Jakiego bohatera kupić?

Chciałbym abyście mi pomogli w wyborze postaci.Oto one:

-Amumu

-Garen

Amumu trudniejszy i bardzo często (praktycznie teraz zawsze) banowany na rankedach, Garen spoko postać dla mniej ogranych graczy. Rankedy - lepszy Garen bo i tak Amumu Ci zbanują, normale lepszy Amumu, Your choose.

Swain-Mam go jak dla mnie dużo łatwiejszy niż Brand.W TF klatkujesz odpalasz ulta bardzo dobry life steal z tego i potem odpalasz pozostałe skille w tego kogo chcesz.Na wyższych lvl możesz nawet ściągać na combo.

Brand-Mam go , ale bardzo trudny.Gram nim około 2tyg , ale do końca go nie ogarnąłem.Ma świetne combo puszczasz w potem q i jest stun.I te ulti.Dobrze jest jak jesteś z Jarvanem na lini , on odpala ulti łapie do tego 2 typów , to ty też ulti +w i e.Bardzo dobra postać , ale trudno ogarnąć.

Sona-Nie grałem , ale nie polecam widziałem ją dosyć często.

Ezreal-Kolega nim grał.Można powiedzieć , że trudno go ogarnąć , ale jak ogarniesz to KOSA.

Galio-Widziałem go może raz albo dwa i muszę przyznać , że naprawdę dobre dmg , ale też można robić pod tanka.

Ja bym na twoim miejscu też się zastanowił nad malzaharem (najlepszy mag na mida) i anivią (ulti potem stun ściana i pogadane).

-Swain - nie grałem nim wiele, ale potrafi siać spustoszenie i ma naprawdę niezłe survi w stosunku do mocy

-Brand - kiedyś siał spustoszenie. Teraz trzeba ogarniać, ale dmg naprawdę zabójczy w dobrych rękach. Fajny na mida i jako AP nuke, ulti niezastąpione w teamfightach.

-Sona - baaardzo fajny support (i w sumie prosty, trzeba tylko uważać gdzie się stoi w trakcie walki) - jedna z przyjemniejszych postaci do grania w premadach. Nie polecam supportów do gier solo chyba że na high elo, bo na low elo często przegrana gra jest winą supporta który nie ma żadnego fraga (np. 0/4/17 = nic nie robiący support). Ogólnie gra jak supportem - kupujesz wardy i itemy z aurami, jak masz nieco kasy przyda się archangel staff do AP (bo tear of godess tak czy owak powinieneś mieć - ta postać musi spamować skillami). Jest jeszcze opacja sona AD - widziałem parę razy w akcji i już wiem skąd się wziął skin pentakill sona. Ten build jest mniej absurdalny niż się wydaje - ale uwaga, ciężki do gry dla nowych graczy.

-Ezreal - AP/AD czy co tam chcesz. Mnie jakoś nigdy nie bawiła ta postać, ale potrafi zrobić potężny DMG no i ma niezłe survi dzięki podwójnemu flashowi.

-Galio - Tą postacią grałem i gram nadal sporo i uważam, że jest naprawdę dobra. Najlepiej sprawdza się jako kontra w rankedach (lub normal draft) na przeciwny team ze zbyt dużą ilością postaci na AP. Dlaczego? Galio dostaje 50% MR jako bonus do AP. Nie zmienia to jednak faktu, że miejsce dla tej postaci jest w każdej grze. Na AP jest wg. mnie kiepski ale doskonale sprawdza się jako TankoSupport ze wskazaniem na tanka. Jeśli nie ma innego supporta w drużynie może wziąć CV, jeśli jest ktoś z CV to cleans (jak dostanie stuna to cleans + ulti). Drugi summoner spell to koniecznie flash - do inicjowania walk. Masteries biorę 0/21/9 - tankowne.

Teraz krótko o skillach:

Q - dmg obszarowe (bonus z AP) + slow - kulka energii leci we wskazanym kierunku i uderza w ziemię raniąc i spowalniając wszystko dookoła. Niestety dosyć wolna animacja więc trzeba brać poprawkę na ruch przeciwników.

W - tarcza rzucana na dowolnego towarzysza (lub siebie) dodająca bonusowe MR i Armor - bardzo przydatna do rzucenia na siebie gdy inicjujemy walkę. Dodatkowo tarcza leczy galio za płaską ilość hp (niezależną od dmg) za każde trafienie w posiadacza tarczy. Gdy galio w mid i end game ma mało hp - rzuca na siebie tarcze i wchodzi w falę creepów tak by go zaatakowały - już ma full hp. Podobnież miło jest patrzeć jak przeciwnik rzuca w ciebie skilla a ty miast tracić hp - odzyskujesz je ;)

E - dmg, plus tunel (ścieżka) po której ty i twoi sojusznicy możecie się poruszać szybciej - doskonałe do wspomagania w ucieczkach i atakach twojego teamu. Zwykle nie warto używać dla samego efektu obrażeń.

