeedować w early-mid, bo bursta ma potężnego na początku).

A yorick dobry jest na solo topa? albo na tf?

@Svizz mógłbym się kłócić.

Kassadin ma dobry early game ze względu na silecne, a w mid game kosi fragi jak szalony

Vayne to obecnie sytuacyjny pick, ponieważ ciężko ale to straaasznie ciężko ma w early game, ale jeżeli w enemy teamie jest dużo tankownych champów to vayne ich zjada w pare sekund.

Tristana nie ma burst dmg w early....Ale ma za to chyba najelpszy escape ze wszystkich adc, no i liczą się tylko dla niej last hity w early, gdyż nie ma dmg.Zaś w mid-late game kiedy ma potężnego range i IE jest trudna do zabicia.

@juberek tak yorick jest dobry, wnosi wiele dzięki swojemu ultowi i jest to jeden z nielicznych champów które kontrują darka.

Wlaśnie, kolega wyżej mnie wyprzedził, Yorick to maszynka do zabijania Dariusa.

A wracając do Miss Fortune.. jest bardzo ale to bardzo dobra jeśli się ją nafeeduje.

Jest stosunkowo prosta i ma bardzo duże DMG.

A propo tego oblicza ducha to jeśli kupie dajmy na to 2 to mi się efekt skumuluje?

Od 3 sezonu, jeżeli item ma passywa oraz ten passyw ma jakas nazwę, to nie kumuluje się ich efekt(chodzi mi o passywy o tej samej nazwie).

Unikalne pasywy nie stakują się 2 razy. Dokładniej to nie stakują się unikaty z tych samych itemów i o tych samych nazwach, np. jeśli będziesz miał dwa itemy z Unique passive - Tenacity, to będzie działał tylko jeden.

Cassiopeia vs LeBlanc vs Lux?

LeBlanc atakuje tylko 1 target, więc w teamfightach jest średnia. O Cassiopei się nie wypowiem, bo nią nie grałem, tylko oglądałem. Lux według mnie wygrywa - jej range, dmg, niski cd ulti czynią ją świetną.

LeBlanc - silence, z tego co wiem, na 7 sek. o ile trafisz całe combo. Ogromny damage w jeden cel. W teamfightach niszczy 1 cel i czeka przez cooldowny nic, praktycznie, nie robiąc. Ulti LB też ma mały cooldown, około 30 sek. Jej combo jest bardzo sytuacyjne, zależne od tego czy jesteśmy blisko, czy daleko od naszego przeciwnika, choć zazwyczaj jest to W > E > Q > R lub Q > R > W > E. Od 6 lvla, teoretycznie, nie do zgankowania.

Cassiopeia - nigdy nią nie grałem, ale widziałem w grze. Ulti potrafi zniszczyć teamfight. Jest bardzo dobra na postacie bez mobilności, typu Ryze.

Lux - Świetna postać. Stun, slow. W teamfightach robi dużo przez E, ulta i stuna w dwie osoby. Jej wszystkie skille (nie jestem pewien czy E można nazwać skillshootem) to skillshooty. Jej cooldown na ulcie to około 30 sek. Ma tarczę (W), która w late game absorbuje dość dużo. Aby kogoś zburstować na 100%, trzeba zrobić tak: Q > AA > E > AA, a jeśli jeszcze żyje trafiamy z ulta. Zazwyczaj zabijamy takim combo przeciwnego apc / adc.

W skrócie :

LB - op burst w 1 cel, w late robi bardzo mało, nawet jak się sfeeduje

Lux - pomocna w teamfightach, duży burst

Cassio - nie grałem, nie powiem.

To samo co wyżej, tylko dopowiem coś o Cassio, hard counter na postacie typu Ryze, Lux. W TF biję bardzo duży dmg, do tego AoE slow i stun, dzięki któremu, w czasie jego trwania, niszczymy enemy adc/apc. Z tych trzech brałbym Cassio, dobry laning, łatwa farma i ściąga cele jak maszyna.

A co myślicie o Nidalee na mida? Nie chodzi mi tylko o dzidę, ale też o combo w kocie (szczególnie z Lich Bane'm).

Grałem już dużo Nidalee i mi jakoś na mida nie pasuje. Trudno harrasować dzidami na prostej linii - na bardziej ogarniętych to praktycznie niemożliwe - co innego na topie, gdzie masz już większe możliwości. Combo w kocie jest dobre na doganianie, dobijanie udzidowanych papierów etc. W teamfightach AP Nidalee jak dla mnie pozostanie zawsze poke'rem, bo jest bardzo papierowa.

