Jakiego bohatera kupić?

Nie zgodzę się z tym buildem na talona.Dla mnie jest zła kolejność i "zbędne" itemy.A więc tak.Talon jest assasynem na mida, na topie jest według mnie tylko kontrą na vlada.Ja robię go bardziej na offtanka, bo on sam z siebie ma dużego dmg z w

Mój proponowany build:

-buty i 3 poty

-2x doran blade

-brutalizer

-buty merce

-the bloodthister

-frozen mallet

-sprzedajesz 1x doran balde i kupujesz warmoga

-sprzedajesz następnego dorana i kupujesz atme

-z brutalizera składasz yomumu.

Ten build jest naprawdę dobry, bo mało to, że jednak masz te survi, to jeszcze sporo bijesz.Ale z tych postaci co wymieniłeś polecę ci jeszcze kennena.Dobry harass, dzięki jego ultowi idzie wygrać team fighta, nawet jeżeli nie robi dosyć dużego dmg.

-doran shield

-but

-spell vamp

-z buta składasz sorcery

-rylai

-rabadon

-zhonya

-zamiast doran shielda kupujesz void staffa.

Blast, ja mam Eza i przyjemnie się nim gra. Zwłaszcza w late kiedy biegam po mapie i napierdzielam skillami, no i double flash w razie kłopotów. Jeśli lubisz Xeratha i go ogarniasz, to z Ezem nie powinno byc kłopotów. Jeszcze tak na temat buildów kilka słów ;). W suie nie ma 100% sprawdzonego builda, bo wszystko zależy od tego z kim się gra.

Blast, ja mam Eza i przyjemnie się nim gra. Zwłaszcza w late kiedy biegam po mapie i napierdzielam skillami, no i double flash w razie kłopotów. Jeśli lubisz Xeratha i go ogarniasz, to z Ezem nie powinno byc kłopotów. Jeszcze tak na temat buildów kilka słów . W suie nie ma 100% sprawdzonego builda, bo wszystko zależy od tego z kim się gra.

Jedne z nielicznych mądrych słów w tym temacie. W sumie tak naprawdę nie ważny jest counter champion, a counter items ;)

@GrucA

A ja się nie mogę zgodzić z twoim ;)

Shaco, Xin Zhao czy Udyr?

Zależy co wolisz. Udyrem juz mniej jungluja. Zwykle chodzi solo top. Shaco znerfiony(grają nim ale to nie to co było). A xin to taki mocny dps.

@rogos

Shaco - czempion, który potrafi zniszczyć early game, z dobrymi runkami potrafi zadać naprawdę chory dmg na pierwszych levelach, co pozwala mu znacznie wspomóc sojuszników na liniach. Dodatkowo ma jedne z najlepszych ganków w grze. Dobry Shaco jest w stanie zgankować zwardowaną linię bez zauważenia, co często kończy się zabójstwem. Warto wspomnieć, że jako Shaco nie powinieneś zgarniać wszystkich killi. Jest to postać, która ma zdominować początkową fazę gry i umożliwić wszystkim liniom spokojną farmę i dobre wejście do mid game'u. Jeżeli będziesz zgarniać wszystkie zabójstwa, to jeżeli nie skończycie gry dość szybko, to macie problem

;) Shaco w late game'ie nie jest już tak mocny, a nawet często nazywają go useless champem. Bardzo często jego walka w teamfight'cie polega na zaskoczeniu przeciwnika, szybkie zabicie głównego dmg dealera (zakładając, że jest on papierem) i ucieczce, chociaż to często się nie udaje i również giniemy :) Ogółem naprawdę mocny jungler w dobrych rękach, który potrafi napsuć krwi przeciwnikom. Jest to mój main, mogę śmiało Ci go polecić. Przy odrobinie wprawy jest świetnym mordercą. Aha, zapomniałem wspomnieć - Shaco to według mnie najlepszy stealer barona w grze. Sam mógłbym liczyć w dziesiątkach ile razy udało mi się tego dokonać. Jak dla mnie to naprawdę duży plus, tym bardziej, że baron często przeważa o zwycięstwie.

Xin Zhao - kolejna postać, którą polecam grać w jungli, bo tam najlepiej się sprawdza. Przy odpowiednim buildzie potrafi zadawać duże obrażenie, jednocześnie będąc bardzo wytrzymałym. Nie brzmi znajomo? Tak, to typowy offtank, chociaż znajdują się ludzie, którzy budują go pod tzw. "glass cannon", czyli pod full dmg dealera. W sumie nt. Xina nie mogę za dużo powiedzieć, bo sam mam z nim raczej marne doświadczenie, ale nie uważam go za słabego picka. Zwróć jeszcze uwagę na jego pasywkę, która odnawia mu część zdrowia co trzeci atak. Posiadając ładny dmg, trochę life steal'a i dużo attack speeda, ciężko jest go zabić, bo po prostu szybko odnawia pasek życia

;)

Udyr - bardzo ciekawa postać, pozwalająca na naprawdę różnorodną grę. Zawsze fascynowało mnie w grze nim to, że mam duży wybór ścieżek rozwoju postaci, a przynajmniej większy w porównaniu do innych postaci Ligi. Osobiście preferują drogę tygrysa, co nie oznacza, że nie można go budować pod feniksa, co jest zresztą dość popularnym sposobem junglowania. Jest dużo itemów, które dobrze się na nim sprawdzają, ma stuna, przyśpieszenie, duży dmg (będąc bardzo wytrzymałym), shield, dodatkowy life steal, splash dmg, DoT, który często dobija flashujących przeciwników... Coś pięknego. Jak dla mnie postać warta polecenia, przyjemna w grze i nie nudząca się szybko (ze względu na możliwości budowy).