R - Tautuje na bodaj 2.5 sek wszystkich dookoła a pod koniec zadaje dmg zależy od tego ile dmg dostał sam galio. Najlepiej rzucać w teamfightach przy dużej fali creepów przeciwnej drużyny. Spell zadaje sporo dmg ale co ważniejsze daje szansą etatowym dpsom drużyny na sianie spustoszenia. Świetnie sprawdza się w premadzie z rumblem albo nunu, ale praktycznie w każdym teamie inicjowanie tym teamfigha 5v5 to potężna przewaga.

Jeśli chodzi o itemy to praktycznie zawsze zaczynam od mekipedanta i dwóch potków. Do bazy wracam jak mam co najmniej 500 (lub jeśli mam możliwość postać dłużej to 850) - kupuje czare harmonii czy jak to się nazywa i skarpety. Drugi zakup to prawie zawsze mercury treads. Trzeci to zazwyczaj Aegis of Legion (uniwersalna obrona dla Galio i ogromne wsparcie dla drużyny). Dalsze itemy zależą od tego co ma przeciwny team. Ważne żeby nie brać dodgea bo w 90% przypadków tylko osłabia galio ;)

Jeśli chodzi o kolejność skilli to ja osobiście maksuje W (tankowny to raz, a dwa - nie trzeba często wracać) a w drugiej kolejności Q biorąc R wtedy kiedy to możliwe. Oczywiście biorę jeden punkt w każdym skillu do trzeciego poziomu (ale E zostaje na pierwszym poziomie przez długi czas).

Powodzenia ;-)

mam pytanie co do garena czy zamiast garena nie lepiej brać nasusa ? chodzi mi o postać z dużą ilością hp i dużym dmg

Garen jest dosyć prosty w obsłudze i jest z postaci "nieginących łatwo", wiecj jeśli nie masz wiele doświadczenia to jest to świetny wybór.

Nasus jest nieco trudniejszy i wymaga odrobiny skilla, zdaje się, że gorzej się sprawdza jako offtank.

Jest jeszcze Sion, który ma i HP i dmg - cóż, to bardzo (!) dobra postać ale z trzech wspomnianych w tym poście - zdecydowanie najtrudniejsza.

Ohhh jaki znawca się znalazł ^^

Kozaczek który boi się porozmawiać na skype bo jak to mówi "nie mam czasu" od kilku dni ^^

Dawaj MaKu zagramy sobie meczyka ;]

Ohhh jaki znawca się znalazł ^^

Kozaczek który boi się porozmawiać na skype bo jak to mówi "nie mam czasu" od kilku dni ^^

Dawaj MaKu zagramy sobie meczyka ;]

popraw to lepiej ...

Hmmm.Wydaje mi sie ze wolalbys garena. Troche twardszy od nasusa, z tym ze dmg burst slabszy. Oczywiscie Nasus jest mocniejszy od Garena jak sie na ulti odpali, ale kazdy choc troche myslacy grasz sobie poradzi z tym ( flash, jump, itp.)

niestety przez moją nadpobudliwość wczoraj kupiłem nasusa i tego załuję :I

Naucz się grać nasusem bo pewnie zagrałeś 1 rundę dostałeś w dupsko i teraz płaczesz ...

Kogo byście polecili Olafa czy Udyra do jungli ?

Udyr

Nie dostałem w dupsko tylko to nie mój typ

to po co go kupiłeś jak to nie twój typ LOL... Może coś więcej powiedz o tym udyrze ;p?

Udyr na jungle jest genialny ogólnie mam nim staty 24/3 rekord 34/12 w skillach ma prawie wszystko od ataku i obrony po atak speed i atack move wiec na jungle jest perfekto

Do jungli polecę ci udyra , aleteż nie tylko do jungli , gdyż jest to najlepszy fighter z gry.Skill na e daje ci movment speeda i za pierwszym ciosem jest stun.Skill na q tygrys przez chwile masz większego atack speeda , a ogólnie to doaje ci bonusowe dmg.Skill na w life steal i osłonka.Skill na r to nie ulti możesz w to dodać na 1 lvl i daje obszarowe dmg.Polecam ci go i to bardzo , gdyż to jest najlepszy fighter (moim zdaniem).

Mimo wszystko na full feedzie Jax go pokonuje i to Jax jest najlepszą postacią do 1v1, aczkolwiek Jax jest o wiele słabszy w jungli i IMO nadaje się tylko na solo topa, więc bardziej mobilny jest Udyr.

Teraz pytanie ode mnie :D

Czępion taki co ma dużo AD, AS do ganków z bufem/passywem który daje AD/AS/movment speed. Like a Master YI & Xin Zhao

Ja chce sobie kupić tych bohaterów kogo z nim polecicie ?

-Gragas

-Nidalee

-Pantheon

Pantheon jest bardzo dobry i nidalee ale jak dla mnie lepszy pantheon W+Q+E+Q i leży koleś :D tylko jest problem z jego ulti ;/ bo przeciwnicy mogą szybko uciec ;/ ale i tak z tej 3 polecam pantheona ;)