Przymierzam się właśnie do zakupu jakiegoś champa, zastanawiałem się nad Malzaharem, lubię postacie AP. Co możecie mi o nim napisać?
Jakiego bohatera kupić?
Malza:
+ Najdłuższy silence w grze [(3 sek) razem z cho'gathem],
+ Łatwa farma i brak problemów z maną na linii(z powodu E skilla, oczywiście korzystamy umiarem),
+ % dmg z W skilla (tankom mówimy gg),
+ Prawidłowo wykonane combo (tzn. trafić z Q, rzucić E, W i R, przy czym summon z pasywki pojawi się przy 2 skillu) zapewnia OGROMNY DMG w jeden cel - ogromy burst
+ B.dobry dmg AoE,
- Squishy, jak każdy ad/ap carry,
- Ciężki do ogarnięcia silence (cięzko wycisnąć pełny dmg co potrzebne jest do prawidłowego combo)
- Ulti zarzuca Supress'a także na ciebie, co wiąże się z umiejętnym jego używaniem (oczywiste, że nie użyjemy ulta na początku TF a AD/AP Carry gdyż = feed/flame czy jak tam zareagują sojusznicy)
- Brak jakiegokolwiek systemu ucieczki. Po prostu nic.
- Do wykonania prawidłowego combo potrzeba wprawy.
Kogo kupić mam już około 13k IP. Preferuje junglerów/topów.
Malza nie miewa problemów z maną? Pamiętam, że jak grałem nim kiedyś u kumpla to jakoś wyglądało to inaczej . Albo to ja spamowałem skillami jak opętany.
Malza nie miewa problemów z maną? Pamiętam, że jak grałem nim kiedyś u kumpla to jakoś wyglądało to inaczej . Albo to ja spamowałem skillami jak opętany.
Chodzi mi o E skill. Rzucasz go na miniona. Gdy ten padnie, skill przechodzi na następnego. Za każdego miniona, który zginie podczas narzuconego skilla(nie musisz ty go zabić), zwracana jest pewna ilość many. Za każdym razem ta "plaga" przechodzi na następnego miniona/championa po śmierci i powstaje reakcja łańcuchowa. Czyli:
E>kill>mana zwrócona>kill>mana zwrócona>kill itd. itp. Oczywiście rzucamy skilla na miniona, który jest focusowany. No i napisałem, że nie ma problemów z maną NA LINII
@Edit
Ogólnie też nie powinien mieć problemów z maną. W TF stoisz i rzucasz Q>W>E>Q>E>Q>E>R i tyle. Jakaś 1/3, 1/2 many powinna zostać.
To nie postać ma problem z mana tylko gracz . Ale są postacie które żrą bardziej a niektóre mniej... malza raczej nie
Poza tym wystarczy złożyć Rod of Ages i już nie odczuwasz braku many nawet gdy spamujesz skilami a poza tym jak masz dobrego junglera to masz co chwilę blue buffa i mozesz mid tak zaspamowac ze zostanie mu tylko wrócić do bazy poza tym bardzo polecam malza ze względu na skalowanie się ap w jego ulti Drugie najmocniejsze ulti zaraz po veigarze.
@UP
A przepraszam Nunu to co?? Z tego co kojarzę Malza ma coś koło 2.0 AP, a Nunu ma 2.2 AP. Najlepiej skalujące ulti ma Nunu. Veigar ma 1.2 + 0.8 enemy czyli defacto 2.0 jak malza.
I jednak kupiłem Malzahara i faktycznie, dzięki E brak większych problemów z maną. Dziś chyba wycisnąłem z niego max co mogłem. 618 AP i jazda . Gdyby nie nafeedowany Rengar (który wg mnie jest ciut OP, chociaż niby takich champów nie ma), to byśmy to wygrali. Każdego składałem na combo, Malza jest dla mnie boski. Tylko ubolewam nad brakiem mechanizmów ucieczki.
Skoro nie ma mechanizmu ucieczki, to oczywistym rozwiązaniem jest Rylai - jest hp, jest slow, jest jakaś tam minimalna szansa zbliżenia się do teamu jeśli ktoś nas goni. Ewentualnie Zhonya.
Co do many... po pierwsze - Malza nie ma ŻADNEGO problemu z maną, jeśli nie spamuje skilli jak głupi. Rzucamy E raz na jakiś czas na wroga albo na miniony i farmimy głównie autoattackami. Niemniej, stwierdzenie że fajnie się z tego regeneruje manę to bujda - dopóki nie mamy dość siły by zdjąć miniona spellem i autoattackami, to możemy co najwyżej ODZYSKAĆ trochę straconej many (na całkowity zwrot trzeba zabić 5-6 celów). A ewentualne problemy można zanegować za pomocą itemów.