W sumie to tyle, takie tam parę zdań o każdym z tych bohaterów. To tylko powierzchowne i subiektywne opisy, polecam Ci sprawdzić ich w grze, chociażby czekając na rotację

:) Powodzenia w wyborze, mam nadzieję, że w miarę pomogłem, bo wiem że takie wybory bywają trudne ;)

Mimo wszystko Udyr/Shaco, Xin niestety nie grzeszy mechaniką. Ja preferowałbym Udyra, bo jest dosyć twardy i wygrywa praktycznie wszystkie 1v1, a Shaco ma generalnie lepsze ganki i escape mechanism, kosztem tego, że exhaust + oracle i mają w ciebie wyjebane. Udyr cięższy do skontrowania.

@Avitus

Infinity Edge

Talon robi dmg ze skilli, ewentualnie normal attackiem dobija fraga, więc po co ci taki item, to już lepiej złożyc 2 the blooda.

Reszta w twoim buildzie jest w miare dobra.

Ionian Boots of Lucidity

Nie wiem, wiem że dosyć dużo ludzi to składa, ale ja osobiście tego nie trawie, bo jest to off tank i irytuje mnie to jeżeli ludzie składają jakieś phantomy (no chyba, że enemy team to boty i nooby), a tak jak już pisałem talon to postać która kontruje postacie ap, więc merce baaardzo przydatne (mniej trwają stuny i mr).

@rogos

Jeżeli grasz rankedy to shaco nie polecam jeżeli masz od 1000-1300/1400 elo, bo jest często banowany.Ale na noramle jeden z lepszych junglerów.

Udyr to jest bardzo dobra postać w jungli jak i na solo topie, tą postać polecam ci najbardziej.

Xin jak już to tylko w jungle, ale i tak moim zdaniem w late postać słaba.

Dziękuję wszystkim za pomoc. :D

A ja nie radzę Shaco. Jest cholernie mocny w early ze względu na bardzo łatwe ganki, ale jakoś niespecjalnie go widzę w late o ile się nie feednie. Przy Udyrze sprawa wygląda inaczej - jest wytrzymały, ma szybką jungle, całkiem groźne ganki (speed+stun na miśku? Straszne to jest momentami)...

Xina nie polecam. Co prawda całkiem nieźle sobie radzi 1v1, przynajmniej w early, ale jakoś nie wydaje mi się żeby sprawiał większe problemy. Jak w early Jarvanem na jungle było ciężko (potrafi całkiem nieźle stłuc wroga), tak to z mojej strony leciały lepsze ganki i to ja robiłem więcej w mid-late. Może po prostu był słaby, nie wiem.

Xin w late to taki duży minion :D

Oj tu się nie zgodzę, Xin (jak kazdy inny champ) dobrze prowadzony jest cholernie mocny. W teamie miałem jednego, to praktycznie sam wygrywał grę, czasem trza było pomóc w team fightach.

Wszyscy uważają, że Xin w late gamie jest słaby. To prawda - jak robimi go na full dmg. Jednak gdy złożymy frozen malleta czy wormoga+atme to hoho przeciwnicy będą od nas uciekać. Do tego świetn w early gamie. Nie raz do 10-20 minuty zjadamy wszytkich jak chcemy. Ja Tobie polece Shaco(już napisali dlaczego) i Xina przez całkowitą dominacje w early/mid gamie.

Xin w early jest dobry na linii jak i w jungli. Gankuje ładnie wchodząc z E. W late to postrach dla każdego carry.

Ja gram Xinem, co prawda 24 lvl US, możecie mnie wyzywać od botków - gdy się nafeeduję Xinem, to pod koniec sam wygrywam grę. Mój build: dagger - berserki - black cleaver - phantom - trinity force - infinity edge - bloodthirster.

I z tej trójki najbardziej polecę Xina.

sam wygrywasz grę bo masz 24lvl i mainujesz Xina o_O

miałem tak samo z Jaxem od 15 do 22 lvla :P

@BlastBlue

Bez urazy, ale wygrywanie xinem na 24 lvl, budując go pod niemalże full AD o niczym nie świadczy. Jeśli chcesz dowodu to zagraj sobie na przynajmniej 1300 elo xinem z tym buildem i zobaczysz jak szybko będziesz padać i jak nieprzydatny będziesz w zespole. Oczywiście to spekulacje, ale jest bardzo duża szansa, żeby tak było. Myślę, że opinię o postaci powinno się wydawać dopiero po osiągnięciu 30 lvl i zagraniu paru poważnych gier, inaczej jest duże prawdopodobieństwo, że nie masz odpowiedniej wiedzy i wydajesz wyrok na podstawie normali z przedziału leveli poniżej trzydziestego. No offensive ofc.

To w sumie można podać jako niby-podobny przykład:

- Kupiłem nowe korki, kiwam wszystkich w naszej 4 lidze. Pewnie Pique z Puyolem tylko by na mnie patrzyli taki za***isty jestem.

No przynajmniej coś w tym stylu, podawać przykład gry champem bez znacznego utility na 24summonerlvl :D

Wiem, że o niczym nie świadczy :P

I nie mainuje Xina, mam go na moim drugim koncie, które kiedyś założyłem z nudów, na moim głównym koncie mam 28 lvl :D

Co do 'poważnych gier': raz grałem rankeda na koncie kumpla (Renektonem) i wygrałem :D

Tylko, że w przeciwnej drużynie trzech kolesi wyszło :P