Ciekawym motywem jest jeszcze nidalee jako support - przede wszystkim do Caitlyn i adc ze slowami (Ashe, Varus) oraz do Jayce (podwójny poke = ciągły outzoning).

Casiopeia do to AoE Dot w sumie:) jeśli się ją troszke ogarnie i porobi smartcasty z reszta skilli to jest dobra zarówna przeciwko pojedyńczemu celowi( Slow z W,dodadtkowe DoT z Q i potem E które ma cd jak poje....:D)

Svizz, przede wszystkim do Caitlyn ? Vayne + Nidalee niszczą linię, o ile tylko Vayne zestunuje przeciwnika, ale każdy ma swoje zdanie. :C

Co do Nidy:

To dosyć specyficzny pick na mida, lubiany lecz też hejcony.

Ja przekonałem się do niej oglądając pewien turniej w którym występował team z wyzywającą nazwą : "Better Buff Nidale".

Ich kocica zaskoczyła mnie swoją grą na tej pozycji.

Sam "bawiłem się" nią na midzie <_< .

Posiada silny poke, a ze względu na wygodną pozycję jej "W" zapewnia od początku meczu niegankowalność i mocną kontrolę mapy całemu teamowi.

Co do kotka: <_<

Ma krótkie cd na wszystkich skillach = lepsza farma, pozwala szybko dostać się do celu i zadać mu kończący DMG.

Jednak by puma (imo wyglądająca jak lew ^_^ ) miała odpowiedni dmg musi zostać wsparta przez formę ludzką.

AP Nida musi się posiłkować obiema transformacjami, tam gdzie ta solo topowa biega non stop na pumie w człowieka się zmieniając tylko by postawić trapa lub zwiększyć swój AS by potem znowu się zmienić.

Jej wadą jest zero CC a to oznacza trudność w wykonaniu prawidłowego combo, w late musi być wytrzymała by przeżyć .

Postać słabnie w late, ale imo opłaca się ną grać wymaga jedynie odpowiedniego gracza zdolnego wykorzystać .jej zdolności.

Dodam jeszcze że na suppordzie jest DO BANI, ma za mało CC (hmm zero?) co sprawia że w pewnym momencie dojdzie do tego że taka Nidalka obudzi się w late game...co ja gadam W MID GAME.

jako postać nic nie wnosząca, poza wardami i puapkami, do gry. Powiecie że daje premię do AS?

Ja odpowiem jedno - Nunu - czyli postać też dająca taką premię ALE WIĘKSZĄ i posiadająca inne przydatne skille.

Nie wiem czy to prawda ale słyszałem gdzieś że kiedyś jej trap odkrywał wrogie wardy więc mogła być w miarę dobra nawet w mid game,każdy support jej nie cierpiał .

Jedenk na stop procent

TERAZ TAK NIE JEST. To że ma harras na początku to nie oznacza że jest dobrym supportem!

Nida jest do bani, bo nie ma CC ? A Soraka, prócz silence'a, ma jakieś inne CC ? Nie. Nidalee to agresywny support, choć na mida lub topa jest lepsza to nadal nie można wykluczać jej z roli supporta.

Co do Nidalee jako support, to oczywistym jest chyba (przynajmniej dla mnie), że składamy Kage Lucky Pick, philo, a reszta idzie w AP. Do tego masteries (ja preferuję) 15/0/15. Przecież nie będziemy w mid/late biegać i healować/wardować, bo do tego można dodać ostry harass z dzidy. To samo na linii. Skupiamy się na zone'owaniu enemy adc, a heal i trapy to dodatki IMO.

Nidalee jest dobrym supportem do 1400 elo, później każdy myślący ją zje jak chce. Sam laning na midzie średni przed 6, ale po 6 ma nieziemski burst, poke nie z tej ziemii itp.

@VINDIK

Jej late polega na pokowaniu, jedna dzida potrafi prawie zabić ADC, więc gdy taki dostanie z dzidy, engage i po walce.

Siema all ponownie, otóż zbliżam się do magicznej liczby 6300 IP i nadal nie mogę się zdecydować kogo kupić. W tym tyg na spokojnie będę grał Riven na topie ( przedział lvl-owy 12-15 wiec ludzie rzadko graja jungle). Stawiam na kha zixa i Vi ew. Darka. Potrzebuję konstruktywnej opinii na temat tych dwóch champ'ów. Plusy jak i minusy. Oczywiście jeżeli znasz jakiegoś lepszego picka no to pisz !!!

Dzięki za odp.

Pozdrawiam :D

Xemavvi

@Edit

Ach te literówki.