Poza tym pamiętajcie, Malzą TRZEBA grać na smartcastach. Jaki jest sens wrzucania combo za pomocą W-click-R-click, skoro można szybko wdusić W-R? Przy pierwszej sytuacji przeciwnik prawdopodobnie zdąży uciec (chyba że siedzi nam na twarzy), a w drugim czasem nawet nie zdąży zareagować. Dodatkowo pamiętajcie że rzucenie ignite nie przerywa ulta, więc nie musicie czekać z nim do momentu aż przeciwnik wam zacznie uciekać - użyjcie go od razu, zabezpieczając killa. I patrzcie na itemy wroga - jeśli widzimy u kogoś Quicksilver Sash, nawet nie próbujmy go ultować dopóki wiemy że go nie spalił
Juz jak sie pytamy to i ja zapytam co sadzicie o Ziggsie jak wypada on w swietle innych miderow ? jest dobry daje rade? i jaka role pelni w TF ward czy naprawde dobry dmg?
A wygląda na to że całkiem nieźle. Rzadko go widuję, ostatnim razem miałem pecha trafić na niego kiedy grałem Morganą. Bardzo niemiły przeciwnik, straszny harass ma. Jak dobrze radzi sobie w późniejszych fazach... nie do końca pamiętam, skupiałem się na tym żeby wyjść z dołka (a z biegiem czasu okazało się że to jego team jest w dołku).
Kupilem sobie go powiem szczerze ze calkiem przyjemny champ , poki co skupiam sie na spamie z Q i nawet fajnie to wyglada maly CD spory dmg daje rade aczkolwiek jak juz ktos podejdzie robi sie nie ciekawie dlatego dobrze jest trzymac W na czarna godzine nie wiem dlaczego tak rzadko widuje sie ziggsa mimo wszystko swietny aoe dmg;) jestem zadowolony z zakupu
Viktor vs Brand? Chodzi mi bardziej o + i -.
Witam zastanawiam sie nad kupnem karmy a ze mam rozegranych ponad 500 meczy a jeszcze jej nie spotkałem tu moje pytanie czy sie opłaca i jeżeli mozna prosiłbym o wypisanie wad i zalet
Viktor vs Brand? Chodzi mi bardziej o + i -.
Ja osobiście bym wybrał branda darmowe ignite, stun na q, i przedewszystkim potezne ulti aoe co w teamfigtach daje duza przewage.
Witam zastanawiam sie nad kupnem karmy a ze mam rozegranych ponad 500 meczy a jeszcze jej nie spotkałem tu moje pytanie czy sie opłaca i jeżeli mozna prosiłbym o wypisanie wad i zalet
Karma ogolnie powinna byc supportem, ale nie sprawdza sie jako supp, tzn owszem ludzie nia graja ale wedlllug mnie dla teamu nic nie wnosi. A jak pojdziesz w nia w ap tak tez zbytnio to ci nic nie da bo to nie jest postac do walki,
Ahoj!
Ostatnio (znowu) powróciłem do lidżoledżen, i przychodzę do was z zapytaniem - czy warto kupić Twitch'a, i czy są postacie do niego podobne?
UP- Hmm powiem ci tak. Twitch jest jedyny w swoim rodzaju . Jeśli jest ogarnięty to dominuje linie. Sprawdza sie nawet w jungli ale po nerfach gorzej niż kiedyś. Niegdyś mainowałem go i quadre z ulti można było wbić spokojnie. Ma mase plusów takich jak Slow AoE, dobry dmg, true dmg w pasywie, niewidka i ulti. Jednak ma tez sporo minusów bo jest strasznym papierkiem i potrzebuje ogarniającego support na linii. Możesz też spodziewać się pisania przez członków drużyny gdy pickniesz go na rankedzie czegoś w stylu " Omg rly twitch? l2p". Jednak nawet pomimo tych małych zgrzytów moim zdaniem jest bardzo opłacalny a w dobrych rękach śmiało może być uważany za jednego za najlepszych botów.
Jakiego adc polecacie, nie licząc Ashy, Vayne i MF ?
Up-Na razie najlepsze picki to będzie Graves i Ezreal. Duży dmg, całkiem niezłe escepe i gap closer oraz wyśmienite ultimate.