Jakiego bohatera kupić?

Cóż, twarde cc na evkę i może mieć problem. Podobnie z silencowaniem jej - część jej dmg nagle zniknie, a to robi sporą różnicę (to na podstawie dzisiejszej gry, kiedy przeciwna eve była dwukrotnie baaardzo smutna po śmierci z rąk przeciwnika tylko dlatego, że niemiła soraka zablokowała jej skille kiedy przeciwnik był na jedne Q). :) Ma jednak ogromnego plusa - po pierwsze ciężko przed nią uciec (speed+slow remove), a po drugie mid musi ciągle wołać o ss. Wystarczy że raz nie zawoła a powinien, a ktoś może być w sporych tarapatach.

A kogo polecacie na junglera (ganki)? Ja osobiście myślałem nad Shaco, a Wy co polecacie? Tak przy okazji mam pytanko: czym różni się postać AD/AP od AD Carry/AP Carry i co to znaczy, że mnie ktoś carry'uje.

Postacie AD- wszystkie, które bazuja na attack damage

Postacie AP- wszystkie, które bazują na ability power

Postacie AD Carry- postacie, ranged attack damage (Ashe, Ezreal, Caitlyn, Graves, Tristana, Draven, Varus). Cechują się tym, że robimy je w full dmg, a jedyny defensywny item to guardian angel. Postacie te nie służą do tankowania.

Postacie AP Carry- postacie bazujące na swoim ability power robiące bardzo duże obrażenia oparte o swoje skille. Również nie służą do tankowania.

AD Carry i AP Carry naprawdę truno jest mi zdefiniować, dlatego też może ktoś zrobi to lepiej.

Co do carry'owania Ciebie to polega to na tym, że ktoś za ciebie wygrywa mecz, np. masz staty 0/10 a mecz i tak wygrywasz dzięki innych osobom.

@jungle

Bardzo dobrzy do jungli są Maokai, Amumu, Nocturne, Alistar, Cho'gath, Diana i wiele innych. Ja od siebie polecam Maokaia. Świetne ganki, w miare szybko czyści campy i dużo wnosi do fightów.

Jungler z dobrymi gankami? Najlepsi są Maokai i Nautilus, Panth też jest dobry, jeśli wolisz robić więcej DMG, no i Lee Sin.

Co do AD/AP i ADC i APC.

AD(najczęściej zwany AD Casterem) to taki champ, który do zadawania DMG używa głównie skilli, najczęściej Offtanki. Są to np. Renekton, Talon, Rengar, Kha'Zix. AP i AP Carry to to samo, bo każdy AP zabija combem. Oczywiście są wyjątki jak Vladimir, czy Swain, czyli tzw. AP tanky, czy AP DPS (różnie), którzy nie zabijają na combo, a wbijają się w TeamFight i robią duży DMG w CZASIE, pozostając jak najdłużej przy życiu.

AD Carry, to najczęściej champ ranged, który robi duży DMG, ale w przeciwieństwie do AP Carry, który składa na combo, zadaje DMG w czasie (DPS-Damage Per Second).

Czyli AP Carry w TF burstuje (wywala wszystkie skille) i przez okres CD jest "usless". AD Carry zadaje DMG cały czas, ale nie zabije w 1 sekundę, tak jak AP Carry.

"AD Carry, to najczęściej champ ranged, który robi duży DMG, ale w przeciwieństwie do AP Carry, który składa na combo, zadaje DMG w czasie (DPS-Damage Per Second)."

"AD(najczęściej zwany AD Casterem) to taki champ, który do zadawania DMG używa głównie skilli, najczęściej Offtanki."

AP mi wytłumaczyliście, ale AD to jedno i to samo (tylko Carry jest ranged)

Co do jungli to od 3 sezonu już nie będzie w niej tak łatwo dla wielu czempionów. Pula się pomniejszy. Riot ją uprościł co dało możliwość junglowaniu różnym czempionom np. Karthus.

AD to czempiony bazujące na zadawaniu obrażeń z auto ataków np. Trynd lub z skilli bazujących na ilości DMG np. Q Ireli.

"AD to czempiony bazujące na zadawaniu obrażeń z auto ataków np. Trynd lub z skilli bazujących na ilości DMG np. Q Ireli."

To ja wiem, ale chodziło mi o różnicę między AD, a AD Carry.

AD Carry bije Auto atakiem.

AD (Caster) bije skillami.

Który TF będzie lepszy na AP cz na AD :blink: ,bo wychodzi rework modelu B) i chcę sobie nim pograć.

Jak dla mnie AD TF better

AP jest lepszy. Nieskończona mana z W, łatwe combo dzięki stunowi, AoE slow. To wszystko wraz z Lich Bane'em tworzy dobrego AP. AD TF wypada słabo ze względu na bardzo mały zasięg. Taka Caitlyn na przykład będzie cię zone'ować do upadłego.

Thx jednak bardziej mnie przekonał AP, w dodatku mam runy tylko na AP <_<

Dobra pytanie odnośnie bohatera.

