@rogos
Shaco - czempion, który potrafi zniszczyć early game, z dobrymi runkami potrafi zadać naprawdę chory dmg na pierwszych levelach, co pozwala mu znacznie wspomóc sojuszników na liniach. Dodatkowo ma jedne z najlepszych ganków w grze. Dobry Shaco jest w stanie zgankować zwardowaną linię bez zauważenia, co często kończy się zabójstwem. Warto wspomnieć, że jako Shaco nie powinieneś zgarniać wszystkich killi. Jest to postać, która ma zdominować początkową fazę gry i umożliwić wszystkim liniom spokojną farmę i dobre wejście do mid game'u. Jeżeli będziesz zgarniać wszystkie zabójstwa, to jeżeli nie skończycie gry dość szybko, to macie problem
![;)]()
Shaco w late game'ie nie jest już tak mocny, a nawet często nazywają go useless champem. Bardzo często jego walka w teamfight'cie polega na zaskoczeniu przeciwnika, szybkie zabicie głównego dmg dealera (zakładając, że jest on papierem) i ucieczce, chociaż to często się nie udaje i również giniemy
![:)]()
Ogółem naprawdę mocny jungler w dobrych rękach, który potrafi napsuć krwi przeciwnikom. Jest to mój main, mogę śmiało Ci go polecić. Przy odrobinie wprawy jest świetnym mordercą. Aha, zapomniałem wspomnieć - Shaco to według mnie najlepszy stealer barona w grze. Sam mógłbym liczyć w dziesiątkach ile razy udało mi się tego dokonać. Jak dla mnie to naprawdę duży plus, tym bardziej, że baron często przeważa o zwycięstwie.
Xin Zhao - kolejna postać, którą polecam grać w jungli, bo tam najlepiej się sprawdza. Przy odpowiednim buildzie potrafi zadawać duże obrażenie, jednocześnie będąc bardzo wytrzymałym. Nie brzmi znajomo? Tak, to typowy offtank, chociaż znajdują się ludzie, którzy budują go pod tzw. "glass cannon", czyli pod full dmg dealera. W sumie nt. Xina nie mogę za dużo powiedzieć, bo sam mam z nim raczej marne doświadczenie, ale nie uważam go za słabego picka. Zwróć jeszcze uwagę na jego pasywkę, która odnawia mu część zdrowia co trzeci atak. Posiadając ładny dmg, trochę life steal'a i dużo attack speeda, ciężko jest go zabić, bo po prostu szybko odnawia pasek życia
Udyr - bardzo ciekawa postać, pozwalająca na naprawdę różnorodną grę. Zawsze fascynowało mnie w grze nim to, że mam duży wybór ścieżek rozwoju postaci, a przynajmniej większy w porównaniu do innych postaci Ligi. Osobiście preferują drogę tygrysa, co nie oznacza, że nie można go budować pod feniksa, co jest zresztą dość popularnym sposobem junglowania. Jest dużo itemów, które dobrze się na nim sprawdzają, ma stuna, przyśpieszenie, duży dmg (będąc bardzo wytrzymałym), shield, dodatkowy life steal, splash dmg, DoT, który często dobija flashujących przeciwników... Coś pięknego. Jak dla mnie postać warta polecenia, przyjemna w grze i nie nudząca się szybko (ze względu na możliwości budowy).
W sumie to tyle, takie tam parę zdań o każdym z tych bohaterów. To tylko powierzchowne i subiektywne opisy, polecam Ci sprawdzić ich w grze, chociażby czekając na rotację
![:)]()
Powodzenia w wyborze, mam nadzieję, że w miarę pomogłem, bo wiem że takie wybory bywają trudne
![;)]()