Talon czy Lee Sin ??

Talon dobrze kontruje mida, lee sin to dobry jungler i solotoper, to zależy jaką pozycje wolisz.

A możecie jeszcze kogoś do tych ganków polecić i powiedzieć czy Shaco się w tej roli sprawdzi?

Bierz rammusa . Tank jungler z niewiarygodnie dobrymi gankami .

Dobra pytanie odnośnie bohatera.Talon czy Lee Sin ??

Ja zdecydowanie wziąłbym talona. Mam obie postacie i wole talon.Lee sin jungla i solo top.Talon bot lane, mid ew. solo top(grałem kilka razy za***ista farma w ulti do gorących sytuacji)

Zadaniem talona jest wbicie się w głownego carryego drugiej drużyny i zdjęcie go na combo, lub wbicie sie w środek teamfightu zadać potworny dmg i uciec ultem albo flashem.

Lee sin natomiast ma takie sobie ulti(kopniak w 1 champa jeżeli trafi innych to zatrzymują się w miejscu i dostaja jakiś tam dmg).

Talon jest moim zdaniem ciekawszą postacią.

Talonem na bot? Talonem na top? Talonem w środek TF? Jak masz dawać takie rady to lepiej zamilcz. Na top nie pójdziesz, bo zeżre cię bruiser. Na bocie z kolei ADC, bo jest ranged. W TF się NIE WBIJASZ bo jesteś papierem. Talon to assassin i wybija niedobitki. Poprzedzając twoje pytanie. Co z tego, że masz stealth'a, jak enemy ma oracle?

Talonem na bot? Talonem na top? Talonem w środek TF? Jak masz dawać takie rady to lepiej zamilcz. Na top nie pójdziesz, bo zeżre cię bruiser. Na bocie z kolei ADC, bo jest ranged. W TF się NIE WBIJASZ bo jesteś papierem. Talon to assassin i wybija niedobitki. Poprzedzając twoje pytanie. Co z tego, że masz stealth'a, jak enemy ma oracle?

Szkoda, że mało myślisz albo wogóle. Leona, voli, singed, rammus, shen, amumu.Ktoryś z tych tanków i talonem na bota bez problemu.Wystarczy maly stun lub taunt i ten twoj Ad Carry gówno robi, nie zdąży nawet się odfleshować.Talonem na topa także można jeżeli ma sie ogarniętego junglera.Talon z W ma slowa więc pomaga gankować z E doskakuje dodajemy Q mamy dodatkowy dmg z auto attacku + tak jakby drugi ignite ult daje nam troche movement speeda więc dogonimy typa zanim ucieknie.Widać że mało wiesz o talonie, ba gówno wiesz.Wybacz ale to mój main i jak narazie wszystko co napisałem się sprawdza.Nigdy nie miałem statów na minusie więc przestań pieprzyć, że talon dobija tylko niedobitków.Rzadko zdarza się, że wróg ma oracla bo albo nie pomyśli o tym aby widzieć talona jak wrzuci ulta, albo będzie mu szkoda kasy. Z tym wbijaniem w TF nie chodziło mi o to żeby wbić 1 na 5.Czekamy na tanka który przejmie dmg na siebie nastepnie my wkraczamy do akcji.Po tym co napisałeś widzę, że o talonie wiesz tylko to co jest napisane standardowo przy każdej postaci w LoL'u. Jak się nie znasz to nie pisz głupot, które przeszkadzają innym w podjęciu decyzji.Talon kontruje m. in. Ahri na midzie.Jak robisz build ktory opiera się tylko na as i ad to pogratulować inteligencji.

Lubie takich ludzi jak lolipek ala: bierz go on jest awesome kille zgarniasz 0 dedow i wgl. Hahaha leesin taki sobie? Po 1 kontruje polowe junglerow po 2 kontruje tego twojego talonka po 3 talon i tank na bota... tymasz 15 lvl czy co? moze jeszce ad carry na mida a ap carry na jungle? Team bez ad carry jest syfem. Osobiscie mam lee sina i talona. Obydwie posatcie uwazam z bardzo dobre ale jak widze herezje ze ta postac jest lepsza i wgl to mnie az kreci. Nie ma lepszych postaci sa tylko lepsze na dana sytuacje. A teraz spojrz jest tutaj taki gank na 2 lvlu na bota enemy jungler np taki amumu... i co zrobisz? Nic bo talon bez ulta nie ma escape mechanizmu. A lee sin praktycznie kazdy czar moze wykorzystac do ucieczki. Niech kolega poprostu sprecyzuje pytanie bo stwierdzenie jak lolipek ze talon jest lepszy to jest smiechu warte. A zapomnialem powiedziec 1 rzecz... Lee sin pod tanka ma wiekszy dmg z ulti niz ult talona :) bo talona ulta ma bardzo maly dmg w porownaniu do innych ... w late game talon ulti uzywa do ucieczki albo do ataku z zaskoczenia ew. do tego zbey posiedziec w niewidce az cooldowny zejda z EQ.